Primul meu cozonac
Ingredientele sunt pentru 1 cozonac
Ingredientele sunt pentru 1 cozonac
- 500 gr. faina alba
- 30 gr. drojdie proaspata
- 125 gr. zahar
- 250 ml. lapte
- 100 gr. unt topit (caldut)
- 3 galbenusuri
- 1/2 lingurita sare
- coaja 1 lamaie / 1 portocala, vanilie
- 1 galbenus pentru uns+2 linguri lapte
- fructe uscate /rahat (pentru umplutura)
In laptele cald se pune zaharul si se amesteca pana acesta se dizolva.
Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte indulcit (sa nu fie fierbinte!) si se pune in maijlocul fainii (intr-o mica scobitura).
Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie, esenta de vanilia. Le turnam in castronul cu faina impreuna cu restul de lapte dulce.
Se framanta, ungandu-ne mainile cu unt... pana cand se termina tot untul.
Aluatul se lasa la crescut aproximativ 1,30-2 ore.
NOTA: cat timp creste aluatul, facem (optional) 2-3 impachetari pentru a obtine un miez pufos: rasturnati aluatul incet pe blatul presarat cu faina, se apasa delicat aluatul sa iasa gazele, dupa care trageti usor de fiecare latura apoi impaturiti ca un plic, acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut; repetati impachetarea a 2- a cand aluatul a crescut iarasi, apoi lasati iar la crescut.
*Tehnica intins si impaturit o puteti vede aici.
Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 2 bucati.
Ungem suprafata de lucru cu ulei.
Intindem doua foi dreptunghiulare, cu mainile; pe fiecare foaie punem umplutura dorita; rulam fiecare foaie pe latura lunga; impletim cele doua suluri umplute, prin rasucire.
Cozonacul format se pune in tava la crescut, aproximativ 1 ora.
UMPLUTURA CU NUCA (pentru 500 gr faina)
- 4 albusuri batute spuma cu 4 linguri de zahar
- 200 g nuca macinata
- *se amesteca usor
UMPLUTURA CU NUCA SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
- 200 gr finetti /ciocolata rasa
- 150 gr nuca macinata
- *se amesteca
- 250 gr nuca macinata mare
- 200 gr gem gros de caise
- 1 lg cacao
- 200 ciocolata amaruie rupta in bucatele mici
- cateva lg de lapte daca compozitia este prea groasa
- *se amesteca
*SFATURI
OUALE
Albusurile: se pun 1/3 din nr de oua folosite. Prea multe albusuri fac miezul uscacios.
Ca sa se obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de 2 ori: cand se pun in forma la crescut si inainte de a-i baga la cuptor.
GRASIMEA
Uleiul tine cozonacul proaspat mai mult timp, dar este posibil sa rancezeasca daca nu se combina cu unt.
Cozonacii se prepara cu unt amestecat cu ulei: 3/4 unt si 1/4 ulei. Daca se intrebuinteaza mai mult de 150 unt la 500 gr de faina, cozonacii nu mai cresc bine.
Daca se intrebuinteaza mai putin de 100 gr unt la 500 gr de faina, cozonacii nu sunt fragezi.
Grasimea folosita nu se pune toata odata in aluat.
TEMPERATURA:
La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade.
Crusta care se formeaza la inceput, daca focul este mare, impiedica cresterea iar aluatul ramane cleios.
In primele 20 de minute nu se deschide usa cuptorului, cozonacii se pot lasa.
METODE INTERESANTE DE FORMARE COZONACI
Cozonac impletit (cu 2 umpluturi): se intind 2 foi, pe fiecare punem umpluturi diferite si rulam; cele 2 suluri se impletesc prin rasucire
Cozonac rulat ( cu 1 umplutura): se intinte coca, se pune umplutura, se ruleaza
Cozonac cu cacao si umplutura, impletit in doua: coca se imparte in 4; 2 bucati de aluat se amesteca cu cacao; se intind cele 4 bucati de aluat; peste foile albe punem foile cu cacao, presaram nuci, stafide, rahat; rulam cele 2 foi obtinute apoi le impletim/rasucim.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu