Paine floare






  • 500 gr faina
  • 10 gr drojdie proaspata
  • aprox. 270 ml apa calduta
  • 1 lg zahar
  • 1 l-ta sare
  • 100 gr grasime unt topi si ulei (1:1)




  • FLOARE 1











    Se framanta un aluat putin mai tare decat de obicei in care vom pune doar 1 lingura de unt-ulei. Se lasa la dospit.

    Aluatului se imparte in 8 bile,  primele 4 care vor reprezenta partea exterioara trebuie sa fie mai mari. 

    Intindem primele 4 cercuri din bilele mai mari. Le suprapunem ungand cu grasime intre ele si le dam forma ca in imagini: *taiem in 8 triunghiuri din centrul cercului fara sa taiem si marginea *fiecare triunghi se cresteaza pe mijloc*prindem triunghiurile de varf si le aducem spre exteriorul cercului*varful triunghiului il trecem prin taietura de pe mijloc.
    La fel procedam si cu celelate 4 bile mai micute.

    Modelam 4 trandafiri din resturile de aluat.

    Cand se scoate din cuptor se unge cu putin ulei si se acopera cu un prosop pentru 10 minute.



    FLOARE 2  

    Lasati aluatul la crescut.
    Impartiti coca in 5 bucati egale pe care le intindeti in 5 foi rotunde de 0,5 mm grosime.
    Suprapuneti foile ungand cu ulei intre ele, cea de sus nu se unge.
    Taiem foile suprapuse in 8 triunghiuri, centrul cercului nu se taie
    Fiecare triunghi se cresteaza pe mijloc fara sa ajungem la baza aluatului. Rasfrangem usor marginile taiate.
    Se lasa la crescut.

     

     

    Paine cosulet


    Paine fara drojdie / Paine irlandeza

    *reteta irlandeza

    Reteta de baza
    • 500 gr faina
    •  iaurt gros
    • 1 l-ta (rasa) bicarbonat de sodiu
    • 1 l-ta sare

    Optional
    • 100 gr unt
    • 2 oua
    • 2 lg zahar
    • 150 gr stafide 
    • 1 plic praf de copt

    Se amesteca toate ingredientele. Se modeleaza paine rotunda si se cresteaza in forma de cruce. Se coace in cuptorul incins la 180 grade aproximativ 45 de minute.