Sos de busuioc \ Pesto


*se folososte pentru a prepara paste; la prepararea pizzei inlocuieste sosul de rosii; se serveste cu friptura, lasagna vegetala, pe paine...

  • 25 gr frunze prospete de busuioc
  • 50 ml ulei de masline 
  • 7 gr seminte de pin 
  • 1/2 catel mare de usturoi
  • 35 gr parmezan ras
  • putina sare


Frunzele de busuioc se spala si se sterg cu servetel.
Usturoul se pune  in mojar si se piseaza, apoi se adauga si pinul.
Se adauga frunzele de busuioc si putina sare, zdrobim prin rotirea usoara a pistilului.
Cand din frunze iese un lichid verde se adauga parmezanul si se amesteca bine.
Se toarna uleiul in fir, amestecand  pana obtinem un sos omogen.

Sosul oxideaza, de aceea il vom prepara rapid. 
Daca nu il folosim imediat, turnam putin ulei deasupra si inchidem vasul ermetic. 
Se poate pastra la frigider 2-3 zile.



Vita cu sos de stridii

*2 portii

MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
  • 300 gr carne de vita ( fasii de aprox 5 cm)
  • 1 l-ta amidon
  • 1/2 l-ta  rasa bicarbonat
  • 3 lg sos de soia
  • 2 lg vin de orez / vin alb 
  • piper
  • 1 lg ulei


SOS
  • 3 lg sos de stridii
  • 2 lg sos de soia
  • 3 lg apa amestecata cu 1 lta amidon (optional)

OPTIONAL
  • 1 lg ghimbir tocat marunt
  • 3 catei de usturoi tocati
  • 1-2 ardei iuti uscati întregi sau taiati / 1/2 l-ta fulgi de ardei
  • 1 ceapa medie julien / 3-4 cepe verzi taiate bucatele de 3 cm
  • 1 morcov taiat bastonase
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde taiat fasii

* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.

*servim cu orez fiert





In putin ulei incins se prajeste carnea 2-3 minute la foc mare, amestecand continuu pana se rumeneste usor. O scotem pe farfurie.

In acelasi wok/tigaie mai punem putin ulei si adaugam pe rand : ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, ceapa, morcovul, ardeiul gras si calim la foc mare aproximativ 3-4 minute, cat sa le fragezim putin.

Peste legume punem sosurile.

Adaugam carnea si calim 1 minut.

Adugam apa cu amidon, amestecam sa se ingroase putin si oprim focul (optional).

Pui marocan / Tajine de pui cu lamai murate

INGREDIENTE
  • 1 kg  pulpe  de pui / un pui micut
  •  1-2 lamai murate 
  • masline verzi (aprox. 1/2 cana)
  • 1 l-ta turmeric
  • 1/2 l-ta chimion macinat
  •  piper negru macinat
  • 1/2 l-ta ghimbir prospat
  • 4 catei mai de usturoi pisati
  • 2-3 cepe tocate
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • ulei de masline
  • putina apa (maxim 200 ml)
  • sare
  • cartofi (optional) taiati pe lung in felii groase
*optional vas tajine
*optional cuscus pentru garnitura, daca nu folosim cartofi


Faceti o pasta din putin  ulei,  tumernic, chimion, piper, ghimbir, usturoi. Ungeti puiul si dati-l  la rece pentru minim 1 ora sau peste noapte.

Se pune ceapa pe fundul vasului, puiul, ulei si putina apa. 
Acoperim vasul si-l introducem in cuptor. 
Cand puiul este aproape gata punem cartofii, patrunjel, masline, lamaile si cartofii si dam la cuptor



LAMAI MURATE
  • 2 lamai
  • sare
  • ulei de masline
Lamaile se taie in 4 pana aproape de baza. Intre feliile fiecarei lamai punem 1 l-ta de sare, cu varf.Se aseaza lamaile in borcan, prasam usor.Punem 1 lg ulei de masline.
In aproximativ 3 saptamani se pot consuma.

Tarhon în otet

*folosit pentru aromatizarea ciorbelor cu afumatura, carne, cartofi sau fasole boabe.


  • frunze de tarhon
  • otet






Se acopera frunzele cu otet, se pune capacul si se pastreaza la loc racoras.


NOTA* Tulpinele ramase se pot folosi pentru a obtine otet aromatizat cu tarhon: le punem intr-o sticla si turnam otet din vin; inchidem sticla si dam la rece.
Se foloseste in salate sau pentru a acri ciorba.

Cheesecake pufos fara coacere

CRUSTA 
  • 300 gr biscuiti digestivi, sfaramati marunt
  • 100 gr unt topit
  • 1 lingurita scortisoara
*se amesteca ingredientele; se pun pe fundul formei de tort (de 20-24 cm) acoperita cu hartie de copt; se preseaza  si se da la rece



UMPLUTURA
  • 500 gr crema de branza  Philadelphia
  • 10 gr gelatina simpla (un plic)
  • 60 ml apa rece
  • 100 g zahar
  • 200 gr smantana grasa
  • 200 gr frisca batuta
*branza se mixeaza cu zaharul pana devine cremoasa, apoi se pune usor gelatina hidratata si diluata la bain marie ; smantana se amesteca cu frisca, compozitia se pune peste branza amestecand usor; turnam totul peste blatul de biscuiti si bagam la frigider


TOPPING
  • 200 gr afine (puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)
  • 2 linguri de apa
  • 100 gr zahar tos
*se prepara pe foc

SAU
  • dulceata afine / coacaze


Prajitura cu branza de vaci

*reteta veche 

ALUAT
  • 500 gr faina
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • 175 ml lapte batut / iaurt
  • 1 ou
  • 75 gr zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • sare
  • tava apox. 25x30 cm

COMPOZITIE
  • 1 kg branza de vaci
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 50 gr faina (2  lg.cu varf)
  • 100 gr stafide
  • vanilie
  • esenta lamaie / coaja de lamaie


Pentru foi se amesteca toate ingredientele.

Aluatul  framantat  se lasa la odihnit 30 de minute sau se tine la frigider minim 2 ore.
Intindem 2 foi intre care vom pune compozitia.
Coacem pana cand se rumeneste frumos.

Supă crema de conopida

Ingrediente
  • 1 conopida potrivita (aproximativ 500 gr)
  • 2 cartofi 
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 4 catei usturoi
  • dafin
  • 1/2 l-ta chimen
  • piper macinat
  • apa
  • sare
  • 1-2 lg ulei

Pentru servit
  • smantana (optional)
  • patrunjel / marar (optional)
  • crutoane (optional)





Legumele, chimenul si foile de dafin se pun la fiert in apa calda.
Legumele se strecoara (nu aruncam zeama) si se paseaza.
Peste piureul obtinut se adauga din zeama in care au fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Punem  piper si ulei.
Se serveste cu smantana, patrunjel / marar sau crutoane.

Salata de rosii turceasca / Ezme

  • 3 rosii medii
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapa
  •  2 catei mari de usturoi
  •  1-2 ardei iuti verzi
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • 1 l-ta  menta uscata / 1 lg frunze verzi tocate
SOS
  • 3-4 lg ulei de masline
  • 1/4 lamaie, zeama
  • 1-2 lg melasa de rodii
  • 1 l-ta  pasta de ardei iute
  • 1 lg pasta de tomate
  • 1 l-ta sumac
  • 1/2 l-ta fulgi de ardei
  •  piper macinat
  • sare


Legumele si verdeata se toaca foarte marunt.
Separat amestecam ingredientele pentru sos, turnam peste legume.
Se lasa la rece 30 de minute, pentru un gust mai bun.

Cartofi cu lamaie

*reteta proprie

  • cartofi fierti
  • morcovi fierti
  • cartofi mov fierti / sfecla coapta (optional)
  • patrunjel
  • zeama de lamaie
  • ulei de masline
  • sare
  • piper macinat





Sos iute de ardei

     * gust iute-dulce-acrisor... pentru friptura, pizza...



    • 500 gr ardei iute rosu
    • 500 gr ardei capia
    • 2 cepe medii
    • 1 capatana usturoi
    • 400 gr zahar
    • 500 ml otet 
    • 1 l-ta sare
    • oregano, busuioc, cimbru (aproximativ cate 1 lingurita din fiecare *optional)


    Se scot semintele, folositi manusi!
    Ardeiul, ceapa si usturoiul se toaca marunt sau se paseaza cu ajutorul blenderului daca vrem un sos fin.
    Se combina toate ingredientele si se fierbe sosul aproximativ 1 ora.
    Sosul fierbinte se toarna in borcane si se depoziteaza in camara.


    Nota  *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 ml




    Rulada cu visine

    ALUAT
    • 3 oua
    • 3 lg zahar
    • 3 lg faina

    MODEL
    • 3 lg din aluatul pentru blat +colorant rosu 
    • 3 lg din aluatul pentru blat +colorant verde
    • putina faina

    UMPLUTURA
    • 200 gr visine proaspete/congelate
    • zahar dupa gust
    • 1-2 lg amidon 
    • *se prepara pe foc
    • 200 gr frisca










    Snitele

    Snitele pariziene *reteta frantuzeasca
      • piept de pui / vita / porc
      • faina
      • ou batut
      • piper
      • sare  

      Snitele vieneze * reteta austriaca
      •  vita / porc / piept de pui
      • faina
      • ou batut
      • pesmet
      • piper
      • sare

      Snitele crocante
      • piept de pui  / porc / vita
      • faina
      • ou batut
      • fulgi de porumb usor zdrobiti
      • piper
      • sare

      snitel vienez

      snitel crocant


      snitel parizian

      Se sevesc cu garnitura preferata si sos gorgonzola
      Carnea se acopera cu folie alimentara si se bate pe ambele parti, folia nu lasa carnea sa se rupa.
      Se condimenteaza cu sare si piper.
      Dam carnea prin faina, ou si pesmet /fulgi de porumb / faina, in functie de ce snitel preparam.
      Se prajesc in ulei incins, la foc mediu, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.
      Se scot pe servetele de hartie.

      Papanasi

      *4 papanasi

      ALUAT
      • 250 gr branza grasa de vaci 
      • 1 ou
      • 50 gr zahar
      • 1/2 l-ta (rasa) bicarbonat 
      • 125 gr faina
      • 1 esenta de lamaie / coaja de lamaie / vanilie

      PENTRU SERVIT
      • smantana grasa
      • dulceata de afine (coacaze, visine, etc.) 
      • zahar pudra 







      Amestecam branza, oul, mirodeniile si zaharul.
      Adaugam faina si bicarbonatul si amestecam usor, nu framanta foarte mult fiindca papanasii  nu vor mai fi pufosi.
      Aluatul final este lipicios, il lasam 10-15 minute sa se odihneasca.

      Se pune uleiul la incins. 
      Impartitm  aluatul in 4 linguri de coca pentru gogosele si 4 lingurite pentru motul rotund.
      Cu mana data bine prin faina formam 4 bilute  si 4 discuri in care modelam o gaura cu degetul. 
      Prajim la foc mic pe ambele parti. Se scot si se pun la scurs pe un prosop de hartie.

      Papanasii se servesc cu smantana asezonata cu dulceata, presarati cu zahar pudra.

      Gem de zmeura si capsuni

      • 700 gr zmeura
      • 300 gr capsuni
      • 500 gr zahar
      • zeama de lamaie



      Punem zaharul peste zmeura si amestecam usor.
      Fierbem la foc mare aproximativ 15 minute.
      Adaugam si capsunile si continuam fierberea inca 15-20 de minute.
      Dulceata se pune fierbinte in borcane.

      Kaizer / Pastramă / Suncă

      KAIZER
      • piept de porc / fleica 1,5 kg 
      • sare aproximativ 150 gr (4 lg) 
      • condimente (usturoi, boia, piper, fulgi de ardei, sumac, foi de dafin, cimbru, etc) 
      • zeama de varza / vin si apa 1:1 / bors







      Carnea se taie in 3-4 bucati.

      Se freaca cu condimente macinate si usturoi.

      Se presara generos cu sare si se tine la rece la marinat 3-7 zile.

      Dupa marinare se scutura de sare si se fierbe in zeama de varza in care am pus boabe de piper, catei de usturoi, foi de dafin.

      Este gata cand intra furculita usor in carne (aproximativ 30 de minute).

      Se scoate si se lasa la scurs.

      Se freaca cu boia.



      SLANINA 

      *fierberea şi afumarea sunt opţionale

      • slanina de porc cu sorici 
      • usturoi 
      • sare 
      • boia 
      • foi de dafin (optional) 
      • piper (optional) 
      • zeama de varza (optional) 

      METODA 1

      Puneti slanina intr-o caserola sorici peste sorici, pentru ca acesta sa se fragezeasca.

      Adaugati sare grunjoasa cat mai multa, sa stea pe toate partile intr-un strat de sare din care slanina sa nu se vada, isi va lua sare cat are nevoie.

      Se lasa in sare 2 - 3 saptamani (depinde de grosime), intre timp mai punem sare daca s-a topit .

      Cand se scoate din sare se spala cu apa rece si se lasa putin sa se zvante (sau doar o scuturam bine de sare).

      Optional: frecati bine suncile pe toate partile cu usturoi pisat; presarati putin piper macinat si putina frunzea de dafin maruntita; lasati la rece 4-5 zile apoi indepartati usturoiul si ungeti cu boia.


      METODA 2

      Zeama de varza cu boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi se da in clocot apoi se adauga slanina.

      Cand intra furculita usor in slanina este gata (3-5 minute), daca se fierbe prea mult devine moale.

      O scatem din zeama si o lasam sa se zvinte.

      Frecam sunca cu usturoi pisat pe partea fara sorici, presaram boia pe toate partile.




      PASTRAMA DE OAIE 
      • 1 kg cotlet, ceafa de oaie / capra 
      • 20 gr sare grunjoasa 
      • 1 l-ta miere 
      • 1 l-ta menta uscata 
      • 1 lg cimbru 
      • 1 l-ta rozmarin 
      • 1 frunza dafin 
      • 1/2 l-ta piper 
      • 1/2 l-ta fulgi de ardei 
      • 5 catei mari de usturoi 
      • 1 ceapa medie 
      • 2 lg ulei 
      • vin rosu 
      • busuioc (optional) 
      • ienibahar (optional) 

      Carnea se curata de pielite si se unge cu ulei.

      Se freaca cu condimente apoi se pune intr-un vas.

      Se adauga dafinul rupt in bucatele, usturoiul zdrobit usor, ceapa taiata felii.

      Se acopera cu vin si se pune un capac peste vas.

      Se lasa la marinat 3-4 zile, in fiecare zi intoarcem bucatile de carne.

      Scoatem carnea si o punem la vant maxim o zi, avem grija sa nu se usuce prea mult pentru a ramane frageda!

      Daca nu putem sa o uscam afara, o tinem cateva ore in servetele absorbante.

      Pastrama se pastreaza rulata ca sa ramana un pic suculenta.

      Se frige la jar domol ungandu-se din cand in cand cu usturoi pisat pus in apa cu sare, pentru gust si hidratate.