Paine taraneasca cu plamadeala

Paine cu miez parfumat, dens si moale, usor umed.


  • 1 kg faina 650 / 550
  • 600-650 apa calduta
  • 15 gr drojdie proaspata 
  • 1 l-ta zahar
  • 2 lingurite sare
  • 2 linguri tarate (optional)
  • seminte (optional)





500 g faina, zaharul , 2 gr drojdie si  500 ml apa se amesteca cu lingura si se lasa la temperatura camerei intre 8-12 ore.
Glutenul se dezvolta in acest timp ca si cand aluatul ar fi framantat; aroma si gustul painii vor fi imbogatite cosiderabil de aceasta maia care va fermenta.

Dupa acest interval de timp, adaugam in compotitie restul ingredientelor.
Framantam aluatul si-l lasam la dospit sa-si dubleze volumul.

Framantam cateva minute si formam painicile, le punem in tava de copt, le crestam si le lasam sa creasca.

Incingem cuptorul.
Jos in cuptor punem o oala cu apa fierbinte pentru o coaja subtire, oala va fi scoasa la 10-20 minute dupa ce am introdus painea.
Coacem painea la 220 grade pentru 20 minute, apoi la 200 grade  20-25 minute.


Dupa ce o scotem din cuptor o pensulam cu apa rece, optional.

Un comentariu: