LASAGNA BOLOGNESE

*reteta italiana 

  • foi de lasagna (instructiunile sunt pe pachet)
  • 200 gr parmezan ras +50 gr pentru final
  • SOS CARNE (ragú)
  • SOS BECHAMEL 




SOS CARNE (ragú)
  • 0,5 kg de carne tocata de vita / amestec
  • 350 ml de suc de rosii / 2 rosii de gradina si 200 ml suc de  rosii / 400 ml rosii la conserva
  • 50 gr ceapa 
  • 50 gr morcov 
  • 50 gr tulpina telina / telina
  • 100 ml vin rosu sec
  • apa
  •  ulei extravirgin de masline
  • sare si piper
  • rozmarin,  busuioc , dafin (dupa gust, toate sau la alegere)

Caleste ceapa, telina si morcovul (tocate) in ulei de masline.
Imediat ce ceapa a prins culoare adauga carnea tocata si caleste-o putin. 
Adauga vinul si lasa-l sa se evapore.
Toarna sucul de rosii si lasa sa fiarba cam o ora, pana scade ( mai aduga apa daca compozitia este prea densa).
La sfarsit adauga dupa gust sare si piper, condimente. 
Sosul de carne trebuie sa fie mai lichid.


SOS BECHAMEL
  • 35 gr de faina/amidon (1 lg cu varf)
  • 50 gr de unt
  • 1/2 l de lapte dulce caldut
  • 1/4 l-ta nucsoara
  • piper alb macinat
  • sare

Topeste untul, aduga faina, putin cate putin, ajutandu-te cu telul pentru a evita formarea cocolaselor si apoi adauga laptele, incetisor.
Lasa sa fiarba aceasta compozitie pana se ingroasa, dar sa nu fie prea densa. 
Spre sfarsitul fierberii adauga nucsoara, piperul si sare.


ASAMBLARE LASAGNA
O tava inalta se unge cu unt, pune putin sos bechamel pe fundul tavii.

Incepi sa formezi straturile:

*un strat de foi de lasagna 
* sos de carne 
*bechamel (nu acoperim total carnea,  doar il  "aruncam" peste carne)
*omogenizam cu lingura
*parmezan presarat
Continua asa cu straturile pana ajungi la ultima foaie. 
Atentie! cand ai ajuns la ultimul strat (foaia de sus) pune deasupra doar sos bechamel din abundenta si parmeza ras (50 gr)

Baga lasagna in cuptorul preincalzit la 250 de grade pentru aprox. 30 de minute, pana ce prinde o crusta aurie deasupra iar foile sunt moi.