Gem de caise

  • 2 kg. caise, cantarite cu samburi
  • 500 gr. zahar


Spalati fructele, scoateti samburii.
Intr-o oala se pun fructele si se acopera cu zahar.
Se amesteca pentru a se topi zaharul.

Se pune compozitia pe foc si se fierbe aproximativ 20 minute la foc mare,  amestecand.

Introduceti borcanele fara capace in cuptor la foc mic, pana se incalzesc bine. 

Turnati compozitia fierbinte in borcanele calde,  puneti capacele si inveliti-le intr-o patura pentru 24 ore.

*este important ca gemul sa fie preparat intr-o oala cu diamentru cat mai mare, cu o cantitate redusa de fructe, pentru a reduce timpul de fiebere.

Nota *ingredientele sunt pentru 4 borcane  de 400 gr


Dulceata de visine

  • 2,5  kg. visine,  cantarite cu samburi
  •  500 - 600 gr zahar 
  • 1/2 lamaie (optional) 




visine romanesti sunt de un rosu deschis, mai micute, 
acrisoare si zemoase

Spalati fructele, scoateti samburii. 
Intr-o oala se pun fructele si se acopera cu zaharul si zeama de lamaie care are rolul de a pastra culoare si fermitatea fructelor.
Se lasa pana se topeste zaharul.

Se pune compozitia pe foc si se fierbe la foc mare 15 minute; spuma care se formeaza in timpul fierberii se indeparteaza. 
Se lasa peste noapte. 

A doua zi se fierbe tot la foc mare 5-10 minute, de cand da in clocot. 

Introduceti borcanele goale, fara capace, in cuptor la foc mic cam 10 minute.  


visine altoite sunt mai inchise la culoare, mai mari,
mai dulci si mai putin zemoase

Turnati compozitia fierbinte in borcanele caldute, puneti capacele si bagati-le in cuptor la foc foarte mic pentru 10 minute minute. Opriti focul si lasati-le puțin in cuptor, apoi inveliti-le intr-o patura pentru 24  ore.

*este important ca dulceata sa fie preparata intr-o oala cu diamentru cat mai mare, cu o cantitate redusa de fructe, pentru a reduce timpul de fiebere.

Nota *ingredientele sunt pentru 4 borcane  de 400 gr

Fasole pastai inabusita cu usturoi

  • 1 kg fasole
  • cepa
  • usturoi
  • marar
  • ulei
  • apa


Tecile de fasole se spala, se curata de "ate".
Ceapa tocata se caleste putin in ulei.
Se adauga pastaile si putina apa (lasa si ele apa).  Se pune un capac si se fierbe pe foc mic, inabusit, pana se inmoaie pastaile si apa a scazut.
Aproape de sfarsit se adauga usturoiul pisat si se mai lasa un pic.
Cand oprim focul adaugam si marar.



Paine fara framantare

O paine gustoasa, cu miez usor umed.

  • 700 gr. faina alba
  • 20 gr. drojdie proaspata
  •  sare
  • 550 ml apa calduta
  • seminte in/dovleac/floarea soarelui (optional)

NOTA: pentru a face paine de secara, inlocuiti din cantitatea de faina 200 gr. cu faina de secara (500 faina alba+200 faina de secara); adaugati 25 gr. drojdie si 500 ml apa, aluatul va fi foarte lipicios; lasati-l la crescut, turnati-l in tava de copt si asteptati iar sa creasca; bagati la cuptor pentru 50-55 minute la foc mic. Va iesi o paine gustoasa cu un miros irezistibil.


Puneti in bol faina, sarea, drojdia si adaugati progresiv apa amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina si obtineti un aluat foarte moale si lipicios.  
Se lasa la crescut 1-2 ore pana cand aluatul isi dubleaza volumul.  Din acest moment aveti 2 variante pe care le puteti folosi inainte de a baga paine la copt, alegeti una dintre ele:


Varianta 1 : folosind aceasta varianta painea va avea miez dens: 
Amestecati putin aluatul. Turnati incet aluatul direct in vasul de copt, in care ati pus hartie de copt. Lasati la crescut.





varianta 2 : folosind aceasta varianta obtineti o paine cu miez pufos: 
Rasturnati aluatul incet pe blatul presarat  cu faina. 
Se apasa delicat aluatul, sa iasa gazele,  dupa care impachetati-l ca pe un plic: trageti usor de fiecare latura  apoi impaturiti (tehnica Stretch and Fold /intins si impaturit o puteti vede aici).
Acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut in forma de copt.



,





Chec cu unt

*reteta nemteasca
* foarte fraged, usor umed
  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 4 oua
  • 200 gr. faina
  • 1 ligurita praf de copt
  • vanilie




Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand acesta se topeste, se adauga ouale si  coaja/zeama de lamaie.
Puneti faina si praful de copt, amestecand usor cu lingura.

Turnam compozitia intr-o tava de chec si coacem aproximativ 30 de minute, la foc potrivit.

Tort Diplomat

  • 400 ml lapte
  • 3linguri amidon (50 gr)
  • 5 linguri rase zahar (100 gr)
  • 5 oua
  • 2 plicuri gelatina (20 gr)
  • 400 ml frisca batuta pentru crema
  • 1 conserva de fructe tropicale 420 g (Sun Food)
  • 1 banana
  • 2 kiwi
  • piscoturi / 1 blat  de tort (mai subtire)

PENTRU ORNAT
  • 200 frisca batuta pentru ornat
  • fructe 





Incalzim laptele. 

Intr-un bol amestecam bine ouale  cu zaharul, adaugam si amidonul.

Turnam in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu.

Varsam continutul bolului inapoi in oala in care am fiert laptele si  fiarbem pana  compozitia se ingroasa ca o budinca.
Stingem focul, adaugam coaja de lamaie rasa si lasam sa se racoreasca usor. 

Hidratam gelatina si o adaugam peste crema calda (!!nu fierbinte).

Lasam crema sa se raceasca complet si adaugam 400 ml frisca, fructele.

Intr-un bol turnam sucul de la conserva si inmuiem piscotrile.
In  forma de tort cu inel detasabil asezam un strat piscoturi / 1 blat de tort si crema cu fructe.
Dam tortul la rece pana a doua zi.

Il decoram cu frisca batuta  si  fructe proaspete / fructe din compot.

Prajitura cu mere

*reteta veche, de la mama

ALUAT

  • 1/2 cana zahar 
  • 1 cana ulei 
  • 1 cana apa minerala 
  • 2 oua 
  • 1 lingurita bicarbonat 
  • faina cat cuprinde 
  • coaja rasa de la 1 lamaie sau de la 1/2 portocala 


UMPLUTURA
  • mere 
  • zahar 
  • scortisoara 
  • unt / nuci/ stafide / esenta portocale (optionale) 
  • pesmet (daca merele sunt zemoase)






Pentru umplutura: merele se curata de coaja, se dau pe razatoare. Se adauga zaharul si se calesc, daca este nevoie punem si pesmet. 
Se lasa putin la racit. S
Se adauga ingredientele optionale dupa preferinta.

Se intind 2 foi cu sucitorul. Punem in tava de copt 1 foaie, merele si a doua foaie.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade.


Se pudreaza cu zahar cand o scoatem din cultor.


LASAGNA BOLOGNESE

*reteta italiana 

  • foi de lasagna (instructiunile sunt pe pachet)
  • 200 gr parmezan ras +50 gr pentru final
  • SOS CARNE (ragú)
  • SOS BECHAMEL 




SOS CARNE (ragú)
  • 0,5 kg de carne tocata de vita / amestec
  • 350 ml de suc de rosii / 2 rosii de gradina si 200 ml suc de  rosii / 400 ml rosii la conserva
  • 50 gr ceapa 
  • 50 gr morcov 
  • 50 gr tulpina telina / telina
  • 100 ml vin rosu sec
  • apa
  •  ulei extravirgin de masline
  • sare si piper
  • rozmarin,  busuioc , dafin (dupa gust, toate sau la alegere)

Caleste ceapa, telina si morcovul (tocate) in ulei de masline.
Imediat ce ceapa a prins culoare adauga carnea tocata si caleste-o putin. 
Adauga vinul si lasa-l sa se evapore.
Toarna sucul de rosii si lasa sa fiarba cam o ora, pana scade ( mai aduga apa daca compozitia este prea densa).
La sfarsit adauga dupa gust sare si piper, condimente. 
Sosul de carne trebuie sa fie mai lichid.


SOS BECHAMEL
  • 35 gr de faina/amidon (1 lg cu varf)
  • 50 gr de unt
  • 1/2 l de lapte dulce caldut
  • 1/4 l-ta nucsoara
  • piper alb macinat
  • sare

Topeste untul, aduga faina, putin cate putin, ajutandu-te cu telul pentru a evita formarea cocolaselor si apoi adauga laptele, incetisor.
Lasa sa fiarba aceasta compozitie pana se ingroasa, dar sa nu fie prea densa. 
Spre sfarsitul fierberii adauga nucsoara, piperul si sare.


ASAMBLARE LASAGNA
O tava inalta se unge cu unt, pune putin sos bechamel pe fundul tavii.

Incepi sa formezi straturile:

*un strat de foi de lasagna 
* sos de carne 
*bechamel (nu acoperim total carnea,  doar il  "aruncam" peste carne)
*omogenizam cu lingura
*parmezan presarat
Continua asa cu straturile pana ajungi la ultima foaie. 
Atentie! cand ai ajuns la ultimul strat (foaia de sus) pune deasupra doar sos bechamel din abundenta si parmeza ras (50 gr)

Baga lasagna in cuptorul preincalzit la 250 de grade pentru aprox. 30 de minute, pana ce prinde o crusta aurie deasupra iar foile sunt moi.

Paine neagra


  • 500 gr. faina neagra
  • 25 gr drojdie proaspata
  • apa calduta cat cuprinde
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura ulei






Punem faina intr-un castron. Facem o gaura in mijlocul fainii, punem drojdia faramitata, zaharul si putina apa calduta, amestecam formand o pasta moale si lasam 15 minute.

Framantam painea adaugand apa si sare. Spre sfarsitul framantarii, cand aluatul a devenit maleabil si nelipicios, punem si uleiul.
Lasam coca la crescut 40-60 minute, depinde de temperatura din camera si de ingredientele folosite.
Formam painea, o punem in tava, o crestam si o lasam iar la crescut aproximativ 30 de minute.
Coacem painea in cuptorul incalzit.

Sote de morcovi

  • morcovi
  • fasole verde (optional)
  • ulei
  • apa
  • sare



 Se curata morcovii, se taie. Se adauga toate ingredientele (nu puneti foarte mult ulei) si se acopera cu apa. Se baga la cuptor.

*reteta pentru bolnavii de gastrita

Cartofi natur

    • cartofi
    • patrunjel
    • sare
    • ulei / unt
    • apa


    Fierbeti cartofii in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu ulei / unt, se presara patrunjel.

    Paine cu lapte si smantana / Paine toast

      *reteta proprie  
      
    O paine frageda ideala pentru sendvisuri sau  micul dejun.

    • 500 gr. faina
    • 25 gr. drojdie proaspata
    • 1 lingura zahar
    • 1 ou mare
    • 1/2 smanatana+1/2 lapte dulce (cat cuprinde)
    • sare
    • 1 lingura ulei de masline

       

    Tort de mere cu zahar ars

    Acest tort nu trebuie insiropat, zaharul ars si merele coapte vor lasa propriul sirop care va fi absorbit de blat. 


    ETAPA I
    • mere
    • 5 linguri de zahar pentru caramel 
    • nuci/stafide sau gem (optional)
    • scortisoara (optional)

    ETAPA II
    •  3 oua
    • 3 linguri zahar
    • 3 linguri faina
    • 1 lingurita praf de copt 
    • 3 linguri ulei
    • esenta lamaie (optional) 





    ETAPA I
    Se pune zaharul, in vasul in care vom coace tortul, la foc mediu si se topeste pana capata culoarea aramie; il luam de pe foc si intindem caramelul pe tot interiorul vasului, lasam sa se intareasca.
    Se curata merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem cu gem/nuci sau stafide. Punem merele in vasul cu zahar ars, le presaram cu scortisoara si zahar si le bagam la copt pentru 15-20 minute, cat sa se inmoaie putin.

    ETAPA II
    Separam albusurile de galbenusuri. 
    Albusurile reci se bat spuma cu putina sare.
    Galbenusurile se amesteca cu zahar, ulei, esenta lamaie, praf de copt si se freaca bine. 
    Galbenusurile se adauga peste albusurile batute spuma, amestecand de jos in sus pentru a nu se lasa albusurile. Adaugam in compozitie si  faina, in ploaie, amestecand incet.
    Turnam compozitia peste merele coapte si bagam vasul in cuptor la foc mediu, aproximativ 30 minute.
    Dupa ce s-a copt lasam 5-10 minute sa se raceasca; punem o farfurie intinsa deasupra vasului in care am copt tortul, apoi il rasturnam.








    Friptura cu sos / Ostropel

    • 1 kg pui (de preferat pulpe) /pulpa de porc / vita
    • 1 capatana usturoi
    • foi dafin
    • piper boabe
    • cimbru uscat
    • bulion / rosii in conserva
    • 50-100 ml vin sec / 1-2 lg otet
    • apa
    • sare 





    Rumenim carnea in putin ulei. 
    Adaugam usturoiul tocat si-l calim usor. 
    Turnam vinul si ferbem cateva minute.
    Adaugam restul ingredientelor si lasam la fiert.
    Se serveste cu piure de cartofi sau mamaliga.

    Pilaf bob cu bob

    • 1 1/2 cana orez cu bob lung (375 gr)
    • 2 cani apa (600 ml)
    • 2-3 pulpe pui
    • 2 cepe medii
    • piper boabe
    • foi de dafin
    • oregano
    •  3-4 lg. ulei
    • sare



    Punem la fiert in apa rece pulpele, ceapa taiata in patru, piperul boabe, foile  de dafin, sare (zeama sa fie un pic mai sarata decat in mod normal). 
    Carnea trebuie sa fiarba pe jumatate, apoi turnam compozitia  peste orez. 
    Adaugam oregano si ulei, bagam la cuptor.

    Tocana de porc cu cartofi



    • 500 - 600 gr carne de porc mai grasa
    • 3 cepe mari
    • 1 kg cartofi
    • 3 catei de usturoi
    • piper
    • foi de dafin
    • 1 lg boia de ardei (optional)
    • bulion / rosii in conserva
    • apa
    • ulei
    • sare





    Rumenim carnea taiata bucatele. 
    Adaugam ceapa si putina sare, calim.
    Punem boia si condimente, lasam 1-2 minute apoi punem apa calduta.
    Cand carnea este aproape gata, punem cartofii taiati, bulionul si apa cat sa acoperim.
    Dupa ce au fiert cartofii, adaugam usturoiul tocat marunt si putina boia.
    Servim cu patrunjel verde.

    Negresa insiropata

    *reteta veche, de la mama


    COMPOZITIE
    • 1 cana lapte (250 ml)
    • 1 1/2 cana zahar (300 g)
    • 200 gr. unt
    • cacao neagra (100 g)
    • 1 1/2 cana faina (375 g)
    • 3 oua mari
    • 1 lingurita rasa bicarbonat
    • 1 esenta rom
    • 1 esenta vanilie

    SIROP
    • 125 gr. unt
    • cacao (50 g)
    • 1 cana lapte (300 ml)
    • 1 esenta rom





    COMPOZITIE
    Se pun intr-o cratita la foc mic laptele, zaharul, cacaoa (cat mai multa).
    Dupa ce s-a topit zaharul, se ia de pe foc cratita si se adauca untul.
    Se lasa la racit apoi se adauga galbenusurile, esenta de rom, bicarbonatul stins cu putin otet si faina, amestecand cu lingura.
    Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compotitie usor, amestecand de jos in sus cu lingura.
    Compozitia se pune in tava de aragaz unsa cu putin ulei si tapetata cu faina.
    Se coace la foc mediu aproximativ 30 minute.
    Se lasa la racit, se taie felii si se insiropeaza.

    SIROP
    Laptele, cacaoa si untul se pun intr-o cratita la foc mic pana se topesc toate ingredientele; se lasa la racit apoi se toarna peste negresa rece.
    Acest sirop va patrunde mai mult partea exterioara a prajiturii, avand textura ciocolatei topite la cateva ore dupa aplicare.


    Rulada cu frisca si nuci

    BLAT

    • 4 oua
    • 4 lg. zahar
    • 4 lg. faina
    • 1 lg. ulei
    • putina sare

    CREMA


    • 200 ml. frisca (batuta)
    • nuci macinate  
    • esenta trandafiri (sau ce va place) 
    Altele
    Tava de la aragaz, hartie de copt.
    1 lg.=1 lingura











    Tort Diplomat fara blat

      Tort cu crema pufoasa
    • 125 ml. lapte /500
    • 2 galbenusuri  /6
    • 50 gr. zahar / 125
    • 1 lingura amidon  /3
    • 250 ml. frisca (batuta) /500
    • 10 gr. gelatina granule (1 plic) /10 gr
    • stafide inmuiate in rom
    • coaja de portocala confiata
    • portocale, ananas, etc.







    Gelatina se pune la hidratat  acoperita cu 75 ml apa rece, pentru 10 minute.

    Galbenusurile se freaca cu zahar si amidon, se adauga laptele. Punem compozitia la fiert pe bain-marie, amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana. Oprim focul și adăugăm stafide.

    In compozitia calduta adăugăm gelatina amestecând cu lingura, va rezulta o crema mai lichida fiindcă se topește gelatina.

    Adaugam frisca batuta amestecand incet, stafidele și coaja confiata tăiată marunt. Rezulta o crema pufoasa.

    Imbracam total partea interioara a unei  cratite micute  cu folie alimentara si aseazam felii de portocale pe peretii interiori si pe fundul oalei (sau putem folosi forma de tort de 17 cm).

    Se toarna puțină compoziție in forma, presărăm fructe, abaugam cremă...repetam.
    Se da la rece cel putin cateva ore.

    Inainte de servire se intoarce cratita, rasturnand tortul pe un platou: partea de jos a tortului (pe pe fundul cratitei) va deveni partea superioara a tortului.

    Nota: nu folosiți fructe exotice proaspete (ananas, kiwi...) fiindcă lichefiază gelatina.

    Tort Egiptean

    *reteta  Croatia de aici 

    Va recomand sa tineti tortul la frigider 2 zile, pentru a se topi caramelul in crema de frisca! Este foarte fin la gust...


    Blat (compotitia este pentru 2 foi):

    • 10 albusuri
    • putina sare
    • 10 linguri de zahar
    • 2 linguri de faina
    • 200 gr. nuci macinate (maruntite fin)
    •  forma  tort de 26 cm / 28 cm

    Crema vanilie

    • 10 galbenusuri
    • 7  linguri de zahar
    • 600 ml. lapte
    • 4 linguri amidon
    • 200 gr. unt
    • esenta de vanilie

    Crema frisca

    • 300 ml. frisca batuta
    • 300 gr. zahar caramelizat
    • 200 gr. nuci macinate (bucatele mai mari)


    Blatul
    Din compozitia de mai sus se coc 2 foi in forma de tort cu diametul de 26. 
    Nuca se macina.
    Albusurile reci se bat spuma cu putina sare pana se intaresc.
    Se adauga treptat zaharul, continuand mixarea pana cand spuma devine putin lucioasa. 
    Adaugam incet faina si nucile. 
    Compozitia se imparte in 2,  foile se coc pe fundul formei de copt acoperita cu hartie de copt, fara sa punem inelul. 
    Fiecare blat se coace aproximativ 35 minute la foc mic.

    Crema de vanilie
    Intr-o craticioara se amesteca galbenusurile, zaharul, laptele si amidonul. 
    Punem pe foc, amestecam continuu (eu folosesc mixerul la viteza mica) pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca. 
    Se lasa la racit apoi se adauga vanilia si untul batut spuma, putin cate putin.


    Crema  de frisca
    Punem zaharul la topit la foc mic pana capata culoarea aurie. 
    Turnam caramelul pe o foaie de copt unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca apoi il spargem in bucatele mici in robotul de bucatarie sau intr-o punga.
    Nuca macinata se amesteca cu frisca batuta apoi adaugam zaharul zdrobit.

    ASAMBLARE TORT
    Crema de vanilie se imparte in 2 parti.
    Crema de frisca se imparte in 3 parti.
    Peste primul blat  intindem o parte din crema de vanilie, apoi o parte din crema de frisca, al doilea blat, crema vanilie, crema frisca.
    Finisam lateralele tortului cu partea a 3 a din crema de frisca.


    NOTA: pentru forma de 21 cm injumatatiti ingredientele.







    Focaccia

    *reteta italiana 
    *pentru 6 persoane
    • 600 gr faina Manitoba / faina 000
    • 25 gr drojdie
    • 400 ml apa
    • 2 l-te zahar /  1 malț
    • 140 ml ulei de masline extravirgin
    • 15 gr sare pentru aluat
    • sare pentru presarat, dupa gust
    In vasul de framantat se dizolva sarea si zaharul în apa calda, se pun 40 ml ulei, 300 gr faina si se amesteca bine.
    Adaugam drojdia amestecand 2 minute si restul de faina, framantam pana obtinem un aluat neted.

    In tava de aragaz se toarna 50 ml de ulei. 
    Bila de  aluat se pune in tava peste ulei si se perie cu putin ulei din tava. Se lasa la crescut  aproximativ o ora, sa-si dubleze volumul.
    Se intinde aluatul direct in tava pe toata suprafata acesteia, cu mainile. Se unge suprafata aluatului cu ulei si se presara sare. Se lasa iar la crescut aproximativ 30 de minute.
    Cu varfurile degetelelor se preseaza toata suprafata aluatului, sa avem mici santuri, turnam restul de ulei (50 ml) peste aluat, lasam la crescut aproximativ 30 de minute. 
    Se pulverizeaza aluatul cu apa.
    Se coace in cuptor la 200 grade.

    Ciorbă de praz

     *reteta din zona Arges

    • 1 kg praz taiat rondele
    • 2-3 morcovi dati pe razatoare
    • 3 flori de marar uscate
    • 1 canuta orez
    • zeama de varza
    • apa
    • sare
    • 1-2 lg ulei

    Supa de rosii

    • 1 kg de rosii bine coapte 
    • 2-3 morcovi taiati fasii/rondele 
    • 1 ceapa mare 
    • 1 canuta orez / galuste (optional)
    • 1 țelină mica (optional)
    • busuioc uscat 
    • apa
    • sare  
    • 1 lg ulei de masline



    Paine sarbeasca / Paine floare

    *reteta sarbeasca

    ALUAT
    • 250 ml lapte
    • 12.5 gr drojdie proaspata
    • 1 l-ta sare
    • 1 lg zahar
    • 400 gr faina
    ALTELE
    • 100 gr unt topit /ulei
    • 1 galbenus pentru uns painea
    • seminte susan/mac...





    Se framanta aluatul si se lasa la crescut 1 ora.
    O tava rotunda (diamentru 22-24 cm) se unge cu ulei.
    Se imparte aluatul in 12 bilute, fiecare biluta se aplatizeaza formand un cerc.
    Incepem să formăm floarea: fiecare “petală” se va unge cu unt/ulei pe ambele parti.
    "Petalele" se pun in tava usor suprapuse, formand o floare.
    Se lasa la crescut.
    Se unge cu ou si se presara seninte.
    Se coace.




    Orez chinezesc

    *2 portii
    • 200 gr orez
    • 400 ml apa 
    • sare

    Orezul spalat  se pune la fiert in apa rece cu sare.
    Cand da in fiert acoperim oala, dam focul la minim si fierbem 10 minute fara sa ridicam capacul. 
    Oprim focul si lasam orezul acoperit 15-20 de minute.
    Descoperim si-l afanam usor cu furculita.