Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Cornuri cu lapte
ALUAT
- 500g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 50 g zahar
- 200 ml lapte
- 100 g unt / 50 ulei
- 2 galbenusuri
- 1 galbenus+2 linguri lapte pentru uns
Se framanta aluatul, se lasa la crescut. Se intind cu facaletul portii mici din aluat, ca in imagini. Cornurile gata umplute se lasa la crescut, se ung si se baga la copt.
Mix condimente friptura de pui
*Amestec rosu
- boia de ardei dulce (predomina pentru a da culoarea rosie amestecului)
- piper negru
- rozmarin
- cimbru
- maghiran
*Amestec indian: Curry
Baza
- curcuma (predomina pentru a da culoarea galbena amestecului)
- coriandru
- chimen
- schinduf
La alegere
- ghimbir uscat
- scortisoara
- cuisoare
- nucsoara
- cardamom verde
- fenicul
- ardei iute uscat/boia iute
- usturoi granulat
- mustar alb seminte
- piper negru
*Alte mixuri pentru pui
5 Mirodenii, reteta chinezeasca aici
Zatar, reteta arabeasca aici
7 Piperuri, reteta arabeasca aici
Condiment arabesc 7 Piperuri / Baharat
*reteta libaneza
- piper negru 1/2 lg
- boia dulce de ardei 1/2 lg
- chimion 1/4 lg
- coriandru 1/4 lg
- nucsoara 1/4 l-ta
- scortisoara 1/4 l-ta
- cardamom 1/8 l-ta (adica 1/4:2)
- ienibahar 1/4 lg (optional)
- cuisoare 1/4 lg (optional)
Amestec suficient pentru aproximativ 5 pulpe de pui.
Se piseaza condimentele apoi se amesteca.
Se piseaza condimentele apoi se amesteca.
Denumit Baharat sau Bokharat se regaseste cu diverse nuante in Turcia, Liban, Iordania, Siria, Iran, Irak, Palestina si Israel.
Sos chinezesc Hoisin
*reteta chinezeasca
- 4 lg sos de soia
- 2 lg unt arahide
- 1 lg miere
- 2 l-te otet de orez/ otet de vin alb
- 1/2 catel usturoi pisat
- 1 l-ta sos iute chinezesc
- 2 l-te ulei de susan
- 1/8 l-ta piper negru
Condiment arabesc / Zatar
*reteta libaneza
RETETA DE BAZA
RETETA1
RETETA DE BAZA
- cimbru 1/2 cana
- sumac 1/4 cana
- susan 2 linguri
- sare
RETETA1
- cimbru 1/2 l-ta
- sumac 1/2 l-ta
- seminte de susan 1 lg prajite fara ulei
- oregano 1 l-ta
- maghiran 1 l-ta
- busuioc, coriandru, chimion, fenicul (optional)
RERETA 2
- 1 ceasca cimbru
- 3/4 ceașcă sumac
- 3/4 cană de semințe de susan
- 1/2 lingurita de chimion
- 1/2 linguriță de coriandru
- 1/2 lingurita de fenicul
- 1/2 lingura de anason
- 1/2 lingura scortisoara macinata
- 1/2 lingura de sare (sau dupa gust)
- 1/4 ceașcă de maghiran uscat (opțional)
Mirodenii *cum le folosesc eu
ANASON STELAT
- in bucataria chinezeasca pentru preparatele din carne de porc, pui si rata
- in Vietnam este un ingredient pentru Pho si supele de taietei
- siropuri de fructe si diverse bauturi (ex. Vinul fiert)
- patiserie (turta dulce, dulciuri cu ciocolata
BUSUIOC
- Sosul Italian pesto
- bucataria chinezeasca, foloseste la supe sau pui
- rosii (salata)
- supa de rosii
- paste prajit
- pizza
- perisoare (compozitie carne)
- la preparatele cu fructe proaspete sau siropuri
CARDAMOM (HELL)
- tarile arabe, in cafea
- bucataria indiana cardamomul nu lipseste din curry-uri
- patiserie (turta dulce)
- mancaruri pe baza de orez
- carne
- la hering marinat
- muraturi
CHIMEN
- in India se foloseste pentru sosuri
- in Maroc este folosit in preparatele din carne de miel
- placinta cu branza
- saratele
- ciorba de fasole (pentru a diminua balonarea)
CHIMION
- amar, aroma puternica
- in bucataria araba chimionul este foarte important
- In Turcia este folosit la prepararea kebab-ului
- India, este componenta pentru garam masala, tandoori si curry
- cu branza carne
- painica
- unele bauturi
CIMBRU
- fasole ciorba
- fripturi
- sosuri
CORIANDRU
- semintele au gust usor picant
- in America Latina, in preparatele din carne sau salate.
- supe
- tocanite
- prajituri si preparate de patiserie
- gust intens, dulce si iute
- budinci lapte
- placinta cu mere
- vin fiert
- pentru un sos curry sau sos pentru friptura
FENUGREEK (SCHINDUF)
- Iran la prepararea garniturii de orez pentru peste
- condiment aromat si usor iute
- folosit in bucataria chinezeasca
- ceai
IENIBAHAR
- are gust combinat de scortisoara, nucsoara, cuisoare si piper.
- carne de porc, pui
- varza, gulas
- sosuri
- deserturi cu mere
- muraturi
IENUPAR
- semintele au gust aromat, dulce
- preparatale din carne de vanat sau peste, in bucataria germana
- preparate din carne afumata
LEMONGRASS (IArBA DE LAMAIE / CITRONELLA)
- gust asemantor celui de lamaie, doar ca nu la fel de puternic
- bucataria chinezeasca, thailandeza, vietnameza pentru supe, curry sau ceaiuri.
- cu carne de pui, peste sau fructe de mare.
LUSTEAN
- ciorbe (fasole)
- cu barnza (sandvis)
MAGHIRAN
Asemanator cu oregano, are o aroma usor iute
- omleta
- ciorba (cartofi, perisoare)
- peste
- pizza
- chiftelute
- ciuperci
- pui
- cartofi (la cuptor, prajiti)
- salata (varza, verde)
MENTA
- miel (+rozmarin ,tarhon, salvie)
- peste
- fructe
- ceai
- gust dulceag dar si usor picant (recomandat sa se macine cand se foloseste)
- prajituri
- sos bechamel
- muraturi
OREGANO
- usoara tenta picanta-amarui
- bucataria italiana si mexicana
- pizza
- legume
- carne, peste
- marinate
- sosuri pentru salate.
ROZMARIN
- cartofi la cuptor (+salvie)
- friptura miel (+tarhon, menta, salvie)
- supe, omlete si salate
- budinca, inghetata, preparatele cu fructe sau placinta
SCORTISOARA
- orez cu lapte
- prajituri
SUMAC
- gust acrisor, folosit adesea pentru a da un gust de lamaie
- bucataria arabeasca (kebab, ...)
- carne fripta, peste, pui (fragezeste carnea)
- sosuri
- salate
- toping painica/pizza
TARHON
carne (diminueaza toxicitatea)
- ciorbe cu afuma
- de cartofi, de porc, de fasole
- miel la cuptor (+ rozmarin, salvie, menta
TURMERIC (CURCU
Din experienta gastronomica exista niste combinatii orientative:
Branza
- busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, chili, arpagic, ceapa,coriandru, chimen, marar, usturoi, hrean , coaja de lamaie, maghiran, menta, mustar, nucsoara, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru.
Carnea de miel
- piper, busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chili, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, tarhon,ceapa,usturoi.
Carnea de pui
- piper, enibahar,dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, iarba de limon, mustar, boia, piper, rozmarin, sofran, salvie, cimbru, anason, tarhon, cimbru.
Carnea de vita
- piper, busuioc, dafin, piper negru, chili, curry, chimen, usturoi, maghiran, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, salvie, chimen, tarhon, cimbru, ceapa, hrean.
Carnea de porc
- piper, boia, ceapa, usturoi, nucsoara, enibahar, cuisoare, rozmarin, mustar, chili, oregano, hrean, cimbru, busuioc.
Cartofi
- busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, arpagic, coriandru, marar, maghiran, oregano, boia, patrunjel, mac, rozmarin, tarhon, cimbru, usturoi.
Dulciuri
- anason, cardamon, enibahar, scortisoara, cuisoare, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, nucsoara, menta, anason, vanilie, petale de trandafir sau maces.
Fasole
- chimen, piper, chili, oregano, patrunjel, salvie, patrunjel, spanac, cimbru, spanac, usturoi, marar, ceapa, dafin.
Fructe
- enibahar, anason, cardamon, scortisoara, cuisoare, coriandru, ghimbir, menta, coaja de lamaie, coaja de portocala, rodie.
Legume
- chili,hatmatuchi, ceapa, curry, marar, maghiran, patrunjel, cimbru.
Oua
- busuioc, hatmatuchi, chili, arpagic, curry, marar, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, maghiran, oregano, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru, ceapa.
Salate si dressinguri
- busuioc, chimen, telina, arpagic, marar, fenel, ceapa, usturoi, , hrean, coaja de lamaie, leustean, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, tarhon, cimbru.
Paine
- anason, busuioc, chimen, ceapa, usturoi, scortisoara, coriandru, chimen, marar, coaja de lamaie, coaja de portocale, oregano, mac, rozmarin, sofran, salvie, cimbru.
Peste
- dafin, piper, telina, arpagic, anason, busuioc, marar, fenel, curry, usturoi, ghimbir, coaja de lamaie, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, sofran, cimbru, salvie, anason, coriandru, enibahar.
Rosii
- busuioc, ceapa, telina, dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, maghiran, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.
Supe si ciorbe
- piper, busuioc, dafin, hatmatuchi, chili, arpagic, chimen, marar, fenel, usturoi, maghiran, patrunjel, piper, cimbru, salvie, anason.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)