Focaccia

*reteta italiana 
*pentru 6 persoane
  • 600 gr faina Manitoba / faina 000
  • 25 gr drojdie
  • 400 ml apa
  • 2 l-te zahar /  1 malț
  • 140 ml ulei de masline extravirgin
  • 15 gr sare pentru aluat
  • sare pentru presarat, dupa gust
In vasul de framantat se dizolva sarea si zaharul în apa calda, se pun 40 ml ulei, 300 gr faina si se amesteca bine.
Adaugam drojdia amestecand 2 minute si restul de faina, framantam pana obtinem un aluat neted.

In tava de aragaz se toarna 50 ml de ulei. 
Bila de  aluat se pune in tava peste ulei si se perie cu putin ulei din tava. Se lasa la crescut  aproximativ o ora, sa-si dubleze volumul.
Se intinde aluatul direct in tava pe toata suprafata acesteia, cu mainile. Se unge suprafata aluatului cu ulei si se presara sare. Se lasa iar la crescut aproximativ 30 de minute.
Cu varfurile degetelelor se preseaza toata suprafata aluatului, sa avem mici santuri, turnam restul de ulei (50 ml) peste aluat, lasam la crescut aproximativ 30 de minute. 
Se pulverizeaza aluatul cu apa.
Se coace in cuptorul princalzit  timp de 15 minute la 200 grade.

Ciorbă de praz

 *reteta din zona Arges

  • 1 kg praz taiat rondele
  • 2-3 morcovi dati pe razatoare
  • 3 flori de marar uscate
  • 1 canuta orez
  • zeama de varza
  • apa
  • sare
  • 1-2 lg ulei

Supa de rosii

  • 1 kg de rosii bine coapte 
  • 2-3 morcovi taiati fasii/rondele 
  • 1 ceapa mare 
  • 1 canuta orez / galuste (optional)
  • 1 țelină mica (optional)
  • busuioc uscat 
  • apa
  • sare  
  • 1 lg ulei de masline



Paine sarbeasca / Paine floare

*reteta sarbeasca

ALUAT
  • 250 ml lapte
  • 12.5 gr drojdie proaspata
  • 1 l-ta sare
  • 1 lg zahar
  • 400 gr faina
ALTELE
  • 100 gr unt topit /ulei
  • 1 galbenus pentru uns painea
  • seminte susan/mac...





Se framanta aluatul si se lasa la crescut 1 ora.
O tava rotunda (diamentru 22-24 cm) se unge cu ulei.
Se imparte aluatul in 12 bilute, fiecare biluta se aplatizeaza formand un cerc.
Incepem să formăm floarea: fiecare “petală” se va unge cu unt/ulei pe ambele parti.
"Petalele" se pun in tava usor suprapuse, formand o floare.
Se lasa la crescut.
Se unge cu ou si se presara seninte.
Se coace.




Orez chinezesc

*2 portii
  • 200 gr orez
  • 400 ml apa 
  • sare

Orezul spalat  se pune la fiert in apa rece cu sare.
Cand da in fiert acoperim oala, dam focul la minim si fierbem 10 minute fara sa ridicam capacul. 
Oprim focul si lasam orezul acoperit 15-20 de minute.
Descoperim si-l afanam usor cu furculita.

Ciorba de dovlecei

 *reteta din zona Arges

  • 2 dovlecei medii
  • 2-3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 3 flori de marar uscate
  • 1 canuta orez
  • 1 cana corcoduse / bors
  • apa
  • sare
  • ulei

Se scoate miezul dovleceilor.
Toate legumele se taie cubulete si se pun la fiert.
Corcodusele se fierb separat cu apa cat sa le acopere; se scot samburii.
Cand legumele sunt aproape fierte, punem orezul si zeama de corcoduse. Potrivim de sare, punem ulei si florile uscate de marar. Mai fierbem cateva minute.


nu inlocuiti ingredientele si nu puneti nimic in plus, ciorba este delicioasa gatita asa.

Cozonac pufos

Primul meu cozonac

Ingredientele sunt pentru 1 cozonac

  • 500 gr. faina alba
  • 30 gr. drojdie proaspata
  • 125 gr. zahar
  • 250 ml. lapte
  • 100 gr. unt topit (caldut)
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja 1 lamaie / 1 portocala, vanilie
  • 1 galbenus pentru uns+2 linguri lapte 
  • fructe uscate /rahat (pentru umplutura)





In laptele cald se pune zaharul si se amesteca pana acesta se dizolva.

Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte indulcit (sa nu fie fierbinte!) si se pune in maijlocul fainii (intr-o mica scobitura).

Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie, esenta de vanilia. Le turnam in castronul cu faina impreuna cu restul de lapte dulce. 
Se framanta, ungandu-ne mainile cu unt... pana cand se termina tot untul.

Aluatul se lasa la crescut aproximativ 1,30-2 ore.

NOTA: cat timp creste aluatul, facem (optional) 2-3 impachetari pentru a obtine un miez pufos: rasturnati aluatul incet pe blatul presarat cu faina, se apasa delicat aluatul sa iasa gazele, dupa care trageti usor de fiecare latura apoi impaturiti ca un plic, acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut; repetati impachetarea a 2- a cand aluatul a crescut iarasi, apoi lasati iar la crescut. 
*Tehnica intins si impaturit o puteti vede aici.

Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 2 bucati.
Ungem suprafata de lucru cu ulei.
Intindem doua foi dreptunghiulare, cu mainile; pe fiecare foaie punem umplutura dorita; rulam fiecare foaie pe latura lunga; impletim cele doua suluri umplute, prin rasucire.
Cozonacul format se pune  in tava la crescut, aproximativ 1 ora. 

Se unge cu ou amestecat cu lapte, se presara zahar tos sau seminte. Se coace aproximativ 40 minute.


UMPLUTURA CU NUCA (pentru 500 gr faina)
  • 4 albusuri batute spuma cu 4 linguri de zahar
  • 200 g nuca macinata
  • *se amesteca usor


UMPLUTURA CU NUCA SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
  • 200 gr finetti /ciocolata rasa
  • 150 gr nuca macinata
  • *se amesteca


UMPLUTURA CU NUCA, GEM SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
  • 250 gr nuca macinata mare
  • 200 gr gem gros de caise
  • 1 lg cacao
  • 200 ciocolata amaruie rupta in bucatele mici
  • cateva lg de lapte daca compozitia este prea groasa
  • *se amesteca 


*SFATURI

OUALE
Albusurile: se pun 1/3 din nr de oua folosite. Prea multe albusuri fac miezul uscacios.
Ca sa se obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de 2 ori: cand se pun in forma la crescut si inainte de a-i baga la cuptor.

GRASIMEA
Uleiul tine cozonacul proaspat mai mult timp, dar este posibil sa rancezeasca daca nu se combina cu unt. 
Cozonacii se prepara cu unt amestecat cu ulei: 3/4 unt si 1/4  ulei. Daca se intrebuinteaza mai mult de 150 unt  la 500 gr de faina, cozonacii nu mai cresc bine. 
Daca se intrebuinteaza mai putin de 100 gr unt la 500 gr de faina, cozonacii nu sunt fragezi.
Grasimea folosita nu se pune toata odata in aluat.

TEMPERATURA: 
La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade.
Crusta care se formeaza la inceput, daca focul este mare,  impiedica cresterea iar aluatul ramane cleios.
In primele 20 de minute nu se deschide usa cuptorului, cozonacii se pot lasa.


METODE INTERESANTE DE FORMARE COZONACI

Cozonac cu 3 umpluturi: se intinde coca; pe laterale se pun umpluturi diferite iar pe mijloc rahat; se ruleaza lateralele spre centru; se pune in tava cu partea rulata in jos

Cozonac impletit (cu 2 umpluturi): se intind 2 foi, pe fiecare punem umpluturi diferite si rulam; cele 2 suluri se impletesc prin rasucire

Cozonac rulat ( cu 1 umplutura): se intinte coca, se pune umplutura, se ruleaza

Cozonac cu cacao si umplutura, impletit in doua: coca se imparte in 4; 2 bucati de aluat se amesteca cu cacao; se intind cele 4 bucati de aluat; peste foile albe punem foile cu cacao, presaram nuci, stafide, rahat; rulam cele 2 foi obtinute apoi le impletim/rasucim.

Chifle japoneze

 *reteta proprie 

Paine asa delicioasa, chiar si goala...
  • 500 gr. faina alba
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita otet
  • 3 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • apa calduta
  • seminte 
  • cateva lg lapte pentru pensulat chiflele

Vedeti cum se modeleaza aluatul AICI .

 

 

Peste la cuptor in folie

  • peste alb
  • cartofi fierti
  • patrunjel
  • unt/ulei





Inveliti pestele (dat cu putina sare) in folie de aluminiu. Coaceti la 200 grade C aproximativ 10-15 minute. Desfaceti folia si  mai lasati 5 minute sa se rumeneasca.
Fierbeti cartofii in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu putin ulei (sau puteti opta pentru unt), se presara patrunjel.

* reteta ideala pentru bolnavii de gastrita.
* folositi lamaie/ardei gras daca nu tineti regim!



Pizza cu blat lipie libaneza

  • 1 lipie libaneza
  • sos de rosii
  • cascaval
  • kaizer
  • masline
  • ardei gras




Salam de biscuiti

*reteta veche

  • 500 gr. biscuiti tari (Populari)
  • 350 ml. lapte dulce
  • 100 gr. zahar
  • 125 gr. unt
  • 5-6 lg cacao 
  • esenta rom
  • nuci, stafide (optional)

Biscuitii se maruntesc.
Laptele amestecat cu zahar se pune pe foc, pana la topirea zaharului.
Se ia de pe foc si se adauga untul si celelalte ingrediente.
Compozitia se pune pe foaie alimentara pudrata cu cacao, pe  marginea de unde rulam.
Se da la rece.
Prajitura aceasta este delicioasa,  cremoasa.

Paine secara 100%

Aceasta paine se consuma doar dupa 24 de ore de la coacere, atunci incepe sa-si etaleze savoarea si gustul caracteristic.
  • 500 gr. faina secara
  • apa calduta
  • 25 gr. drojdie proaspat
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita  sare
  • 2 linguri otet balsamic
  • 1 lingura ulei de masline
  • seminte chimion macinate (optional)
  • 1 lingura cacao (optional)









Paine secara 50 %

  • 250 gr. faina secara
  • 250 gr. faina alba
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • apa calduta
  • sare
  • 1 lingura otet




Paine integrala cu seminte

  • 500 gr. faina integrala
  • apa calduta
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • seminte in/floarea soarelui/susan/mac/dovleac/fulgi de ovaz 






Coronita cu sunca si cascaval

Aluat

  • 400 gr. faina
  • 20 gr. drojdie proaspata
  • 1 ou mare
  • 150 ml. lapte dulce caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 gr. unt topit

 

Umplutura

  • 9 felii mari cascaval (aprox. 300 gr.)
  • 9 felii mari sunca (aprox. 250 gr.)

  

Altele

  • unt la temperatura camerei, pentru uns foaia de aluat
  • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, pentru uns coronita
  • seminte in/susan/mac (optional)




Framantam un aluat din ingredientele de mai sus (vezi "Aluat") si-l lasam la crescut pana cand isi dubleaza volumul. 

Intindem o foaie de aluat dreptunghiulara pe care o ungem cu unt. Repartizam cele 9 felii de cascaval (pe 3 randuri de cate 3 felii ) pe foaia intinsa, peste ele punem feliile de sunca. 


Rulam aluatul pe lungime sub forma de sul, apoi unim capetele astfel incat sa obtinem un cerc. Transferam pe hartia de copt si-l lăsăm să creasca, 15-30 de minute.

Taiem aluatul la exterior la intervale egale, de jur-imprejur, fara sa taiem aluatul in partea dinspre centru. 
Rasucim usor toate bucatile taiate, spre dreapta sau stanga. Lăsăm coronita 10 minute să mai crească.

Ungem coronita cu galbenusul batut cu 1 lg. lapte; presaram seminte de susan/in/mac.

Se coace la 180 grade, aproximativ 30 -40 de minute. 







Gogosi simple

Reteta este de la mama mea.
  • 500 gr  faina
  • 25 gr. drojdie
  • 1/2 lingura zahar
  • apa calda
  • sare
  • 1 lingura ulei
  • coaja de lamaie

Chifle graham

Paine sanatoasa, potrivita pentru sendvis.
  • faina
  • tarate
  • drojdie
  • apa calda
  • sare

Cornuri cu lapte

ALUAT
  • 500g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 50 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt / 50 ulei
  • 2 galbenusuri
  • 1 galbenus+2 linguri lapte pentru uns

Se framanta aluatul, se lasa la crescut. Se intind cu facaletul portii mici din aluat, ca in imagini. Cornurile gata umplute se lasa la crescut, se ung si se baga la copt.

cornuri cu lapte
















Mix condimente friptura de pui

*Amestec rosu
  • boia de ardei dulce (predomina pentru a da culoarea rosie amestecului)
  • piper negru
  • rozmarin
  • cimbru
  •  maghiran


*Amestec indian: Curry 


Baza
  •  curcuma (predomina pentru a da culoarea galbena amestecului)
  •  coriandru
  •  chimen
  •  schinduf
La alegere
  • ghimbir uscat
  • scortisoara
  • cuisoare
  • nucsoara
  • cardamom verde
  • fenicul
  • ardei iute uscat/boia iute
  • usturoi granulat
  • mustar alb seminte
  • piper negru


*Alte mixuri pentru pui
5 Mirodenii, reteta chinezeasca aici
Zatar, reteta arabeasca aici
7 Piperuri, reteta arabeasca aici

Condiment arabesc 7 Piperuri / Baharat

*reteta libaneza
  • piper negru   1/2 lg
  • boia dulce de ardei   1/2 lg
  • chimion     1/4 lg
  • coriandru   1/4 lg
  • nucsoara   1/4 l-ta
  • scortisoara 1/4 l-ta
  • cardamom  1/8 l-ta (adica 1/4:2)
  • ienibahar   1/4 lg (optional)
  • cuisoare    1/4 lg  (optional)


Amestec  suficient pentru aproximativ 5 pulpe de pui.
Se piseaza condimentele apoi se amesteca.
Denumit Baharat sau Bokharat se regaseste cu diverse nuante in Turcia, Liban, Iordania, Siria, Iran, Irak, Palestina si Israel.



  • marinarea carnii (amestecat cu ulei ) vita / miel / pui / peste 
  • condimentarea carne tocata
  • shaorma

Sos chinezesc Hoisin

*reteta chinezeasca
  • 4 lg sos de soia
  • 2 lg unt arahide 
  • 1 lg miere 
  • 2 l-te otet de orez/ otet de vin alb 
  • 1/2 catel usturoi pisat 
  • 1 l-ta sos iute chinezesc 
  • 2 l-te ulei de susan 
  • 1/8 l-ta piper negru


  • prepararea retetelor traditionale chinezesti: rata Peking, pachetele de primavara, porc la gratar, porc mu shu...




Condiment arabesc / Zatar

*reteta libaneza


RETETA DE BAZA


  • cimbru 1/2 cana
  • sumac 1/4 cana
  • susan 2 linguri
  • sare



RETETA1
  • cimbru 1/2 l-ta 
  • sumac 1/2 l-ta
  • seminte de susan 1 lg  prajite fara ulei
  • oregano 1 l-ta
  • maghiran 1 l-ta
  • busuioc, coriandru, chimion, fenicul (optional)

RERETA 2
  • 1 ceasca cimbru 
  • 3/4 ceașcă sumac 
  •  3/4 cană de semințe de susan
  • 1/2 lingurita de chimion
  • 1/2 linguriță de coriandru
  • 1/2 lingurita de fenicul 
  • 1/2 lingura de anason 
  • 1/2 lingura scortisoara macinata
  • 1/2 lingura de sare (sau dupa gust)
  • 1/4 ceașcă de maghiran uscat (opțional)
            



  •  pui libanez
  •  marinata pentru pui
  •  toping pentru paine / pizza (2 lingurite de Zatar amestecat cu 2-3 lingurite ulei, ca o pasta)

Condiment chinezesc 5 Mirodenii / 5 Spice

*reteta chinezeasca
  • 1/2 l-ta  scortisoara
  • 1 l-ta fenicul
  • 1 lingurita anason stelat
  • 1/2 l-ta cuisoare
  • 1 l-ta piper negru
 *se piseaza si se amesteca


  •  marinarea carnii
  • carne de porc / pui pui / rata
  • fructe de mare / peste
  •  taietei chinezesti / orez / legume la tigaie


Mirodenii *cum le folosesc eu

ANASON STELAT


  • in bucataria chinezeasca pentru preparatele din carne de porc, pui si rata
  • in Vietnam este un ingredient pentru Pho si supele de taietei
  • siropuri de fructe si diverse bauturi (ex. Vinul fiert)
  • patiserie (turta dulce, dulciuri cu ciocolata

BUSUIOC

  •  Sosul Italian pesto
  • bucataria chinezeasca, foloseste la supe sau  pui
  • rosii (salata)
  • supa de rosii
  • paste prajit
  • pizza
  • perisoare (compozitie carne)
  • la preparatele cu fructe proaspete sau siropuri


CARDAMOM (HELL)


  • tarile arabe, in cafea
  • bucataria indiana cardamomul nu lipseste din curry-uri 
  • patiserie (turta dulce) 
  • mancaruri pe baza de orez 
  • carne 
  • la hering marinat 
  • muraturi 


CHIMEN
  • in India se foloseste pentru sosuri
  • in Maroc este folosit in preparatele din carne de miel
  • placinta cu branza
  • saratele
  • ciorba de fasole (pentru a diminua balonarea)


CHIMION 


  •  amar, aroma puternica
  • in bucataria araba chimionul este foarte important 
  •  In Turcia este folosit la prepararea kebab-ului
  •   India, este componenta pentru  garam masala, tandoori si curry
  •  cu branza carne
  •  painica
  •  unele bauturi


CIMBRU

  • fasole ciorba
  • fripturi
  • sosuri




CORIANDRU



  • semintele au gust usor picant
  • in America Latina, in preparatele din carne sau salate.
  •  supe
  •  tocanite
  •  prajituri si preparate de patiserie


CUISOARE

  • gust intens, dulce si iute 
  • budinci  lapte
  • placinta cu mere
  •  vin fiert
  • pentru un sos curry sau sos pentru friptura 

FENICUL



  • gust dulce, asemanator anasonului
  • peste
  • branza
  • legume.
  • painica, paste
  • biscuiti, prajituri


FENUGREEK (SCHINDUF) 


  • Iran la prepararea garniturii de orez pentru peste


GHIMBIR

  • condiment aromat si usor iute
  • folosit in bucataria chinezeasca
  • ceai


IENIBAHAR

  • are gust combinat de scortisoara, nucsoara, cuisoare si piper. 
  • carne de porc, pui 
  • varza, gulas
  •  sosuri
  • deserturi cu mere
  • muraturi


IENUPAR


  • semintele au gust aromat, dulce
    • preparatale din carne de vanat sau peste,  in bucataria germana
  • preparate din carne afumata


LEMONGRASS (IArBA DE LAMAIE / CITRONELLA)

  • gust asemantor celui de lamaie, doar ca nu la fel de puternic
  • bucataria chinezeasca, thailandeza, vietnameza pentru supe, curry sau ceaiuri.
  •  cu  carne de pui, peste sau fructe de mare.


LUSTEAN 

  • ciorbe (fasole)
  • cu barnza (sandvis)

MAGHIRAN







Asemanator cu oregano, are o aroma usor iute
  • omleta
  • ciorba (cartofi, perisoare)
  • peste
  • pizza

MARAR







  • chiftelute
  • ciuperci
  • pui
  • cartofi (la cuptor, prajiti)
  • salata (varza, verde)

MENTA 







  • miel (+rozmarin ,tarhon, salvie)
  • peste
  • fructe
  • ceai

NUCSOARA

  • gust dulceag dar si usor picant (recomandat sa se macine cand se foloseste)
  • prajituri
  • sos bechamel
  • muraturi



OREGANO
  • usoara tenta picanta-amarui
  • bucataria italiana si mexicana 
  • pizza
  • legume
  • carne, peste
  • marinate
  • sosuri pentru salate.


ROZMARIN 

  • cartofi la cuptor (+salvie)
  • friptura miel (+tarhon, menta, salvie)
  • supe, omlete si salate
  • budinca, inghetata, preparatele cu fructe sau placinta


SALVIE

gust amarui, folosita in Italia
carne (porc, vita, pui, peste, miel)
cartofi la cuptor (+ rozmarin)


SCORTISOARA 

  • orez cu lapte
  • prajituri


SUMAC

  •  gust acrisor, folosit adesea pentru a da un gust de lamaie 
  • bucataria arabeasca (kebab, ...)
  • carne fripta, peste, pui (fragezeste carnea)
  • sosuri
  •  salate
  • toping painica/pizza


TARHON 

  carne (diminueaza toxicitatea)

  • ciorbe cu afuma
  •  de cartofi, de porc, de fasole
  • miel la cuptor (+ rozmarin, salvie, menta








TURMERIC (CURCU

  • bucataria iraniana (orez, carne, sos, peste pane cu faina& tururmeric)
  • cartofi
  •  aluaturi
  • sarmale cu orez
  • chiftelute, kebab
  •  poate fi folosit ca inlocuitor al sofranului


Din experienta gastronomica  exista niste combinatii orientative:

Branza
  • busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, chili, arpagic, ceapa,coriandru, chimen, marar, usturoi, hrean , coaja de lamaie, maghiran, menta, mustar, nucsoara, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru.

Carnea de miel
  • piper, busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chili, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, tarhon,ceapa,usturoi.

Carnea de pui
  • piper, enibahar,dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, iarba de limon, mustar, boia, piper, rozmarin, sofran, salvie, cimbru, anason, tarhon, cimbru.

Carnea de vita
  • piper, busuioc, dafin, piper negru, chili, curry, chimen, usturoi, maghiran, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, salvie, chimen, tarhon, cimbru, ceapa, hrean.

Carnea de porc
  • piper, boia, ceapa, usturoi, nucsoara, enibahar, cuisoare, rozmarin, mustar, chili, oregano, hrean, cimbru, busuioc.

Cartofi
  • busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, arpagic, coriandru, marar, maghiran, oregano, boia, patrunjel, mac, rozmarin, tarhon, cimbru, usturoi.
 
Dulciuri
  • anason, cardamon, enibahar, scortisoara, cuisoare, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, nucsoara, menta, anason, vanilie, petale de trandafir sau maces.

Fasole
  • chimen, piper, chili, oregano, patrunjel, salvie, patrunjel, spanac, cimbru, spanac, usturoi, marar, ceapa, dafin.

Fructe
  • enibahar, anason, cardamon, scortisoara, cuisoare, coriandru, ghimbir, menta, coaja de lamaie, coaja de portocala, rodie.

Legume
  • chili,hatmatuchi, ceapa, curry, marar, maghiran, patrunjel, cimbru.

Oua
  • busuioc, hatmatuchi, chili, arpagic, curry, marar, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, maghiran, oregano, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru, ceapa.

Salate si dressinguri
  • busuioc, chimen, telina, arpagic, marar, fenel, ceapa, usturoi, , hrean, coaja de lamaie, leustean, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, tarhon, cimbru.

Paine
  • anason, busuioc, chimen, ceapa, usturoi, scortisoara, coriandru, chimen, marar, coaja de lamaie, coaja de portocale, oregano, mac, rozmarin, sofran, salvie, cimbru.

Peste
  • dafin, piper, telina, arpagic, anason, busuioc, marar, fenel, curry, usturoi, ghimbir, coaja de lamaie, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, sofran, cimbru, salvie, anason, coriandru, enibahar.

Rosii
  • busuioc, ceapa, telina, dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, maghiran, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.

Supe si ciorbe
  • piper, busuioc, dafin, hatmatuchi, chili, arpagic, chimen, marar, fenel, usturoi, maghiran, patrunjel, piper, cimbru, salvie, anason.