Coloranti naturali pentru prajituri

Rosu – zmeura
Se storc fructele si se foloseste sucul.

Roz – sfecla rosie
Sfecla se da pe razatoare, se stoarce sucul.

Portocaliu – morcovi
Fa un suc de morcovi sau un piure din morcovi fierti.

Galben – portocala / turmeric
Sucul de portocale proaspat stors.

Verde – spanac
Din suc de frunze proaspete de spanac, sau un piure in care adaugi putina apa pentru a extrage sucul.

Albastru – afine
Se storc fructele si se foloseste sucul.

Violet – mure
Se storc fructele si se foloseste sucul.

Conversie cups in grame

Pentru alte unitati de masura intrati AICI

Apa 1 cup = 236 g
Amidon de porumb 1 cup = 125 g
Cacao 1 cup  = 125 g
Faina 1 cup = 125 g
Gris 1 cup = 167 g
Iaurt 1 cup = 245 g
Lapte 1 cup = 245 
Lapte condensat = 306 g
Lapte praf: 1 cup = 68 g 
Miere 1 cup  = 340 g
Migdale 1 cup = 108 g

Orez nefiert 1 cup = 185 g
Orez fiert 1 cup = 175 g
Ovaz 1 cup = 57 g
Sirop de artar 1 cup = 322 
Stafide: 1 cup = 165 g

Unt 1 cup= 225 g
Ulei 1 cup = 224 g
Zahar tos 1 cup = 200 g
Zahar brun 1 cup = 220 g 
Zahar pudra 1 cup = 110 g
Frisca 1 cup = 240 gr



UNT

1 cup unt = 225 g = 177 ml ulei (echivalent pentru prajituri)
1/2 cup unt = 115 g = 90 ml ulei
1/4 cup unt = 55 g = 45 ml ulei
1/3 cup unt = 75 g = 44 ml ulei
3/4 cup unt = 170 g = 132 ml ulei
7/8 cup unt = 200 g
1/8 cup unt = 30 g
3/8 cup unt = 85 g
5/8 cup unt = 140 g
2/3 cup unt = 150 g
7/8 cup unt = 200 g

FAINA
1 cup = 125 g
1 lingura = 7,5 g 
1/4 cup = 31 g
1/3 cana = 42 g
1/2 ceasca = 63 g
2/3 cana = 75 g
3/4 ceasca = 85 g
1 cană = 4 1/4 oz = 125 de grame
ZAHAR TOS
1 cup = 200 g
3/4 cup = 150 g 
2/3 cup = 135 g
1/2 cup = 100 g
1/3 cup= 70 g
1/4 cup = 50 g
1 lingura = 15 g 

ZAHAR PUDRA
1 lingura = 7,5 g
1/8 cup = 15 g
1/4 cup = 30 
1/3 cup = 40 g
3/8 cup = 45 g
1/2 cup = 60 g
5/8 cup = 70 g
2/3 cup = 75 g
3/4 cup = 85 g
7/8 cup= 100 g
1 cup = 110 g

MIERE
1 lingura = 22 g
1/4 cup = 85 g
1/3 cup 113 g
1/2 cup 170 g
2/3 cup =  227 g
3/4 cup = 255 g
1 cup  = 340 g

AMIDON DE PORUMB
1 cup = 125 g
3/4 cup = 95 g
2/3 cup = 85 g
1/2 cup = 65 g
1/3 cup = 40 g
1/4 cup= 30 g
1 lingura amidon de porumb = 8 g



FAHRENHEIT (°F) in  CELCIUS (°C) 
250°F = 120°C
275°F = 135°C
300°F = 150°C
325°F = 160°C
350°F = 175°C
375°F = 190°C
400°F = 200°C
425°F = 220°C
450°F = 230°C
475°F = 245°C
500°F = 260°C 

Despre Proteine *Glucide *Lipide *Fibre alimentare

PROTEINE  (AMINOACIZI)

*se combina cu legume sarace in amidon/ verdeturi / grasimi (lipide)
*NU se combina cu  glucide (carbohidrati)
*NU se combina  2 proteine la aceeasi masa
*Nu se combina cu fructe

Nu ingrasa daca se combina corect/ Ard gasimile/Mentin musculatura/ Par&unghii

  • carne pasare / carne vita…
  • peste/ fructe de mare
  • lactate (branza, lapte, iaurt)/ tofu (CA)
  • oua

  • ciuperci 
  • fasole neagra sau rosie/ linte/ mazare / soia (glucide /fibre / CA)
  • nuci /alune de padure/ alune braziliene/ / arahide/ migdale/
  • nuca de cocos (probiotic, mentinand bacteriile sanatoase din intestine) 
  • avocado (grasimi benefice insluciv folati vitamina E) 
  • seminte floarea soarelui
  • cereale (ovaz si fulgi de ovaz/canepa / faina integrala,/ paste integrale, paine de secara (glucide&fibre) 
  •  broccoli/conopida/varza/spanac /sparanghel/porumb/cartofi/ /ardei/ceapa / usturoi/praz
  • masline 
  • struguri/stafide 
  • ciocolata

SIMPTOME LIPSA PROTEINE
1. Aminoacizii care alcatuiesc proteinele sunt esentiali pentru transportul oxigenului in corp. Un nivel scazut de proteine poate duce la reducerea cantitatii necesare de oxigen, ceea ce se traduce prin oboseala si stari de energie scazute. Ca sa remediezi aceasta problema, ar trebui sa consumi la micul dejun cereale cu bob intreg (grau, ovaz, secara)
2. Iti cade parul. Parul este alcatuit in mare parte din proteine numite keratine. In momentul in care nu mananci suficiente proteine, corpul va avea la dispozitie o cantitate mica pe care va trebui sa o imparta intre diferitele procese importante din organism..
3. Racesti usor si ai un sistem imunitar scazut
4. Ai carnea moale si pielea lasata. Specialistii spun ca in momentul in care rezerva de proteine din corp este scazuta, organismul cauta cu disperare proteine ca sa le foloseasca in diverse procese metabolice. Cum cele mai multe proteine se regasesc in muschi, ele sunt “luate” de aici, iar muschii devin moi

EXCES PROTEINE
Proteinele animale  produc reziduri care supun rinichii la eforturi.
Proteinele din produse lactate sau din legume nu influenteaza in rau functionarea rinichilor
Probleme osoase: Proteinele sunt acide, cresc riscul formarii de calculi renali, scazand echilibrul calciului si crescand riscul pierderii de masa osoasa


GLUCIDE (CARBOHIDRATI)=zahar / fainoase

*NU se combina cu proteine 
NU se combina cu grasimi (lipide)
Sursa de de energie, mai ales pentru creier si muschi

GLUCIDE SANATOASE:
  • fructe  (VITAMINE)
  • cerealele integrale (grau, ovaz, secara, orz etc.)

  • fasole, mazare, linte, (AMIDON /PROTEINE/FIBRE)
  • ardei, vinete, rosii / cartofi / fasole / mazare / porumb
  • nuci, alune (GRASIMI/PROTEINE)
  • iaurt/ smantana/ branza/ lapte etc (PROTEINE / CA)
  • paste faina integrala  
GLUCIDE NESANATOASE
  • zaharul
  •  faina alba/ painea alba/pastele fainoase

  • orezul alb/grisul
  • dulciurile
  • produse patiserie
Carbohidratii pot reprezenta pana la 50% din necesarul caloric zilnic. 
Buna functionare a sistemului imunitar / fertilitate /  coagularea sangelui,/combustibilul preferat al creierului este tot un carbohidrat, respectiv glucoza. Carbohidratii regleaza glicemia.
Carbohidratii de ajuta sa scapi de burtica, prin stimularea activitatii enzimelor care ard grasimile si inhibarea actiunii enzimelor care o depoziteaza in tesuturi

SIMPTOME LIPSA GLUCIDE: ameteala, iritabilitate



LIPIDE (GRASIMI)

*se combina cu legume
*NU se combina cu glucide (carbohidrati)

Grasimi sanatoase:
  • semintele de dovleac / in (cele mai bogate in acid linoleic Omega 3)
  • semintele de susan / floarea soarelui (bogate in acid linoleic Omega 6)
  • uleiul de floarea soarelui /  porumb (omega 6)
  • alune /  soia / tofu/  somon, sardine, hering, macrou (omega 3)
Omega 6 si Omega 3 sunt grasimi esentiale pentru creier, sistemul nervos, cel imunitar, sistemul cardio-vascular si pentru piele.

SURPLUSUL DE GRASIMI poate conduce la dereglarea metabolismului

LIMITAREA GRASIMILOR din alimentatie poate duce la scaderea imunitatii si un deficit de absorbtie a vitaminelor.


FIBRE ALIMENTARE


Alimente bogate in fibre insolubile  ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos:
  • cereale integrale
  • varza
  • sfecla
  • morcovi
  • varza de Bruxelles
  • napi
  • conopida
  • mere (coaja).
Alimente bogate in fibre solubile induc starea de satietate, bune pentru colesterol si diabet:
  • tarate de ovaz
  • fulgi de ovaz
  • fasole
  • mazare
  • tarate de orez
  • orz
  • citrice
  • capsuni
  • mere (pulpa)


FRUCTE

*se consuma:   dimineata pe stomacul gol
                       cu minim 30 min inainte de masa
                       cu 2 ore dupa masa.



SEMINTE

Semintele de in – o sursa exelenta de acizi grasi omega 3. Au efecte antiinflamatorii, protejeaza oasele, inima, sunt benefice impotriva bolilor precum cancer sau diabet. Consumul de seminte de in , reduce presiunea arteriala la cei cu colesterolul ridicat. Sunt o sursa buna de acid folic, vitamina 6, fibre, magneziu, fosfor, cupru si alti fitonutrienti. Trebuie rasnite inainte de a fi consummate. Nu sunt recomandate celor cu probleme legate de tiroida.
Semintele de susan – semintele de susan si tahini(pasta de susan) sunt bogate in minerale. Nu numai ca sunt o sursa foarte buna de calciu, dar contin si cantitati importante de magneziu, cupru, mangan, fier, vitamina B1, zinc si fibra. Contin antioxidanti puternici numiti lignani care sunt de asemenea anticancerigenici.  Contin un lignin unic numit sesamin. Consumul de seminte de susan duce la coborarea colesterolului, ajuta la artrita reumatoida si imbunatateste sistemul respirator si vascular. Nutrientii semintelor de susan sunt mai bine absorbiti daca semintele sunt rasnite inainte de a fi consumate.
Semintele de Chia – sunt un superaliment deosebit de apreciat pentru continutul lor de : acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti puternici, fibra, calciu si proteine. De fapt , daca adaugi numai 2 lingurite de seminte de chia in alimentatia ta in fiecare zi,  vei beneficia de aproximativ 7 grame de fibra, 4 grame de proteine, 205 miligrame de calciu si 5 grame de acizi grasi omega 3. Semintele Chia confera energie, sunt usor de digerat si pot fi adaugate la mai ori ce mancare sau desert.




Hrisca  - Indicatii: Nivel ridicat al colesterolului si al trigliceridelor.  Hipertensiune. Protejeaza impotriva accidentului vascular.Obezitate. Tonic hepatic. Protejeaza sistemul nervos si cardiovascular de imbatranirea prematura.
Magneziu - o portie de 120 g de hrisca are suficient magneziu cat sa acopere necesarul unei zile intregi. In cazul deficitului acestui mineral, se recomanda o cura de 30 de zile, timp in care sa se consume hrisca la fiecare mic dejun si cina, minimum 150 g zilnic.
Vitamina P - este foarte importanta in mentinerea rezistentei vaselor capilare, in prevenirea gastritei si a ulcerului gastro-duodenal. Hrisca, alaturi de tomate si de drojdia de bere, este printre alimentele cele mai bogate in aceasta vitamina.
Semintele de dovleac – au efect benefic in protectia prostatei, a oaselor, poseda efecte antiinflamatorii pentru cei care sufera de artrita si ajuta la coborarea colesterolului. Sunt de asemenea o sursa foarte buna de zinc, acizi grasi esentiali, fier, cupru, mangan, magneziu, proteine si vitamina K. Doi pumni de seminte de dovleac contin cantitatea de proteine necesara pentru o zi intreaga.
 Semintele de floarea soarelui – consumul de seminte de floarea soarelui are beneficii cardiovasculare si antiinflamatorii, coboara colesterolul si previne cancerul. Sunt o sursa exelenta de vitamina E, acid linoleic, fibre, proteine si minerale precum : magneziu, selenium si fitosteroli care lupta impotriva colesterolului.

Alunele – sunt o sursa buna de grasimi mononesaturate benefice inimii, flavonoide (resveratrol), antioxidanti, fitosteroli, acid fitic si acid folic. Resveratrolul este o substanta care are efecte anti imbatranire. Este indicat ca alunele crude sa fie pastrate intr-un loc racoros si uscat,  deoarece o ciuperca extrem de toxica si periculoasa (aflatoxina), poate creste cu usurinta pe acestea daca temperatura de depozitare este intre 30-36 de grade si umiditatea este ridicata.
Nucile – sunt o excelenta sursa de acizi grasi esentiali omega 3, magneziu, cupru si alte grasimi sanatoase mononesaturate. Consumul de nuci protejeaza sistemul cardiovascular, imbunatateste functiile creierului, protejeaza sanatatea oaselor si previne formarea pietrelor la bila. Nucile contin de asemenea l-arginina, care este un amino-acid essential pe care corpul il foloseste pentru a produce oxid nitric, necesar pentru a mentine vasele de sange flexibile.


Beneficiile ascunse ale alimentelor

Afine
Sunt pline de fibre, vitamine si minerale, dar reprezinta si surse excelente de antioxidanti care protejeaza creierul si pielea.

Avocado
Fructul cu cel mai mare continut de proteine. Contine fibre, acid folic, zinc si grasimi Omega 3 si 6

Ardeiul rosu
O sursa excelenta de vitamina C care stimuleaza producerea de celule albe si are capacitatea de a te pastra tanar.

Busuiocul
Contine cantităti mari de eugenol. Acest compus blochează capacitatea celulelor canceroase de a se diviza si stimuleaza autodistrugerea acestora în cancerul de col uterin.

Cafeaua
Cafeaua  nu ea este nociva in sine, laptele si zaharul adaugate pot face rau. Cafeaua previne bolile de inima, diabetul de tip 2 si boala Parkinson, dupa cum au aratat nenumarate studii.

Ceai verde 
Bogat in antioxidanti, mentine tineretea si frumusetea,  confera vitalitate, scade colesterolul fiind util in eliminarea surplusului de kilograme, ajuta in lupta contra infectiilor bacteriene si virale, energizeaza si ne imbunatateste digestia, stimuleaza atentia si capacitatea de memorare

Ciocolata neagra
Cu 30 de grame de ciocolata neagra pe zi vei scadea nivelul de colesterol rau din organism si il vei creste pe cel bun. Consuma ciocolata cu 70% minim concentratie de cacao.

Catina
Contribuie la vitaminizarea generala a organismului, antiinflamator, astringent si cicatrizant. Cu un depozit mare de vitamine (A, B, C, D, E, F, P, K, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), catina trateaza anemia, alergiile, astenia, reumatismul...Veritabil efect antiambatranire.

Cerealele integrale
Cerealele integrale ajuta la o digestie buna, previn depunerea colesterolului pe artere si previn bolile cardiovasculare si alte afectiuni periculoase, care ar putea sa scurteze viata.

Citrice
Contin apa (92%), calciu, fosfor, vitamina C, minerale si carbohidrati, substante antioncogene si antioxidanti aceste  fructe mentin tineretea

Curcumina
Curcumina este un condiment extrem de sanatos.

Curmalele
Contin  antioxidanti si magneziu care ajuta corpul sa-si mentina functia normala a muschilor si a sistemului nervos, normalizeaza ritmul cardiac si ajuta la intarirea oaselor; sunt bune pentru reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange, prevenind apariţia diabetului.

Fistic
Consumat in mod regulat si in cantitati moderate, scade numarul caloriilor ingerate, mentinand senzatia de satietate

Iaurt
O cana de iaurt contine bacterii benefice pentru organism ce ajuta la digerarea tuturor mancarurilor consumate peste zi Contine calciu si ne fereste de bolile oaselor precum osteoporoza. 

In
Ajuta la intretinerea unei pieli fine, netede si ne fereşte de riduri datorita concentraţiei ridicate de uleiuri benefice.

Mango
Un singur fruct de mango conţine 96% din doza zilnică de vitamina C
Fructul de mango poate preveni bolile parodontale, este o sursă bogata de betacaroten, antioxidant care luptă impotriva cancerului si a bolilor de inima; poate fi benefic in cazul persoanelor care doresc sa scada in greutate,  fructul sa fie consumat cu tot cu coaja, pentru ca acolo se gasesc anumite fitochimicale care impiedică dezvoltarea celulelor tesutului adipos.

Marar
Favorizează dezvoltarea caracterelor secundare feminine "măreşte sânii, incetineste ritmul de crestere a pilozităţii, catifelează pielea.

Mere
Contin fibre, antioxidanti, acid folici,vitamina E,  care protejeaza  impotriva bolilor specifice batranetii. Quercitina din mere are rolul de a proteja creierul de stresul  cauzat de radicalii liberi.

Mierea de albine
Sortimentele mai deschise la culoare (cum este mierea de salcam) sunt foarte indicata pentru frumusete.

Morcovii
Contin beta-caroten, vitamina B, C, D, E, potasiu, acid folic, magneziu, calciu si fibre: diminueaza ridurile, ajuta pielea impotriva arsurilor solare, stimuleaza secretia de elastina mentinandu-i tonusul si tineretea, scad nivelul colesterolului  si imbunatatesc vederea

Nuci
Cuprul  ajuta corpul sa fabrice mai multa elastina,  astfel pielea sa isi mentina flexibilitatea impiedicand aparitia ridurilor si mentinand tonusul pielii. Nucile contin multe calorii, in cantitati mai pot ingreuna functia hepatica.

Patrunjel
Planta bogata in vitamine, de la care se utilizeaza toate partile componente, atat frunzele cat si radacina, benefica in bolile renale. Patrunjelul este bogat in vitamine si minerale, continand vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod Mai contine si  histidina cu efect antiimbatranire. Ajuta la refacrerea mecanismelor celulare, mentinand in felul acesta tineretea, imbunatateste sistemul imunitar, neutralizeaza efectele nocive ale fumatului si consumului excesiv de alcool, regleaza ciclul menstrual, este un bun tonic nervos si antioxidant de asemenea

Peste gras
Somonul, păstrăvul, tonul, sardinele şi macroul reprezintă surse importante de proteine, omega-3 şi vitamina B12 care ne dau o înfăţişare mai tânără.
Pielea uscată sau scalpul iritat pot fi semne ale deficitului de omega-3.

Porumb
Fibrele si celelalte componente din porumb previn cancerul.

Rosii
Contine viatmina A, C, calciu si potasiu, oligoelemente si licopenul. Este un puternic antioxidant si ajuta pa prevenirea aparitiei cancerelor, bolilor cardio-vasculare, la mentinerea tineretii luptand impotriva ridurilor si avand efecte benefica asupra ochilor, parului, unghiilor si pielii.  Aplicate la nivelul tenului, rosiile trateaza acneea.

Scortisoara
Regleaza insulina. Contine antioxidanti incredibil de buni pentru corp.

Soia
Soia contine multe substante nutritive. Una dintre aceste substante este  equol-ul derivat dintr-o isoflavona din soia, numită diadzen.

Spanac
Contine luteina despre care s-a dovedit stiintific ca are proprietati antiambatranire.

Ulei de masline
Uleiul de masline contine polifenoli si antioxidanti ce ne ne ajuta sa evitam ori sa prevenim bolile legate de procesul de imbatranire. Contine grasimi nesaturate si lupta impotriva bolilor de inima.

Varza de Bruxelles
 Este una dintre cele mai bune surse de sulf .

Vinete
Coaja violet a vinetelor este dovada puterii antioxidanţilor pe care îi conţine. Vinetele sunt una din cele mai bune surse de nasunin, un antioxidant care blochează răspândirea celulelor canceroase. Nasuninul poate încetini evoluţia bolii Alzheimer prin înlăturarea efectelor radicalilor liberi la nivelul neuronilor.

Vin rosu
Vinul contine resveratrol, un antioxidant care previne moartea celulelor si le ajuita sa se refaca, inclusiv pe cele ale inimii si ale creierului. 






Paine floare






  • 500 gr faina
  • 10 gr drojdie proaspata
  • aprox. 270 ml apa calduta
  • 1 lg zahar
  • 1 l-ta sare
  • 100 gr grasime unt topi si ulei (1:1)




  • FLOARE 1











    Se framanta un aluat putin mai tare decat de obicei in care vom pune doar 1 lingura de unt-ulei. Se lasa la dospit.

    Aluatului se imparte in 8 bile,  primele 4 care vor reprezenta partea exterioara trebuie sa fie mai mari. 

    Intindem primele 4 cercuri din bilele mai mari. Le suprapunem ungand cu grasime intre ele si le dam forma ca in imagini: *taiem in 8 triunghiuri din centrul cercului fara sa taiem si marginea *fiecare triunghi se cresteaza pe mijloc*prindem triunghiurile de varf si le aducem spre exteriorul cercului*varful triunghiului il trecem prin taietura de pe mijloc.
    La fel procedam si cu celelate 4 bile mai micute.

    Modelam 4 trandafiri din resturile de aluat.

    Cand se scoate din cuptor se unge cu putin ulei si se acopera cu un prosop pentru 10 minute.



    FLOARE 2  

    Lasati aluatul la crescut.
    Impartiti coca in 5 bucati egale pe care le intindeti in 5 foi rotunde de 0,5 mm grosime.
    Suprapuneti foile ungand cu ulei intre ele, cea de sus nu se unge.
    Taiem foile suprapuse in 8 triunghiuri, centrul cercului nu se taie
    Fiecare triunghi se cresteaza pe mijloc fara sa ajungem la baza aluatului. Rasfrangem usor marginile taiate.
    Se lasa la crescut.

     

     

    Paine fara drojdie / Paine irlandeza

    *reteta irlandeza

    Reteta de baza
    • 500 gr faina
    •  iaurt gros
    • 1 l-ta (rasa) bicarbonat de sodiu
    • 1 l-ta sare

    Optional
    • 100 gr unt
    • 2 oua
    • 2 lg zahar
    • 150 gr stafide 
    • 1 plic praf de copt

    Se amesteca toate ingredientele. Se modeleaza paine rotunda si se cresteaza in forma de cruce. Se coace in cuptorul incins la 180 grade aproximativ 45 de minute.