Chec cu nuca de cocos / Chec cu albusuri

*reteta proprie

  • 7 albusuri
  • 100 gr zahar
  • 200 gr fulgi de cocos
  • 100 gr amidon alimentar
  •  sare
  • praf de copt 1 plic
  • 3-4 mere 
  • 50 gr fulgi de ciocolata (optional)




Rulouri cu scortisoara / Cinnamon rolls

ALUAT
  • 20 g drojdie proaspata 
  • 3 lg zahar (90gr)             
  • 125 ml lapte caldut +50 ml apa calduta  
  • 1 ou mare 
  • 50 gr unt la temperatura camerei 
  • 400 gr faina 
  • 1 lg cardamom macinat 
  • sare

UMPLUTURA
  • 50g unt la temperatura camerei           
  • 2 lg scortisoara 
  • 50 g zahar
  • nuca maruntita
  • *zaharul se amesteca cu scortisoara si nuca

GLAZURA  (optional)
  • 100 gr zahar pudra cumparat
  • 100 gr unt 
  • 150 gr crema de branza 
  • *toate ingredientele se amesteca cu mixerul

Cuptorul se incinge la 250 grade.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Zaharul se pune in laptele caldut pentru a se topi, se adauga si untul.
Framantam  aluatul pana devine nelipicios.
Il acoperim si-l lasam sa dospeasca  (sa-si dubleze  volumul).

Intindem o foaie dreptunghiulara pe care o ungem cu unt, apoi presaram amestecul de zahar-scorisoara si putina nuca macinata mai mare.
Rulam pe latura mai lunga, ungem marginea cu putina apa ca sa nu se dezlipeasca. 
Taiem ruloul in bucati groase de 3-4 cm (de preferat sa le taiem cu o ata).
Fiecare bucata se pune in tava cu partea taiata in sus, lasam loc intre rulouri. 
Lasam compozitia la crescut sa-si dubleze volumul, aproximativ 30-40 minute. 

Se coc 10- 12 minute.

Glazura se toarna peste rulourile fierbinti, se presara nuca. 
Daca nu folosim glazura putem sa ungem rulourile fierbinti cu sirop de zahar (rece).






Paine cu 3 tipuri de faina si canepa

 *reteta proprie  
  O paine cu miez usor umed si coaja subtire.

  • 200 gr faina de secara
  • 200 gr faina integrala 
  • 200 gr faina alba (tip 650)
  • apa calduta 
  • 25 gr drojdie
  • 50 gr seminte canepa decorticata




Se amesteca cele 3 tipuri de faina.
Peste jumatate din cantitatea de faina punem apa calduta (cat sa formam un aluat de consistenta solida) si 5 gr drojdie, amestecam.
 Lasam aluatul 12-24 ore la temperatura camerei, intr-un vas acoperit. Glutenul se dezvolta in acest timp de repaus ca si cand aluatul ar fi framantat. Gustul, aroma si textura painii vor fi  imbogatite iar timpul de framantare va fi redus prin acest procedeu.

Dupa 24 de ore adaugam faina ramasa, drojdia si apa calda cat este nevoie. Framantam si lasam la crescut.

Mai framantam putin, dupa ce a crescut, adaugam semintele si punem painea in tava de copt.
Asteptam sa creasca si coacem aproximativ 40 de minute.



Cozonac cu stafide

Cozonac Nico

*reteta proprie  

* dureaza ceva timp pana intra in cuptor, dar nu necesita mult efort in preparare
  • 500 gr faina 000
  • 250 ml lapte 
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 2 galbenusuri
  • 100 ml ulei
  • coaja  1 portocala
  • coaja 1- 2 lamai
  • 15 gr grojdie proaspata
  • 350 gr stafide brune si aurii, merisoare, coacaze
  • rahat (optional)
  • 1 galbenus  (pentru uns cozonacul)



Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.

Coca 1 (maia)
Peste 250 gr faina punem  laptele, zaharul, oul intreg si 5 gr drojdie. Amestecam cu lingura, acoperim vasul si-l lasam 8-12 ore la temperatura camerei.

Dupa 12 ore compozitia va avea un usor miros de acru, este normal si nu va influenta negativ gustul/aroma cozonacului. 
Acesta coca/maia se face pentru a da savoare cozonacului dar si cu scopul de a obtine o textura finala cat mai aerata, fara sa framantam mult aluatul.

COCA 2
In coca 1 punem  10 gr drojdie,  galbenusurile, uleiul, coaja de citrice si faina. Amestecam bine. 

Daca aluatul vi se pare prea moale, pentru a fi  framant normal, il ridicam cu mainile si-l  lasam sa "curga" inapoi in vas; repetam 10-15 minute pentru un cozonac fff. pufos.

Lasam la crescut, acoperit, intr-un loc fara curenti de aer. 

Incorporam fructele uscate in aluat.

Ungem mainile cu ulei, luam aluatul din vas, incercam sa-i dam o forma  si-l punem in tava de copt. 

Lasam la crescut (dureaza ceva mai mult decat la o reteta clasica).

Ungem cozonacul, presaram zahar tos si coacem aproximativ 40 de minute, in cuptorul preincalzit. La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade. In primele 20 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului , cozonacii se pot lasa.

Castraveti in otet


  • castraveti
  • ceapa
  • morcov
  • otet
  • apa
  • sare
  • zahar
  • foi dafin
  • piper
  • boabe de mustar
  • ienibahar
  • cuisoare
  • coriandru


La 1 litru de apa  adaugam 250 ml otet,  sare 40 gr, 1-2 linguri de zahar (2 daca ii vrem mai dulci).

Se se da apa in clocot. Se adauga otetul, sarea, zaharul, mirodeniile  si se mai da intr-un clocot.


Lichidul se adauga caldut in borcane peste castraveti, se pune capacul imediat.

Optional sfierb borcanele in bain-marie 20-30 de minute, pana cand castravetii prin culoare de murati. Se lasa borcanele in apa fierbinte pana aceasta se raceste. Dupa 24 ore de la fierbere sunt buni de mancat.

Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se poate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.

Chifle moi cu fenicul / Cornuri


 Aceasta paine ramane frageda aproape 1 saptamana, dar este delicioasa in prima zi.

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 l-te zahar
  • 2 l-te sare
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 1/2 l-ta seminte fenicul macinate
  • 1 ou pentru uns si seminte (susan,in, mac)




Puteti sa faceti 14 cornuri din ingredientele date



Chec cu lamaie si pere

*reteta proprie: chec cu miez usor umed, dens si aromat.

  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr unt topit si racit
  • 2 lg ulei (20 ml)
  • 130 ml zeama lamaie (2 lamai)
  • coaja de la 1-2 lamai
  • 1 l-ta praf de copt
  • 200 gr faina
  • 4-5 pere mici decojite



Se incinge cuptorul la 180 de grade (foc mediu).

In forma de chec, tapetata cu hartie de copt, se pun perele curatate de coaja.

Intr-un bol se pun ouale, zaharul, coajă de lămâie, putina sare si se mixeaza timp de 5 minute, pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga uleiul si untul mixand compozitia. 

Folosind o lingura se incorporeaza usor faina si praful de copt. Adaugam sucul de lamaie. 

Turnam compozitia în tava cu pere, fără să le acoperim total. 

Se introduce imediat in cuptor. 
Se coace aproximativ 40 de minute.