Sos de busuioc \ Pesto


*se folososte pentru a prepara paste; la prepararea pizzei inlocuieste sosul de rosii; se serveste cu friptura, lasagna vegetala, pe paine...

  • 25 gr frunze prospete de busuioc
  • 50 ml ulei de masline 
  • 7 gr seminte de pin 
  • 1/2 catel mare de usturoi
  • 35 gr parmezan ras
  • putina sare


Frunzele de busuioc se spala si se sterg cu servetel.
Usturoul se pune  in mojar si se piseaza, apoi se adauga si pinul.
Se adauga frunzele de busuioc si putina sare, zdrobim prin rotirea usoara a pistilului.
Cand din frunze iese un lichid verde se adauga parmezanul si se amesteca bine.
Se toarna uleiul in fir, amestecand  pana obtinem un sos omogen.

Sosul oxideaza, de aceea il vom prepara rapid. 
Daca nu il folosim imediat, turnam putin ulei deasupra si inchidem vasul ermetic. 
Se poate pastra la frigider 2-3 zile.



Vita cu sos de stridii

*2 portii

MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
  • 300 gr carne de vita ( fasii de aprox 5 cm)
  • 1 l-ta amidon
  • 1/2 l-ta  rasa bicarbonat
  • 3 lg sos de soia
  • 2 lg vin de orez / vin alb 
  • piper
  • 1 lg ulei


SOS
  • 3 lg sos de stridii
  • 2 lg sos de soia
  • 3 lg apa amestecata cu 1 lta amidon (optional)

OPTIONAL
  • 1 lg ghimbir tocat marunt
  • 3 catei de usturoi tocati
  • 1-2 ardei iuti uscati întregi sau taiati / 1/2 l-ta fulgi de ardei
  • 1 ceapa medie julien / 3-4 cepe verzi taiate bucatele de 3 cm
  • 1 morcov taiat bastonase
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde taiat fasii

* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.

*servim cu orez fiert





In putin ulei incins se prajeste carnea 2-3 minute la foc mare, amestecand continuu pana se rumeneste usor. O scotem pe farfurie.

In acelasi wok/tigaie mai punem putin ulei si adaugam pe rand : ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, ceapa, morcovul, ardeiul gras si calim la foc mare aproximativ 3-4 minute, cat sa le fragezim putin.

Peste legume punem sosurile.

Adaugam carnea si calim 1 minut.

Adugam apa cu amidon, amestecam sa se ingroase putin si oprim focul (optional).

Pui marocan / Tajine de pui cu lamai murate

INGREDIENTE
  • 1 kg  pulpe  de pui / un pui micut
  •  1-2 lamai murate 
  • masline verzi (aprox. 1/2 cana)
  • 1 l-ta turmeric
  • 1/2 l-ta chimion macinat
  •  piper negru macinat
  • 1/2 l-ta ghimbir prospat
  • 4 catei mai de usturoi pisati
  • 2-3 cepe tocate
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • ulei de masline
  • putina apa (maxim 200 ml)
  • sare
  • cartofi (optional) taiati pe lung in felii groase
*optional vas tajine
*optional cuscus pentru garnitura, daca nu folosim cartofi


Faceti o pasta din putin  ulei,  tumernic, chimion, piper, ghimbir, usturoi. Ungeti puiul si dati-l  la rece pentru minim 1 ora sau peste noapte.

Se pune ceapa pe fundul vasului, puiul, ulei si putina apa. 
Acoperim vasul si-l introducem in cuptor. 
Cand puiul este aproape gata punem cartofii, patrunjel, masline, lamaile si cartofii si dam la cuptor



LAMAI MURATE
  • 2 lamai
  • sare
  • ulei de masline
Lamaile se taie in 4 pana aproape de baza. Intre feliile fiecarei lamai punem 1 l-ta de sare, cu varf.Se aseaza lamaile in borcan, prasam usor.Punem 1 lg ulei de masline.
In aproximativ 3 saptamani se pot consuma.

Tarhon în otet

*folosit pentru aromatizarea ciorbelor cu afumatura, carne, cartofi sau fasole boabe.


  • frunze de tarhon
  • otet






Se acopera frunzele cu otet, se pune capacul si se pastreaza la loc racoras.


NOTA* Tulpinele ramase se pot folosi pentru a obtine otet aromatizat cu tarhon: le punem intr-o sticla si turnam otet din vin; inchidem sticla si dam la rece.
Se foloseste in salate sau pentru a acri ciorba.

Cheesecake pufos fara coacere

CRUSTA 
  • 300 gr biscuiti digestivi, sfaramati marunt
  • 100 gr unt topit
  • 1 lingurita scortisoara
*se amesteca ingredientele; se pun pe fundul formei de tort (de 20-24 cm) acoperita cu hartie de copt; se preseaza  si se da la rece



UMPLUTURA
  • 500 gr crema de branza  Philadelphia
  • 10 gr gelatina simpla (un plic)
  • 60 ml apa rece
  • 100 g zahar
  • 200 gr smantana grasa
  • 200 gr frisca batuta
*branza se mixeaza cu zaharul pana devine cremoasa, apoi se pune usor gelatina hidratata si diluata la bain marie ; smantana se amesteca cu frisca, compozitia se pune peste branza amestecand usor; turnam totul peste blatul de biscuiti si bagam la frigider


TOPPING
  • 200 gr afine (puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)
  • 2 linguri de apa
  • 100 gr zahar tos
*se prepara pe foc

SAU
  • dulceata afine / coacaze


Prajitura cu branza de vaci

*reteta veche 

ALUAT
  • 500 gr faina
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • 175 ml lapte batut / iaurt
  • 1 ou
  • 75 gr zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • sare
  • tava apox. 25x30 cm

COMPOZITIE
  • 1 kg branza de vaci
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 50 gr faina (2  lg.cu varf)
  • 100 gr stafide
  • vanilie
  • esenta lamaie / coaja de lamaie


Pentru foi se amesteca toate ingredientele.

Aluatul  framantat  se lasa la odihnit 30 de minute sau se tine la frigider minim 2 ore.
Intindem 2 foi intre care vom pune compozitia.
Coacem pana cand se rumeneste frumos.