Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Chifle cu stafide si cocos
*10 chifle pentru micul dejun
- 350 de gr faina
- 50 de gr nuca de cocos
- 50 de gr zahar
- 1 ½ l-ta drojdie uscata
- 300 ml lapte cald
- 1 l-ta vanilie
- 100 de gr stafide
- 10 patratele de ciocolata amaruie
- 3 linguri de lapte pentru periere
Framantam aluatul si-l lasam la crescut 1 ora.
Formam 10 bilute (cu ciocolata in mijocul bilutei) pe care le punem in tava de copt si le lasam 30 de minute la crescut.
Ungem chiflele cu cele 3 linguri de lapte si le coacem in cuptorul preincalzit, 15 minute la 200 grade.
Dulceata de afine
*dulceața este mai siropoasă, ideală pentru papanași; pentru o dulceață bine legata folosiți doar 500 ml apă
- 1 kg afine de pădure
- 750 ml apă
- 600 gr zahăr
Zaharul si apa se fierb 10-15 minute pentru a se forma sirop.
Se pun fructele in sirop si se fierb la foc mare aproximativ 10 minute.
Introduceti borcanele goale, fara capace, in cuptor la foc mic cam 10 minute.
Turnati compozitia fierbinte in borcanele calde, puneti capacele si bagati-le in cuptor la foc foarte mic pentru 5-10 minute. Opriti focul si lasati-le puțin in cuptor, apoi inveliti-le intr-o patura pentru 24 ore.
Duleata se va mai intari putin si in borcane
Sos de gorgonzola
* poate fi servit cu snitele de pui, salate, peste, gnocchi (galuste din cartofi), paste
- 25 gr unt
- 100 gr gorgonzola
- 150 gr smantana grasa
- sare, piper (optional)
Branza gorgonzola se taie bucatele.
Untul se topeste la foc mic, adaugam apoi gorgonzola si amestecam.
Sosul se subtiaza cu smantana.
La final adaugam sarea si piper dupa gust.
Vinete împanate / Mancarica de vinete
- 1 kg vinete
- 3 capatani usturoi
- bulion (aproximativ 150 gr)
- piper boabe
- foi dafin
- ulei
- sare
- apa
Vinetele se taie rondele, cam de 1.5 cm grosime. Se presara cu sare pentru a lasa zeama care este amara. Se sterg cu un servetel si se prajesc pe ambele parti, atat cat sa devina moi si rumene.
Asezam vinetele dintr-o cratita, de preferat fara sa le suprapunem. Amestecam bulionul cu apa si acoperim vinetele. Adaugam usturoiul curatat, piperul, dafinul, sare si ulei daca mai este este necesar.
Fierbem pana cand usturoiul devine moale si sosul grosut.
Mancarica este buna si rece.
Cartofi taranesti
*2-3 portii
- 1 kg cartofi
- 2 cepe mari
- 200 gr afumatura (kaizer/bacon)
- ulei
- piper, boia, patrunjel (optional)
Ceapa taiata solzisori se caleste pana devine sticloasa, punem si afumatura taiata bucatele si mai calim putin.
Presaram boia amestecand bine apoi adaugam cartofii scursi de apa si-i lasam sa cateva minute.
Oprim focul si presarm peste piper macinat si patrunjel.
Ciorba de vara / Ciorba de legume
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi medii
- 1 dovlecel mediu (400 gr)
- 150 gr fasole verde
- 1 ardei gras
- 1 telina mica
- 1 kg rosii
- patrunjel
- 1/2 l-ta oregano / busuioc (optional)
- 2 lg ulei de masline
- apa
- sare
- 2 lg ulei de masline
Legumele tocate se pun in apa fierbinte si se fierb aproximativ 30 de minute. Cand oprim focul adaugam sare, ulei si verdeata.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)