- 500 gr faina alba (de preferat 000)
- 350 ml apa la temperatura camerei
- 12, 5 gr drajdie proaspata
- 1 l-ta sare
Se amesteca toate ingredientele si se lasa aluatul la frigider pentru 12-24 ore.
Rasturnam aluatul dospit pe masa infainata si-l aplatizam usor cu degetele formand un dreptunghi.
Impaturim din toate partile catre mijloc (am luat partea mai lunga si am adus-o spre centru si partea opusa peste cea impaturita; partea mai mica adusa spre centru iar partea opusa peste).
Întoarcem sulul format si repetam împăturirea de mai sus.
Intoarcem aluatul, cu partea impaturita dedesubt, il acoperim cu un prosop si-l lasam minim 30 de minute sa creasca.
Intre timp incalzim cuptorul la maxim cu o oala de fonta cu capac ( lut, ceramica sau sticla termorezistenta) in cuptor; oala trebuie sa se incinga foarte bine.
Cand aluatul a crescut suficient scoateti cu grija oala din cuptor, transferati aluatul in ea cu partea de jos în sus, puneti capacul si introduceti oala inapoi in cuptor la 200 grade 30 de minute.
Dupa 30 min scoateti capacul oalei si mai lasati painea sa se rumeneasca inca 15 min fara capac la 180 de grade, pana ce crusta capata o culoare brun-aurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu