Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Ardei iute în otet
- 500 gr ardei iute proaspat (intreg sau tocat)
- foi de dafin (optional)
- 750 ml apa
- 250 ml otet
- 40 gr sare
- 20 gr zahar
Apa se ferbe, se adauga sarea, zaharul, dafinul, otetul.
Lichidul fierbinte se toarna peste ardei.
Borcanul se inchide imediat cu capac.
Nota *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 gr
Nota *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 gr
Bors
- 300 gr tarate de grau
- 150 gr de malai negrisat
- 1 felie de paine neagra
- 200 gr huste
- cimbrisor / leustean uscat / tulpini de leustean verde /telina
- 1 crenguta de visin
- 3 l apa
- borcan de sticla de 5 l
Apa calduta se toarna peste ingredientele din borcan.
Se amesteca cu o lingura de lemn in fiecare zi.
Dupa 3-4 zile borsul poate fi utilizat pentru acrirea ciorbelor.
Pe masura ce se consuma se poate adauga apa calduta si 3-4 linguri de tarate, avand astfel borsul cateva luni.
Cand punti borsul in sticle opriti huste (compozitia din borcan) si pastrati-le la rece, pentru data viitoare cand faceti bors.
Cand punti borsul in sticle opriti huste (compozitia din borcan) si pastrati-le la rece, pentru data viitoare cand faceti bors.
Sos pentru salata
Sos dulce acrisor
- 1 lg mustar
- 1 lg miere
- 3-4 lg otet balsamic
- ulei
- 1 catel de usturoi pisat (optional)
- busuioc verde (optional)
Sos acrisor
- 1 lg mustar
- zeama de la 1/2 lamaie
- ulei
Aripioare la cuptor in stil japonez
- 500 gr aripioare
- piper
- sare
- 5 gr ghimbir tocat marunt
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 3 lg sos de soia negru
- 2 lg sake / vin alb
- 1/2 lg miere (optional)
- 1/2 lta ardei iute (optional)
Aripioarele se freaca cu sare si piper.
Se face un sos din restul ingredientelor in care se pun aripioarele la macerat pentru aproximativ 1 ora.
Se face un sos din restul ingredientelor in care se pun aripioarele la macerat pentru aproximativ 1 ora.
Se pun in tava impreuna cu sosul si se introduc in cuptorul incins, se stropesc cu zeama din tava din cand in cand.
Paste cu spanac
- 250 g paste
- 300 gr spanac congelat
- cativa catei de usturoi
- 1 ceapa mica
- ardei iute rosu (optional)
- putin bulion
- apa
- piper
- sare
- ulei
- parmezan / gorzonzola / telemea (optional)
Se fierb pastele, se spala cu apa rece si se scurg.
Ceapa si ardeiul iute se calesc usor.
Adugam spanacul, putina apa si fierbem 3-4 minute, potrivim cu sare si piper.
Adaugam usturoiul pisat si bulion, fierbem cateva minute.
Presaram branza rasa, amestecam usor.
Punem pastele peste spanac, amestecam si oprim focul.
Adugam spanacul, putina apa si fierbem 3-4 minute, potrivim cu sare si piper.
Adaugam usturoiul pisat si bulion, fierbem cateva minute.
Presaram branza rasa, amestecam usor.
Punem pastele peste spanac, amestecam si oprim focul.
Sos de busuioc \ Pesto
*se folososte pentru a prepara paste; la prepararea pizzei inlocuieste sosul de rosii; se serveste cu friptura, lasagna vegetala, pe paine...
- 25 gr frunze prospete de busuioc
- 50 ml ulei de masline
- 7 gr seminte de pin
- 1/2 catel mare de usturoi
- 35 gr parmezan ras
- putina sare
Frunzele de busuioc se spala si se sterg cu servetel.
Usturoul se pune in mojar si se piseaza, apoi se adauga si pinul.
Se adauga frunzele de busuioc si putina sare, zdrobim prin rotirea usoara a pistilului.
Cand din frunze iese un lichid verde se adauga parmezanul si se amesteca bine.
Se toarna uleiul in fir, amestecand pana obtinem un sos omogen.
Sosul oxideaza, de aceea il vom prepara rapid.
Daca nu il folosim imediat, turnam putin ulei deasupra si inchidem vasul ermetic.
Se poate pastra la frigider 2-3 zile.
Vita cu sos de stridii
*2 portii
MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
OPTIONAL
* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.
*servim cu orez fiert
MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
- 300 gr carne de vita ( fasii de aprox 5 cm)
- 1 l-ta amidon
- 1/2 l-ta rasa bicarbonat
- 3 lg sos de soia
- 2 lg vin de orez / vin alb
- piper
- 1 lg ulei
SOS
- 3 lg sos de stridii
- 2 lg sos de soia
- 3 lg apa amestecata cu 1 lta amidon (optional)
OPTIONAL
- 1 lg ghimbir tocat marunt
- 3 catei de usturoi tocati
- 1-2 ardei iuti uscati întregi sau taiati / 1/2 l-ta fulgi de ardei
- 1 ceapa medie julien / 3-4 cepe verzi taiate bucatele de 3 cm
- 1 morcov taiat bastonase
- 1/2 ardei rosu
- 1/2 ardei verde taiat fasii
* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.
*servim cu orez fiert
In acelasi wok/tigaie mai punem putin ulei si adaugam pe rand : ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, ceapa, morcovul, ardeiul gras si calim la foc mare aproximativ 3-4 minute, cat sa le fragezim putin.
Peste legume punem sosurile.
Adaugam carnea si calim 1 minut.
Adugam apa cu amidon, amestecam sa se ingroase putin si oprim focul (optional).
Pui marocan / Tajine de pui cu lamai murate
INGREDIENTE
- 1 kg pulpe de pui / un pui micut
- 1-2 lamai murate
- masline verzi (aprox. 1/2 cana)
- 1 l-ta turmeric
- 1/2 l-ta chimion macinat
- piper negru macinat
- 1/2 l-ta ghimbir prospat
- 4 catei mai de usturoi pisati
- 2-3 cepe tocate
- 1 legatura patrunjel tocat
- ulei de masline
- putina apa (maxim 200 ml)
- sare
- cartofi (optional) taiati pe lung in felii groase
*optional vas tajine
*optional cuscus pentru garnitura, daca nu folosim cartofi
Faceti o pasta din putin ulei, tumernic, chimion, piper, ghimbir, usturoi. Ungeti puiul si dati-l la rece pentru minim 1 ora sau peste noapte.
Se pune ceapa pe fundul vasului, puiul, ulei si putina apa.
Acoperim vasul si-l introducem in cuptor.
Cand puiul este aproape gata punem cartofii, patrunjel, masline, lamaile si cartofii si dam la cuptor
LAMAI MURATE
- 2 lamai
- sare
- ulei de masline
In aproximativ 3 saptamani se pot consuma.
Tarhon în otet
*folosit pentru aromatizarea ciorbelor cu afumatura, carne, cartofi sau fasole boabe.
- frunze de tarhon
- otet
Se acopera frunzele cu otet, se pune capacul si se pastreaza la loc racoras.
NOTA* Tulpinele ramase se pot folosi pentru a obtine otet aromatizat cu tarhon: le punem intr-o sticla si turnam otet din vin; inchidem sticla si dam la rece.
Se foloseste in salate sau pentru a acri ciorba.
Cheesecake pufos fara coacere
CRUSTA
- 300 gr biscuiti digestivi, sfaramati marunt
- 100 gr unt topit
- 1 lingurita scortisoara
UMPLUTURA
- 500 gr crema de branza Philadelphia
- 10 gr gelatina simpla (un plic)
- 60 ml apa rece
- 100 g zahar
- 200 gr smantana grasa
- 200 gr frisca batuta
TOPPING
- 200 gr afine (puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)
- 2 linguri de apa
- 100 gr zahar tos
SAU
- dulceata afine / coacaze
Prajitura cu branza de vaci
*reteta veche
ALUAT
- 500 gr faina
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 175 ml lapte batut / iaurt
- 1 ou
- 75 gr zahar
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- coaja de lamaie
- sare
- tava apox. 25x30 cm
COMPOZITIE
- 1 kg branza de vaci
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 50 gr faina (2 lg.cu varf)
- 100 gr stafide
- vanilie
- esenta lamaie / coaja de lamaie
Intindem 2 foi intre care vom pune compozitia.
Coacem pana cand se rumeneste frumos.
Supă crema de conopida
Ingrediente
- 1 conopida potrivita (aproximativ 500 gr)
- 2 cartofi
- 1 radacina patrunjel
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 4 catei usturoi
- dafin
- 1/2 l-ta chimen
- piper macinat
- apa
- sare
- 1-2 lg ulei
Pentru servit
- smantana (optional)
- patrunjel / marar (optional)
- crutoane (optional)
Legumele, chimenul si foile de dafin se pun la fiert in apa calda.
Legumele se strecoara (nu aruncam zeama) si se paseaza.
Peste piureul obtinut se adauga din zeama in care au fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Punem piper si ulei.
Se serveste cu smantana, patrunjel / marar sau crutoane.
Salata de rosii turceasca / Ezme
- 3 rosii medii
- 1 ardei capia
- 1 ceapa
- 2 catei mari de usturoi
- 1-2 ardei iuti verzi
- 1/2 legatura de patrunjel
- 1 l-ta menta uscata / 1 lg frunze verzi tocate
SOS
- 3-4 lg ulei de masline
- 1/4 lamaie, zeama
- 1-2 lg melasa de rodii
- 1 l-ta pasta de ardei iute
- 1 lg pasta de tomate
- 1 l-ta sumac
- 1/2 l-ta fulgi de ardei
- piper macinat
- sare
Separat amestecam ingredientele pentru sos, turnam peste legume.
Se lasa la rece 30 de minute, pentru un gust mai bun.
Sos iute de ardei
- 500 gr ardei iute rosu
- 500 gr ardei capia
- 2 cepe medii
- 1 capatana usturoi
- 400 gr zahar
- 500 ml otet
- 1 l-ta sare
- oregano, busuioc, cimbru (aproximativ cate 1 lingurita din fiecare *optional)
Se scot semintele, folositi manusi!
Ardeiul, ceapa si usturoiul se toaca marunt sau se paseaza cu ajutorul blenderului daca vrem un sos fin.
Se combina toate ingredientele si se fierbe sosul aproximativ 1 ora.
Sosul fierbinte se toarna in borcane si se depoziteaza in camara.
Nota *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 ml
Snitele
- piept de pui / vita / porc
- faina
- ou batut
- piper
- sare
Snitele vieneze * reteta austriaca
- vita / porc / piept de pui
- faina
- ou batut
- pesmet
- piper
- sare
Snitele crocante
- piept de pui / porc / vita
- faina
- ou batut
- fulgi de porumb usor zdrobiti
- piper
- sare
snitel vienez |
snitel crocant |
Se sevesc cu garnitura preferata si sos gorgonzola
Carnea se acopera cu folie alimentara si se bate pe ambele parti, folia nu lasa carnea sa se rupa.
Se condimenteaza cu sare si piper.
Dam carnea prin faina, ou si pesmet /fulgi de porumb / faina, in functie de ce snitel preparam.
Se prajesc in ulei incins, la foc mediu, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.Se scot pe servetele de hartie.
Papanasi
*4 papanasi
ALUAT
- 250 gr branza grasa de vaci
- 1 ou
- 50 gr zahar
- 1/2 l-ta (rasa) bicarbonat
- 125 gr faina
- 1 esenta de lamaie / coaja de lamaie / vanilie
PENTRU SERVIT
- smantana grasa
- dulceata de afine (coacaze, visine, etc.)
- zahar pudra
Amestecam branza, oul, mirodeniile si zaharul.
Adaugam faina si bicarbonatul si amestecam usor, nu framanta foarte mult fiindca papanasii nu vor mai fi pufosi.
Aluatul final este lipicios, il lasam 10-15 minute sa se odihneasca.
Se pune uleiul la incins.
Impartitm aluatul in 4 linguri de coca pentru gogosele si 4 lingurite pentru motul rotund.
Cu mana data bine prin faina formam 4 bilute si 4 discuri in care modelam o gaura cu degetul.
Prajim la foc mic pe ambele parti. Se scot si se pun la scurs pe un prosop de hartie.
Papanasii se servesc cu smantana asezonata cu dulceata, presarati cu zahar pudra.
Kaizer / Pastramă / Suncă
KAIZER
Carnea se taie in 3-4 bucati.
Se freaca cu condimente macinate si usturoi.
Se presara generos cu sare si se tine la rece la marinat 3-7 zile.
Dupa marinare se scutura de sare si se fierbe in zeama de varza in care am pus boabe de piper, catei de usturoi, foi de dafin.
Este gata cand intra furculita usor in carne (aproximativ 30 de minute).
Se scoate si se lasa la scurs.
Se freaca cu boia.
SLANINA
*fierberea şi afumarea sunt opţionale
METODA 1
Puneti slanina intr-o caserola sorici peste sorici, pentru ca acesta sa se fragezeasca.
Adaugati sare grunjoasa cat mai multa, sa stea pe toate partile intr-un strat de sare din care slanina sa nu se vada, isi va lua sare cat are nevoie.
Se lasa in sare 2 - 3 saptamani (depinde de grosime), intre timp mai punem sare daca s-a topit .
Cand se scoate din sare se spala cu apa rece si se lasa putin sa se zvante (sau doar o scuturam bine de sare).
Optional: frecati bine suncile pe toate partile cu usturoi pisat; presarati putin piper macinat si putina frunzea de dafin maruntita; lasati la rece 4-5 zile apoi indepartati usturoiul si ungeti cu boia.
METODA 2
Zeama de varza cu boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi se da in clocot apoi se adauga slanina.
Cand intra furculita usor in slanina este gata (3-5 minute), daca se fierbe prea mult devine moale.
O scatem din zeama si o lasam sa se zvinte.
Frecam sunca cu usturoi pisat pe partea fara sorici, presaram boia pe toate partile.
PASTRAMA DE OAIE
Carnea se curata de pielite si se unge cu ulei.
Se freaca cu condimente apoi se pune intr-un vas.
Se adauga dafinul rupt in bucatele, usturoiul zdrobit usor, ceapa taiata felii.
Se acopera cu vin si se pune un capac peste vas.
Se lasa la marinat 3-4 zile, in fiecare zi intoarcem bucatile de carne.
Scoatem carnea si o punem la vant maxim o zi, avem grija sa nu se usuce prea mult pentru a ramane frageda!
Daca nu putem sa o uscam afara, o tinem cateva ore in servetele absorbante.
Pastrama se pastreaza rulata ca sa ramana un pic suculenta.
Se frige la jar domol ungandu-se din cand in cand cu usturoi pisat pus in apa cu sare, pentru gust si hidratate.
- piept de porc / fleica 1,5 kg
- sare aproximativ 150 gr (4 lg)
- condimente (usturoi, boia, piper, fulgi de ardei, sumac, foi de dafin, cimbru, etc)
- zeama de varza / vin si apa 1:1 / bors
Carnea se taie in 3-4 bucati.
Se freaca cu condimente macinate si usturoi.
Se presara generos cu sare si se tine la rece la marinat 3-7 zile.
Dupa marinare se scutura de sare si se fierbe in zeama de varza in care am pus boabe de piper, catei de usturoi, foi de dafin.
Este gata cand intra furculita usor in carne (aproximativ 30 de minute).
Se scoate si se lasa la scurs.
Se freaca cu boia.
SLANINA
*fierberea şi afumarea sunt opţionale
- slanina de porc cu sorici
- usturoi
- sare
- boia
- foi de dafin (optional)
- piper (optional)
- zeama de varza (optional)
METODA 1
Puneti slanina intr-o caserola sorici peste sorici, pentru ca acesta sa se fragezeasca.
Adaugati sare grunjoasa cat mai multa, sa stea pe toate partile intr-un strat de sare din care slanina sa nu se vada, isi va lua sare cat are nevoie.
Se lasa in sare 2 - 3 saptamani (depinde de grosime), intre timp mai punem sare daca s-a topit .
Cand se scoate din sare se spala cu apa rece si se lasa putin sa se zvante (sau doar o scuturam bine de sare).
Optional: frecati bine suncile pe toate partile cu usturoi pisat; presarati putin piper macinat si putina frunzea de dafin maruntita; lasati la rece 4-5 zile apoi indepartati usturoiul si ungeti cu boia.
METODA 2
Zeama de varza cu boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi se da in clocot apoi se adauga slanina.
Cand intra furculita usor in slanina este gata (3-5 minute), daca se fierbe prea mult devine moale.
O scatem din zeama si o lasam sa se zvinte.
Frecam sunca cu usturoi pisat pe partea fara sorici, presaram boia pe toate partile.
PASTRAMA DE OAIE
- 1 kg cotlet, ceafa de oaie / capra
- 20 gr sare grunjoasa
- 1 l-ta miere
- 1 l-ta menta uscata
- 1 lg cimbru
- 1 l-ta rozmarin
- 1 frunza dafin
- 1/2 l-ta piper
- 1/2 l-ta fulgi de ardei
- 5 catei mari de usturoi
- 1 ceapa medie
- 2 lg ulei
- vin rosu
- busuioc (optional)
- ienibahar (optional)
Se freaca cu condimente apoi se pune intr-un vas.
Se adauga dafinul rupt in bucatele, usturoiul zdrobit usor, ceapa taiata felii.
Se acopera cu vin si se pune un capac peste vas.
Se lasa la marinat 3-4 zile, in fiecare zi intoarcem bucatile de carne.
Scoatem carnea si o punem la vant maxim o zi, avem grija sa nu se usuce prea mult pentru a ramane frageda!
Daca nu putem sa o uscam afara, o tinem cateva ore in servetele absorbante.
Pastrama se pastreaza rulata ca sa ramana un pic suculenta.
Se frige la jar domol ungandu-se din cand in cand cu usturoi pisat pus in apa cu sare, pentru gust si hidratate.
Mucenici muntenesti
- 200 gr mucenici
- apa
- zahar
- 300 gr nuca maruntita
- scortisoara macinata
- coaja de lamaie
- vanilie
- rom
Puneti oala cu apa pe foc si cand da in clocot adaugati coaja de lamaie, zahar dupa gust si mucenicii. Fierbeti mucenicii “al dente”.
Cand opriti focul adaugati scortisoara, vanilia, romul, nuca.
Se servesc reci.
NOTA: pe ambalaj scria ca se pun 1,5 l apa, pentru ca imi plac mai zemosi am pus 2 litri.
Am redus si timpul de fierbere trecut pe ambalaj pentru ca mucenicii sa nu se zdrobeasca, oricum dupa ce oprim focul ei se mai inmoaie putin.
Pui cu alune / Pui Kung Pao
*reteta chinezeasca
*2 portii
MARINADA
*puiul se amesteca cu celelalte ingrediente si se lasa 30 de minute
ALTELE
SOS
In putin ulei incins se pun ardeii iuti si se amesteca permanent pana devin putin crocanti.
Se adauga bucatelele de carne si se prajesc pana devin albicioase.
Se pune usturoiul, partea alba de la ceapa (tocata), ghimbirul si se calesc 3-4 minute, pana cand carnea este patrusa bine.
Se adauga sosul si se continua fierberea cateva minute, pana se ingroasa putin.
Se pun alunele si ceapa verde taiata (in bucatele de 5 cm) se amesteca usor si se opreste focul.
Se serveste cu orez.
*2 portii
MARINADA
*puiul se amesteca cu celelalte ingrediente si se lasa 30 de minute
- 300 gr piept de pui fara piele, taiat cubulete de 3 cm / pulpe dezosate si fara piele
- 1 lg sos de soia
- 1 lg vin de orez / vin alb sec
- 1 l-ta ulei
- 1 lg (rasa) amidon
- piper
- sare
ALTELE
- 2-5 ardei iuti uscati (taiati in 2-3 bucatele daca sunt prea lungi, de preferat fara seminte)
- 4 catei usturoi tocati
- 3 fire de ceapa verde
- 5 gr (1 l-ta) ghimbir tocat marunt (optional)
- ulei
- 35-50 gr alune fara coaja (prajite nesarate)
SOS
- 2 lg sos de soia
- 1 l-ta otet negru de orez / otet balsamic
- 1 lg vin de orez
- 1 l-ta amidon amestecat cu 1 lg apa
- 1 l-ta zahar alb
- *toate ingredientele se combina
In putin ulei incins se pun ardeii iuti si se amesteca permanent pana devin putin crocanti.
Se adauga bucatelele de carne si se prajesc pana devin albicioase.
Se pune usturoiul, partea alba de la ceapa (tocata), ghimbirul si se calesc 3-4 minute, pana cand carnea este patrusa bine.
Se adauga sosul si se continua fierberea cateva minute, pana se ingroasa putin.
Se pun alunele si ceapa verde taiata (in bucatele de 5 cm) se amesteca usor si se opreste focul.
Se serveste cu orez.
Pachetele de primavara
*reteta chinezeasca
Umplutura poate fi combinata astfel:
*legume
*legume, fidea
*legume (morcov si ceapa verde / morcov si varza, etc), carne, ciuperci
*carne, ciuperci
*carne, ciuperci, fidea chinezeasca
INGREDIENTE
*cele mai utilizate ingrediente pentru umplutura sunt: morcov, varza, ceapa, muguri de fasole mungo, bambus, carne de porc, ciuperci negre.
*cele mai utilizate ingrediente pentru umplutura sunt: morcov, varza, ceapa, muguri de fasole mungo, bambus, carne de porc, ciuperci negre.
- foi de orez / foi de placinta taiate in 4
- 1 morcov
- 1 mana varza chinezeasca / varza alba
- 1 legatura ceapa verde / 1 ceapa mica
- 1 lg sos de soia
- 10 gr ghimbir (optional)
- sare
- 150 gr carne tocata de porc
- 5 ciuperci negre shiitake / 100 gr ciuperci pleurotus
- 50 gr fidea de orez (Rice Vermicelli)
- patrunjel (optional)
Umplutura poate fi combinata astfel:
*legume
*legume, fidea
*legume , fidea, ciuperci
*legume, carne*legume (morcov si ceapa verde / morcov si varza, etc), carne, ciuperci
*carne, ciuperci
*carne, ciuperci, fidea chinezeasca
Legumele le taiem fideluta.
Frunzele de ceapa le taiem la 5-7 cm lungime.
Ciupercile negre le punem la inmuiat in apa calda 30 de minute; piciorusele lor se arunca; ciupercile inmuiate si stoarse le taiem fideluta.
Fideaua se pune la hidratat in apa calda, cat scrie de ambalaj; se scurge si se taie.
Carnea se caleste pana devine albicioasa, impreuna cu ghimbirul tocat marunt.
Adaugam ciupercile, calim cateva minute.
Punem varza, morcov, partea alba de la ceapa si calim 2 minute.
Adaugam sosul de soia.
Compozitia nu trebuie sa fie lichida.
Stigem focul si punem frunzele de ceapa verde.
Lasam la racit.
Adaugam sosul de soia.
Compozitia nu trebuie sa fie lichida.
Stigem focul si punem frunzele de ceapa verde.
Lasam la racit.
Intr-un colt al foii de orez punem o lingura din umplutura (patrunjel optional), rulam foaia impreuna cu umplutura pana la jumatatea. Indoim marginile din stanga si din dreapta spre centru (ca un plic) apoi rulam strans inainte pana formam pachetelul.
Pachetelele formate se pot consuma asa sau se prajesc in ulei incins (!!! foile de orez inmuiate au tendinta sa se lipeasca cand se ating intre ele si riscati sa le rupeti).
Pachetelele prajite se mananca calde, cu sos de soia si sos dulce acrisor / iute.
NOTA: am preparat umplutura cu legume (morcov, ceapa verde) - carne - ciuperci - fidea
Mi-au iesit 8 pachetele, pentru 2 persoane.
Prajite |
Neprajite |
Batoane de cereale
- 250 gr fulgi de ovaz
- 1/2 cana fulgi de porumb
- 50 gr. unt
- 150 fructe uscate (smochine, curmale, stafide, caise, merisoare, goji, agrise, etc)
- 150 gr nuci, alune, migdale
- 100 gr seminte (foarea soarelui, dovleac, in, etc)
- 2 banane coapte pasate (300 gr pulpa)
- 2 lg zahar
Amestecam toate ingredientele cu untul topit.
Asezam compozitia in tava si coacem aproximativ 30 minute.
Se taie cand s-a racit.
Salata de ciuperci cu maioneza
- 1 kg ciuperci
- 6 lg maioneza /3 lg maioneza+3 lg smantana grasa
- 4 catei de usturoi pisati (dupa gust)
- marar tocat marunt
- piper
- sare
Fasole verde cu carne tocata
*reteta chinezeasca
*2 portii
MARINADA
*se amesteca ingredientele si se tine la rece minim 30 de minute
*2 portii
MARINADA
*se amesteca ingredientele si se tine la rece minim 30 de minute
- 1/2 l-ta zahar
- 1lg sos de soia
- 1 l-ta amidon
- 1 lg ulei
- 250 gr carne tocata de porc macra
FASOLE VERDE
- 500 gr fasole verde
- 2 lg ulei
- 4 catei mari de usturoi
- apa
- sare
CARNE
- 2 lg ulei
- 1 ardei iute uscat (1/4 lta)
- 3 catei mari de usturoi
- 1 l-ta ghimbir zdrobit (opțional)
- carnea marinata
- 2 lg sos soia
- apa
FASOLE VERDE
In ulei incins se pune usturoiul zdrobit, calim cateva secunde.
Adaugam fasolea, calim al dante 5-8 minute (dacă fasolea este necongelata turnam putina apa).
*legumele chinezesti se fierb doar cat sa fie putin crocante, nu sa devină moi!
*legumele chinezesti se fierb doar cat sa fie putin crocante, nu sa devină moi!
CARNE
Intr-o tigaie incapatoare se pun 2 lg ulei, usturoiul tocat marunt, ghimbirul si ardeiul tocat, calim 20 de secunde.
Se pune carnea si se amesteca pana isi schimba culoarea.
Adaugam 2 linguri sos de soia si apa cat sa acoperim carnea, lasam la fiert.
Cand carnea este bine patrunsa, dar suculenta, adaugam fasolea verdea preparata.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)