Ciorba de fasole uscata

*4-6 portii
  • 300 gr fasole alba 
  • 1 ceapa mare
  • 3 morcovi
  • 2 radacini patrunjel / pastranac
  • telina (cat un ou)
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei rosu
  • 2 rosii  medii
  • cateva boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin
  • 1/2 l-ta chimen (optional)
  • 1 l-ta cimbru uscat
  • leustean verde
  • apa
  • sare
  • 2-3 lg ulei



Fursecuri cu unt


  • 1 albuș
  • 50 gr zahăr
  • 55 gr unt la temperatura camerei
  • 60 gr făină
  • 50 gr stafide



Se mixeaza albusul cu zahar, pana obtinem o compozitie cremoasa, apoi adaugam untul mixand bine.
Punem faina si stafidele amestecand usor cu lingura.
In tava de copt se pune cate putina compotitie pentru fiecare fursec, lasand ceva spatiu intre ele.
Coacem 10 minute

Chifle cu stafide si cocos


*10 chifle pentru micul dejun 

ALUAT
  • 350 de gr faina 
  • 50 de gr nuca de cocos 
  • 50 de gr zahar 
  • 1 ½ l-ta drojdie uscata
  • 300 ml lapte cald 
  • 1 l-ta vanilie
  • 100 de gr stafide 

OPTIONAL
  • 10 patratele de ciocolata amaruie 
  • 3 linguri de lapte pentru periere 



Framantam aluatul si-l lasam la crescut 1 ora. 
Formam 10 bilute (cu ciocolata in mijocul bilutei) pe care le punem in tava de copt si le lasam 30 de minute la crescut. 
Ungem  chiflele cu cele 3 linguri de lapte si le coacem in cuptorul preincalzit, 15 minute la 200 grade.

Dulceata de afine

*dulceața este mai siropoasă, ideală pentru papanași; pentru o dulceață bine legata  folosiți  doar 500 ml apă

  • 1 kg afine de pădure 
  • 750 ml apă 
  • 600 gr zahăr 


Zaharul si apa se fierb  10-15 minute pentru a se forma sirop. 
Se pun fructele  in sirop si se fierb la foc mare aproximativ 10 minute.

Introduceti borcanele goale, fara capace, in cuptor la foc mic cam 10 minute.  

Turnati compozitia fierbinte in borcanele calde, puneti capacele si bagati-le in cuptor la foc foarte mic pentru 5-10 minute. Opriti focul si lasati-le puțin in cuptor, apoi inveliti-le intr-o patura pentru 24 ore.

Duleata se va mai intari putin si in borcane

Sos de gorgonzola

* poate fi servit cu snitele de pui, salate, peste, gnocchi (galuste din cartofi), paste
  • 25 gr unt
  • 100 gr gorgonzola
  • 150 gr smantana grasa
  • sare, piper (optional)




Branza gorgonzola se taie bucatele.
Untul se topeste la foc mic, adaugam apoi gorgonzola si amestecam.
Sosul se subtiaza cu smantana.
La final adaugam sarea si piper dupa gust.



Orez cu prune uscate

  • 200 gr orez
  • 150 gr prune uscate
  • 50 gr stafide (optional)
  • 1 ceapa mare
  • ulei
  • piper
  • sare
  • 1 l-ta turmeric (optional)
  • 2.5 cani apa





Rulada cu ciocolata

BLAT
  • 4 oua
  • 2 lg zahar
  • 2 lg faina
  • 1/2 l-ta praf de copt

MODEL
  • 4-6 lg din compozitia de blat
  • cacao

UMPLUTURA
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca lichida



Vinete împanate / Mancarica de vinete

  • 1 kg vinete 
  • 3 capatani usturoi 
  • bulion (aproximativ 150 gr) 
  • piper boabe 
  • foi dafin 
  • ulei 
  • sare 
  • apa 




Vinetele se taie rondele, cam de 1.5 cm grosime. Se presara cu sare pentru a lasa zeama care este amara. Se sterg cu un servetel si se prajesc pe ambele parti, atat cat sa devina moi si rumene. 

Asezam vinetele dintr-o cratita, de preferat fara sa le suprapunem. Amestecam bulionul cu apa si acoperim vinetele. Adaugam usturoiul curatat, piperul, dafinul, sare si ulei daca mai este este necesar.

Fierbem pana cand usturoiul devine moale si sosul grosut.

Mancarica este buna si rece.




Cartofi taranesti


*2-3 portii
  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe mari
  • 200 gr afumatura (kaizer/bacon)
  • ulei
  • piper, boia, patrunjel (optional)



Cartofii taiati cubulete se fierb in apa cu sare, doar cat sa intre furculita in ei.
Ceapa taiata solzisori se caleste pana devine sticloasa, punem si afumatura taiata bucatele si mai calim putin.
Presaram boia amestecand bine apoi adaugam cartofii scursi de apa si-i lasam sa cateva minute.
Oprim focul si presarm peste piper macinat si patrunjel.

Ciorba de vara / Ciorba de legume

  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi medii
  • 1 dovlecel mediu (400 gr)
  • 150 gr fasole verde 
  • 1 ardei gras
  • 1 telina mica
  • 1 kg rosii
  • patrunjel
  • 1/2 l-ta oregano / busuioc (optional)
  • 2 lg ulei de masline
  • apa
  • sare
  • 2 lg ulei de masline





Legumele tocate se pun in apa fierbinte si se fierb aproximativ 30 de minute. Cand oprim focul  adaugam sare, ulei si verdeata.