Supă crema de conopida

Ingrediente
  • 1 conopida potrivita (aproximativ 500 gr)
  • 2 cartofi 
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 4 catei usturoi
  • dafin
  • 1/2 l-ta chimen
  • piper macinat
  • apa
  • sare
  • 1-2 lg ulei

Pentru servit
  • smantana (optional)
  • patrunjel / marar (optional)
  • crutoane (optional)





Legumele, chimenul si foile de dafin se pun la fiert in apa calda.
Legumele se strecoara (nu aruncam zeama) si se paseaza.
Peste piureul obtinut se adauga din zeama in care au fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Punem  piper si ulei.
Se serveste cu smantana, patrunjel / marar sau crutoane.

Salata de rosii turceasca / Ezme

  • 3 rosii medii
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapa
  •  2 catei mari de usturoi
  •  1-2 ardei iuti verzi
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • 1 l-ta  menta uscata / 1 lg frunze verzi tocate
SOS
  • 3-4 lg ulei de masline
  • 1/4 lamaie, zeama
  • 1-2 lg melasa de rodii
  • 1 l-ta  pasta de ardei iute
  • 1 lg pasta de tomate
  • 1 l-ta sumac
  • 1/2 l-ta fulgi de ardei
  •  piper macinat
  • sare


Legumele si verdeata se toaca foarte marunt.
Separat amestecam ingredientele pentru sos, turnam peste legume.
Se lasa la rece 30 de minute, pentru un gust mai bun.

Cartofi cu lamaie

*reteta proprie

  • cartofi fierti
  • morcovi fierti
  • cartofi mov fierti / sfecla coapta (optional)
  • patrunjel
  • zeama de lamaie
  • ulei de masline
  • sare
  • piper macinat





Sos iute de ardei

     * gust iute-dulce-acrisor... pentru friptura, pizza...



    • 500 gr ardei iute rosu
    • 500 gr ardei capia
    • 2 cepe medii
    • 1 capatana usturoi
    • 400 gr zahar
    • 500 ml otet 
    • 1 l-ta sare
    • oregano, busuioc, cimbru (aproximativ cate 1 lingurita din fiecare *optional)


    Se scot semintele, folositi manusi!
    Ardeiul, ceapa si usturoiul se toaca marunt sau se paseaza cu ajutorul blenderului daca vrem un sos fin.
    Se combina toate ingredientele si se fierbe sosul aproximativ 1 ora.
    Sosul fierbinte se toarna in borcane si se depoziteaza in camara.


    Nota  *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 ml




    Rulada cu visine

    ALUAT
    • 3 oua
    • 3 lg zahar
    • 3 lg faina

    MODEL
    • 3 lg din aluatul pentru blat +colorant rosu 
    • 3 lg din aluatul pentru blat +colorant verde
    • putina faina

    UMPLUTURA
    • 200 gr visine proaspete/congelate
    • zahar dupa gust
    • 1-2 lg amidon 
    • *se prepara pe foc
    • 200 gr frisca