Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Dulceata de coji de portocale
- 500 ml suc portocale
- cojile de portocale
- 500 gr zahar
Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.
Se decojesc portocalele în 4 -6 coji.
Se fierb cojile in apa 3 minute, apoi aruncam apa,clatim ... repetam inca de 2 ori.
Taiem coaja fideluta ingusta (cam 1 cm grosime), daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit.
Fiecare feliuta o rulam in forma de melc. Trecem melcii prin ac cu ata, formand un sirag pe care il innodam la capete, melcii sa stea stransi unul langa celalalt. *daca vi se pare migaloasa procedura, taiati cojile leliute inguste sau cubulete.
Stoarcem sucul din portocalele decojite, il cantarim ( proportia este suc 1:1 lichid) apoi il turnam peste zahar.
Punem pe foc siropul indulcit, cand a atins punctul de fierbere adaugam melcisorii.
Se fierbe aproximativ 20-30 de minute, siropul va fi legat iar melcisorii vor deveni luciosi.
Se taie ata si se scot melcii, se pun in borcane si se toarna siropul deasupra.
Cheesecake New York
CRUSTA
- 300 gr biscuiti digestivi
- 125 gr unt gras
- scortisoara (optional)
- forma de 26 cm
CREMA
- 800 gr crema de branza
- 200 gr smantana grasa
- 4 oua mari
- 200 gr zahar
- 1 lg faina (30 gr)
- vanilie
- coaja de lamaie/porocala
- 100 gr ciocolata neagra (optional)
CRUSTA
Biscuitii se maruntesc bine.
Se adauga untul topit si scortisoara, se amesteca.
Se tapeteaza fundul formei de tort cu hartie de copt.
Se pun biscuitii apasand usor compozitia.
Se baga tava in frigider.
CREMA
Este important sa nu mixam prea mult ingredientele pentru a nu avea gauri sau crapaturi in crema de branza in timpul coacerii!
Batem cu mixerul crema de branza, zaharul si faina la viteza medie 2 minute.
Adaugam ouale, unul cate unul si mixam cateva secunde pentru fiecare,
Adaugam smantana, vanilia si coaja de lamaie si amestecam cu lingura.
Se toarna amestecul in tava peste crusta de biscuiti. Se loveste usor tava de masa, ca sa se aseze uniform umplutura.
Adaugam ouale, unul cate unul si mixam cateva secunde pentru fiecare,
Adaugam smantana, vanilia si coaja de lamaie si amestecam cu lingura.
Se toarna amestecul in tava peste crusta de biscuiti. Se loveste usor tava de masa, ca sa se aseze uniform umplutura.
BULINE CIOCOLATA (optional)
Se toarna 2/3 din crema de branza in tava peste blatul de biscuiti.
Se topeste pe baie de abur ciocolata.
Cand se racoreste ciocolata se amesteca cu 1/3 din crema de branza, se pune intr-un spritz de patiserie la care montati un varf rotund si subtire.
Introduceti usor varful in umplutura din tava (cativa mm) si strangeti pana vedeti ca la suprafata s-a format un cerc cam cat o moneda de 10 bani. Formati buline pe toata suprafata cheesecake-ului.
Se topeste pe baie de abur ciocolata.
Cand se racoreste ciocolata se amesteca cu 1/3 din crema de branza, se pune intr-un spritz de patiserie la care montati un varf rotund si subtire.
Introduceti usor varful in umplutura din tava (cativa mm) si strangeti pana vedeti ca la suprafata s-a format un cerc cam cat o moneda de 10 bani. Formati buline pe toata suprafata cheesecake-ului.
Coacerea unui cheesecake se face la 160-170 C preferabil în bain marie, infasurand forma de copt cu folie de aluminiu ca sa nu intre apa.
Se stinge focul, se deschide usor ușa cuptorului și se lasa la racorit lent.
Tort cu portocale
Blat
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- coaja de potocala
Sirop
- 200 ml suc de portocale
- 2 linguri de zahar
Crema de portocale
- 300 ml suc portocale
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 5 gr. gelatina
- coaja portocala
- 2-3 portocale feliute
- 150 batuta frisca
Gem de portocale (optional)
Jeleu de portocale
- 400 ml suc de portocale
- 2 lg de zahar
- 2 lg amidon
- nuca de cosos
- felii de portocala
Blat
Din ingredintele date se coc 3 blaturi.
Se bat ouale, amestecate cu zahar si coaja de portocala, pana abtinem un aluat cremos (cu mixerul viteza mare aprox. 10 minute pentru fiecare blat).
Adaugam faina amestecand usor cu lingura, de jos în sus.
Punem aluatul, in forma de tort, pentru aproximativ 30 de minute la foc mic.
Sirop
Incalzim usor sucul si adaugam zaharul.
Siropul va fi folosit rece pentru a insiropa blaturile de tort.
Crema de portocale
Gelatina se pune la hidratat.
Sucul de porocale se amesteca cu zahar, coaja de portocala, amidon si se pune pe foc mic, cat sa se ingrose putin. Se lasa la racit putin, cand este inca caldut se adauga feliutele de portocala, gelatina apoi frisca.
Jeleu de portocale
Asamblare tort
300 ml suc de portocale cu zahar se pun la fiert. Amidonul se dizolva in sucul ramas. Cand sucul de pe foc incepe sa clocoteasca adaugam sucul cu amidon amestecand continuu. Se lasa la racit cat sa devina caldut, se toarna peste tort.
Asamblare tort
În forma de tort cu inelul pus:
*1 blat se insiropeaza; se unge cu gem si se pune jumatate din crema
*blatul 2 se pune in forma si se insiropeaza; se unge cu gem, adaugam crema
*blatul 3 se pune in forma, se insiropeaza
*se toarna jeleul
*se da la rece
*se scoate inelul formei de tort; lateralele tortului se ung cu gem (sau crema) si se orneaza cu nuca de cocos
Placinta cu carne si ciuperci
- foi de placinta subtiri
- 500 gr carne tocata de porc
- 500 gr ciuperci
- 2 cepe medii
- 2 oua
- piper
- marar (optional)
- ulei
Ceapa tocata se caleste in putin ulei pana devine moale. Se adauga carnea si se amesteca bine pana aceasta se albeste. Se pun ciupercile tocate marunt si se lasa la fiert pana se evapora zeama, pe care acestea o vor lasa.
Cand este gata se adauga piper macinat, marar verde si oua cand compozitia s-a mai racit.
Vom face 3 placinte rulate. Pentru fiecare folosim 5 foi de placinta, suprapuse, peste care punem 1/3 din compozitie apoi rulam. Ungem bine cu ulei fiecare placinta, dam la copt.
Tort de ciocolata cu crema de trufe
BLAT
- 6 oua
- 6 linguri apa
- 10 linguri zahar
- 10 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 praf de copt
SIROP
- 2 linguri zahar
- 200 ml apa
- esenta de rom
CREMA
- 400 gr. ciocolata neagra
- 300 ml frisca lichida
- 100 gr unt
GLAZURA
- 100 gr ciocolata neagra
- 200 ml frisca
- 30 gr. unt
BLAT
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma, se adauga usor apa rece, treptat zaharul, mixand
pana ce se face bezea.
Adaugam si galbenusurile, treptat faina, praful de copt, cacao amestecand cu lingura de jos in sus incet.
Turnam compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, scuturam usor forma astfel incat compozitia sa se aseze si punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute. Primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului ca sa nu oprim blatul din crescut.
Blatul se lasa la racit. Se taie in 3.
SIROP
Topiti zaharul amestecand, pana devine auriu. Adaugam apa si mai lasam putin pe foc. Estenta de rom se adauga inainte de a insiropa tortul.
Siropul se foloste rece pentru insiroparea blatului.
CREMA
Ciocolata rupta bucatete, untul si frisca lichida se pun intr-o cratita pe foc, pana se dizolva si se omogenizeaza, dar fara sa atinga punctul de fierbere.
Amestecam bine compozitia.
Crema se va tine la figider minim cateva ore.
*oprim cateva cateva linguri din compozitie pentru a finisa marginea tortului.
GLAZURA
Ciocolata si frisca se pun pe foc intr-o cratita, pana se omogenizeaza compozitia, avand grija sa nu fiarba.
Untul se adauga dupa ce ati oprit focul.
Untul se adauga dupa ce ati oprit focul.
Glazura se va turna pe tort calduta.
ASAMBLARE TORT
Se aseaza prima foaie in forma de tort (inelul formei sa fie atasat), se insiropeaza cu sirop.
Se toarna jumatate din crema calda, se aseaza si a doua foaie, se insiropeaza se toarna al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Se baga in frigider cateva ore sau peste noapte.
Se desface inelul formei de copt si se finiseaza marginea cu crema oprita.
Se toarna peste tort glazura calduta.
Varza rosie murata
- varza
- sare 40 g (1 lingura)
- apa 1 L
- otet 2 linguri
- piper, foi dafin (optional)
Apa se fierbe, se adauga sarea si otetul; compozitia se adauga calduta peste varza, se pune capacul imediat. Cantitatea de lichid folosita variaza in functie de borcan/varza.
Shaorma
*reteta libaneza
- lipie libaneza
- piept de pui rotisat (sau facut la tigaie fara ulei) / Vita
- varza alba
- castraveti murati
- rosii
- ceapa
- cartofi prajiti
- maioneza /sos de usturoi (cu iaurt si ulei)
- ketchup
Sha
Shaorma se prepara folosind carne de vita sau de pui, intr-o lipie incalzita sau chifla. Se pot adauga cartofi prajiti, ceapa, rosii, varza, castraveti murati.Sosurile cele mai frecvente sunt o combinatie de usturoi, maioneza, suc de rosii.
Muraturi asortate
- conopida
- gogonele
- morcovi
- varza rosie (taiata felii groase)
- telina radacina si frunze
- sfecla rosie
- apa
Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se pate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.
Orez cu carne tocata
*reteta iraniana
CARNE
- 500 gr. carne tocata
- ceapa
- bulion
- piper macinat
- 1-2 l-te turmeric (curcuma)
ALTLE
- orez fiert
- cartofi prajiti
- lamaie (optional)
Ceapa tocata se caleste 1-2 minute. Se adauga carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa. Punem putina apa, condimentele si continuam fierberea. Cu 15 minute inainte de a fi gata, adaugam si bulionul.
Se serveste cu orez fiert, cartofi prajiti, zeama de lamaie si salata de varza cu lamaie .
Salate de varza
VARIANTA 1
- varza alba
- marar
- otet
- ulei
- sare
VARIANTA 2
- varza alba
- rosii
- castraveti
- morcov ras
- ceapa
- patrunjel
- zeama lamaie
- ulei
- sare
VARIANTA 3 *Salata americana Coleslaw
*perfecta langa burgeri şi alte preparate la gratar.
*pentru 4 persoane
- 500 gr varza alba tocata fideluta
- 3 morcovi dati pe razatoare
- 1 ceapa tocata
- sunca presata (optional) daca serviti salata ca aperitiv
- piper
- sare
- 4 lg maioneza
Optional puteti sa adaugati in salata si:
- smantana
- 1 l-ta mustar
- 1 l-ta zahar
- 1 lg otet / zeama de lamaie
Orez iranian
*2 portii
- orez basmati 1 cana (250 gr)
- apa
- ulei 3-4 linguri
- sare
Orezul spalat se pune la fiert in apa cu sare.
Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare.
Se scurge si se clateste cu apa rece.
Se pune ulei pe fundul unei cratiti .
*Optional pe fundul cratitei se pun felii rotunde de cartofi cruzi, se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
*Optional pe fundul cratitei se pun felii rotunde de cartofi cruzi, se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
Se adauga orezul cu sare in cratita.
Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).
Cantitatea este suficienta pentru 2 persoane.
Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).
Cantitatea este suficienta pentru 2 persoane.
Ciorba de oase de porc cu zeama de varza
- 1 kg oase de porc (garf, coasta, rasol)
- 2 ceape medii
- 2 morcovi
- 1 pastarnac mare
- 1 telina mica
- 1-2 cartofi (optional)
- 1 rosie medie (200 gr)
- 1 ardei gras (optional)
- apa (aprox. 4 l)
- sare
- 1 l zeama de varza murata
- leustean uscat / leustean verde / tarhon
Cand carnea de pe oase este usor patrunsa adaugam radacinoasele, rosia si ceapa, tocate marunt. Daca este necesar daugam apa fiarta.
Cand legumele sunt sunt aproape fierte, pune ardeiul tocat marunt, zeama de varza si leusteanul uscat. Lasam ciorba sa fiarba la foc mic timp de 15 minute.
Potrivim gustul de sare apoi oprim focul si adauga verdeata proaspata tocata marunt.
Ciorba de oase de porc se serveste fierbinte, alaturi ardei iute murat.
Galuste cu prune
- 1 kg cartofi fierti
- 2 oua
- 300 gr. faina
- 500 gr. prune
- pesmet & zahar tos
Se face un aluat din cartofii fierti (pasati), oua si faina. Se modeleaza galuste (cu mana umeda) din aluatul de cartofi, in mijloc punand cate o pruna micuta.
Se pun la fiert in apa clocotita. Sunt gata cand se ridica la suprafata apei. Galustele se scot din apa cu ajutorul unei palete, se lasa sa se scurga putin, dupa care se dau prin pesmetul amestecat cu zahar.
.
Tarta floare cu ciocolata
- 450 g faina
- 70 g zahar
- 25 g drojdie proaspata
- 200 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 30 gr unt la temperatura camerei
- 1 albus pentru periaj
- 200 gr Nutella pentru uns foile
FLOARE MODEL 1
In laptele cald punem drojdia, zaharul și putina faina, se dizolva toate ingredientele. Lasati amesteul 15 minute sa se activeze drojdia.
Intr-un castron se combina faina, zaharul si sarea. Se adauga galbenusurile, amestecul cu lapte, untul si se framanta 5-10 minute. Se lasa la crescut aproximativ 40 minute.
Alautul crescut se framanta 1 minut si se imparte in 4 parti egale.
Fiecare bucata de aluat (din cele 4) se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma rotunda cu grosimea de 2-3 mm diametru de 25-25,5 cm.
Se pune prima foaie de aluat pe hartia de copt si se unge cu nutella, se pune peste a doua foaie- nutella- a treia foaie-nutella-ultima foaie. Pentru o forma perfect rotunda: punem o farfurie peste cele 4 foi unse cu ciocolata si taiem in jurul ei un cerc perfect.
In mijlocul stratului de foi se pune un pahar cu gura in jos fara sa apasam; de la baza paharului se taie 16 triunghiuri egale (am taiat foaia in 4, taind doar pana la pahar, apoi fiecare parte in doua si inca in doua... obtinand 16 triunghiuri)
Se prind cate 2 triunghiuri la baza si se rasucesc spre exterior de 2 ori. Se unesc capetele lor interioare (de la baza) iar cele exterioare (de la baza) se indoaie putin sub aluat. Se procedeaza indentic cu restul triunghiurilor. Se lasa la crescut.
Se unge cu albus. Se coace la 180 grade aproximativ 15-20 minute.
Cozonac rasucit cu scortisoara / Estonian Kringel
*reteta slovaca
Aluat
Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
Aluat
- 150 ml lapte caldut
- 1 galbenus
- 30 unt topit si racit
- 1 lg zahar
- 15 gr drojdie proaspata
- 300 gr faina alba
- sare
- 1/2 l-ta cardamon pisat (optional)
Umplutura: *amestecam zaharul, scortisoara, untul
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 4 lg zahar (100 gr)
- 3 lingurite scortisoara (15 gr)
- nuca (optional)
Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Zaharul se dizolva in laptele caldut.
Se amesteca componentele lichide si apoi se adauga cele solide.
Framantam aluatul pana devine nelipicios.
Il acoperim si-l lasam sa dospeasca (aproximativ 1 ora, sa-si dubleze volumul).
Intindem o foaie dreptunghiulara de 20X30 cm, cca 1 cm grosime.
Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, presaram nuca maruntita.
Rulam un sul pe care il taiem pe lung in doua, lasand foarte putin un capat netaiat.
Impletim cele 2 bucati de aluat/rasucim cu partea taiata la vedere.
Putem sa-l lasam asa sau sa unim capetele formand un cerc.
Ungem cu restul de unt si scortisoara .
Se coace aproximativ 30 de minute.
Optional: cand il scoatem din cuptor il ungem imediat cu sirop rece, din apa si zahar sau pudram cu zahar fin.
Compot de struguri
- struguri
- zahar
- apa
Se umple borcanul cu boabe de struguri, se pun 2 linguri zahar si apa pana la gatul borcanului. Se pune capacul.
Se fierbe la bain-marie 30 minute, de cand da apa in clocot (se pune un prosop pe fundul vasului in care fierbem, apa sa ajunga pana la gatul borcanului).
Dupa fierbere borcanele se lasa in apa in care au fiert 24 ore.
Pizza reteta
BLAT
- 350 gr. faina
- 5 gr. drojdie proaspata
- apa calduta
- sare
- 2 lg ulei de masline (optional)
TOPPING PIZZA CU SUNCA SI CIUPERCI
- sos de rosii
- oregano/maghiran/busuioc (toate sau la alegere)
- 300 gr cascaval ras
- 150-200 gr ciuperci taiate felii subtiri
- 200 gr sunca presata / carnati taiati feliute / salam banatean
- cateva masline negre
- ardei gras taiat feliute (optional)
- rosie feliata (optional)
- ceapa rosie taiata julien (optional)
- porumb conserva (optional)
TOPPING PIZZA CU PRAZ
- sos de rosii
- 500 gr praz taiat fasii si calit usor in ulei
- 300 gr cascaval ras
- 300 gr kaizer taiat feliute
Se amesca bine toate ingredientele pentru blat. Se lasa la crescut.
Se
unge tava cu putin ulei. Se ung si mainile si se intinde uniform
aluatul in tava tragand usor de el, astfel ca marginile sa fie putin
ridicate.
Se unge blatul cu sos de rosii, se presara oregano; punem cascavalul ras apoi restul ingredientelor.
Se
baga tava in cuptorul incins: pentru inceput la grill putere maxima (10
minute, punand tava cat mai jos in cuptor) apoi se ridica tava si se
aprinde cuptorul normal la temperatura maxima (pentru 5-10 minute).
Blatul iese moale, putin elastic si subtire, ca la pizzerie.
Gem de prune
- 5 kg. prune, cantarite cu samburi
- 250 gr. zahar
Gemul se fierbe in 2-3 zile pentru o mai buna conservare. Timpul total de fierbere dureaza pana cand cantitatea de prune, pusa la fiert initial, se reduce la aproape jumatate.
Se scot samburii si se pun la fiert prunele, eventual adaugati putina apa daca nu lasa zeama. Le fierbeti pana vedeti ca nu mai sunt crude.
A doua zi se pun la fiert in cuptor. Cu 15-30 minute inainte de a fi gata, se adauga zaharul. Se pune gemul fierbinte in borcane.
Nota *ingredientele sunt pentru 8 borcane de 400gr
Friptura de miel la cuptor
- pulpa de miel (din spate)
- piper macinat
- cimbru / rozmarin / tarhon / salvie / menta / dafin
- 1 l-ta boia dulce
- 1 capatana usturoi
- usturoi verde (optional)
- 1 pahar vin rosu (optional)
- sare
- ulei
Indepartam grasimea si pielita care acopera carnea.
Ungem carnea cu putin ulei si o condimentam cu mirodenii, piper, sare. O lasam la marinat peste noapte in frigider.
O scoatem din frigider si o lasam sa ajunga la temperatura camerei, carnea rece bagata la cuptor se intareste.
Punem in tava cu carne usturoiul si vinul.
O scoatem din frigider si o lasam sa ajunga la temperatura camerei, carnea rece bagata la cuptor se intareste.
Punem in tava cu carne usturoiul si vinul.
Acoperim si coacem la foc mediu 1 ora.
Descoperim tava, intoarcem carnea si lasam la copt pana se rumeneste frumos, din cand in cand vom unge carnea cu zeama din tava.
Chec cu banane si ulei / Banana cake
*reteta americana
Se bat ouale cu zaharul. Se aduauga uleiul, bananele zdrobite si restul ingredientelor. Aluatul trebuie sa fie grosut dar sa "curga" cand il puneti in tava de copt, daca este prea subtire mai adaugati 1-2 linguri faina.
Se coace aproximativ 30 minute.
- 2 oua
- 100 g zahar
- 50 ml ulei
- 2 banane foarte coapte (coaja maro)
- 250 g faina
- 1 praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
Se coace aproximativ 30 minute.
Saratele cu branza
- 450 gr branza de oaie/de burduf/telemea sarata
- 150 gr smantana grasa
- 100 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 ou
- faina
- semințe: chimen, fenicul, anason
- 1 galbenus pentru uns
- pentru presarat: susan, mac, in, floarea soarelui, sumac, fulgi de ardei
Aluatul se tine la rece minim 1 ora, de preferat 12- 24 ore.
Aluatul se ininde cu sucitorul (aluatul va creste la copt); taiem, ungem cu ou, presaram seminte.
Introducem in cuptor pentru 15-20 minute.
Introducem in cuptor pentru 15-20 minute.
Tort iaurt cu fructe si piscoturi
- piscoturi
- aproximativ 1 kg.fructe pentru decor(caise)
- forma tort 26
CREMA
- 300 ml frisca
- 500 ml iaurt gras
- 3 linguri de zahar
- 1 plic gelatina (10 gr.)
- cateva linguri gem (eu am folosit de caise) si cateva caise taiate pe care le vom presara in crema
Amestecati iaurtul cu gem si zahar (iaurtul trebuie sa fie la temperatura camerei!)
Puneti gelatina la hidratat in apa (instructiunile sunt pe plic).
Introduceti vasul cu gelatina intr-un alt vas cu apa fierbinte (nu trebuie sa-l tineti pe foc) si amestecati pana se topeste.
Turnati gelatina in iaurt. Asteptati sa se intareasca putin daca compozitia este prea lichida, apoi puneti si frisca; puneti in crema cateva fructe.
Crema de iaurt si frisca se toarna in forma de tort (in care sunt aranjate piscoturile) si se da la rece pana se intareste.
Ornati cu feliute de piersici, apoi turnati pliculetul de Tort Gelee peste fructe (instructiunile sunt pe plic).
Tort iaurt cu capsuni si jeleu de zmeura
DECOR BLAT (inimioare)
- 25 gr unt
- 1 lingura zahar
- 1 albus
- 1 lingura faina
- cacao
BLAT
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
CREMA
- 300 ml frisca batuta
- 500 ml iaurt de capsuni
- 1 plic gelatina (10 gr)
JELEU DE ZMEURA
- 200 gr. zmeura
- 2-3 linguri zahar
- 50 ml apa
- 5 gr. gelatina
DECOR INIMIOARE
Untul moale se mixeaza cu zaharul, se adauga albusul apoi se pune faina si cacao. Rezulta un aluat mai moale pe care il puneti intr-o punga cu varful coltului taiat.
Puneti in tava aragazului hartie de copt si "desenati" inimioare cu punga. Introduceti tava in frigider pentru a se intari putin compozitia (aproximativ 30 minute)
BLAT
Separati albusurile de galbenusuri si bateti-le pana obtineti o spuna tare.
Adaugati zaharul putin cate putin.
Adaugati faina in ploaie amestecand cu lingura de jos in sus.
Scoateti tava din frigider si turnati aceasta compozitie peste inimioare.
Coaceti.
Din foaia de blat se taie o fasie pe lungime (dupa ce s-au inlaturat marginile inegale) , de latimea inelului formei de tort (inelul este partea detasabila a formei).
Aceasta sectiune de blat se aseaza, pe verticala, in interiorul inelului de tort (acesta este blatul exterior al tortului).
Se masoara fundul formei si se decupeaza din blat cat este nevoie (aceasta va fi baza tortului, adica blatul de jos).
CREMA
Puneti gelatina la hidratat in apa (instructiunile sunt pe plic).
Introduceti vasul cu gelatina intr-un alt vas cu apa fierbinte (nu trebuie sa-l tineti pe foc) si amestecati pana se topeste.
Turnati gelatina in iaurt (iaurul trebuie sa fie la temperatura camerei!). Asteptati putin sa se intareasca, daca compozitia este prea lichida, apoi puneti si frisca .
Crema de iaurt si frisca se toarna in forma acoperita de blat si se da la rece pana se intareste.
JELEU
Zmeura se decongeleaza. Se adauga apa si zaharul si se fierbe 3 minute. Gelatina se hidrateaza in apa rece apoi se adauga in compozitia de zmeura care trebuie sa fie calda. Cand este aproape rece se toarna peste crema tortului.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)