Salata de vinete



Salata de vinete 

  • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
  • ulei
  • ceapa tocata
  • sare  
  • zeama de lamaie, va face salata mai alba  (optional)
  • 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)

Salata de vinete cu maioneza
  • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
  • maioneza 
  • ceapa tocata
  • sare


Maioneza ingrediente
  • 1 galbenus crud
  • 1 galbenus fiert
  • zeama lamaie
  • 1-2 lingurite mustar
  • ulei cat trebuie  
  • sare
  • 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc

Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar

    • 100 gr faina integrala
    • 150 gr tarate de ovaz 
    • 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
    • 50 gr de unt  la temp. camerei
    • lapte (cateva linguri)
    • 1 l-ta praf de copt

      Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
      Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
      Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.

      Paine moale cu smantana

      *reteta proprie

      O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
      Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.


      • 500 gr faina
      • 25 gr drojdie
      • 150 gr smantana
      • 250  ml lapte dulce caldut
      • 3 linguri ulei de masline
      • sare 



      Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
      Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
      Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.

      Peste la cuptor

      • peste
      • lamaie (optional)
      • ulei

       GARNITURA - orez fiert, legume fierte, sparanghel (calit 2-3 minute in unt).





      Pestele se stropeste cu ulei de masline; se pun  cateva felii de lamaie in tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

      * reteta este ideala pentru somon, pastrav, salau.

      Peste in sos tomat / Macrou

      • sus de rosii /sau bulion diluat
      • cativa catei de usturoi tocati marunt
      • busuioc
      • piper boabe
      • foi dafin
      • lamaie / otet
      • ulei
      • sare  
      • masline (optional)




      Pestele se aseaza in vasul de copt.
      Se amesteca toate ingredientele si se toarna peste peste, fara sa-l acopere.
      Se baga la cuptor,  aproximativ 30 minute.

      Pilaf sarbesc

      • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
      • 3 cani apa calda (900 ml)
      • 1 ceapa mare
      • morcovi
      • 1 ardei gras rosu
      • 500 gr ciuperci (optional)
      • piper
      • patrunjel/marar (optional)
      • ulei

      Legumele se toaca marunt.
      Calim rapid ceapa si morcovul, punem ciupercile si lasam la fiert. 
      Adaugam orezul amestecand continuu cateva minute. 
      Punem apa si fierbem la foc mic aproximativ 10-15 minute. 
      Cand este gata lasam vasul acoperit  pentru 15-20 minute.

      Salata orientala

      • cartofi fierti
      • castraveti murati
      • ceapa
      • ou fiert tare
      •  masline
      •  ardei rosu (optional, pentru culoare)
      • sare
      • piper
      • ulei
      • otet




      Cartofii  se spala se pun la fiert in apa calda cu sare. Se scurg, se lasa la racit, se decojesc si se taie in cubulete mai mici. Ii condimentam cu piper.
      Tocam legumele si le amestecam cu cartofii. Punem maslinele  si oul tait feliute.
      Adaugam ulei si otet, sare dupa gust.

      * nu folositi ou daca gatiti de post.

      Rulada cu branza si duceata

      BLAT

      • 4 oua
      • 4 linguri de zahar
      • 1 lingura ulei
      • 2 linguri amidon
      • 2 linguri faina
      • putina sare
      CREMA
      • 200 gr branzica dulce 
      • 200 gr frisca batuta
      • 1 portocala (optional)
      • dulceata 



      BLAT
      *acest blat este foarte delicat
      Se bat ouale cu putina sare pana devin  spuma , apoi adaugam zaharul putin cate putin.
      Adaugam si uleiul amestecand usor.
       Punem amidonul si faina, cate o lingura, amestecand foarte incet.
      Se toarna compozitia in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.
      Coacem aproximatv 10 minute la foc mediu.
      Rasturnam blatul pe o foaie de copt, scoatem cu grija vechea foaie de copt, rulam cu tot cu hartie.


      CREMA
      Amestecam branzica cu frisca si 1 portocala taiata fin.
      Intindem crema pe blatul bine racit.
      Dulceata o punem pe  latura blatului de unde vom incepe sa rulam.
      Rulam.
      Stropim rulada cu sirop din dulceata.
      Dam la rece.

      Paine cu lapte si unt / Paine toast

      *reteta proprie     

       Paine frageda si moale dar cu miez ferm, ideala pentru micul dejun.
      • 500 gr. faina
      • 25 gr. drojdie
      • 250-300 ml lapte dulce
      • 50 gr unt topit
      • 1 lingura zahar
      • putina sare

      Dulceata de coji de portocale

      *reteta greceasca


      • 500 ml suc portocale 
      • cojile de portocale
      • 500 gr  zahar
      Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.

      Se decojesc portocalele în 4 -6  coji. 
      Se fierb cojile in apa 3 minute, apoi aruncam apa,clatim ... repetam inca de 2 ori. 

      Taiem coaja fideluta ingusta (cam 1 cm grosime), daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit. 
      Fiecare feliuta o rulam in forma de melc.  Trecem melcii prin ac cu ata, formand un sirag pe care il innodam la capete, melcii sa stea stransi unul langa celalalt. *daca vi se pare migaloasa procedura, taiati cojile leliute inguste sau cubulete.

      Stoarcem sucul din portocalele decojite, il cantarim  ( proportia este suc 1:1 lichid) apoi il turnam peste zahar. 

      Punem pe foc siropul indulcit, cand a atins punctul de fierbere adaugam melcisorii.

      Se fierbe aproximativ 20-30 de minute, siropul va fi legat iar melcisorii vor deveni luciosi.

      Se taie ata si se scot melcii, se pun in borcane si se toarna siropul deasupra.



      Cheesecake New York

      CRUSTA
      • 300 gr biscuiti digestivi 
      • 125 gr unt gras
      • scortisoara (optional)
      • forma de 26 cm


      CREMA

      • 800 gr crema de branza
      • 200 gr smantana grasa
      • 4 oua mari
      • 200 gr zahar
      • 1 lg faina (30 gr)
      • vanilie
      • coaja de lamaie/porocala
      • 100 gr ciocolata neagra (optional)



      CRUSTA 
      Biscuitii se maruntesc bine.
      Se adauga untul topit si scortisoara, se amesteca.
      Se tapeteaza fundul formei de tort cu hartie de copt.
      Se pun biscuitii apasand usor compozitia.
      Se baga tava in frigider.



      CREMA
      Este important sa nu mixam prea mult ingredientele pentru a nu avea gauri sau crapaturi in crema de branza in timpul coacerii!
      Batem cu mixerul crema de branza, zaharul si faina la viteza medie 2 minute.
      Adaugam ouale, unul cate unul si mixam cateva secunde pentru fiecare,
      Adaugam smantana, vanilia si coaja de lamaie si amestecam cu lingura.

      Se toarna amestecul in tava peste crusta de biscuiti. Se loveste usor tava de masa, ca sa se aseze uniform umplutura.


      BULINE CIOCOLATA (optional)
      Se toarna 2/3 din crema de branza in tava peste blatul de biscuiti.
      Se topeste pe baie de abur ciocolata.
      Cand se racoreste ciocolata se amesteca cu 1/3 din crema de branza, se pune intr-un spritz de patiserie la care montati un varf rotund si subtire.
      Introduceti usor varful in umplutura din tava (cativa mm) si strangeti pana vedeti ca la suprafata s-a format un cerc cam cat o moneda de 10 bani. Formati buline pe toata suprafata cheesecake-ului.



      COACERE
      Coacerea unui cheesecake se face la 160-170 C preferabil în bain marie, infasurand forma de copt cu folie de aluminiu ca sa nu intre apa.
      Se stinge focul, se deschide usor ușa cuptorului și se lasa la racorit lent.

      Tort cu portocale

      Blat

      • 6 oua
      • 6 linguri de zahar
      • 6 linguri de faina
      • coaja de potocala


      Sirop

      • 200 ml suc de portocale
      • 2 linguri de zahar


      Crema de portocale

      • 300 ml suc portocale 
      • 3 linguri zahar
      • 2 linguri amidon
      • 5 gr. gelatina
      • coaja portocala
      • 2-3 portocale feliute
      • 150 batuta frisca


      Gem de portocale (optional)


      Jeleu de portocale

      • 400 ml suc de portocale
      • 2 lg de zahar
      • 2 lg amidon


      Decor
      • nuca de cosos
      • felii de portocala



      Blat
      Din  ingredintele date se coc 3 blaturi. 
      Se bat ouale, amestecate cu zahar si coaja de portocala, pana abtinem un aluat cremos (cu mixerul viteza mare aprox. 10 minute pentru fiecare blat). 
      Adaugam faina amestecand usor cu lingura, de jos în sus.
      Punem aluatul, in forma de tort, pentru aproximativ 30 de minute la foc mic.


      Sirop
      Incalzim usor sucul si adaugam zaharul.
      Siropul va fi folosit rece pentru  a insiropa blaturile de tort.


      Crema de portocale
      Gelatina se pune la hidratat.
      Sucul de  porocale se amesteca cu zahar, coaja de portocala, amidon si se pune pe foc mic, cat sa se ​​ingrose putin. Se lasa la racit putin, cand este inca caldut se adauga feliutele de portocala, gelatina apoi frisca.


      Jeleu de portocale
      300 ml suc de portocale cu zahar se pun la fiert. Amidonul se dizolva in sucul ramas. Cand sucul de pe foc incepe sa clocoteasca adaugam sucul cu amidon amestecand continuu. Se lasa la racit cat sa devina caldut, se toarna peste tort. 


      Asamblare tort
      În forma de tort cu inelul pus:
      *1 blat se insiropeaza; se unge cu gem si se pune jumatate din crema
      *blatul 2 se pune in forma si se insiropeaza; se unge cu gem, adaugam crema
      *blatul 3 se pune in forma, se insiropeaza
      *se toarna jeleul
      *se da la rece
      *se scoate inelul formei de tort; lateralele tortului se ung cu gem (sau crema) si se orneaza cu nuca de cocos


       


      Placinta cu carne si ciuperci

      • foi  de placinta subtiri
      • 500 gr carne tocata de porc
      • 500 gr ciuperci
      • 2 cepe medii
      • 2 oua
      • piper
      • marar (optional)
      • ulei


      Ceapa tocata se caleste in putin ulei pana devine moale. Se adauga carnea si se amesteca bine pana aceasta se albeste. Se pun ciupercile tocate marunt si se lasa la fiert pana se evapora zeama, pe care acestea o vor lasa.
      Cand este gata  se adauga piper macinat, marar verde si  oua cand compozitia s-a mai racit. 
      Vom face 3 placinte rulate. Pentru fiecare folosim 5 foi de placinta, suprapuse, peste care punem 1/3 din compozitie apoi rulam. Ungem bine cu ulei fiecare placinta, dam la copt. 


      Tort de ciocolata cu crema de trufe

      BLAT

      • 6 oua
      • 6 linguri apa 
      • 10 linguri zahar
      • 10 linguri faina
      • 2 linguri cacao
      • 1 praf de copt


      SIROP

      • 2 linguri zahar
      • 200 ml apa
      • esenta de rom


      CREMA

      • 400 gr. ciocolata neagra 
      • 300 ml frisca lichida       
      • 100 gr unt                       

      GLAZURA

      • 100 gr ciocolata neagra
      • 200 ml frisca
      • 30 gr. unt  



      BLAT
      Separam albusurile de galbenusuri.
      Albusurile se bat spuma, se adauga usor apa rece, treptat zaharul, mixand pana ce se face bezea.
      Adaugam si galbenusurile, treptat faina, praful de copt, cacao amestecand cu lingura de jos in sus incet.

      Turnam compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, scuturam usor forma astfel incat compozitia sa se aseze si punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute. Primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului ca sa nu oprim blatul din crescut.

      Blatul se lasa la racit. Se taie in 3.

      SIROP
      Topiti zaharul amestecand, pana devine auriu. Adaugam apa si mai lasam putin pe foc. Estenta de rom se adauga inainte de a insiropa tortul.
      Siropul se foloste rece pentru insiroparea blatului. 

      CREMA
      Ciocolata rupta  bucatete, untul  si frisca lichida se pun intr-o cratita pe foc, pana se dizolva si se omogenizeaza, dar fara sa atinga punctul de fierbere.
      Amestecam bine compozitia.
      Crema se va tine la figider minim cateva ore.
      *oprim cateva  cateva linguri din compozitie pentru a finisa marginea tortului.

      GLAZURA
      Ciocolata si frisca se pun pe foc intr-o cratita, pana se omogenizeaza compozitia, avand grija sa nu fiarba.
      Untul se adauga dupa ce ati oprit focul.
      Glazura se va turna pe tort calduta.

      ASAMBLARE TORT
      Se aseaza prima foaie in forma de tort (inelul formei sa fie atasat), se insiropeaza cu sirop.
      Se toarna jumatate din crema calda, se aseaza si a doua foaie, se insiropeaza se toarna al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat si se insiropeaza.
      Se baga in frigider cateva ore sau peste noapte.
      Se desface inelul formei de copt si se finiseaza marginea cu crema oprita.
      Se toarna peste tort glazura calduta.

      Varza rosie murata

      • varza
      • sare  40 g (1 lingura)
      •  apa 1 L
      • otet 2 linguri
      • piper, foi dafin (optional)

      Varza se taie in bucati mari si se aseaza in borcan. Spatiile goale le puteti umpleti cu varza tocata.
      Apa se fierbe, se adauga sarea si otetul; compozitia se adauga calduta peste varza, se pune capacul imediat. Cantitatea de lichid folosita variaza in functie de borcan/varza.

      Varza rosie murata fara apa

      • varza rosie tocata
      • otet
      • sare  






      Se freaca varza cu sare si otet, adaugand un pic mai mult decat punem de obicei la salata, astfel varza va lasa zeama. Se pune in borcat.

      Shaorma

      *reteta libaneza
      • lipie libaneza
      • piept de pui rotisat (sau facut la tigaie fara ulei) / Vita
      • varza alba 
      • castraveti murati
      • rosii
      • ceapa
      • cartofi prajiti
      • maioneza /sos de usturoi (cu iaurt si ulei)
      •  ketchup


      Sha
      Shaorma se prepara  folosind carne de vita sau de pui, intr-o lipie incalzita sau chifla. Se pot adauga cartofi prajiti, ceapa, rosii, varza, castraveti murati.
      Sosurile cele mai frecvente sunt o combinatie de usturoi, maioneza, suc de rosii.

      Muraturi asortate

      • conopida
      • gogonele
      • morcovi
      • varza rosie (taiata felii groase)
      • telina radacina si frunze
      • sfecla rosie
      • apa


       

      La 1 litru de apa (fiarta) se pune 1 lingura de sare (40 gr.). Lichidul se adauga caldut in borcan, se pune capacul imediat.
      Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se pate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.




      Orez cu carne tocata

      *reteta iraniana

      CARNE
      • 500 gr. carne tocata
      • ceapa
      • bulion
      • piper macinat
      • 1-2 l-te turmeric (curcuma)

      ALTLE
      • orez fiert
      • cartofi prajiti
      • lamaie (optional)


      Ceapa tocata se caleste 1-2 minute. Se adauga carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa. Punem putina apa, condimentele si continuam fierberea. Cu 15 minute inainte de a fi gata, adaugam si bulionul.
      Se serveste cu orez fiert, cartofi prajiti, zeama de lamaie si  salata de varza cu lamaie .

      Salate de varza

      VARIANTA 1
      • varza alba
      • marar
      • otet
      • ulei
      • sare



      VARIANTA 2
      • varza alba
      • rosii 
      • castraveti
      • morcov ras
      • ceapa
      • patrunjel
      • zeama lamaie
      •  ulei 
      • sare




      VARIANTA 3  *Salata americana Coleslaw 

      *perfecta langa burgeri şi alte preparate la gratar. *pentru 4 persoane
      • 500 gr varza alba tocata fideluta
      • 3 morcovi dati pe razatoare
      • 1 ceapa tocata
      •  sunca presata (optional) daca serviti salata ca aperitiv
      • piper
      • sare
      • 4 lg maioneza
      Optional puteti sa adaugati in  salata si:
      •  smantana
      • 1 l-ta mustar
      • 1 l-ta zahar
      • 1 lg otet / zeama de lamaie
      Amesteca legumele cu sosul si pune bolul la frigider timp de 1-2 ore pentru ca legumele sa absoarba aromele.






      Orez cu lapte

      • 1 l lapte
      • 1/2 cana orez cu bob rotund (125 gr -150 gr)
      • 2 linguri zahar/dupa gust
      • coaja lamaie / vanilie


      Se fierbe laptele, se adauga orezul, zaharul si coaja rasa de la 1 lamaie. 
      Se fierbe aproximativ 15-20 minute, amestecand.

      Orezul este mai lichid daca folositi 125 gr orez.

      Orez iranian

      *2 portii
      • orez basmati 1 cana (250 gr)
      • apa
      • ulei 3-4 linguri
      • sare

      Orezul spalat  se pune la fiert in apa cu sare. 
      Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare. 
      Se scurge si se clateste cu apa rece.
      Se pune ulei pe fundul unei cratiti .
      *Optional pe fundul cratitei se pun  felii rotunde de cartofi cruzi,  se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
      Se adauga orezul cu sare in cratita.
      Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).

      Cantitatea este suficienta pentru 2 persoane.

      Ciorba de oase de porc cu zeama de varza


      • 1 kg oase de porc (garf, coasta, rasol)
      • 2 ceape medii
      • 2 morcovi 
      • 1 pastarnac mare 
      • 1 telina mica 
      • 1-2 cartofi (optional) 
      • 1 rosie medie (200 gr) 
      • 1 ardei gras (optional)
      • apa (aprox. 4 l) 
      • sare 
      • 1 l zeama de varza murata 
      • leustean uscat / leustean verde / tarhon 



      Oasele se dau in clocot apoi aruncam apa. Le acoperim cu apa rece si le punem la fiert.

      Cand carnea de pe oase este usor patrunsa adaugam radacinoasele, rosia si ceapa, tocate marunt. Daca este necesar daugam apa fiarta.

      Cand legumele sunt sunt aproape fierte, pune ardeiul tocat marunt, zeama de varza si leusteanul uscat. Lasam ciorba sa fiarba la foc mic timp de 15 minute.

      Potrivim gustul de sare apoi oprim focul si adauga verdeata proaspata tocata marunt.

      Ciorba de oase de porc se serveste fierbinte, alaturi ardei iute murat.

      Galuste cu prune

      • 1 kg cartofi fierti
      • 2 oua
      • 300 gr. faina
      • 500 gr. prune
      • pesmet & zahar tos

      Se face un aluat din cartofii fierti (pasati), oua si faina. Se modeleaza galuste (cu mana umeda) din aluatul de cartofi, in mijloc punand cate o pruna micuta.
      Se pun la fiert in apa clocotita. Sunt gata cand se ridica la suprafata apei. Galustele se scot din apa cu ajutorul unei palete, se lasa sa se scurga putin, dupa care se dau prin pesmetul amestecat cu zahar.
      .



      Tarta floare cu ciocolata

      • 450 g faina
      • 70 g zahar
      • 25 g  drojdie proaspata
      • 200 ml lapte
      • 2 galbenusuri
      • 30 gr unt la temperatura camerei
      • 1 albus pentru periaj
      • 200  gr Nutella pentru uns foile

       

      FLOARE MODEL 1





        In laptele cald punem drojdia, zaharul și putina faina, se dizolva toate ingredientele. Lasati amesteul 15 minute sa se activeze drojdia. 


        Intr-un castron se combina faina, zaharul si sarea. Se adauga galbenusurile, amestecul cu lapte, untul si se framanta 5-10 minute. Se lasa la crescut aproximativ 40 minute.

        Alautul crescut se framanta 1 minut si se imparte in 4 parti egale. 

        Fiecare bucata de aluat (din cele 4) se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma rotunda cu grosimea de 2-3 mm  diametru de 25-25,5 cm.

        Se pune prima foaie de aluat pe hartia de copt si se unge cu nutella, se pune peste a doua foaie- nutella- a treia foaie-nutella-ultima foaie. Pentru o forma perfect rotunda: punem o farfurie peste cele 4 foi unse cu ciocolata si taiem in jurul ei un cerc perfect.

        In mijlocul stratului de foi se pune un pahar cu gura in jos fara sa apasam; de la baza paharului se taie 16 triunghiuri egale (am taiat foaia in 4, taind doar pana la pahar, apoi fiecare parte in doua si inca in doua... obtinand 16 triunghiuri)

        Se prind cate 2 triunghiuri la baza si se rasucesc spre exterior de 2 ori. Se unesc capetele lor interioare (de la baza) iar cele exterioare (de la baza) se indoaie putin sub aluat. Se procedeaza indentic cu restul triunghiurilor. Se lasa la crescut.

        Se unge cu albus. Se coace la 180 grade aproximativ 15-20 minute.

        Vedeti reteta video AICI .



        FLOARE MODEL 2









        Cozonac rasucit cu scortisoara / Estonian Kringel

        *reteta slovaca

         Aluat
        • 150 ml lapte caldut
        • 1 galbenus
        • 30 unt topit si racit
        •  1 lg zahar
        •  15 gr drojdie proaspata
        • 300 gr faina alba
        • sare
        • 1/2 l-ta cardamon pisat (optional)

        Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
          • 50 gr unt la temperatura camerei
          • 4 lg zahar (100 gr)
          • 3 lingurite scortisoara (15 gr)
          •  nuca (optional)



          Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Zaharul se dizolva in laptele caldut.
          Se amesteca componentele lichide si apoi se adauga cele solide.
          Framantam  aluatul pana devine nelipicios.
          Il acoperim si-l lasam sa dospeasca (aproximativ 1 ora, sa-si dubleze  volumul).


          Intindem o foaie dreptunghiulara de 20X30 cm, cca 1 cm grosime. 

          Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, presaram nuca maruntita.

          Rulam un sul pe care il taiem pe lung in doua, lasand foarte putin un capat netaiat.
          Impletim cele 2 bucati de aluat/rasucim cu partea taiata la vedere. 
          Putem sa-l lasam asa sau sa unim capetele formand un cerc.  

          Ungem cu restul de unt si scortisoara .

          Se coace aproximativ 30 de minute.

          Optional: cand il scoatem din cuptor il ungem imediat cu sirop rece, din apa si zahar sau pudram  cu zahar fin.








          Compot de struguri

          • struguri
          • zahar
          • apa


          Se umple borcanul cu boabe de struguri, se pun 2 linguri zahar si apa pana la gatul borcanului. Se pune capacul.
          Se fierbe la bain-marie 30 minute, de cand da apa in clocot (se pune un prosop pe fundul vasului in care fierbem, apa sa ajunga pana la gatul borcanului).
          Dupa fierbere borcanele se lasa in apa in care au fiert 24 ore.

          Pizza reteta

          BLAT

          • 350 gr. faina
          • 5 gr. drojdie proaspata
          • apa calduta
          • sare
          • 2 lg ulei de masline (optional)
          *tava mare de la aragaz


          TOPPING PIZZA CU SUNCA SI CIUPERCI

          • sos de rosii
          • oregano/maghiran/busuioc (toate sau la alegere)
          • 300 gr cascaval ras
          • 150-200 gr ciuperci taiate felii subtiri
          • 200 gr sunca presata / carnati taiati feliute / salam banatean
          • cateva masline negre
          • ardei gras taiat feliute (optional)
          • rosie feliata (optional)
          • ceapa rosie taiata julien (optional)
          • porumb conserva (optional)


          TOPPING PIZZA CU PRAZ

          • sos de rosii
          • 500 gr praz taiat fasii si calit usor in ulei
          • 300 gr cascaval ras
          • 300 gr kaizer taiat feliute



          Se amesca bine toate ingredientele pentru blat. Se lasa la crescut.

          Se unge tava cu putin ulei. Se ung si mainile si se intinde uniform aluatul in tava tragand usor de el, astfel ca marginile sa fie putin ridicate.

          Se unge blatul cu sos de rosii, se presara oregano; punem cascavalul ras apoi restul ingredientelor.

          Se baga tava in cuptorul incins: pentru inceput la grill putere maxima (10 minute, punand tava cat mai jos in cuptor) apoi se ridica tava si se aprinde cuptorul normal la temperatura maxima  (pentru 5-10 minute).

          Blatul iese moale, putin elastic si subtire, ca la pizzerie.