Pâine cu maia / Pâine 1:2:3



  • 200 gr maia activa 100% hidratata  / 1 parte maia
  • 400 ml apa la temperatura camerei / 2 parti apa
  • 600 gr faina / 3 parti faina
  • 14 gr sare / 2 % din cantitatea totala de faina
  • 5 gr drojdie proaspata (optional) 







Orientativ am trecut orele de realizare a painii cu maia.
30 min+3 fermentat+4 dospit+copt


ora 11,30

Amestecam cu lingura maiaua, apa si drojdia. Punem faina si amestecam.
Acoperim vasul si lasam 30 de minute.

ora 12

Adaugam sarea si framanta aluatul aproximativ 10 minute. 
Lasam la crescut.

ora 13

Framatam/impachetam aluatul, il lasam la crescut.

ora 14
Framantam/impachetam , lasam la crescut. 


ora 15

Dam aluatului forma de paine.
Il lasam 15 minute apoi  ii dam forma finala si il punem in tava de copt.

Lasam la crescut minim 1 ora daca am folosit drojdie.

Pentru painea cu maia dospitul in forma de copt este de minim  4 ore - 6 ore, in functie de temperatura din camera.
Se poate testa daca aluatul este dospit suficient apasandu-l usor cu degetul: daca urma revine usor este dospit suficient; daca urma revine rapid mai trebuie dospit; daca nu revine este prea dospit.

*ora 16
Coacem painea daca am folosit drojdie.

ora 19

Coacem painea fara drojdie la 230 C pentru 30 de minute (cu aburi in primele 15 minute), apoi scadem temperatura la 200 C pentru aprox. 20 -25 de minute.


OBSERVATII
La 1 ora dupa ce ati pus aluatul in tava de copt, puteti introduce la frigider pentru 12-24 ore.
Cand scoateti din frigider, lasati 2-3 ore la temperatura camerei apoi coaceti.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu