LEGUME
- 1 kg cartofi
- 2 kg vinete
- 1 dovlecel mediu (optional)
- ulei de masline
- piper macinat
- sare
SOS DE CARNE
- 750 gr carne tocata de vita / porc
- 2 cepe medii
- 3 catei mari de usturoi
- 75 ml vin alb
- 400 gr rosii / conserva
- 1 lg bulion
- 1 bat mic de scortisoara / 1/4 lta
- 2 boabe macinate de ienibahar (optional)
- 1 foaie de dafin
- 1 legatura mica patrunjel / 1/2 lta oregano uscat (optional)
- piper macinat
- sare
- ulei de masline pentru prajit
- cateva lg sos bechamel
- cateva lg cascaval ras pentru final
SOS BECHAMEL
- 75 gr unt gras
- 70 gr amidon
- 1 l lapte
- 1/2 lta nucsoara
- piper alb macinat
- 2 galbenusuri
- 50 gr cascaval ras
LEGUME
Cartofii se taie pe lungime in felii de 1/2 cm grosime.
Se prajesc in ulei incins cat sa devina putin moi.
Vinetele se taie pe lungime in felii de 1/2 cm grosime.
Se presara cu sare si se lasa asa pentru 30 de minute.
Le spalam de sare, le uscam cu servetele si le prajim in ulei cat sa devina moi.
Se scot si se lasa la scurs pe servetele.
Dovleceii se taie pe lung in fasii si se prajesc.
Alternativ, legumele se pun in tava de copt tapetata cu hartie.
Se ung cu ulei de masline si se coc la 200 ° C timp de 10 '- 15', pana se inmoaie si se rumenesc usor.
SOS DE CARNE
In putin ulei punem ceapa si usturoiul tocate, adaugam sare.
Cand ceapa este moale se pune carnea.
Se adauga vinul si se fierbe cat sa se evapora alcoolul.
Se adauga rosiile decojite si taiate marunt, bulion, piper, scortisoara, ienihahar, sare.
Lasam la fiert cu capac.
Este gata cand sosul de carne devine grosut.
Adaugam 4 lg sos bechamel in carne si amestecam bine (optional).
Scoatem batul de scortisoara si foaia de dafin .
SOS BECHAMEL
Intr-o cratita se topeste untul.
Se pune treptat amidonul amestecand sa nu se prinda.
Cand s-a ingrosat incepem sa turnam laptele, putin cate putin.
Cand sosul s-a ingrosat, ca o smantana mai lichida, oprim focul.
Adaugam oul amestecand energic.
Incorporam cascavalul, piperul, nucsoara.
MONTARE MUSACA
In forma de copt aranjam cartofii unul langa celalalt, presaram pipere si sare.
Peste cartofi intindem jumatate din cantitatea de vinete si dovlecelul.
Peste legume punem sosul de carne.
Acoperim carnea cu feliile de vinete ramase.
Deasupra punem sosul bechamel peste care presaram cascaval.
Coacem musacaua la 180°C , aproximativ 60΄, pana cand suprafata este bine rumenita.