Orez Beijing cu carne tocata

*reteta chinezeasca
  • carne tocata de porc aprox. 500 gr
  • 1 ceapa mare
  • sos soia
  • condiment chinezesc 5 Spice
  • sare
  • orez fiert 200 gr

 
Ceapa se caleste 1 minut la foc mare intr-o lingura de ulei. Se adaug carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa, daca este nevoie punem putina apa. Adaugam sosul de soia si condimentele chinezesti preparate ca aici  .
Cand este gata punem orezul fiert, amestecam usor si oprim focul.

Sarmale cu orez si ciuperci

  • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 morcovi medii dati pe razatoare
  • 1 l-ta oregano
  • 1 l-ta maghiran / cimbru
  • 1 lingurita turmeric
  • piper macinat
  • 1 lg bulion
  • 3 foi dafin
  • piper boabe
  • 500 g ciuperci (optional) 
  • varza murata

Se calesc usor legumele. Punem si ciupercile tocate. Cand compozitia devine zemoasa, punem orezul si fierbem pana cand acesta absoarbe tot lichidul, daca orezul se lipeste de cratita punem putina apa. Adaugam condimentele, fara dafin si piperul boabe. Lasam putin sa se raceasca apoi formam sarmalutele.

Pe fundul oalei punem putina varza tocata, asezam sarmalele punand 2-3 foi de dafin printre ele si cateva boabe de piper. Presaram varza tocata peste sarmale.
Acoperim cu apa calda si 1 lingura de bulion.
Le bagam la cuptor pentru aproximativ 1,5 ore.



Orez cu ceapa si linte / Mujadara

*reteta libanez

  • 1 cana orez 
  • 1/2 cana linte verde
  • 1 l-ta coriandru macinat
  • 1 l-ta chimion macinat
  • piper macinat
  • 2 ceape 
  • ulei
  • sare

Se prajeste ceapa taiata solzisori pana capata o culoare usor bruna.
Se fierbe lintea, se scurge.
Orezul se pune la fiert cu mirodenii si sare.
Orezul fiert se amesteca cu lintea si o parte din ceapa prajita, putem adauga si putin ulei.
Cand servim presaram ceapa ramasa.

Orez cu linte galbena si carne / Gheymeh

*reteta iraniana

  Tocanita

  • linte galbena 1 cana
  • 1 cepa mare
  • carne de vita 1/2 kg
  • bulion 2-3 linguri
  • 1 l-ta turmeric (curcuma)
  • piper
  • ulei
  • 2-4 lamai uscate 
  • sare
  • 1/2 vanata (optional)*se taie rondele, se prajeste si se adauga in compozitie spre finalul fierberii


Altele

  • orez fiert
  • cartofi prajiti 


 In  3 linguri de ulei incins se pune curcuma apoi ceapa tocata, se caleste putin.
Se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca pana cand  devine albicioasa.
Adaugam si lintea, piperul, sarea, bulionul, acoperim cu apa, punem lamaile (pe care le tinem putin la inmuiat apoi le intepam). Lasam sa fiarba.
Mancarica se toarna peste orezul fiert, sevindu-se alaturi de cartofi prajiti.

Metoda iraniana de pregatire a orezului o gasiti aici .

Orez cu verdeata si peste / Sabzi polo

    *reteta iraniana

    • patrunjel 1 legatura
    • marar 1 legatura
    • coriandru 1 legatura / 2 l-te coriandru uscat 
    • frunze ceapa verde  1 legatura 
    • schinduf
    • usturoi verde 1 legatura medie 
    • ulei
    • 1 cana orez basmati (250 gr)


    Tocam verdeata. 

    Fierbem orezul al dante (bobul sa ramana putin tare in mijloc). Cand este gata il clatim cu apa rece si-l lasam la scurs. Amestecam orezul cu verdeata tocata/condimente si sare.
    Intr-o cratita punem ulei (sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire) la incins apoi adaugam  orezul fara sa amestecam.
    Invelim capacul cratitei intr-un prosop de bumbac, punem oala pe foc mic pentru aproximativ 30 de minute, fara sa mai ridicam capacul.

    Se serveste cu peste.

    Orez cu agrise si pui / Zereshk polo ba morgh

    *reteta iraniana

     PUI

    • 2 pulpe de pui
    • ulei 2-3 lg
    • 1 ceapa medie
    • piper
    • 1 l-ta turmeric
    • sare

    AGRISE

    • agrise 1 ceasca
    • ulei
    • 1 lingurita zahar (optional)
    • sofran dizolvat in apa (optional)

    OREZ

    • orez basmati 1 cana
    • apa
    • ulei 3-4 linguri
    • sare


       



    PUI
    Curatati puiul de piele, puneti-l intr-o cratita cu putin ulei. Adaugati peste condimentele si ceapa taiata in bucati mari. Turnati apa cat aproape sa acoperiti puiul si puneti la fiert aproximativ 30 minute.
     * puteti cali usor ingredientele sau le puneti direct la fiert.

    AGRISE
    Puneti agrisele la inmuiat aproximativ 30 minute.
    Intr-o tigaie puneti putin ulei si prajiti putin agrisele. 
    Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.

    OREZ
    Orezul spalat  se pune la fiert in apa cu sare. 
    Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare. 
    Se scurge si se clateste cu apa rece.

    Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional  pe fundul cratitei se pun  felii rotunde de cartofi cruzi,  se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
    Se adauga orezul sarat  in cratita.

    Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).


    SERVIRE
    Cand orezul este gata, se iau cateva linguri si se amesteca cu putin sos de la pui.
    Orezul se pune pe un platou, peste orez se pune orezul colorat cu sosul de la pui si agrisele. 

    Se serveste cu pulpele de pui.


    Musaca

    • 1 kg carne de porc tocata
    • 3 ceape 
    • bulion
    • piper
    • patrunjel (otional)
    • 1/4 l-ta cimbru, busuioc, oregano, maghiran (optional)
    • 1/4 l-ta scortisoara (optional)
    • 1-1,5 kg cartofi
    • ulei


    Ceapa tocata si carnea se pun in 2-3 linguri de ulei. Calim putin, pana cand carnea iti schimba culoarea. Adaugam condimentele si bulionul.
    Taiem cartofii rondele. Intr-o oala asezam un rand de cartofi, unul de carne...ultimul sa fie de cartofi. Acoperim cu apa calduta si bagam la cuptor.






    Pizza libaneza / Manakish cu Zatar

    *poate fi acoperita cu  branzeturi, condimente, carne de miel calita cu ceapa si rosii...


    ALUAT

    • 4oo gr faina 
    • 10 gr drojdie proaspata
    • apa calda 
    • 2 lg ulei masline 
    • sare

    Se amesteca ingredinetele. Se lasa aluatul la dospit aproximativ o ora.
    Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
    Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
    Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
    Se coc aproximativ 10 minute.


    TOPPING ZATAR
    • 1 l-ta cimbru
    • 2 l-te oregano
    • 2 l-te maghiran
    • 2 l-te sumac
    • 2 lg susan (prajit fara ulei)
    • 1/2 l-ta sare
    • ulei de masline
    Se amesteca ingredientele formand o pasta. Mai multe despre condimentul Zatar gasiti aici .






    Franzela 




    Pizza impaturita / Calzone

    *reteta italiana 

    Blat
    • 400 gr faina
    • 10 gr drojdie proaspata
    • 2 linguri ulei masline
    • sare
    • apa calda 
    • oregano 

    Umplutura 1
    • 500 gr praz 
    • 300  gr kaizer
    • piper
    • sare
    • ulei
    • sos de rosii

    Umplututa 2
    • sunca de praga
    • cascaval ras
    • 1/2 ardei rosu tocat
    • sos de rosii    




    Blat
    Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se lasa la crescut.  
    Coca se  impartit coca in 3  sau in 4 bucat.
    Fiecare bucata de aluat se intinde subtire si rotunda, cu sucitorul.
    Punem  sos de  rosii pe jumatate din blatul intins.
    Peste sos punem umplutura.
    Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau  le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
    Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
    Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute  la foc normal.

    Umplutura 1
    Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit. 
    Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.

    Umplututa 2
     Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii. 


    Pui cu legume

    *reteta chinezeasca

    CARNE
    • 1 piept de pui taiat cubulete si prajit

    LEGUME
    • 2 linguri ulei 
    • 1 capatana usturoi mica
    • o bucatica ghimbir (2-4 cm)
    • 4 morcovi medii
    • 2 cepe
    • 1 ardei rosu mare
    Intr-o tigaie puneti uleiul si adaugati ghimbirul si usturoiul taiate marunt, ceapa taiata bucatele mai mari, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat in bucatele patrate mai mari.
    Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).


    SOS
    • 3 linguri pasta de tomate
    • 3 linguri sos de soia 
    • 2 linguri otet de orez 
    • 1 lingura zahar 
    • 1 lingura amidon 
    • 3/4 cana apa.     

    In putin ulei încins se pune pasta de tomate, apa, zahar, otet, soia, se adauga amidon si se fierbe la foc mare.
    Cand si-a schimbat consistenta se adauga carnea si legumele, amestecam 2-3  minute.





    Pulpe de pui la cuptor

    • pulpe de pui
    • cartofi
    • sare

    CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE PUI 
    • curry
    • boia / fulgi de ardei iute
    • piper
    • usturoi
    • dafin
    • sumac
    • scortisoara / enibahar 
    • ghimbir / lemongrass / fenel
    • busuioc / rozmarin / salvie / cimbru / tarhon / marar
    • mix aici





    Se freaca pulpele cu mirodeniile preferate si se lasa la rece 1 ora. Le punem in tava cu cartofii taiati mare (in 4). Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora la foc mediu.

    Salata de vinete



    Salata de vinete 

    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • ulei
    • ceapa tocata
    • sare  
    • zeama de lamaie, va face salata mai alba  (optional)
    • 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)

    Salata de vinete cu maioneza
    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • maioneza 
    • ceapa tocata
    • sare


    Maioneza ingrediente
    • 1 galbenus crud
    • 1 galbenus fiert
    • zeama lamaie
    • 1-2 lingurite mustar
    • ulei cat trebuie  
    • sare
    • 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc

    Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar

      • 100 gr faina integrala
      • 150 gr tarate de ovaz 
      • 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
      • 50 gr de unt  la temp. camerei
      • lapte (cateva linguri)
      • 1 l-ta praf de copt

        Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
        Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
        Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.

        Paine moale cu smantana

        *reteta proprie

        O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
        Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.


        • 500 gr faina
        • 25 gr drojdie
        • 150 gr smantana
        • 250  ml lapte dulce caldut
        • 3 linguri ulei de masline
        • sare 



        Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
        Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
        Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.

        Peste la cuptor

        • peste
        • lamaie (optional)
        • ulei

         GARNITURA - orez fiert, legume fierte, sparanghel (calit 2-3 minute in unt).





        Pestele se stropeste cu ulei de masline; se pun  cateva felii de lamaie in tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

        * reteta este ideala pentru somon, pastrav, salau.

        Peste in sos tomat / Macrou

        • sus de rosii /sau bulion diluat
        • cativa catei de usturoi tocati marunt
        • busuioc
        • piper boabe
        • foi dafin
        • lamaie / otet
        • ulei
        • sare  
        • masline (optional)




        Pestele se aseaza in vasul de copt.
        Se amesteca toate ingredientele si se toarna peste peste, fara sa-l acopere.
        Se baga la cuptor,  aproximativ 30 minute.