Salata de naut / Humus

*reteta libaneza
  •  500 gr naut uscat
  • 4 catei de usturoi pisati 
  • 8 linguri pasta de tahini 
  • ulei de masline extravirvin 
  • ⅔ ceasca de suc de lamaie
  • chimion macinat (optional) 
  • piper (optional)
  • sare 
  •  boia /sumac/patrunjel pentru decor





Spalati nautul  si lasati-l in apa 10 ore cu 1 lg de bicarbonat de sodiu (optional); bicarbonatul de sodiu ajuta la înmuierea  mai rapida a nautului.

Stecurati si clatiti nautul cu apa rece. 

Puneti-l la fiert (optional cu 1/2 l-ta bicarbonat pentru a fierbe mai repede) pentru aproximativ 50-60 de minute, pana devine moale. Indepartati spuma care se formeaza in timpul fierberii.

Strecurati nautul si pastrati apa in care a fiert.

Se pastreaza cateva boabe fierte pentru decor.

Frecati intre maini boabele de naut pentru a elimina cojile (optional).


Pasati nautul cald folosind din apa in care a fiert sau apa calda.

Adaugati sare, ulei, usturoi, pasata de susan, zeama de lamaie, chimion si piper (optional).

Inainte de servire se toarna deasupra ulei de masline, se decoreaza cu boabele de naut pe care le-am pastrat si cu boia / sumac  / patrunjel verde.

Ciorba de fasole uscata

*4-6 portii
  • 300 gr fasole alba 
  • 1 ceapa mare
  • 3 morcovi
  • 2 radacini patrunjel / pastranac
  • telina (cat un ou)
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei rosu
  • 2 rosii  medii
  • cateva boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin
  • 1/2 l-ta chimen (optional)
  • 1 l-ta cimbru uscat
  • leustean verde
  • apa
  • sare
  • 2-3 lg ulei



Fursecuri cu unt


  • 1 albuș
  • 50 gr zahăr
  • 55 gr unt la temperatura camerei
  • 60 gr făină
  • 50 gr stafide



Se mixeaza albusul cu zahar, pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi adaugam untul mixand bine.
Punem faina si stafidele amestecand usor cu lingura.
In tava de copt se pune cate putina compotitie pentru fiecare fursec, lasand ceva spatiu intre ele.
Coacem 10 minute

Chifle cu stafide si cocos


*10 chifle pentru micul dejun 

ALUAT
  • 350 de gr faina 
  • 50 de gr nuca de cocos 
  • 50 de gr zahar 
  • 1 ½ l-ta drojdie uscata
  • 300 ml lapte cald 
  • 1 l-ta vanilie
  • 100 de gr stafide 

OPTIONAL
  • 10 patratele de ciocolata amaruie 
  • 3 linguri de lapte pentru periere 



Framantam aluatul si-l lasam la crescut 1 ora. 
Formam 10 bilute (cu ciocolata in mijocul bilutei) pe care le punem in tava de copt si le lasam 30 de minute la crescut. 
Ungem  chiflele cu cele 3 linguri de lapte si le coacem in cuptorul preincalzit, 15 minute la 200 grade.