O paine gustoasa, cu miez usor umed.
- 700 gr. faina alba
- 20 gr. drojdie proaspata
- sare
- 550 ml apa calduta
- seminte in/dovleac/floarea soarelui (optional)
NOTA: pentru a face paine de secara, inlocuiti din cantitatea de faina 200 gr. cu faina de secara (500 faina alba+200 faina de secara); adaugati 25 gr. drojdie si 500 ml apa, aluatul va fi foarte lipicios; lasati-l la crescut, turnati-l in tava de copt si asteptati iar sa creasca; bagati la cuptor pentru 50-55 minute la foc mic. Va iesi o paine gustoasa cu un miros irezistibil.
Puneti in bol faina, sarea, drojdia si adaugati progresiv apa amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina si obtineti un aluat foarte moale si lipicios.
Se lasa la crescut 1-2 ore pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Din acest moment aveti 2 variante pe care le puteti folosi inainte de a baga paine la copt, alegeti una dintre ele:
Varianta 1 : folosind aceasta varianta painea va avea miez dens:
Amestecati putin aluatul. Turnati incet aluatul direct in vasul de copt, in care ati pus hartie de copt. Lasati la crescut.
varianta 2 : folosind aceasta varianta obtineti o paine cu miez pufos:
Rasturnati aluatul incet pe blatul presarat cu faina.
Se apasa delicat aluatul, sa iasa gazele, dupa care impachetati-l ca pe un plic: trageti usor de fiecare latura apoi impaturiti (tehnica Stretch and Fold /intins si impaturit o puteti vede aici).
Acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut in forma de copt.
, |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu