Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Rulouri cu scortisoara / Cinnamon rolls
ALUAT
- 20 g drojdie proaspata
- 3 lg zahar (90gr)
- 125 ml lapte caldut +50 ml apa calduta
- 1 ou mare
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 400 gr faina
- 1 lg cardamom macinat
- sare
UMPLUTURA
- 50g unt la temperatura camerei
- 2 lg scortisoara
- 50 g zahar
- nuca maruntita
- *zaharul se amesteca cu scortisoara si nuca
GLAZURA (optional)
- 100 gr zahar pudra cumparat
- 100 gr unt
- 150 gr crema de branza
- *toate ingredientele se amesteca cu mixerul
Cuptorul se incinge la 250 grade.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Zaharul se pune in laptele caldut pentru a se topi, se adauga si untul.
Framantam aluatul pana devine nelipicios.
Framantam aluatul pana devine nelipicios.
Il acoperim si-l lasam sa dospeasca (sa-si dubleze volumul).
Intindem o foaie dreptunghiulara pe care o ungem cu unt, apoi presaram amestecul de zahar-scorisoara si putina nuca macinata mai mare.
Rulam pe latura mai lunga, ungem marginea cu putina apa ca sa nu se dezlipeasca.
Taiem ruloul in bucati groase de 3-4 cm (de preferat sa le taiem cu o ata).
Fiecare bucata se pune in tava cu partea taiata in sus, lasam loc intre rulouri.
Lasam compozitia la crescut sa-si dubleze volumul, aproximativ 30-40 minute.
Lasam compozitia la crescut sa-si dubleze volumul, aproximativ 30-40 minute.
Se coc 10- 12 minute.
Glazura se toarna peste rulourile fierbinti, se presara nuca.
Daca nu folosim glazura putem sa ungem rulourile fierbinti cu sirop de zahar (rece).
Glazura se toarna peste rulourile fierbinti, se presara nuca.
Daca nu folosim glazura putem sa ungem rulourile fierbinti cu sirop de zahar (rece).
Paine cu 3 tipuri de faina si canepa
O paine cu miez usor umed si coaja subtire.
- 200 gr faina de secara
- 200 gr faina integrala
- 200 gr faina alba (tip 650)
- apa calduta
- 25 gr drojdie
- 50 gr seminte canepa decorticata
Se amesteca cele 3 tipuri de faina.
Peste jumatate din cantitatea de faina punem apa calduta (cat sa formam un aluat de consistenta solida) si 5 gr drojdie, amestecam.
Lasam aluatul 12-24 ore la temperatura camerei, intr-un vas acoperit. Glutenul se dezvolta in acest timp de repaus ca si cand aluatul ar fi framantat. Gustul, aroma si textura painii vor fi imbogatite iar timpul de framantare va fi redus prin acest procedeu.
Dupa 24 de ore adaugam faina ramasa, drojdia si apa calda cat este nevoie. Framantam si lasam la crescut.
Mai framantam putin, dupa ce a crescut, adaugam semintele si punem painea in tava de copt.
Asteptam sa creasca si coacem aproximativ 40 de minute.
Cozonac cu stafide
Cozonac Nico
*reteta proprie
*reteta proprie
* dureaza ceva timp pana intra in cuptor, dar nu necesita mult efort in preparare
- 500 gr faina 000
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 1 ou
- 2 galbenusuri
- 100 ml ulei
- coaja 1 portocala
- coaja 1- 2 lamai
- 15 gr grojdie proaspata
- 350 gr stafide brune si aurii, merisoare, coacaze
- rahat (optional)
- 1 galbenus (pentru uns cozonacul)
Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.
Coca 1 (maia)
Peste 250 gr faina punem laptele, zaharul, oul intreg si 5 gr drojdie. Amestecam cu lingura, acoperim vasul si-l lasam 8-12 ore la temperatura camerei.
Dupa 12 ore compozitia va avea un usor miros de acru, este normal si nu va influenta negativ gustul/aroma cozonacului.
Acesta coca/maia se face pentru a da savoare cozonacului dar si cu scopul de a obtine o textura finala cat mai aerata, fara sa framantam mult aluatul.
COCA 2
In coca 1 punem 10 gr drojdie, galbenusurile, uleiul, coaja de citrice si faina. Amestecam bine.
Daca aluatul vi se pare prea moale, pentru a fi framant normal, il ridicam cu mainile si-l lasam sa "curga" inapoi in vas; repetam 10-15 minute pentru un cozonac fff. pufos.
Lasam la crescut, acoperit, intr-un loc fara curenti de aer.
Incorporam fructele uscate in aluat.
Ungem mainile cu ulei, luam aluatul din vas, incercam sa-i dam o forma si-l punem in tava de copt.
Lasam la crescut (dureaza ceva mai mult decat la o reteta clasica).
Ungem cozonacul, presaram zahar tos si coacem aproximativ 40 de minute, in cuptorul preincalzit. La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade. In primele 20 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului , cozonacii se pot lasa.
Castraveti in otet
- castraveti
- ceapa
- morcov
- otet
- apa
- sare
- zahar
- foi dafin
- piper
- boabe de mustar
- ienibahar
- cuisoare
- coriandru
La 1 litru de apa adaugam 250 ml otet, sare 40 gr, 1-2 linguri de zahar (2 daca ii vrem mai dulci).
Se se da apa in clocot. Se adauga otetul, sarea, zaharul, mirodeniile si se mai da intr-un clocot.
Optional se fierb borcanele in bain-marie 20-30 de minute, pana cand castravetii prin culoare de murati. Se lasa borcanele in apa fierbinte pana aceasta se raceste. Dupa 24 ore de la fierbere sunt buni de mancat.
Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se poate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.
Se se da apa in clocot. Se adauga otetul, sarea, zaharul, mirodeniile si se mai da intr-un clocot.
Lichidul se adauga caldut in borcane peste castraveti, se pune capacul imediat.
Optional se fierb borcanele in bain-marie 20-30 de minute, pana cand castravetii prin culoare de murati. Se lasa borcanele in apa fierbinte pana aceasta se raceste. Dupa 24 ore de la fierbere sunt buni de mancat.
Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se poate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.
Chifle moi cu fenicul / Cornuri
Aceasta paine ramane frageda aproape 1 saptamana, dar este delicioasa in prima zi.
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 250 ml lapte caldut
- 2 l-te zahar
- 2 l-te sare
- 100 ml ulei
- 1 ou
- 1 1/2 l-ta seminte fenicul macinate
- 1 ou pentru uns si seminte (susan,in, mac)
Puteti sa faceti 14 cornuri din ingredientele date |
Chec cu lamaie si pere
*reteta proprie: chec cu miez usor umed, dens si aromat.
- 3 oua
- 150 gr zahar
- 100 gr unt topit si racit
- 2 lg ulei (20 ml)
- 130 ml zeama lamaie (2 lamai)
- coaja de la 1-2 lamai
- 1 l-ta praf de copt
- 200 gr faina
- 4-5 pere mici decojite
Se incinge cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
In forma de chec, tapetata cu hartie de copt, se pun perele curatate de coaja.
Intr-un bol se pun ouale, zaharul, coajă de lămâie, putina sare si se mixeaza timp de 5 minute, pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga uleiul si untul mixand compozitia.
Folosind o lingura se incorporeaza usor faina si praful de copt. Adaugam sucul de lamaie.
Turnam compozitia în tava cu pere, fără să le acoperim total.
Se introduce imediat in cuptor.
Se coace aproximativ 40 de minute.
Cozonac nemtesc fara dospire / Stollen
*reteta nemteasca
ALUAT
ALUAT
- 500 gr faina
- 250 gr branza quark
- 125 gr unt (la temperatura camerei)
- 100 gr zahar
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
- 1 l-ta scortisoara
- 2 cuisoare macinate
- 1/4 l-ta ienibahar
- 1/4 l-ta cardamom
- 1/4 l-ta nucsoara
- 1/8 l-ta anason stelat
- 200 gr stafide (inmuiate in rom peste noapte)
- 150 gr fructe uscate *curmale, smochine..
- 100 gr coaja confiata de portocala si lamaie
- 60 gr migdale tocate /nuci maruntite
UMPLUTURA CU NUCI (optional)
- 3 oua
- 75 gr zahar
- 200 gr nuca macinata
- 1 l-ta scortisoara
- esenta rom
PERIAJ
- unt topit
- zahar tos
Se framanta aluatul, la final adaugam fructele.
NOTA*puteti sa adaugati doar stafide in aluat; cantitatea de fructe poate fi micsorata/aleasa dupa preferinta. Valabil si pentru mirodenii: alegeti si adaugati ce si cat doriti.
UMPLUTUTA *dacă folosim cremă de nuci, vom micșora la jumătate cantitățile de fructe-coji-migdale.
Se mixeaza zaharul cu galbenusurile, se adauga mirodeniile si albusurile batute spuma. Crema se pune pe toată suprafața aluatului întins, se rulează.
Se coace aproximativ 1 ora.
Imediat cum l-am scos din cuptor il ungem cu unt topit si-l presaram cu zahar pudra.
Strudel impletit cu visine / Strudel crestat cu mere
ALUAT
- 600 gr faina
- 100 gr unt
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 ou
- 2 lg ulei
- coaja rasa de portocalale / lamaie
Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8 mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8 mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf
Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8 mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8 mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf
- 4-5 mere
- zahar dupa gust
- 25 gr unt (optional)
- pesmet
- scortisoar/esenta portocale
UMPLUTURA CU VISINE
- 400 gr visine
- 50 g zahar
- 1 lg amidon (16 g)
Din ingredientele date vom face 2 strudele: unul cu mere si unul cu visine.
re
Umplutura cu mere *strudel crestat
Se curata merele de coaja, se dau pe razatoare (sau se feliaza) si se pun la calit cu zahar pana scade zeama. Cand sunt aproape sunt gata se adauga putin pesmet, scortisoara (sau esenta portocale). Se opeste focul, se adauga untul si se lasa la racit.
Umplutura cu visine *strudel impletit
Intr-un vas pe foc punem visinile taiate pe jumatate impreuna cu zaharul si amidonul. Cand ajunge la punctul de fierbere oprim focul. Compozitia devine ca o crema/budinca, nu trebuie sa fie foarte tare. Se lasa la racit
Aluat
Intr-un ibric punem laptele,zaharul, untul si incalzim usor fara sa fierbem.
Peste faina punem drojdia, coaja de citrice si oul. Turnam cate putin din compozitia cu lapte si framantam. Spre sfarsitul framantarii adaugam si uleiul. Acoperim aluatul si-l lasam la crescut.
Aluatul se imparte in doua bucati egale.
Se aluatul in forma de dreptunghi.Dreptunghiul se impart pe lungime in 3, fara sa taiem.
Partile laterale se cresteaza din centimetru in centimetru (mijlocul foii nu se taie, acolo vom pune compozitia).
Se pune compozitia, se impleteste (tragem fasiile de pe laterale peste umplutura: una din dreapta, una din stanga, in forma de X, alternand).
Se lasa la crescut. Se unge cu lapte si se introduce in cuptor cca 30-40 min la foc potrivit.
Nota
* pentru varianta de post cumparati foietaj si nu folositi unt pentru umplutura de mere
Placinta cu branza si zer
- foi de placinta (subtiri)
- ulei
- 3 cani zer de branza
- 1 cana gris
- 4 oua
- 500 gr branza de vaci
- 400 g iaurt/smantana 12% grasime
Puneti la fiert zerul, adaugati grisul si fierbeti bana cand toata zeama a fost absorbita. Lasati la racit. Adaugati ouale, branza de vaci si iaurtul. Ar trebui sa obtineti o compozitie mai moale, ca un lapte batut gros.
Asezati suprapuse 2- 3 foi de placinta, unse fiecare cu putin ulei, intr-o tava rotunda (28-30 cm) acoperind cu ele fundul si marginile tavii. Intindeti umplutura peste foi (doar cateva linguri), puneti 2 foi de placinta peste umplutura, iarasi umplutura-foi...
Acoperiti fata placintei cu foi unse cu ulei. Coaceti la foc mediu.
NOTA
Daca nu aveti zer de branza telemea, puneti la fiert 1 lapte dulce. Cand ajunge la temperatura de fierbere adaugati 2 linguri de otet si amestecati. Se va alege branza din zer, nu le separati. Puneti sare cat sa aiba gustul de telemea sarata.
Chec cu ovaz cocos si fructe / Chec fara zahar
- 100 gr faina integrala
- 50 gr faina alba
- 30 gr tarate de ovaz
- 100 gr fulgi de cocos
- 1 plic praf de copt
- 1/2 l-ta bicarbonat
- apa (cat este nevoie pentru un aluat care sa nu curga)
- 2 oua
- 2 banane foarte coapte (aprox. 250 gr pulpa)
- 300 gr fructe uscate (stafide, merisoare, curmale, smochine, caise)
- 50 gr zahar (optional)
Turta dulce
- 480 g faina
- 250g zahar
- 125 ml apa fierbinte
- 50g unt topit si racit
- 2 galbenusuri (sau 1 ou intreg)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- un vf.de sare
- 2 l-te scortisoara
- 1 l-ta cuisoare
- 1 l-ta ienibahar
- 1/2 l-ta nucsoara
- 1/4 l-ta coriandru
- 1/4 l-ta anason stelat
- coaja lamaie/ghimbir/cardamom (optional)
GLAZURA
- 1 albus
- 100g zahar pudra
- 2 lg zeama lamaie/2 lg apa fierbinte
SAU - 150 gr zahar pudra cumparat
- 15-20 ml zeama lamaie
Topiti 2 linguri de zahar pana se caramelizeaza. Turnati peste 125 ml apa clocotita. Adaugati condimentele, restul de zahar si amestecati pana se topeste zaharul. Opriti focul si puneti 150g faina in siropul fierbinte, amestecati pana cand compoztia devine omogena. Lasati sa se raceasca.
Adaugati, in compozitia de mai sus: sarea, bicarbonatul, galbenusurile, untul, restul de faina. Framantati cateva minute, pana cand aluatul devine elastic si nelipicios.
Modelati aluatul in forma de bilute, de marimea unei nuci. Puneti-le in tava si lasati loc intre ele. Coaceti turta dulce timp de 15-20 min. Turtitele coapte sunt moi la atingere, se vor intari cand se racesc.
GLAZURA
Bateti albusurile pana devin spuma, adaugati treptat zaharul pudra, continuati sa bateti pana ce spuma este lucioasa, adaugati zeama de lamaie.
Puneti cateva turte (reci) intr-un vas de plastic cu capac, adaugati cateva linguri de glazura, inchideti capacul si scuturati vasul.Scoateti turta dulce si lasati-o la uscat cateva ore.
Puteti glazura turtele si altfel: tinandu-le intre degete cu partea bombata in jos se scufunda in glazura.Chec in 3 culori / Chec cu ulei
- 5 ouă
- 7 linguri făină
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri ulei
- 1 linguriţă praf de copt
- 2 pachete de zahăr vanilinat
- coaja rasă de la o portocală
- 2-3 linguriţe de cacao.
In forma de chec turnăm aluatul galben, apoi cu ajutorul unei site pudrăm acest aluat cu un strat de cacao.
Batem albuşurile spumă tare cu zahărul ramas . Încorporăm treptat uleiul şi făina, amestecată cu praful de copt. Amestecăm uşor, ca să păstrăm aluatul pufos.
Turnam aluatul in tava peste stratul de cacao.
Coacem la foc mediu (180 grade) aprox. 30 minute. După ce s-a răcit, îl pudrăm cu zahăr pudră.
Chec cu cafea si afine / Chec cu ulei si lapte
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 300 gr faina
- vanilie
- 3 lg ness
- 250 gr afine+2 lg faina
Mixam ouale cu zaharul, adaugam laptele si uleiul, apoi faina si praful de copt.
Impartim
aluatul in doua. Intr-una din jumatati amestecam nessul dizolvat in 2
linguri de lapte. In cealalta jumatate de aluat adaugam vanilia.
Pudram
afinele cu 2 linguri de de faina.
Punem in
tava de copt alautul alb.
Presaram afinele apoi punem compozitia cu ness.
Coacem aproximativ 45-50 de minute.
Chec cu zahar caramelizat si lapte
- 150 gr zahar
- 125 ml lapte
- 2 oua
- 2 lg ulei
- 1/2 l-ta bicarbonat
- drojdie cat 1 bob de cafea
- 150-200 gr faina
- 1/2 l-ta cuisoare
- 1/2 l-ta nucsoara
- 1 l-ta ienibahar
- 1 l-ta anason stelat
- 1 l-ta scortisoara
Pisati mirodeniile.
100 gr zahar se pune pe foc la caramelizat.Se adauga laptele cald (atentie la aburi!!) si se continua fierberea pana obtinem sirop. Se lasa la racit.
Ouale, 50 gr zahar, uleiul se mixeaza. Se adauga siropul si celelalte ingrediente.
Punem compozitia in tava de copt si o lasam 20 minute apoi o introducem in cuptorul incins pentru 30-35 minute.
Paine cu cartofi
- 300 gr cartofi (2 cartofi medii)
- 400 gr faina
- 15 gr drojdie proaspata
- 2 lg apa calduta
- sare
- 1 lg ulei de masline
Cartofii fierti si raciti se amesteca cu faina. Compozitia se lasa 8-12 ore la odihnit, pentru un plus de savoare si un miez dens .
Se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga in compozitie si se framanta bine. Daca este necesar mai adaugam apa calduta. Spre finalul framantarii se adauga sare si ulei. Se lasa la crescut.
Se formeaza painea: se pune faina pe blatul de lucru; se aplatizeaza aluatul cu mana formand un oval; o margine a ovalului se aduce spre interior pana la jumatate (se suprapune); se pudreaza painea cu faina; se pune cu partea rulata pe blatul de lucru (se intoarce invers); incercam sa-i dam o forma impingand marginile painii cu palmele; lasam la crescut; se pune in tava de copt cu partea de jos in sus (partea care a fost rulata si a stat pe blatul de lucru va fi fata painii).
Se coace 20 minute la 220 grade si 20-25 minute la 200 grade.
Trandafiri din foietaj*cu mere / sunca
*12 trandafiri
- 400 g foietaj
- 3-4 mere rosii
- 3 lg gem
- suc de la 1/2 lamaie
- apa
- scortisoara
- zahar pudra pentru decorare
Aluatul se decongeleaza apoi se intinde cu sucitorul. Se taie in fasii lungi cu latimea de 3-5 cm. Fiecare fasie se unge cu gem.
Merele se taie pe jumatate, se scot samburii apoi se feliaza subtire. Peste felii se pune zeama de lamaie si se acopera cu apa. Se fierb in 1-2 clocote cat sa devina putin moi.
Se scot merele din siropul format si se pun la scurs pe un prosop absorbant.
Feliile de mar se aseaza pe aluat suprapunandu-le putin, cu partea rotunjita in sus deasupra aluatului, lasand baza aluatului libera.
Se pudreaza feliile de mar cu scortisoara apoi le impaturim cu partea de jos a aluatului. Rulam aluatul.
Se coc 20-30 de minute la 180 °C.
Dupa ce s-au racit presaram cu zahar pudra.
NOTA* pentru aperitiv rulati aluatul cu mezelul preferat, evident nu folosim celelalte ingrediente.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)