Paste cu spanac si branza / Cannelloni cu spanac si ricotta

*4 portii
  • 250 gr cannelloni 
  • 500 gr spanac
  • 400 gr ricotta / urda
  • 150 gr parmezan ras / cascaval
  • 2 oua (optional)
  • piper
  • nucsoara
  • sare
  •  sos bechamel /500 ml sos de rosii


Spanacul se spala si se fierbe cateva minute. Se strecoara si se toaca marunt.Amestecam spanacul cu ricotta, 50 gr parmezan, sare, piper, nucsoara.

Fiecare tub de cannelloni se umple cu aceasta compozitie folosind un pos sau o punga cu coltul taiat.
 
In tava de copt punem un strat subtire de sos bechamel  (sau sos de rosii), aranjam pastele umplute fara sa le suprapune, turnam sosul bechamel  (sau sosul de rosii) si  presaram restul de cascaval.


Se coc la  200° timp de 20-25 minute.



SOS BECHAMEL

  • 500 ml lapte cald
  • 50 gr faina
  • 50 gr unt
  • sare
  • nucsoara
  • Peste untul topit se pune faina si se amesteca bine pana devine aurie; adaugam usor laptele, nucsoara, sare si firbem pana abtinem un sos de consitenta smantinii


    SOS DE ROSII
    • 500 ml sos de rosii
    • 2 catei de usturoi
    • ardei iute
    • busuioc 
    • ulei
    In putin ulei se pune ardeiul si usturoiul pisat, se calesc usor; se adauga sosul de rosii si busuiocul, se ia de pe foc.





    Fursecuri cu lamaie

    • 100 gr unt la temperatura camerei 
    • 1 ou 
    • coaja rasa de la 1 lamaie
    • 100 ml zeama de lamaie (1 lamaie) 
    • 125 gr zahar tos 
    • 300 gr faina 
    • 1/2 l-ta praf de copt 
    *zahar pudra pentru copt






    Mixam oul, zaharul tos, coaja de lamaie si untul. Incorporam zeama de lamaie, faina si praful de copt.

    Dam compozitia la rece pentru minim 2 ore.

    Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetam tava cu hartie de copt.

    Modelam bilute din aluat pe care le trecem rapid prin zahar pudra.

    Nu se lasa mai mult de 10-15 minute la copt , desi par moi se vor intari cand se racesc.



    Pateuri

     Pateuri cu ciuperci

    •  200 gr ciuperci champignon
    • 200 gr ciuperi pleurotus
    • 250 gr carne tocata de porc (optional dar recomandat)
    •  2 cepe
    •  2-3 lg ulei
    •  2 oua
    •  piper
    •  foi de patiserie / foietaj




    Calim usor ceapa in ulei, adaugam si carnea.
    Separat calim ciupercutele taiate marunt, cat sa-si lase zeama. Le punem peste carne, adaugam sare si piper si  lasam pe foc mic pana cand carnea este gata. 
    Lasam la racit, adaugam ouale.

    Aluatul  se taie in felii  de aproximativ 8 cm latime. Pe fiecare felie punem putina compozitie in mijoc, unim marginile presandu-le usor cu o furculita.

    Coacem  pateurile in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute, sau pana cand suprafata devine aurie.

    Le servim calde sau reci.

     

    Pateuri cu branza
    • 150 gr brânză telemea 
    • 1 lg smantana
    • 1 lg gris
    • 1 ou
    • seminte de chimen, fenicul 
    • 275 gr foi de patiserie / foietaj



    Foile se taie dupa preferita. 

    Se amesteca compozitia pentru umplutaura si se pune pe fiecare bucata de aluat. Unim marginile presandu-le usor cu furculita.

    Coacem  pateurile in cuptorul preincalzit la 180°C  pana cand suprafata devine aurie.
     

    Le servim calde sau reci.


    Merdenele

    *8-10 merdenele

    ALUAT
    • 470-500 gr faina 480 
    • 300 ml apa calduta
    • 1 lg otet
    • 1 l-ta sare
    *100-150 gr unt moale pentru uns foile



    COMPOZITIE
    • 250 gr branza veche
    • 2 lg gris fiert in 250 ml apa
    • 4-5 lg smantana
    *branza maruntita se amesteca cu grisul fiert si racit


    Se amesteca apa cu faina si se lasa 20-30 de minute.
    Se framanta aluatul  apoi se intind, pe rand, 8 foi patrate de aproximativ 20 cm latura.
    Fiecare foaie se unge cu unt. 

    Fiecare foaie intinsa se impatureste astfel:
    1. o latura se pliaza la centrul foii, peste ea se suprapune latura opusa. Rezulta un dreptunghi.
    2. aducem latura mica pana la centru, repetam cu latura opusa (ca si cum le-am uni marginile dar fara sa le suprapunem)
    3.suprapumen latura peste latura

    Cele 8 bucati de aluat se tin la rece minim 2 ore.

    Cele 8 bucati de aluat se intind, pe rand,  in foaie subtire pe masa unsa cu ulei.
    Se pune compozitia  in mijoc  si se impatureste ca un plic: 2 colturi opuse se aduc la centrul foii fara sa le suprapunem prea mult; repetam cu celelalte 2 capete.

    Punem merdenelele in tava de copt cu partea impaturita in jos.

    Tranafiri din cartofi violeti

    • 300 gr faina
    • 100-150 gr cartofi violeti
    • 7,5 gr drojdie
    • 1 l-ta zahar
    • 1lg apa





    Cartofii fierti si raciti se amesteca cu faina.

    Se dizolva drojdia in apa calduta cu zahar, se adauga in compozitie si se framanta bine. Se lasa la crescut.

    Formam trandafirii, ii lasam la crescut apoi ii introducem in cuptorul preincalzit.





    Paste din orez cu carne tocată / Furnici in copac

    *2 portii


    • 100 gr taitei din orez (Noodles )
    • 200 gr carne tocata de porc
    • 2-3 ciuperci urechi de lemn uscate (optional)
    • 3 catei mari de usturoi 
    • 3 fire de cepa verde
    • 1 bucata mica chimbir (1 lg)
    • 1 ardei rosu iute
    • 1lg pasta chinezeasca de fasole rosie / bulion
    • 3-4 lg sos de soia
    • ulei de susan
    • 1 lg otet de orez
    • 1 l-ta  amidon
    • piper macinat
    • putina apa




    Carnea se amesteca cu amidonul, otetul de orez si 1 lg sos de soia; se tine la rece minim 30 de minute.

    • Ciupercile uscate se pun la inmuiat in apa calda 30-40 de minute.
    Pastele (am folosit  taitei de orezse scufunda in apa clocotita si se lasa cat scrie pe ambalaj, se trec prin apa rece si se scurg.

    Ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul si ceapa se toaca marunt, de la ceapa se separa partea alba de cea verde.

    In  uleiul incins  punem ardeiul iute si amestecam cateva secunde. 

    Adaugam carnea si o calim.

    Peste carnea adaugam partea alba de la ceapa, ghimbirul, usturoiul, ciupercile si ulei daca este necesar, se calesc maxim 1 minut.

    Punem pasta de fasole, acoperim cu  apa si fierbem cat sa fie bine patrunsa carnea. 

    La sfarsitul fierberii adaugam sosul de soia, compozitia finala trebuie sa fie suculenta.

    Adaugam pastele, piper si amestecam usor sa se patrunda ingredientele, oprim focul.

    Punem si frunzele de ceapa.





    Sos de portocale

    *se servește cu somon, friptură de rață, piept de pui la grătar...
    • 200 ml suc proaspăt de portocale
    • 1 l-ta rasă de amidon
    • 1/2 l-ta de zahăr
    • sare
    • piper măcinat
    • 10 gr unt







    Se amesteca ingredientele, se fierb cat sa se ingroase putin sosul. Se lasă la răcit.