Shaorma

*reteta libaneza
  • lipie libaneza
  • piept de pui rotisat (sau facut la tigaie fara ulei) / Vita
  • varza alba 
  • castraveti murati
  • rosii
  • ceapa
  • cartofi prajiti
  • maioneza /sos de usturoi (cu iaurt si ulei)
  •  ketchup


Sha
Shaorma se prepara  folosind carne de vita sau de pui, intr-o lipie incalzita sau chifla. Se pot adauga cartofi prajiti, ceapa, rosii, varza, castraveti murati.
Sosurile cele mai frecvente sunt o combinatie de usturoi, maioneza, suc de rosii.

Muraturi asortate

  • conopida
  • gogonele
  • morcovi
  • varza rosie (taiata felii groase)
  • telina radacina si frunze
  • sfecla rosie
  • apa


 

La 1 litru de apa (fiarta) se pune 1 lingura de sare (40 gr.). Lichidul se adauga caldut in borcan, se pune capacul imediat.
Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se pate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.




Orez cu carne tocata

*reteta iraniana

CARNE
  • 500 gr. carne tocata
  • ceapa
  • bulion
  • piper macinat
  • 1-2 l-te turmeric (curcuma)

ALTLE
  • orez fiert
  • cartofi prajiti
  • lamaie (optional)


Ceapa tocata se caleste 1-2 minute. Se adauga carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa. Punem putina apa, condimentele si continuam fierberea. Cu 15 minute inainte de a fi gata, adaugam si bulionul.
Se serveste cu orez fiert, cartofi prajiti, zeama de lamaie si  salata de varza cu lamaie .

Salate de varza

VARIANTA 1
  • varza alba
  • marar
  • otet
  • ulei
  • sare



VARIANTA 2
  • varza alba
  • rosii 
  • castraveti
  • morcov ras
  • ceapa
  • patrunjel
  • zeama lamaie
  •  ulei 
  • sare




VARIANTA 3   *Salata americana Coleslaw 

*perfecta langa burgeri şi alte preparate la gratar. 
*pentru 4 persoane
  • 500 gr varza alba tocata fideluta
  • 3 morcovi dati pe razatoare
  • 1 ceapa tocata
  •  sunca presata (optional) daca serviti salata ca aperitiv
  • piper
  • sare
  • 4 lg maioneza

Optional puteti sa adaugati in  salata si:
  •  smantana
  • 1 l-ta mustar
  • 1 l-ta zahar
  • 1 lg otet / zeama de lamaie
Amesteca legumele cu sosul si pune bolul la frigider timp de 1-2 ore pentru ca legumele sa absoarba aromele.






Orez cu lapte

  • 1 l lapte
  • 1/2 cana orez cu bob rotund (125 gr -150 gr)
  • 2 linguri zahar/dupa gust
  • coaja lamaie / vanilie


Se fierbe laptele, se adauga orezul, zaharul si coaja rasa de la 1 lamaie. 
Se fierbe aproximativ 15-20 minute, amestecand.

Orezul este mai lichid daca folositi 125 gr orez.