Tort Trandafiri din frisca

La multi ani mama !






Ingredientele sunt cele de la Tortul Masinuta de aici .

Pentru crema am folosit 500 gr ciocolata si 500 ml frisca. 
Pentru ornat am folosit 700 ml de frisca, colorata cu suc de sfecla. 
Pentru trandafiri in degrade se coloreaza doar 70% din cantitatea de frisca; asezam in lungul sacului o dunga groasa de crema necolorata, apoi umplem deasupra cu crema colorata, avem grija sa eliminam aerul; pentru ornat am folosit un dui in forma de stea deschisa.

Gem de lamai / Gem de citrice

Gem din lamai si mandarine
*reteta greceasca

  • 800 kg pulpa de citrice (portocala/ grapefruit rosu/ lamaie / mandarine)
  • 400gr zahar
  • coji de citrice (optional)

Gemul se poate face dintr-un singur fel de citrice sau dintr-un mix de citrice la alegere.

Decojim fructele. Curatam fiecare feliuta de pielita alba.

Se cantaresc fructele curatate si adaugam zahar (proportia este 1 pulpa : 1/2 zahar). Amestecam si asteptam sa se topeasca zaharul.

Optional, pentru o aroma intensa adaugam 1/3 din coji pe care le pregatim astfel: le fierbem in apa 3 minute, apoi aruncam apa si le clatim cu apa rece, ... repetam inca de 2 ori. Cand se racesc indepartam  partea alba cu un cutit. Taiem coaja dupa preferinta: fideluta ingusta/cubulete sau o macinam in robotul de bucatarie.

Fierbem aproximativ 30 de minute, facem proba cu picatura pe farfurie. Timpul de fierbere poate fi influentat de calitatea fructelor, de cantitatea folosita, de marimea vasului de fiert si de flacara aragazului.

Gemul fierbinte se toarna in borcane sterilizate, se inchid imediat.

Supa crema de linte

  • 250 gr linte rosie
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 cartof mare
  • 3 catei de usturoi (optional)
  • 1 lg bulion (optional)
  • apa
  • sare
  • 1-2 lg ulei
  • piper măcinat
  • condimente (la alegere)
  • 1 felie de lamaie pentru servit (optional)

CONDIMENTE (vezi Nota)
  • 1 l -ta boia dulce
  • 1/4 l-ta chimion macinat
  • 1 l-ta sumac
  • 1/2 l-ta coriandru macinat 
  • 1 l-ta turmeric 
  • menta uscata / cimbrisor
  • patrunjel verde pentru decor
  • fulgi de ardei iute (se calesc in putin unt, cu sosul obtinut decoram supa)

Lintea se spala si se pune in apa rece pentru 30 de minute.
Se scurge lintea si se pune la fiert intr-un litru de apa rece impreuna cu legumele tocate (turcii calesc legumele apoi le fierb).
Cand sunt bine fierte, legumele se paseaza.
Se adauga bulionul, uleiul, sare si condimentele preferate.
Se pune apa in care au fiert legumele, pentru ai da supei consistenta dorita si se mai fierbe putin.


*turcii folosesc boia, menta, sumac, chimion; 1/4 lamaie pentru servit

*arabii folosesc chimion, coriandru, turmeric, patrunjel

*indienii folosesc chimion, coriandru,turmeric, dafin, lamaie, lapte de cocos.


Paste cu ciuperci si sunca

  • paste
  • ciuperci
  • sunca presata
  • ulei de masline
  • cimbru
  • sare


Se fierb pastele cu sare, se clatesc cu apa rece, se lasa la scurs.
Ciupercile se pun in tigaie cu putina sare, acoperite cu capac ca sa lase zeama, pana devin moi.
Peste pastele fierte se pune ulei de masline, putin cimbru uscat, ciupercile si sunca taiata fin.

*reteta ideala pentru bolnavii de gastrita
*pentru varianta de post nu se foloseste sunca

Tarta cu ciocolata si banane caramelizate / Tarta fara faina


BANANE CARAMELIZATE  (optional)
  • 400 gr banane taiate rondele sau pe lung (cantarite cu coaja)
  • 100 gr zahar
  • coaja de portocala 
  • 1/2 l-ta scortisoara
  • 30 gr unt
  • 100 ml apa / Grand Marnier
Bananele caramelizate le preparam in forma in care vom coace tarta.
Punem zaharul la topit. Cand a devenit usor aramiu adaugam untul, coaja de portocala, scortisoara, amestecam cu lingura. Se adauga bananele si se gateste 1 minut. Se toarna apa in fir  si se fierbe cateva minute, sa se evapore.


BLAT
  • 100 gr zahar
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 lg rase cacao neagra
  • 100 gr unt
  • 200 gr nuca macinata
  • 5 oua
  • 1 praf de sare 
  • forma 21 cm

Topim untul cu zaharul, adaugam si ciocolata.
Lasam sa se raceasca apoi adaugam galbenusurile, cacaoa, nuca macinata . 
Batem albusurile spuma cu praful de sare si le adaugam peste compozitia cu ciocolata, putin cate putin.
Punem compozitia in tava de copt peste bananele caramelizate.

*daca nu folosim banane si caramel, presaram peste tarta 2 lg de nuca tocata grosier inainte sa o introducem in cuptor si putin zahar pudra inainte de servire.

Coacem in cuptorul preincalzit la 180 C aproximativ 30-40 de minute.
Daca am folosit banane, se pune un platou peste vasul de copt si se rastoarna.

Tarta se poate servi cu frisca sau inghetata. Si neaparat langa o cafea cu lapte...

Placinta cu iaurt

  • 1 kg iaurt (gros)
  • 5 oua
  • 100 gr zahar 
  • stafide / merisoare, coacaze, curmale, stafide, caise - uscate
  • coaja 1 portocala
  • coaja 1 lamaie
  • 1 pachet foi de placinta (400 gr)
  • ulei pentru uns foile







Paine cu dospire indelungata la frigider / Paine cu masline

* o paine cu  miez usor elastic, umed si nu prea pufos, nu face firimituri



  • 500 gr faina tip 650
  • 5 gr drojdie proaspata
  • 1/2 l-ta sare
  • apa calduta
  • oregano (optional)
  • 100 gr masline verzi taiate bucatele mici

Amestecati ingredientele fara sa framantati prea mult.  Introduceti aluatul  in frigider pentru 1-7 zile.
Cand vreti sa coaceti painea modelati usor aluatul fara sa-l framantati si-l introduceti la copt in cuptorul preincalzit.

* painea este identica la gust cu Painea cu masline de la Lidl








Tort de ciocolata mousse in 2 culori

Blat

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar (75 gr)
  • 3 linguri faina (60 gr)
  • 1 lingura cacao (20 gr)
  • 1 lingutita praf de  copt
  • sare
  •  o mana de nuci (optional)
  • forma 26 cm

Crema mousse de ciocolata cu cacao 

  • 300 gr. ciocolata cu cacao (ciocolata cu lapte / amaruie)
  • 150 ml frisca lichida
  • 300 frisca batuta 
  • 5 gr gelatina
  • arome (optional)

Crema mousse de ciocolata alba

  • 300 gr ciocolata alba
  • 150 ml frisca lichida
  • 300 frisca batuta
  • 5 gr gelatina
  • arome (optional)


Blat
Puteti cumpara blatul daca nu doriti sa-l preparati.
Peste oua se pune zaharul si se mixeaza foarte bine, compozitia trebuie sa devina  mai groasuta.
Se adauga si celelalte ingrediente amestecand usor cu lingura.
Se pune compozitia in forma de tort.
Dupa coacere nu scotem blatul din forma de tort si nu desfacem inelul formei.
Lasam la racit.

Crema mousse de ciocolata cu cacao 
Cremele se prepara pe rand, vom folosi a doua crema (cu ciocolata alba) cand crema cu ciocolata neagra se va intari (vezi Asamblare tort, mai jos).

Gelatina se pune la hidratat (se acopera cu apa rece si se lasa 10 minute).
150 ml frisca lichida se pune la incalzit, se adauga ciocolata rupta in bucati mici si se amesteca pana cand se topeste, fara sa dea in fiert. 
Se ia de pe foc si se adauga gelatina - (cand compozitia cu ciocolata este calduta nu fierbinte) - amestecand bine pentru a se topi gelatina. Punem esentele preferate.
Incorporam usor, cu lingura, 300 gr frisca batuta in crema rece.

Crema mousse de ciocolata alba
Se procedeaza identic ca la crema cu ciocolata neagra.


Asamblare tort
Peste blatul de tort punem crema cu ciocolata neagra.
Introducem forma in  frigider, pana se intareste crema.
Peste crema neagra punem crema cu ciocolata alba, introducem forma la rece.
   



Paine cu canepa

    O paine foarte gustoasa...
  • 300 gr faina tip 650
  • 50 gr seminte canepa decorticata
  • 15 gr drojdie proaspata
  • sare
  • apa calduta
  • alte seminte (optional)



Semintele de canepa se macina nu foarte fin.

Coaja de portocala confiata

  • 300 gr coji fierte
  • 300 gr zahăr
  • 300 ml apa

Se spala portocalele cu apa calda folosind un burete.
Se decojesc portocalele în 4 -6  coji.

Se fierb cojile in apa calda 3 minute, apoi aruncam apa, ... repetam inca de 2 ori. 

Taiem coaja fideluta ingusta (cam 0,5 cm). Daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit.

Punem cojile fierte intr-un sirop facut dintr-o cantitate egala de zahar si apa  cu greutatea cojilor fierte.

Sunt confiate cand cojile au aspect translucid si siropul este legat ca mierea. Nu exagerati cu fierberea fiindca siropul se poate zaharisi.

Scoatem cojile din sirop si le lasam la uscat la temperatura camerei (siropul nu se arunca fiind excelent pentru insiroparea prajiturilor, etc.).
Daca nu vrem sa uscam uscam cojile, putem sa turnam cojile si siropul in borcane cu capac, imediat dupa ca am oprit focul.



DELICATESE CONFIATE


Cand sunt gata, cojile se scot din siropul de zahar si se lasa la uscat  cateva ore sau 1 zi, apoi se tavalesc bine prin zahar tos. 
Asezati-le la uscat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dupa uscarea totala se pun intr-o cutie si se pastreaza in camara.


Orangettes

Lasati cojile proaspat scoase din sirop  sa se usuce pe un gratar 1-2 zile. 
Inmuiati unul din capetele cojilor (sau toata coaja) in ciocolată neagra topita la bain marie. 
Lasati-le la uscat pe un gratar sau pe hartie de copt.

Cozonac nemtesc / Stollen

*reteta nemteasca

ALUAT
  • 500 gr faina tip 550
  • 40 gr drojdie
  • 100 ml lapte
  • 75 gr zahar
  • 2 oua
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • esenta migdale 
  • 2 plicuri zahar vanilat
  •  coaja rasa 1 lamaie
  • 1 l-ta scortisoara (5 gr)
  • 2 cuisoare macinate
  • 1/2 l-ta nucsoara
  • 1/4 l-ta enibahar
  • 1/4 l-ta cardamom

UMPLUTURA
  • 250 gr stafide brune și aurii (inmuiate in rom peste noapte) 
  • 150 gr fructe uscate (cirese, coacaze, merisoare, caise...)
  • 50 gr coaja portocala confiata  (reteta aici)
  • 50 gr coaja lamaie confiata
  • 60 gr migdale tocate marunt / samburi caise /nuci
  •      
GLAZURA
  •  50 gr unt topit
  • zahar pudra



Ingredientele sunt pentru 1 cozonac mare sau 2 mai micuti.

Se dizolva zaharul in laptele cald si se framanta  aluatul fara sa insistam prea mult. Lasam aluatul sa se odihneasca 1/2 ora.

Se pun fructele in aluat si se framanta. Se lasa la crescut aproximativ 2 ore (aluatul nu creste atat de mult incat sa-si dubleze volumul).

Se intinde aluatul cu mana, formand un oval; rulam o parte peste aluat spre mijloc, pentru a-i da forma specifica. Se pune in tava si se lasa la crescut aproximativ 1 ora.

Se coace la 180 grade aproximativ 1 ora.

Se unge cu unt topit si se pudreaza din abundenta cu zahar pudra imediat dupa ce-l scotem din cuptor (vezi "Glazuta" ).

Se lasa la racit apoi se inveleste in folie alimentara si se pastreaza la rece (nu in frigider!) pentru 1-3 saptamani,  dar este foarte bun si proaspat scos din cuptor .

Nota: puteti sa adaugati doar stafide in aluat, mirodeniile se pot folosi dupa preferinta.


Biscuiti integrali

  • 100 gr tarate de ovaz
  • 50 gr malai
  • 50 gr faina integrala
  • 50 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 2 lg lapte
  • 1/2 l-ta bicarbonat
  • 1/2 l-ta praf de copt
  • 50 gr stafide





Se amesteca toate ingredientele.
Aluatul se tine la rece 30 de minute.
Formam biscuitii, ii coacem.
Dupa ce ii scotem din cuptor ii lasam in tava sa se raceasca fiindca sunt foarte fragezi, se vor intari putin cand se racesc.

Chec cu nuca de cocos / Chec cu albusuri

*reteta proprie

  • 7 albusuri
  • 100 gr zahar
  • 200 gr fulgi de cocos
  • 100 gr amidon alimentar
  •  sare
  • praf de copt 1 plic
  • 3-4 mere 
  • 50 gr fulgi de ciocolata (optional)




Rulouri cu scortisoara / Cinnamon rolls

ALUAT
  • 20 g drojdie proaspata 
  • 3 lg zahar (90gr)             
  • 125 ml lapte caldut +50 ml apa calduta  
  • 1 ou mare 
  • 50 gr unt la temperatura camerei 
  • 400 gr faina 
  • 1 lg cardamom macinat 
  • sare

UMPLUTURA
  • 50g unt la temperatura camerei           
  • 2 lg scortisoara 
  • 50 g zahar
  • nuca maruntita
  • *zaharul se amesteca cu scortisoara si nuca

GLAZURA  (optional)
  • 100 gr zahar pudra cumparat
  • 100 gr unt 
  • 150 gr crema de branza 
  • *toate ingredientele se amesteca cu mixerul

Cuptorul se incinge la 250 grade.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Zaharul se pune in laptele caldut pentru a se topi, se adauga si untul.
Framantam  aluatul pana devine nelipicios.
Il acoperim si-l lasam sa dospeasca  (sa-si dubleze  volumul).

Intindem o foaie dreptunghiulara pe care o ungem cu unt, apoi presaram amestecul de zahar-scorisoara si putina nuca macinata mai mare.
Rulam pe latura mai lunga, ungem marginea cu putina apa ca sa nu se dezlipeasca. 
Taiem ruloul in bucati groase de 3-4 cm (de preferat sa le taiem cu o ata).
Fiecare bucata se pune in tava cu partea taiata in sus, lasam loc intre rulouri. 
Lasam compozitia la crescut sa-si dubleze volumul, aproximativ 30-40 minute. 

Se coc 10- 12 minute.

Glazura se toarna peste rulourile fierbinti, se presara nuca. 
Daca nu folosim glazura putem sa ungem rulourile fierbinti cu sirop de zahar (rece).






Paine cu 3 tipuri de faina si canepa

 *reteta proprie  
  O paine cu miez usor umed si coaja subtire.

  • 200 gr faina de secara
  • 200 gr faina integrala 
  • 200 gr faina alba (tip 650)
  • apa calduta 
  • 25 gr drojdie
  • 50 gr seminte canepa decorticata




Se amesteca cele 3 tipuri de faina.
Peste jumatate din cantitatea de faina punem apa calduta (cat sa formam un aluat de consistenta solida) si 5 gr drojdie, amestecam.
 Lasam aluatul 12-24 ore la temperatura camerei, intr-un vas acoperit. Glutenul se dezvolta in acest timp de repaus ca si cand aluatul ar fi framantat. Gustul, aroma si textura painii vor fi  imbogatite iar timpul de framantare va fi redus prin acest procedeu.

Dupa 24 de ore adaugam faina ramasa, drojdia si apa calda cat este nevoie. Framantam si lasam la crescut.

Mai framantam putin, dupa ce a crescut, adaugam semintele si punem painea in tava de copt.
Asteptam sa creasca si coacem aproximativ 40 de minute.



Cozonac cu stafide

Cozonac Nico

*reteta proprie  

* dureaza ceva timp pana intra in cuptor, dar nu necesita mult efort in preparare
  • 500 gr faina 000
  • 250 ml lapte 
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 2 galbenusuri
  • 100 ml ulei
  • coaja  1 portocala
  • coaja 1- 2 lamai
  • 15 gr grojdie proaspata
  • 350 gr stafide brune si aurii, merisoare, coacaze
  • rahat (optional)
  • 1 galbenus  (pentru uns cozonacul)



Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.

Coca 1 (maia)
Peste 250 gr faina punem  laptele, zaharul, oul intreg si 5 gr drojdie. Amestecam cu lingura, acoperim vasul si-l lasam 8-12 ore la temperatura camerei.

Dupa 12 ore compozitia va avea un usor miros de acru, este normal si nu va influenta negativ gustul/aroma cozonacului. 
Acesta coca/maia se face pentru a da savoare cozonacului dar si cu scopul de a obtine o textura finala cat mai aerata, fara sa framantam mult aluatul.

COCA 2
In coca 1 punem  10 gr drojdie,  galbenusurile, uleiul, coaja de citrice si faina. Amestecam bine. 

Daca aluatul vi se pare prea moale, pentru a fi  framant normal, il ridicam cu mainile si-l  lasam sa "curga" inapoi in vas; repetam 10-15 minute pentru un cozonac fff. pufos.

Lasam la crescut, acoperit, intr-un loc fara curenti de aer. 

Incorporam fructele uscate in aluat.

Ungem mainile cu ulei, luam aluatul din vas, incercam sa-i dam o forma  si-l punem in tava de copt. 

Lasam la crescut (dureaza ceva mai mult decat la o reteta clasica).

Ungem cozonacul, presaram zahar tos si coacem aproximativ 40 de minute, in cuptorul preincalzit. La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade. In primele 20 de minute de coacere nu deschidem usa cuptorului , cozonacii se pot lasa.

Castraveti in otet


  • castraveti
  • ceapa
  • morcov
  • otet
  • apa
  • sare
  • zahar
  • foi dafin
  • piper
  • boabe de mustar
  • ienibahar
  • cuisoare
  • coriandru


La 1 litru de apa  adaugam 250 ml otet,  sare 40 gr, 1-2 linguri de zahar (2 daca ii vrem mai dulci).

Se se da apa in clocot. Se adauga otetul, sarea, zaharul, mirodeniile  si se mai da intr-un clocot.


Lichidul se adauga caldut in borcane peste castraveti, se pune capacul imediat.

Optional sfierb borcanele in bain-marie 20-30 de minute, pana cand castravetii prin culoare de murati. Se lasa borcanele in apa fierbinte pana aceasta se raceste. Dupa 24 ore de la fierbere sunt buni de mancat.

Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se poate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.

Chifle moi cu fenicul / Cornuri


 Aceasta paine ramane frageda aproape 1 saptamana, dar este delicioasa in prima zi.

  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 l-te zahar
  • 2 l-te sare
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 1/2 l-ta seminte fenicul macinate
  • 1 ou pentru uns si seminte (susan,in, mac)




Puteti sa faceti 14 cornuri din ingredientele date



Chec cu lamaie si pere

*reteta proprie: chec cu miez usor umed, dens si aromat.

  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr unt topit si racit
  • 2 lg ulei (20 ml)
  • 130 ml zeama lamaie (2 lamai)
  • coaja de la 1-2 lamai
  • 1 l-ta praf de copt
  • 200 gr faina
  • 4-5 pere mici decojite



Se incinge cuptorul la 180 de grade (foc mediu).

In forma de chec, tapetata cu hartie de copt, se pun perele curatate de coaja.

Intr-un bol se pun ouale, zaharul, coajă de lămâie, putina sare si se mixeaza timp de 5 minute, pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga uleiul si untul mixand compozitia. 

Folosind o lingura se incorporeaza usor faina si praful de copt. Adaugam sucul de lamaie. 

Turnam compozitia în tava cu pere, fără să le acoperim total. 

Se introduce imediat in cuptor. 
Se coace aproximativ 40 de minute.






Cozonac nemtesc fara dospire / Stollen

*reteta nemteasca

ALUAT
  • 500 gr faina
  • 250 gr branza quark
  • 125 gr unt (la temperatura camerei)
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • 1 plic praf de copt
  • 1 l-ta scortisoara
  • 2 cuisoare macinate
  • 1/4 l-ta ienibahar
  • 1/4 l-ta cardamom 
  • 1/4 l-ta nucsoara
  • 1/8 l-ta anason stelat
  • 200 gr stafide (inmuiate in rom peste noapte)
  • 150 gr fructe uscate *curmale, smochine..
  • 100 gr coaja confiata de portocala si lamaie
  • 60 gr migdale tocate /nuci maruntite

UMPLUTURA CU NUCI (optional)
  • 3 oua
  • 75 gr zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 1 l-ta scortisoara
  • esenta rom

 PERIAJ
  •  unt topit
  •  zahar tos




Se framanta aluatul, la final adaugam fructele.
NOTA*puteti sa adaugati doar stafide in aluat; cantitatea de fructe poate fi micsorata/aleasa dupa preferinta. Valabil si pentru mirodenii: alegeti si adaugati ce si cat doriti.

UMPLUTUTA *dacă folosim cremă de nuci, vom micșora la jumătate cantitățile de fructe-coji-migdale.
Se mixeaza zaharul cu galbenusurile, se adauga mirodeniile si albusurile batute spuma. Crema se pune pe toată suprafața aluatului întins, se rulează.

Se coace aproximativ 1 ora.

Imediat cum l-am scos din cuptor il ungem cu unt topit si-l presaram cu zahar pudra.




Strudel impletit cu visine / Strudel crestat cu mere

ALUAT
  •  600 gr faina
  • 100 gr unt
  • 250 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 2 lg ulei
  • coaja rasa de portocalale / lamaie
*NOTA:  puteti sa folositi foietaj din comert


Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8  mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf
Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8  mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
- See more at: http://retetepapabun.ro/placinta-cu-mere/#sthash.UsWwNdpb.dpuf


UMPLUTURA CU MERE
  • 4-5 mere
  • zahar dupa gust
  • 25 gr unt (optional)
  • pesmet
  • scortisoar/esenta portocale


UMPLUTURA CU VISINE
  • 400 gr visine
  • 50 g zahar 
  • 1 lg amidon (16 g)

Din ingredientele date vom face 2 strudele: unul cu mere si unul cu visine.



re
Umplutura cu mere *strudel crestat
Se curata merele de coaja, se dau pe razatoare (sau se feliaza) si se pun la calit cu zahar pana scade zeama. Cand sunt aproape sunt gata se adauga putin pesmet, scortisoara (sau esenta portocale). Se opeste focul, se adauga untul si se lasa la racit.


Umplutura cu visine *strudel impletit

Intr-un vas pe foc punem visinile taiate pe jumatate impreuna cu zaharul si amidonul. Cand ajunge la punctul de fierbere oprim focul. Compozitia devine ca o crema/budinca, nu trebuie sa fie foarte tare. Se lasa la racit


Aluat 
Intr-un ibric punem laptele,zaharul, untul si incalzim usor fara sa fierbem.
Peste faina punem drojdia, coaja de citrice si oul. Turnam cate putin din compozitia cu lapte si framantam. Spre sfarsitul framantarii adaugam si uleiul. Acoperim aluatul si-l lasam la crescut.
Aluatul se imparte in doua bucati egale.
Se aluatul in forma de dreptunghi.
Dreptunghiul se impart pe lungime in 3, fara sa taiem.
Partile laterale se cresteaza din centimetru in centimetru (mijlocul foii nu se taie, acolo vom pune compozitia).
Se pune compozitia, se impleteste (tragem fasiile de pe laterale peste umplutura: una din dreapta, una din stanga,  in forma de X, alternand).
Se lasa la crescut. Se unge cu lapte si se introduce in cuptor cca 30-40 min la foc potrivit.



Nota
* pentru varianta de post cumparati foietaj si nu folositi unt pentru umplutura de mere

Placinta cu branza si zer

 *reteta ceausista
  • foi de placinta (subtiri)
  • ulei
  • 3 cani zer de branza
  • 1 cana gris
  • 4 oua
  • 500 gr branza de vaci
  • 400 g iaurt/smantana 12% grasime






Puneti la fiert zerul, adaugati grisul si fierbeti bana cand toata zeama a fost absorbita. Lasati la racit. Adaugati ouale, branza de vaci si iaurtul. Ar trebui sa obtineti o compozitie mai moale, ca un lapte batut gros.

Asezati suprapuse 2- 3 foi de placinta, unse fiecare cu putin ulei, intr-o tava rotunda (28-30 cm) acoperind cu ele fundul si marginile tavii. Intindeti umplutura peste foi (doar cateva linguri), puneti 2 foi de placinta peste umplutura, iarasi umplutura-foi...
Acoperiti fata placintei cu foi unse cu ulei. Coaceti la foc mediu.



NOTA

Daca nu aveti zer de branza telemea, puneti la fiert 1 lapte dulce.  Cand ajunge la temperatura de fierbere adaugati 2 linguri de otet  si amestecati. Se va alege branza din zer, nu le separati. Puneti sare cat sa aiba gustul de telemea sarata.  

Chec cu ovaz cocos si fructe / Chec fara zahar

    *reteta proprie
    • 100 gr faina integrala
    • 50 gr faina alba
    • 30 gr tarate de ovaz
    • 100 gr fulgi de cocos
    • 1 plic praf de copt
    • 1/2 l-ta bicarbonat
    • apa (cat este nevoie pentru un aluat care sa nu curga)
    • 2 oua
    • 2 banane foarte coapte (aprox. 250 gr pulpa)
    • 300 gr fructe uscate (stafide, merisoare, curmale, smochine, caise)
    • 50 gr zahar (optional)