Batoane de cereale

  • 250 gr fulgi de ovaz
  • 1/2 cana fulgi de porumb
  • 50 gr. unt
  • 150 fructe uscate (smochine, curmale,  stafide, caise,  merisoare, goji, agrise, etc)
  • 150 gr  nuci, alune, migdale
  • 100 gr seminte (foarea soarelui, dovleac, in, etc)
  • 2 banane coapte pasate (300 gr pulpa)
  • 2 lg zahar


Amestecam toate ingredientele cu untul topit.
Asezam compozitia in tava si coacem aproximativ 30 minute.
Se taie cand s-a racit.

Salata de ciuperci cu maioneza

  • 1 kg ciuperci
  • 6 lg maioneza /3 lg maioneza+3 lg smantana grasa
  • 4 catei de usturoi pisati  (dupa gust)
  • marar tocat marunt
  • piper
  • sare



Fierbem ciupercile 4-5 minute in apa clocotita cu sare, apoi le scurgem si le tocam marunt. 
Maioneza o amestecam cu usturoiul.
Amestecam ciupercile cu maraul tocat, piper, sare si cu  maioneza.
Se serveste rece.




Fasole verde cu carne tocata

*reteta chinezeasca 
*2 portii


MARINADA
*se amesteca ingredientele si se tine la rece minim 30 de minute
  • 1/2 l-ta zahar
  • 1lg sos de soia
  • 1 l-ta amidon
  • 1 lg ulei
  • 250 gr carne tocata de porc macra

FASOLE VERDE
  • 500 gr fasole verde
  • 2 lg ulei
  • 4 catei mari de usturoi 
  • apa
  • sare 

CARNE
  • 2 lg ulei
  • 1 ardei iute uscat (1/4 lta)
  • 3 catei mari de usturoi
  • 1 l-ta ghimbir zdrobit (opțional)
  • carnea marinata
  • 2 lg sos soia
  • apa
 




FASOLE VERDE
In ulei incins se pune usturoiul zdrobit, calim cateva secunde. 
Adaugam fasolea,  calim al dante 5-8 minute (dacă fasolea este necongelata turnam putina apa).
  *legumele chinezesti se fierb doar cat sa fie putin crocante, nu sa devină moi!

CARNE
Intr-o tigaie incapatoare se pun 2 lg ulei, usturoiul tocat marunt, ghimbirul si ardeiul tocat, calim 20 de secunde.
Se pune carnea si se amesteca pana isi schimba culoarea.
Adaugam 2 linguri sos de soia si apa cat sa acoperim carnea, lasam la fiert. 
Cand carnea este bine patrunsa, dar suculenta, adaugam fasolea verdea preparata.


Piept de porc in sos dulce

*reteta chinezeasca
  • piept de porc fara os 500 gr
  • 3 fire ceapa verde / 1 ceapa medie
  • 3 catei de usturoi
  • anason stelat 1
  • scortisoara baton o bucatica
  • dafin 2 frunze
  • ghimbir 20 gr
  • ardei iute uscat 1(sau mai multi)
  • sos de soia 2 lg
  • vin de orez 1 lg
  • zahar 1 lg
  • ulei

Carnea se taie patratele de 3 cm.
Ceapa si ghimbirul se taie felii.

Carnea se prajeste pana devine aurie. Daca lasa foarte multa grasime o indepartam.
Adaugam ardeiul,  floare de anason, scortisoara, ghimbirul, frunzele de dafin, ceapa si usturoiul, calim 1 minut.

In putin ulei incins se pune zaharul, amestecam pana devine maroniu.

Punem compozitia de carnea peste sosul de zahar si amestecam bine.
Adaugam  soia si vinul de gatit, acoperim cu apa si fierbem pana pana obtinem un sos grosut care adera pe bucatelele de carne.

Se serveste cu orez fiert.





Placinta cu portocale / Portokalopita

*reteta greceasca


INGREDIENTE
  • 400 gr foi de placinta
  • oua
  • 150 gr zahar
  • 250 ml ulei
  • 400 gr iaurt grecesc
  • coaja rasa de la 3 portocale
  • 1plic praf de copt

SIROP
  • 300 gr zahar
  • 250 ml apa 
  • 350 ml suc de portocale
  • cojile de la 2 portocale
  • 1 bat scortisoara




Pentru sirop: se fierbe cateva minute zaharul cu apa, scortisoara si coji. Adaugam sucul de portocale cand siropul este rece.

Foile de placinta se rup in bucati mici si se lasa  la uscat, de preferat o noapte.

Mixam ouale cu zaharul si coaja de portocala, apoi cu uleiul. 
Adaugam iaurtul si praful de copt.
Se incorporeaza foile maruntite amestecand cu lingura.
Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei

Coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, aproximativ 50 de minute.

Se scoate din cuptor si se insiropeaza imediat cu siropul rece.
Vi se va parea ca este prea mult sirop, dar veti vedea ca placinta il va absorbi aproape pe tot.

Placinta  se scoate din tava pe masura ce se serveste, altfel se usuca. 
Se serveste rece.




Prajitura cu cafea


BLAT
  • 7 oua
  • 150 gr zahar
  • 5 lg ness
  • 7 lg apa calda
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt
  • 200 gr faina

CREMA DE UNT

  • 3 oua mari
  • 200 gr zahar
  • 3 lg de ness
  • 250 gr unt 80% grasime, la temperatura camerei
  
SIROP
  • 2 lg zahar
  • 200-250 ml apa
  • 1 l-ta ness 

    DECOR
    • cacao / nuca maruntita


    BLAT
    Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase, adaugam ness-ul dizolvat in apa calda.

    Separat mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o bezea tare.

    Peste galbenusuri adaugam faina si praful de copt amestecand cu lingura, incorporam usor si albusurile.

    Compozitia o coacem in tava (25*30) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 grade, circa 30 de minute.

    Lasam blatul sa se raceasca apoi il taiem in 3 foi.

    CREMA
    Mixam ouale cu zaharul.

    Punem pe baie de aburi (oala cu crema ca nu atinga apa) pana cand crema se ingroasa, adaugam ness-ul ca cateva minute inainte de a opri focul.

    Lasam sa se raceasca.

    Mixam untul apoi adaugam peste el crema, putin cate putin.

    ASAMBLARE
    Blat-sirop*crema*blat-sirop*crema*blat-sirop*crema*decor

    Paste cu spanac si branza / Cannelloni cu spanac si ricotta

    *4 portii
    • 250 gr cannelloni 
    • 500 gr spanac
    • 400 gr ricotta / urda
    • 150 gr parmezan ras / cascaval
    • 2 oua (optional)
    • piper
    • nucsoara
    • sare
    •  sos bechamel /500 ml sos de rosii


    Spanacul se spala si se fierbe cateva minute. Se strecoara si se toaca marunt.Amestecam spanacul cu ricotta, 50 gr parmezan, sare, piper, nucsoara.

    Fiecare tub de cannelloni se umple cu aceasta compozitie folosind un pos sau o punga cu coltul taiat.
     
    In tava de copt punem un strat subtire de sos bechamel  (sau sos de rosii), aranjam pastele umplute fara sa le suprapune, turnam sosul bechamel  (sau sosul de rosii) si  presaram restul de cascaval.


    Se coc la  200° timp de 20-25 minute.



    SOS BECHAMEL

  • 500 ml lapte cald
  • 50 gr faina
  • 50 gr unt
  • sare
  • nucsoara
  • Peste untul topit se pune faina si se amesteca bine pana devine aurie; adaugam usor laptele, nucsoara, sare si firbem pana abtinem un sos de consitenta smantinii


    SOS DE ROSII
    • 500 ml sos de rosii
    • 2 catei de usturoi
    • ardei iute
    • busuioc 
    • ulei
    In putin ulei se pune ardeiul si usturoiul pisat, se calesc usor; se adauga sosul de rosii si busuiocul, se ia de pe foc.





    Fursecuri cu lamaie

    • 100 gr unt la temperatura camerei 
    • 1 ou 
    • coaja rasa de la 1 lamaie
    • 100 ml zeama de lamaie (1 lamaie) 
    • 125 gr zahar tos 
    • 300 gr faina 
    • 1/2 l-ta praf de copt 
    *zahar pudra pentru copt






    Mixam oul, zaharul tos, coaja de lamaie si untul. Incorporam zeama de lamaie, faina si praful de copt.

    Dam compozitia la rece pentru minim 2 ore.

    Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetam tava cu hartie de copt.

    Modelam bilute din aluat pe care le trecem rapid prin zahar pudra.

    Nu se lasa mai mult de 10-15 minute la copt , desi par moi se vor intari cand se racesc.



    Pateuri

     Pateuri cu ciuperci

    •  200 gr ciuperci champignon
    • 200 gr ciuperi pleurotus
    • 250 gr carne tocata de porc (optional dar recomandat)
    •  2 cepe
    •  2-3 lg ulei
    •  2 oua
    •  piper
    •  foi de patiserie / foietaj




    Calim usor ceapa in ulei, adaugam si carnea.
    Separat calim ciupercutele taiate marunt, cat sa-si lase zeama. Le punem peste carne, adaugam sare si piper si  lasam pe foc mic pana cand carnea este gata. 
    Lasam la racit, adaugam ouale.

    Aluatul  se taie in felii  de aproximativ 8 cm latime. Pe fiecare felie punem putina compozitie in mijoc, unim marginile presandu-le usor cu o furculita.

    Coacem  pateurile in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute, sau pana cand suprafata devine aurie.

    Le servim calde sau reci.

     

    Pateuri cu branza
    • 150 gr brânză telemea 
    • 1 lg smantana
    • 1 lg gris
    • 1 ou
    • seminte de chimen, fenicul 
    • 275 gr foi de patiserie / foietaj



    Foile se taie dupa preferita. 

    Se amesteca compozitia pentru umplutaura si se pune pe fiecare bucata de aluat. Unim marginile presandu-le usor cu furculita.

    Coacem  pateurile in cuptorul preincalzit la 180°C  pana cand suprafata devine aurie.
     

    Le servim calde sau reci.


    Merdenele

    *8-10 merdenele

    ALUAT
    • 470-500 gr faina 480 
    • 300 ml apa calduta
    • 1 lg otet
    • 1 l-ta sare
    *100-150 gr unt moale pentru uns foile



    COMPOZITIE
    • 250 gr branza veche
    • 2 lg gris fiert in 250 ml apa
    • 4-5 lg smantana
    *branza maruntita se amesteca cu grisul fiert si racit


    Se amesteca apa cu faina si se lasa 20-30 de minute.
    Se framanta aluatul  apoi se intind, pe rand, 8 foi patrate de aproximativ 20 cm latura.
    Fiecare foaie se unge cu unt. 

    Fiecare foaie intinsa se impatureste astfel:
    1. o latura se pliaza la centrul foii, peste ea se suprapune latura opusa. Rezulta un dreptunghi.
    2. aducem latura mica pana la centru, repetam cu latura opusa (ca si cum le-am uni marginile dar fara sa le suprapunem)
    3.suprapumen latura peste latura

    Cele 8 bucati de aluat se tin la rece minim 2 ore.

    Cele 8 bucati de aluat se intind, pe rand,  in foaie subtire pe masa unsa cu ulei.
    Se pune compozitia  in mijoc  si se impatureste ca un plic: 2 colturi opuse se aduc la centrul foii fara sa le suprapunem prea mult; repetam cu celelalte 2 capete.

    Punem merdenelele in tava de copt cu partea impaturita in jos.

    Tranafiri din cartofi violeti

    • 300 gr faina
    • 100-150 gr cartofi violeti
    • 7,5 gr drojdie
    • 1 l-ta zahar
    • 1lg apa





    Cartofii fierti si raciti se amesteca cu faina.

    Se dizolva drojdia in apa calduta cu zahar, se adauga in compozitie si se framanta bine. Se lasa la crescut.

    Formam trandafirii, ii lasam la crescut apoi ii introducem in cuptorul preincalzit.





    Paste din orez cu carne tocată / Furnici in copac

    *2 portii


    • 100 gr taitei din orez (Noodles )
    • 200 gr carne tocata de porc
    • 2-3 ciuperci urechi de lemn uscate (optional)
    • 3 catei mari de usturoi 
    • 3 fire de cepa verde
    • 1 bucata mica chimbir (1 lg)
    • 1 ardei rosu iute
    • 1lg pasta chinezeasca de fasole rosie / bulion
    • 3-4 lg sos de soia
    • ulei de susan
    • 1 lg otet de orez
    • 1 l-ta  amidon
    • piper macinat
    • putina apa




    Carnea se amesteca cu amidonul, otetul de orez si 1 lg sos de soia; se tine la rece minim 30 de minute.

    • Ciupercile uscate se pun la inmuiat in apa calda 30-40 de minute.
    Pastele (am folosit  taitei de orezse scufunda in apa clocotita si se lasa cat scrie pe ambalaj, se trec prin apa rece si se scurg.

    Ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul si ceapa se toaca marunt, de la ceapa se separa partea alba de cea verde.

    In  uleiul incins  punem ardeiul iute si amestecam cateva secunde. 

    Adaugam carnea si o calim.

    Peste carnea adaugam partea alba de la ceapa, ghimbirul, usturoiul, ciupercile si ulei daca este necesar, se calesc maxim 1 minut.

    Punem pasta de fasole, acoperim cu  apa si fierbem cat sa fie bine patrunsa carnea. 

    La sfarsitul fierberii adaugam sosul de soia, compozitia finala trebuie sa fie suculenta.

    Adaugam pastele, piper si amestecam usor sa se patrunda ingredientele, oprim focul.

    Punem si frunzele de ceapa.





    Sos de portocale

    *se servește cu somon, friptură de rață, piept de pui la grătar...
    • 200 ml suc proaspăt de portocale
    • 1 l-ta rasă de amidon
    • 1/2 l-ta de zahăr
    • sare
    • piper măcinat
    • 10 gr unt







    Se amesteca ingredientele, se fierb cat sa se ingroase putin sosul. Se lasă la răcit.

    Placinta la tigaie


    ALUAT * RETETA MOLDOVENEASCA
    • 300 faina
    • 250 gr iaurt / lapte batut
    • 1/2 l-ta bicarbonat
    • sare


    ALUAT * RETETA MARAMURS 
    "Placinta creata"
    • 500 faina
    • 12,5 gr drojdie proaspata
    • apa calduta
    • sare 





    UMPLUTURA CU BRANZA

    *se amesteca toate ingredientele

    • 500 gr branza de oaie /branza de vaca / branza de burduf 
    • marar 
    • frunze de ceapa verde (optional) 


    UMPLUTURA CU VARZA

    *se calesc ingredientele apoi se lasa la racit

    • varza alba cruda/murata 
    • ceapa 
    • marar 
    • piper 


    UMPLUTURA CU VERDETURI
    *se caleste ceapa, se lasa la racit apoi se amesteca cu piper, cu oul crud si cu verdeta tocata

    • ou 
    • marar, patrunjel... 
    • piper 


    UMPLUTURA CU CARNE TOCATA
    *se calesc ingredientele apoi se lasa la racit

    • 500 gr carne tocata de porc
    • 1 ceapa mare 
    • piper











    Alegeti o varianta de umplutura.

    Se framanta aluatul pana devine moale si elastic, cam 10 minute. Se lasa minim 30 de minute la dospit.

    Pe masa de lucru se presara faina. 

    Aluatul se imparte in 5 bilute care se intind cu scucitorul. 

    In mijloc se pune umplutura. Placinta se strange in pliuri marunte, aducand marginile spre centru.

    Se intinde usor cu sucitorul.

    Placinta  se pune in tigaia fierbinte si unsa cu ulei, cu partea care a fost lipita in jos. Se unge cu ulei și deasupra,

    Se prajeste la foc mediu cateva minute pe fiecare parte.

    Placintele coapte se acopera pentru a ramane moi.



    Chec curmale

    *adaptat dupa reteta englezeasca "Sticky toffee pudding"; se serveste cu sos caramel si inghetata

    • 200 gr curmale fara samburi
    • 250 ml apa
    • 1/2 l-ta bicarbonat
    • 50 gr zahar
    • 100 gr unt
    • 2 oua
    • 150 gr faina
    • 1/2 l-ta scortisoara (optional)
    • sare
    • 50 gr stafide (optional)
    • 1 l-ta praf de copt

    SOS CARAMEL  *se fierb  pana cand sosul se ingroasa putin
    • 150 gr zahar
    • 200 ml smantana pentru frisca (30 %grasime)


    Curmalele si apa se fierb cateva minute, sa devina o pasta.
    Oprim focul si adaugam bicarbonatul, zaharul, stafidele si untul.
    Lasam la racit.
    Adaugam ouale, faina, scortisoara, praful de copt si amesecam usor.
    Coacem aproximativ 50-55 minute.

    Tarta cu praz

    ALUAT
    • 500 gr faina
    • 200 ml lapte
    • 25 gr drojdie
    • 1ou
    • 2 lg ulei
    • 1/2 l-ta zahar
    • 1/2 l-ta sare

    UMPLUTURA
    • 500 gr praz usor calit
    • 150 gr bacon / kaizer
    • 2 oua
    • piper
    • ulei
    • cascaval (otional)






    Alatul framantat se lasa la crescut, apoi se imparte in 2 bucati egale.

    O parte se intinde cu sucitortul si se aseaza in tava.

    Cealalta bucata se intinde si se taie in fisii cu latimea de 1,5 cm.
    Ficare fasie se rasuceste.

    O parte dintre fasaiile rasucite se aseaza in tava ca bordura pentru aluat.
    Restul fasiilor se folosesc pentru floricele rotind aluatul sub forma de melc.








    Dulceata de gutui



    • 1,5 kg gutui rase (aprox. 2 kg necuratate)
    • 1 kg zahar
    • 1300 ml apa 

    Nu curat coaja, scot doar cotorul; gutuile se dau pe răzătoare.

    Se fierb apa si zaharul pana cand se obtine un sirop legat. 
    Se adauga gutuile si se continua fierberea pana cand siropul se leaga.

    Timpul fierberii este de aproximativ 40 minute.

    Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate.


    *sterilizarea borcanelor: introduceţi borcanele spalate si uscate (fara capac) într-o tava la cuptor pentru 10-15 minute la foc mic.

    Dulceata de portocale

    *o puteti consuma cu iaurt, inghetata, la micul dejun cu unt sau pentru a face prajituri...
    *reteta greceasca

    • 1 kg portocale 
    • 500 gr zahar
    • 300 ml apa



    Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.

    Se fierb  50-60 de minute (pana devin moi) de cand da apa in clocot, acoperite bine cu apa. Se lasa la racit. Apa se arunca.

    Se taie in felii potrivit de groase, apoi in bucati potrivit de mari si se indeparteaza samburii; sau le punem in robotul de bucatarie si le maruntim (cojile sa nu devina chiar pasta).

    Punem zaharul si apa peste portocale, amestecam usor sa se topeasca zaharul.

    Fierbem aproximativ 20 de minute, pana cand dulceata se leaga.

    *coaja se poate razui pastrand doar partea alba ; coaja razuita nu se foloseste in dulceata.

    Budinca de conopida si dovlecel


    • 400 gr conopida
    • 500 gr dovlecei
    • 200 gr telemea
    • 100 gr smantana
    • 2 oua
    • piper macinat
    • sare



    Fierbem bucatelele de conopida in apa fierbinte cu sare.
    Dovlecelul in dam pe razatoare apoi il stoarcem bine de apa (daca este necesar indepartam semintele).
    Batem ouale, adaugam smantana, branza maruntita, dovlecel, piper, sare.
    Ungem tava de copt cu ulei, aranjam conopida si turnam peste amestecul cu dovlecel.
    Dam la copt.

    NOTA*decorul verde este facut din felii subtiri de dovlecel (am folosit curatatorul de cartofi) rulate si aranjate  in compotitia din tava.

    Budinca de gris


    • 225 gr gris 
    • 6 lg zahar
    • 6 oua
    • 3 lg ulei
    • sare
    • coaja de lamaie / portocala
    • felii lamaie / portocala pentru decor (optional)
    SIROP
    • 900-1000 ml lapte dulce
    • 100 gr zahar




    Mixam foarte bine ouale cu zahar, putina sare si coaja de citrice. Adaugam uleiul dupa care punem cate o lingura de gris amestecand usor.
    Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu gris (decoram cu felii citrice).
    Coacem aproximativ 30-40 minute.
    O insiropam imediat dupa ce am scos-o din cuptor, turnam laptele cate putim ca sa aiba timp budinca sa-l absoarba.
    Cand s-a racit o bagam in frigider
    Inainte de servire se rastoarna pe un platou, se taie si se serveste cu dulceata, frisca, simpla...  Daca ati decorat-o cu felii de portocala/lamaie o veti servi direct din vasul de copt.

    SIROP
    Fierbem laptele cu zahar, adaugam vanilia. Lasam la racit la temperatura camerei.













    Friptura de vita la cuptor

    • 1 bucata pulpa de vitel 300-400 gr
    • 2 lg ulei
    •  vin rosu 
    • 1 lg otet balsamic
    • sare

    CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE VITA
    • piper 
    • chili
    • sumac
    • usturoi / ceapa
    • chimen / mustar / hrean
    • cimbru / busuioc / oregano / maghiran / rozmarin / salvie / tarhon




    Alegem condimentele preferate si le amestecam cu ulei, cat sa capete o consistenta pastoasa.
    Ungem carnea cu acest amestec si o punem intr-o punga resigilabila alaturi de usturoi/ceapa. Turnam in punga vin rosu si otet balsamic. O introducem in frigider pentru minim 24  de ore sau 6-7 zile. In fiecare zi intoarcem punga invers fara sa o deschidem.

    Punem carnea  intr-o tava cu sosul, acoperim cu folie de aluminiu si o introducem  in cuptor.

    Intoarcem carnea  si mai punem vin daca nu mai avem lichid in tava. 

    Cand este aproape gata indepartam folia si mai lasam sa se rumeneasca frumos.

    Scoatem tava din cuptor si lasam carnea 5-10 minute sa se odihneasca, pentru o feliere usoara.



    NOTA *dupa ce o scotem din marinata, carnea se poate praji 2 minute pe fiecare parte pentru o crusta frumoasa.