Dulceata de gutui



  • 1,5 kg gutui rase (aprox. 2 kg necuratate)
  • 1 kg zahar
  • 1300 ml apa 

Nu curat coaja, scot doar cotorul; gutuile se dau pe răzătoare.

Se fierb apa si zaharul pana cand se obtine un sirop legat. 
Se adauga gutuile si se continua fierberea pana cand siropul se leaga.

Timpul fierberii este de aproximativ 40 minute.

Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate.


*sterilizarea borcanelor: introduceţi borcanele spalate si uscate (fara capac) într-o tava la cuptor pentru 10-15 minute la foc mic.

Dulceata de portocale

*o puteti consuma cu iaurt, inghetata, la micul dejun cu unt sau pentru a face prajituri...
*reteta greceasca

  • 1 kg portocale 
  • 500 gr zahar
  • 300 ml apa



Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.

Se fierb  50-60 de minute (pana devin moi) de cand da apa in clocot, acoperite bine cu apa. Se lasa la racit. Apa se arunca.

Se taie in felii potrivit de groase, apoi in bucati potrivit de mari si se indeparteaza samburii; sau le punem in robotul de bucatarie si le maruntim (cojile sa nu devina chiar pasta).

Punem zaharul si apa peste portocale, amestecam usor sa se topeasca zaharul.

Fierbem aproximativ 20 de minute, pana cand dulceata se leaga.

*coaja se poate razui pastrand doar partea alba ; coaja razuita nu se foloseste in dulceata.

Budinca de conopida si dovlecel


  • 400 gr conopida
  • 500 gr dovlecei
  • 200 gr telemea
  • 100 gr smantana
  • 2 oua
  • piper macinat
  • sare



Fierbem bucatelele de conopida in apa fierbinte cu sare.
Dovlecelul in dam pe razatoare apoi il stoarcem bine de apa (daca este necesar indepartam semintele).
Batem ouale, adaugam smantana, branza maruntita, dovlecel, piper, sare.
Ungem tava de copt cu ulei, aranjam conopida si turnam peste amestecul cu dovlecel.
Dam la copt.

NOTA*decorul verde este facut din felii subtiri de dovlecel (am folosit curatatorul de cartofi) rulate si aranjate  in compotitia din tava.