*reteta slovaca
Aluat
Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
Aluat
- 150 ml lapte caldut
- 1 galbenus
- 30 unt topit si racit
- 1 lg zahar
- 15 gr drojdie proaspata
- 300 gr faina alba
- sare
- 1/2 l-ta cardamon pisat (optional)
Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 4 lg zahar (100 gr)
- 3 lingurite scortisoara (15 gr)
- nuca (optional)
Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Zaharul se dizolva in laptele caldut.
Se amesteca componentele lichide si apoi se adauga cele solide.
Framantam aluatul pana devine nelipicios.
Il acoperim si-l lasam sa dospeasca (aproximativ 1 ora, sa-si dubleze volumul).
Intindem o foaie dreptunghiulara de 20X30 cm, cca 1 cm grosime.
Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, presaram nuca maruntita.
Rulam un sul pe care il taiem pe lung in doua, lasand foarte putin un capat netaiat.
Impletim cele 2 bucati de aluat/rasucim cu partea taiata la vedere.
Putem sa-l lasam asa sau sa unim capetele formand un cerc.
Ungem cu restul de unt si scortisoara .
Se coace aproximativ 30 de minute.
Optional: cand il scoatem din cuptor il ungem imediat cu sirop rece, din apa si zahar sau pudram cu zahar fin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu