Gem de zmeura si capsuni

  • 700 gr zmeura
  • 300 gr capsuni
  • 500 gr zahar
  • zeama de lamaie



Punem zaharul peste zmeura si amestecam usor.
Fierbem la foc mare aproximativ 15 minute.
Adaugam si capsunile si continuam fierberea inca 15-20 de minute.
Dulceata se pune fierbinte in borcane.

Kaizer / Pastramă / Suncă

KAIZER
  • piept de porc / fleica 1,5 kg 
  • sare aproximativ 150 gr (4 lg) 
  • condimente (usturoi, boia, piper, fulgi de ardei, sumac, foi de dafin, cimbru, etc) 
  • zeama de varza / vin si apa 1:1 / bors







Carnea se taie in 3-4 bucati.

Se freaca cu condimente macinate si usturoi.

Se presara generos cu sare si se tine la rece la marinat 3-7 zile.

Dupa marinare se scutura de sare si se fierbe in zeama de varza in care am pus boabe de piper, catei de usturoi, foi de dafin.

Este gata cand intra furculita usor in carne (aproximativ 30 de minute).

Se scoate si se lasa la scurs.

Se freaca cu boia.



SLANINA 

*fierberea şi afumarea sunt opţionale

  • slanina de porc cu sorici 
  • usturoi 
  • sare 
  • boia 
  • foi de dafin (optional) 
  • piper (optional) 
  • zeama de varza (optional) 

METODA 1

Puneti slanina intr-o caserola sorici peste sorici, pentru ca acesta sa se fragezeasca.

Adaugati sare grunjoasa cat mai multa, sa stea pe toate partile intr-un strat de sare din care slanina sa nu se vada, isi va lua sare cat are nevoie.

Se lasa in sare 2 - 3 saptamani (depinde de grosime), intre timp mai punem sare daca s-a topit .

Cand se scoate din sare se spala cu apa rece si se lasa putin sa se zvante (sau doar o scuturam bine de sare).

Optional: frecati bine suncile pe toate partile cu usturoi pisat; presarati putin piper macinat si putina frunzea de dafin maruntita; lasati la rece 4-5 zile apoi indepartati usturoiul si ungeti cu boia.


METODA 2

Zeama de varza cu boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi se da in clocot apoi se adauga slanina.

Cand intra furculita usor in slanina este gata (3-5 minute), daca se fierbe prea mult devine moale.

O scatem din zeama si o lasam sa se zvinte.

Frecam sunca cu usturoi pisat pe partea fara sorici, presaram boia pe toate partile.




PASTRAMA DE OAIE 
  • 1 kg cotlet, ceafa de oaie / capra 
  • 20 gr sare grunjoasa 
  • 1 l-ta miere 
  • 1 l-ta menta uscata 
  • 1 lg cimbru 
  • 1 l-ta rozmarin 
  • 1 frunza dafin 
  • 1/2 l-ta piper 
  • 1/2 l-ta fulgi de ardei 
  • 5 catei mari de usturoi 
  • 1 ceapa medie 
  • 2 lg ulei 
  • vin rosu 
  • busuioc (optional) 
  • ienibahar (optional) 

Carnea se curata de pielite si se unge cu ulei.

Se freaca cu condimente apoi se pune intr-un vas.

Se adauga dafinul rupt in bucatele, usturoiul zdrobit usor, ceapa taiata felii.

Se acopera cu vin si se pune un capac peste vas.

Se lasa la marinat 3-4 zile, in fiecare zi intoarcem bucatile de carne.

Scoatem carnea si o punem la vant maxim o zi, avem grija sa nu se usuce prea mult pentru a ramane frageda!

Daca nu putem sa o uscam afara, o tinem cateva ore in servetele absorbante.

Pastrama se pastreaza rulata ca sa ramana un pic suculenta.

Se frige la jar domol ungandu-se din cand in cand cu usturoi pisat pus in apa cu sare, pentru gust si hidratate.

Mucenici muntenesti

  • 200 gr mucenici 
  • apa 
  • zahar 
  • 300 gr nuca maruntita 
  • scortisoara macinata 
  • coaja de lamaie 
  • vanilie
  • rom




Puneti oala cu apa pe foc si cand da in clocot adaugati coaja de lamaie, zahar dupa gust si mucenicii. Fierbeti mucenicii “al dente”.

Cand opriti focul adaugati scortisoara, vanilia, romul, nuca.

Se servesc reci.


NOTA: pe ambalaj scria ca se pun 1,5 l apa, pentru ca imi plac mai zemosi am pus 2 litri.
Am redus si timpul de fierbere trecut pe ambalaj pentru ca mucenicii sa nu se zdrobeasca, oricum dupa ce oprim focul ei se mai inmoaie putin.

Pui cu alune / Pui Kung Pao

*reteta chinezeasca 
*2 portii


MARINADA
*puiul se amesteca cu celelalte ingrediente si se lasa 30 de minute
  • 300 gr  piept de pui fara piele, taiat cubulete de 3 cm / pulpe dezosate si fara piele
  • 1 lg sos de soia 
  • 1 lg vin de orez / vin alb sec
  • 1 l-ta ulei
  • 1 lg (rasa) amidon
  • piper
  • sare

ALTELE
  • 2-5 ardei iuti uscati  (taiati in 2-3 bucatele daca sunt prea lungi, de preferat fara seminte)
  • 4 catei usturoi tocati
  • 3 fire de ceapa verde
  • 5 gr (1 l-ta) ghimbir tocat marunt (optional)
  • ulei
  • 35-50 gr alune fara coaja (prajite nesarate)

SOS
  • 2 lg sos de soia 
  • 1 l-ta otet negru de orez / otet balsamic
  •  1 lg vin de orez
  • 1 l-ta amidon amestecat cu 1 lg apa
  • 1 l-ta  zahar alb
  • *toate ingredientele  se combina


In putin ulei incins se pun ardeii iuti si se amesteca permanent pana devin putin crocanti. 

Se adauga bucatelele de carne si se prajesc pana devin albicioase. 

Se pune usturoiul, partea alba de la ceapa (tocata), ghimbirul  si se calesc 3-4 minute, pana cand carnea este patrusa bine.

Se adauga sosul si se continua fierberea cateva minute, pana se ingroasa putin.

Se pun alunele si ceapa verde taiata (in bucatele de 5 cm) se amesteca  usor si se opreste focul.

Se serveste cu orez.










Pachetele de primavara

*reteta chinezeasca


INGREDIENTE 
 *cele mai utilizate ingrediente pentru umplutura sunt: morcov, varza, ceapa, muguri de fasole mungo, bambus, carne de porc, ciuperci negre.
  • foi de orez / foi de placinta taiate in 4
  • 1 morcov
  • 1 mana varza chinezeasca / varza alba
  • 1 legatura ceapa verde / 1 ceapa mica
  • 1 lg sos de soia
  • 10 gr ghimbir (optional)
  • sare
  • 150 gr carne tocata de porc
  • 5 ciuperci negre shiitake  / 100 gr ciuperci pleurotus
  • 50 gr fidea de orez  (Rice Vermicelli)
  • patrunjel (optional)

Umplutura poate fi combinata astfel:
*legume
*legume, fidea
*legume , fidea, ciuperci
*legume, carne
*legume (morcov si ceapa verde /  morcov si varza, etc), carne, ciuperci
*carne, ciuperci
*carne, ciuperci, fidea chinezeasca




Legumele le taiem fideluta.

Frunzele de ceapa le taiem la 5-7 cm lungime.

Ciupercile negre le punem la inmuiat in apa calda 30 de minute; piciorusele lor se arunca; ciupercile inmuiate si stoarse le taiem fideluta.

Fideaua se pune la hidratat in apa calda, cat scrie de ambalaj; se scurge si se taie.

Carnea se caleste pana devine albicioasa, impreuna cu ghimbirul tocat marunt.
Adaugam ciupercile, calim cateva minute.
Punem varza, morcov, partea alba de la ceapa  si calim 2 minute.
Adaugam sosul de soia.
Compozitia nu trebuie sa fie lichida. 
Stigem focul si punem frunzele de ceapa verde.
Lasam la racit.

Intr-un colt al foii de orez punem o lingura din umplutura (patrunjel optional), rulam foaia impreuna cu umplutura pana la jumatatea. Indoim marginile din stanga si din dreapta spre centru (ca un plic) apoi rulam strans inainte pana formam pachetelul.

Pachetelele formate se pot consuma asa sau se prajesc in ulei incins (!!! foile de orez inmuiate au tendinta sa se lipeasca cand se ating intre ele si riscati sa le rupeti).

Pachetelele prajite se mananca  calde, cu sos de soia si sos dulce acrisor / iute.

NOTA: am preparat umplutura  cu legume (morcov, ceapa verde) - carne - ciuperci - fidea 
Mi-au iesit 8 pachetele, pentru 2 persoane.


Prajite


Neprajite

Batoane de cereale

  • 250 gr fulgi de ovaz
  • 1/2 cana fulgi de porumb
  • 50 gr. unt
  • 150 fructe uscate (smochine, curmale,  stafide, caise,  merisoare, goji, agrise, etc)
  • 150 gr  nuci, alune, migdale
  • 100 gr seminte (foarea soarelui, dovleac, in, etc)
  • 2 banane coapte pasate (300 gr pulpa)
  • 2 lg zahar


Amestecam toate ingredientele cu untul topit.
Asezam compozitia in tava si coacem aproximativ 30 minute.
Se taie cand s-a racit.

Salata de ciuperci cu maioneza

  • 1 kg ciuperci
  • 6 lg maioneza /3 lg maioneza+3 lg smantana grasa
  • 4 catei de usturoi pisati  (dupa gust)
  • marar tocat marunt
  • piper
  • sare



Fierbem ciupercile 4-5 minute in apa clocotita cu sare, apoi le scurgem si le tocam marunt. 
Maioneza o amestecam cu usturoiul.
Amestecam ciupercile cu maraul tocat, piper, sare si cu  maioneza.
Se serveste rece.




Fasole verde cu carne tocata

*reteta chinezeasca 
*2 portii


MARINADA
*se amesteca ingredientele si se tine la rece minim 30 de minute
  • 1/2 l-ta zahar
  • 1lg sos de soia
  • 1 l-ta amidon
  • 1 lg ulei
  • 250 gr carne tocata de porc macra

FASOLE VERDE
  • 500 gr fasole verde
  • 2 lg ulei
  • 4 catei mari de usturoi 
  • apa
  • sare 

CARNE
  • 2 lg ulei
  • 1 ardei iute uscat (1/4 lta)
  • 3 catei mari de usturoi
  • 1 l-ta ghimbir zdrobit (opțional)
  • carnea marinata
  • 2 lg sos soia
  • apa
 




FASOLE VERDE
In ulei incins se pune usturoiul zdrobit, calim cateva secunde. 
Adaugam fasolea,  calim al dante 5-8 minute (dacă fasolea este necongelata turnam putina apa).
  *legumele chinezesti se fierb doar cat sa fie putin crocante, nu sa devină moi!

CARNE
Intr-o tigaie incapatoare se pun 2 lg ulei, usturoiul tocat marunt, ghimbirul si ardeiul tocat, calim 20 de secunde.
Se pune carnea si se amesteca pana isi schimba culoarea.
Adaugam 2 linguri sos de soia si apa cat sa acoperim carnea, lasam la fiert. 
Cand carnea este bine patrunsa, dar suculenta, adaugam fasolea verdea preparata.


Piept de porc in sos dulce

*reteta chinezeasca
  • piept de porc fara os 500 gr
  • 3 fire ceapa verde / 1 ceapa medie
  • 3 catei de usturoi
  • anason stelat 1
  • scortisoara baton o bucatica
  • dafin 2 frunze
  • ghimbir 20 gr
  • ardei iute uscat 1(sau mai multi)
  • sos de soia 2 lg
  • vin de orez 1 lg
  • zahar 1 lg
  • ulei

Carnea se taie patratele de 3 cm.
Ceapa si ghimbirul se taie felii.

Carnea se prajeste pana devine aurie. Daca lasa foarte multa grasime o indepartam.
Adaugam ardeiul,  floare de anason, scortisoara, ghimbirul, frunzele de dafin, ceapa si usturoiul, calim 1 minut.

In putin ulei incins se pune zaharul, amestecam pana devine maroniu.

Punem compozitia de carnea peste sosul de zahar si amestecam bine.
Adaugam  soia si vinul de gatit, acoperim cu apa si fierbem pana pana obtinem un sos grosut care adera pe bucatelele de carne.

Se serveste cu orez fiert.