Placinta la tigaie


ALUAT * RETETA MOLDOVENEASCA
  • 300 faina
  • 250 gr iaurt / lapte batut
  • 1/2 l-ta bicarbonat
  • sare


ALUAT * RETETA MARAMURS 
"Placinta creata"
  • 500 faina
  • 12,5 gr drojdie proaspata
  • apa calduta
  • sare 





UMPLUTURA CU BRANZA

*se amesteca toate ingredientele

  • 500 gr branza de oaie /branza de vaca / branza de burduf 
  • marar 
  • frunze de ceapa verde (optional) 


UMPLUTURA CU VARZA

*se calesc ingredientele apoi se lasa la racit

  • varza alba cruda/murata 
  • ceapa 
  • marar 
  • piper 


UMPLUTURA CU VERDETURI
*se caleste ceapa, se lasa la racit apoi se amesteca cu piper, cu oul crud si cu verdeta tocata

  • ou 
  • marar, patrunjel... 
  • piper 


UMPLUTURA CU CARNE TOCATA
*se calesc ingredientele apoi se lasa la racit

  • 500 gr carne tocata de porc
  • 1 ceapa mare 
  • piper











Alegeti o varianta de umplutura.

Se framanta aluatul pana devine moale si elastic, cam 10 minute. Se lasa minim 30 de minute la dospit.

Pe masa de lucru se presara faina. 

Aluatul se imparte in 5 bilute care se intind cu scucitorul. 

In mijloc se pune umplutura. Placinta se strange in pliuri marunte, aducand marginile spre centru.

Se intinde usor cu sucitorul.

Placinta  se pune in tigaia fierbinte si unsa cu ulei, cu partea care a fost lipita in jos. Se unge cu ulei și deasupra,

Se prajeste la foc mediu cateva minute pe fiecare parte.

Placintele coapte se acopera pentru a ramane moi.



Chec curmale

*adaptat dupa reteta englezeasca "Sticky toffee pudding"; se serveste cu sos caramel si inghetata

  • 200 gr curmale fara samburi
  • 250 ml apa
  • 1/2 l-ta bicarbonat
  • 50 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 2 oua
  • 150 gr faina
  • 1/2 l-ta scortisoara (optional)
  • sare
  • 50 gr stafide (optional)
  • 1 l-ta praf de copt

SOS CARAMEL  *se fierb  pana cand sosul se ingroasa putin
  • 150 gr zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca (30 %grasime)


Curmalele si apa se fierb cateva minute, sa devina o pasta.
Oprim focul si adaugam bicarbonatul, zaharul, stafidele si untul.
Lasam la racit.
Adaugam ouale, faina, scortisoara, praful de copt si amesecam usor.
Coacem aproximativ 50-55 minute.

Tarta cu praz

ALUAT
  • 500 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 25 gr drojdie
  • 1ou
  • 2 lg ulei
  • 1/2 l-ta zahar
  • 1/2 l-ta sare

UMPLUTURA
  • 500 gr praz usor calit
  • 150 gr bacon / kaizer
  • 2 oua
  • piper
  • ulei
  • cascaval (otional)






Alatul framantat se lasa la crescut, apoi se imparte in 2 bucati egale.

O parte se intinde cu sucitortul si se aseaza in tava.

Cealalta bucata se intinde si se taie in fisii cu latimea de 1,5 cm.
Ficare fasie se rasuceste.

O parte dintre fasaiile rasucite se aseaza in tava ca bordura pentru aluat.
Restul fasiilor se folosesc pentru floricele rotind aluatul sub forma de melc.