Cozonac rasucit cu scortisoara / Estonian Kringel

*reteta slovaca

 Aluat
  • 150 ml lapte caldut
  • 1 galbenus
  • 30 unt topit si racit
  •  1 lg zahar
  •  15 gr drojdie proaspata
  • 300 gr faina alba
  • sare
  • 1/2 l-ta cardamon pisat (optional)

Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
    • 50 gr unt la temperatura camerei
    • 4 lg zahar (100 gr)
    • 3 lingurite scortisoara (15 gr)
    •  nuca (optional)



    Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Zaharul se dizolva in laptele caldut.
    Se amesteca componentele lichide si apoi se adauga cele solide.
    Framantam  aluatul pana devine nelipicios.
    Il acoperim si-l lasam sa dospeasca (aproximativ 1 ora, sa-si dubleze  volumul).


    Intindem o foaie dreptunghiulara de 20X30 cm, cca 1 cm grosime. 

    Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, presaram nuca maruntita.

    Rulam un sul pe care il taiem pe lung in doua, lasand foarte putin un capat netaiat.
    Impletim cele 2 bucati de aluat/rasucim cu partea taiata la vedere. 
    Putem sa-l lasam asa sau sa unim capetele formand un cerc.  

    Ungem cu restul de unt si scortisoara .

    Se coace aproximativ 30 de minute.

    Optional: cand il scoatem din cuptor il ungem imediat cu sirop rece, din apa si zahar sau pudram  cu zahar fin.








    Compot de struguri

    • struguri
    • zahar
    • apa


    Se umple borcanul cu boabe de struguri, se pun 2 linguri zahar si apa pana la gatul borcanului. Se pune capacul.
    Se fierbe la bain-marie 30 minute, de cand da apa in clocot (se pune un prosop pe fundul vasului in care fierbem, apa sa ajunga pana la gatul borcanului).
    Dupa fierbere borcanele se lasa in apa in care au fiert 24 ore.

    Pizza reteta

    BLAT

    • 350 gr. faina
    • 5 gr. drojdie proaspata
    • apa calduta
    • sare
    • 2 lg ulei de masline (optional)
    *tava mare de la aragaz


    TOPPING PIZZA CU SUNCA SI CIUPERCI

    • sos de rosii
    • oregano/maghiran/busuioc (toate sau la alegere)
    • 300 gr cascaval ras
    • 150-200 gr ciuperci taiate felii subtiri
    • 200 gr sunca presata / carnati taiati feliute / salam banatean
    • cateva masline negre
    • ardei gras taiat feliute (optional)
    • rosie feliata (optional)
    • ceapa rosie taiata julien (optional)
    • porumb conserva (optional)


    TOPPING PIZZA CU PRAZ

    • sos de rosii
    • 500 gr praz taiat fasii si calit usor in ulei
    • 300 gr cascaval ras
    • 300 gr kaizer taiat feliute



    Se amesca bine toate ingredientele pentru blat. Se lasa la crescut.

    Se unge tava cu putin ulei. Se ung si mainile si se intinde uniform aluatul in tava tragand usor de el, astfel ca marginile sa fie putin ridicate.

    Se unge blatul cu sos de rosii, se presara oregano; punem cascavalul ras apoi restul ingredientelor.

    Se baga tava in cuptorul incins: pentru inceput la grill putere maxima (10 minute, punand tava cat mai jos in cuptor) apoi se ridica tava si se aprinde cuptorul normal la temperatura maxima  (pentru 5-10 minute).

    Blatul iese moale, putin elastic si subtire, ca la pizzerie.


    Gem de prune

    • 5 kg. prune, cantarite cu samburi
    • 250 gr. zahar









    Gemul se fierbe in 2-3 zile pentru o mai buna conservare. Timpul total de fierbere dureaza pana cand cantitatea de prune, pusa la fiert initial, se reduce la aproape jumatate.
    Se scot samburii si se pun la fiert prunele, eventual adaugati putina apa daca nu lasa zeama. Le fierbeti pana vedeti ca nu mai sunt crude.
    A doua zi se pun la fiert in cuptor.  Cu 15-30 minute inainte de a fi gata, se adauga zaharul. Se pune gemul fierbinte in borcane.


    Nota *ingredientele sunt pentru 8 borcane de 400gr