ANASON STELAT
- in bucataria chinezeasca pentru preparatele din carne de porc, pui si rata
- in Vietnam este un ingredient pentru Pho si supele de taietei
- siropuri de fructe si diverse bauturi (ex. Vinul fiert)
- patiserie (turta dulce, dulciuri cu ciocolata
BUSUIOC
- Sosul Italian pesto
- bucataria chinezeasca, foloseste la supe sau pui
- rosii (salata)
- supa de rosii
- paste prajit
- pizza
- perisoare (compozitie carne)
- la preparatele cu fructe proaspete sau siropuri
CARDAMOM (HELL)
- tarile arabe, in cafea
- bucataria indiana cardamomul nu lipseste din curry-uri
- patiserie (turta dulce)
- mancaruri pe baza de orez
- carne
- la hering marinat
- muraturi
CHIMEN
- in India se foloseste pentru sosuri
- in Maroc este folosit in preparatele din carne de miel
- placinta cu branza
- saratele
- ciorba de fasole (pentru a diminua balonarea)
CHIMION
- amar, aroma puternica
- in bucataria araba chimionul este foarte important
- In Turcia este folosit la prepararea kebab-ului
- India, este componenta pentru garam masala, tandoori si curry
- cu branza carne
- painica
- unele bauturi
CIMBRU
- fasole ciorba
- fripturi
- sosuri
CORIANDRU
- semintele au gust usor picant
- in America Latina, in preparatele din carne sau salate.
- supe
- tocanite
- prajituri si preparate de patiserie
- gust intens, dulce si iute
- budinci lapte
- placinta cu mere
- vin fiert
- pentru un sos curry sau sos pentru friptura
FENUGREEK (SCHINDUF)
- Iran la prepararea garniturii de orez pentru peste
- condiment aromat si usor iute
- folosit in bucataria chinezeasca
- ceai
IENIBAHAR
- are gust combinat de scortisoara, nucsoara, cuisoare si piper.
- carne de porc, pui
- varza, gulas
- sosuri
- deserturi cu mere
- muraturi
IENUPAR
- semintele au gust aromat, dulce
- preparatale din carne de vanat sau peste, in bucataria germana
- preparate din carne afumata
LEMONGRASS (IArBA DE LAMAIE / CITRONELLA)
- gust asemantor celui de lamaie, doar ca nu la fel de puternic
- bucataria chinezeasca, thailandeza, vietnameza pentru supe, curry sau ceaiuri.
- cu carne de pui, peste sau fructe de mare.
LUSTEAN
- ciorbe (fasole)
- cu barnza (sandvis)
MAGHIRAN
Asemanator cu oregano, are o aroma usor iute
- omleta
- ciorba (cartofi, perisoare)
- peste
- pizza
- chiftelute
- ciuperci
- pui
- cartofi (la cuptor, prajiti)
- salata (varza, verde)
MENTA
- miel (+rozmarin ,tarhon, salvie)
- peste
- fructe
- ceai
- gust dulceag dar si usor picant (recomandat sa se macine cand se foloseste)
- prajituri
- sos bechamel
- muraturi
OREGANO
- usoara tenta picanta-amarui
- bucataria italiana si mexicana
- pizza
- legume
- carne, peste
- marinate
- sosuri pentru salate.
ROZMARIN
- cartofi la cuptor (+salvie)
- friptura miel (+tarhon, menta, salvie)
- supe, omlete si salate
- budinca, inghetata, preparatele cu fructe sau placinta
SCORTISOARA
- orez cu lapte
- prajituri
SUMAC
- gust acrisor, folosit adesea pentru a da un gust de lamaie
- bucataria arabeasca (kebab, ...)
- carne fripta, peste, pui (fragezeste carnea)
- sosuri
- salate
- toping painica/pizza
TARHON
carne (diminueaza toxicitatea)
- ciorbe cu afuma
- de cartofi, de porc, de fasole
- miel la cuptor (+ rozmarin, salvie, menta
TURMERIC (CURCU
Din experienta gastronomica exista niste combinatii orientative:
Branza
- busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, chili, arpagic, ceapa,coriandru, chimen, marar, usturoi, hrean , coaja de lamaie, maghiran, menta, mustar, nucsoara, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru.
Carnea de miel
- piper, busuioc, dafin, scortisoara, coriandru, chili, curry, marar, usturoi, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, tarhon,ceapa,usturoi.
Carnea de pui
- piper, enibahar,dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, iarba de limon, mustar, boia, piper, rozmarin, sofran, salvie, cimbru, anason, tarhon, cimbru.
Carnea de vita
- piper, busuioc, dafin, piper negru, chili, curry, chimen, usturoi, maghiran, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, salvie, chimen, tarhon, cimbru, ceapa, hrean.
Carnea de porc
- piper, boia, ceapa, usturoi, nucsoara, enibahar, cuisoare, rozmarin, mustar, chili, oregano, hrean, cimbru, busuioc.
Cartofi
- busuioc, chimen negru, telina, hatmatuchi, arpagic, coriandru, marar, maghiran, oregano, boia, patrunjel, mac, rozmarin, tarhon, cimbru, usturoi.
Dulciuri
- anason, cardamon, enibahar, scortisoara, cuisoare, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, nucsoara, menta, anason, vanilie, petale de trandafir sau maces.
Fasole
- chimen, piper, chili, oregano, patrunjel, salvie, patrunjel, spanac, cimbru, spanac, usturoi, marar, ceapa, dafin.
Fructe
- enibahar, anason, cardamon, scortisoara, cuisoare, coriandru, ghimbir, menta, coaja de lamaie, coaja de portocala, rodie.
Legume
- chili,hatmatuchi, ceapa, curry, marar, maghiran, patrunjel, cimbru.
Oua
- busuioc, hatmatuchi, chili, arpagic, curry, marar, fenel, ghimbir, coaja de lamaie, maghiran, oregano, boia, patrunjel, piper, salvie, tarhon, cimbru, ceapa.
Salate si dressinguri
- busuioc, chimen, telina, arpagic, marar, fenel, ceapa, usturoi, , hrean, coaja de lamaie, leustean, maghiran, menta, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, tarhon, cimbru.
Paine
- anason, busuioc, chimen, ceapa, usturoi, scortisoara, coriandru, chimen, marar, coaja de lamaie, coaja de portocale, oregano, mac, rozmarin, sofran, salvie, cimbru.
Peste
- dafin, piper, telina, arpagic, anason, busuioc, marar, fenel, curry, usturoi, ghimbir, coaja de lamaie, mustar, oregano, patrunjel, rozmarin, sofran, cimbru, salvie, anason, coriandru, enibahar.
Rosii
- busuioc, ceapa, telina, dafin, scortisoara, chili, curry, marar, fenel, usturoi, ghimbir, maghiran, oregano, rozmarin, cimbru, tarhon.
Supe si ciorbe
- piper, busuioc, dafin, hatmatuchi, chili, arpagic, chimen, marar, fenel, usturoi, maghiran, patrunjel, piper, cimbru, salvie, anason.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu