Cozonac Nico
*reteta proprie
*reteta proprie
* dureaza ceva timp pana intra in cuptor, dar nu necesita mult efort in preparare
- 500 gr faina 000
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 1 ou
- 2 galbenusuri
- 100 ml ulei
- coaja 1 portocala
- coaja 1- 2 lamai
- 15 gr grojdie proaspata
- 350 gr stafide brune si aurii, merisoare, coacaze
- rahat (optional)
- 1 galbenus (pentru uns cozonacul)
Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.
Coca 1 (maia)
Peste 250 gr faina punem laptele, zaharul, oul intreg si 5 gr drojdie. Amestecam cu lingura, acoperim vasul si-l lasam 8-12 ore la temperatura camerei.
Dupa 12 ore compozitia va avea un usor miros de acru, este normal si nu va influenta negativ gustul/aroma cozonacului.
Acesta coca/maia se face pentru a da savoare cozonacului dar si cu scopul de a obtine o textura finala cat mai aerata, fara sa framantam mult aluatul.
COCA 2
In coca 1 punem 10 gr drojdie, galbenusurile, uleiul, coaja de citrice si faina. Amestecam bine.
Daca aluatul vi se pare prea moale, pentru a fi framant normal, il ridicam cu mainile si-l lasam sa "curga" inapoi in vas; repetam 10-15 minute pentru un cozonac fff. pufos.
Lasam la crescut, acoperit, intr-un loc fara curenti de aer.
Incorporam fructele uscate in aluat.
Ungem mainile cu ulei, luam aluatul din vas, incercam sa-i dam o forma si-l punem in tava de copt.
Lasam la crescut (dureaza ceva mai mult decat la o reteta clasica).
Ungem cozonacul, presaram zahar tos si coacem aproximativ 40 de minute, in cuptorul preincalzit. La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade. In primele 20 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului , cozonacii se pot lasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu