Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Paste cu spanac
- 250 g paste
- 300 gr spanac congelat
- cativa catei de usturoi
- 1 ceapa mica
- ardei iute rosu (optional)
- putin bulion
- apa
- piper
- sare
- ulei
- parmezan / gorzonzola / telemea (optional)
Se fierb pastele, se spala cu apa rece si se scurg.
Ceapa si ardeiul iute se calesc usor.
Adugam spanacul, putina apa si fierbem 3-4 minute, potrivim cu sare si piper.
Adaugam usturoiul pisat si bulion, fierbem cateva minute.
Presaram branza rasa, amestecam usor.
Punem pastele peste spanac, amestecam si oprim focul.
Adugam spanacul, putina apa si fierbem 3-4 minute, potrivim cu sare si piper.
Adaugam usturoiul pisat si bulion, fierbem cateva minute.
Presaram branza rasa, amestecam usor.
Punem pastele peste spanac, amestecam si oprim focul.
Sos de busuioc \ Pesto
*se folososte pentru a prepara paste; la prepararea pizzei inlocuieste sosul de rosii; se serveste cu friptura, lasagna vegetala, pe paine...
- 25 gr frunze prospete de busuioc
- 50 ml ulei de masline
- 7 gr seminte de pin
- 1/2 catel mare de usturoi
- 35 gr parmezan ras
- putina sare
Frunzele de busuioc se spala si se sterg cu servetel.
Usturoul se pune in mojar si se piseaza, apoi se adauga si pinul.
Se adauga frunzele de busuioc si putina sare, zdrobim prin rotirea usoara a pistilului.
Cand din frunze iese un lichid verde se adauga parmezanul si se amesteca bine.
Se toarna uleiul in fir, amestecand pana obtinem un sos omogen.
Sosul oxideaza, de aceea il vom prepara rapid.
Daca nu il folosim imediat, turnam putin ulei deasupra si inchidem vasul ermetic.
Se poate pastra la frigider 2-3 zile.
Vita cu sos de stridii
*2 portii
MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
OPTIONAL
* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.
*servim cu orez fiert
MARINADA
*se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 30 minute la rece, de preferat 24 ore.
- 300 gr carne de vita ( fasii de aprox 5 cm)
- 1 l-ta amidon
- 1/2 l-ta rasa bicarbonat
- 3 lg sos de soia
- 2 lg vin de orez / vin alb
- piper
- 1 lg ulei
SOS
- 3 lg sos de stridii
- 2 lg sos de soia
- 3 lg apa amestecata cu 1 lta amidon (optional)
OPTIONAL
- 1 lg ghimbir tocat marunt
- 3 catei de usturoi tocati
- 1-2 ardei iuti uscati întregi sau taiati / 1/2 l-ta fulgi de ardei
- 1 ceapa medie julien / 3-4 cepe verzi taiate bucatele de 3 cm
- 1 morcov taiat bastonase
- 1/2 ardei rosu
- 1/2 ardei verde taiat fasii
* puteti sa adaugati ciuperci si legumele care va plac (ardei, ardei iute, morcovi, brocoli, ananas) sau puteti renunta la ele.
*servim cu orez fiert
In acelasi wok/tigaie mai punem putin ulei si adaugam pe rand : ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul, ceapa, morcovul, ardeiul gras si calim la foc mare aproximativ 3-4 minute, cat sa le fragezim putin.
Peste legume punem sosurile.
Adaugam carnea si calim 1 minut.
Adugam apa cu amidon, amestecam sa se ingroase putin si oprim focul (optional).
Pui marocan / Tajine de pui cu lamai murate
INGREDIENTE
- 1 kg pulpe de pui / un pui micut
- 1-2 lamai murate
- masline verzi (aprox. 1/2 cana)
- 1 l-ta turmeric
- 1/2 l-ta chimion macinat
- piper negru macinat
- 1/2 l-ta ghimbir prospat
- 4 catei mai de usturoi pisati
- 2-3 cepe tocate
- 1 legatura patrunjel tocat
- ulei de masline
- putina apa (maxim 200 ml)
- sare
- cartofi (optional) taiati pe lung in felii groase
*optional vas tajine
*optional cuscus pentru garnitura, daca nu folosim cartofi
Faceti o pasta din putin ulei, tumernic, chimion, piper, ghimbir, usturoi. Ungeti puiul si dati-l la rece pentru minim 1 ora sau peste noapte.
Se pune ceapa pe fundul vasului, puiul, ulei si putina apa.
Acoperim vasul si-l introducem in cuptor.
Cand puiul este aproape gata punem cartofii, patrunjel, masline, lamaile si cartofii si dam la cuptor
LAMAI MURATE
- 2 lamai
- sare
- ulei de masline
In aproximativ 3 saptamani se pot consuma.
Tarhon în otet
*folosit pentru aromatizarea ciorbelor cu afumatura, carne, cartofi sau fasole boabe.
- frunze de tarhon
- otet
Se acopera frunzele cu otet, se pune capacul si se pastreaza la loc racoras.
NOTA* Tulpinele ramase se pot folosi pentru a obtine otet aromatizat cu tarhon: le punem intr-o sticla si turnam otet din vin; inchidem sticla si dam la rece.
Se foloseste in salate sau pentru a acri ciorba.
Cheesecake pufos fara coacere
CRUSTA
- 300 gr biscuiti digestivi, sfaramati marunt
- 100 gr unt topit
- 1 lingurita scortisoara
UMPLUTURA
- 500 gr crema de branza Philadelphia
- 10 gr gelatina simpla (un plic)
- 60 ml apa rece
- 100 g zahar
- 200 gr smantana grasa
- 200 gr frisca batuta
TOPPING
- 200 gr afine (puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)
- 2 linguri de apa
- 100 gr zahar tos
SAU
- dulceata afine / coacaze
Prajitura cu branza de vaci
*reteta veche
ALUAT
- 500 gr faina
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 175 ml lapte batut / iaurt
- 1 ou
- 75 gr zahar
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- coaja de lamaie
- sare
- tava apox. 25x30 cm
COMPOZITIE
- 1 kg branza de vaci
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 50 gr faina (2 lg.cu varf)
- 100 gr stafide
- vanilie
- esenta lamaie / coaja de lamaie
Intindem 2 foi intre care vom pune compozitia.
Coacem pana cand se rumeneste frumos.
Supă crema de conopida
Ingrediente
- 1 conopida potrivita (aproximativ 500 gr)
- 2 cartofi
- 1 radacina patrunjel
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 4 catei usturoi
- dafin
- 1/2 l-ta chimen
- piper macinat
- apa
- sare
- 1-2 lg ulei
Pentru servit
- smantana (optional)
- patrunjel / marar (optional)
- crutoane (optional)
Legumele, chimenul si foile de dafin se pun la fiert in apa calda.
Legumele se strecoara (nu aruncam zeama) si se paseaza.
Peste piureul obtinut se adauga din zeama in care au fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Punem piper si ulei.
Se serveste cu smantana, patrunjel / marar sau crutoane.
Salata de rosii turceasca / Ezme
- 3 rosii medii
- 1 ardei capia
- 1 ceapa
- 2 catei mari de usturoi
- 1-2 ardei iuti verzi
- 1/2 legatura de patrunjel
- 1 l-ta menta uscata / 1 lg frunze verzi tocate
SOS
- 3-4 lg ulei de masline
- 1/4 lamaie, zeama
- 1-2 lg melasa de rodii
- 1 l-ta pasta de ardei iute
- 1 lg pasta de tomate
- 1 l-ta sumac
- 1/2 l-ta fulgi de ardei
- piper macinat
- sare
Separat amestecam ingredientele pentru sos, turnam peste legume.
Se lasa la rece 30 de minute, pentru un gust mai bun.
Sos iute de ardei
- 500 gr ardei iute rosu
- 500 gr ardei capia
- 2 cepe medii
- 1 capatana usturoi
- 400 gr zahar
- 500 ml otet
- 1 l-ta sare
- oregano, busuioc, cimbru (aproximativ cate 1 lingurita din fiecare *optional)
Se scot semintele, folositi manusi!
Ardeiul, ceapa si usturoiul se toaca marunt sau se paseaza cu ajutorul blenderului daca vrem un sos fin.
Se combina toate ingredientele si se fierbe sosul aproximativ 1 ora.
Sosul fierbinte se toarna in borcane si se depoziteaza in camara.
Nota *ingredientele sunt pentru 3 borcane de 400 ml
Snitele
- piept de pui / vita / porc
- faina
- ou batut
- piper
- sare
Snitele vieneze * reteta austriaca
- vita / porc / piept de pui
- faina
- ou batut
- pesmet
- piper
- sare
Snitele crocante
- piept de pui / porc / vita
- faina
- ou batut
- fulgi de porumb usor zdrobiti
- piper
- sare
snitel vienez |
snitel crocant |
Se sevesc cu garnitura preferata si sos gorgonzola
Carnea se acopera cu folie alimentara si se bate pe ambele parti, folia nu lasa carnea sa se rupa.
Se condimenteaza cu sare si piper.
Dam carnea prin faina, ou si pesmet /fulgi de porumb / faina, in functie de ce snitel preparam.
Se prajesc in ulei incins, la foc mediu, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.Se scot pe servetele de hartie.
Papanasi
*4 papanasi
ALUAT
- 250 gr branza grasa de vaci
- 1 ou
- 50 gr zahar
- 1/2 l-ta (rasa) bicarbonat
- 125 gr faina
- 1 esenta de lamaie / coaja de lamaie / vanilie
PENTRU SERVIT
- smantana grasa
- dulceata de afine (coacaze, visine, etc.)
- zahar pudra
Amestecam branza, oul, mirodeniile si zaharul.
Adaugam faina si bicarbonatul si amestecam usor, nu framanta foarte mult fiindca papanasii nu vor mai fi pufosi.
Aluatul final este lipicios, il lasam 10-15 minute sa se odihneasca.
Se pune uleiul la incins.
Impartitm aluatul in 4 linguri de coca pentru gogosele si 4 lingurite pentru motul rotund.
Cu mana data bine prin faina formam 4 bilute si 4 discuri in care modelam o gaura cu degetul.
Prajim la foc mic pe ambele parti. Se scot si se pun la scurs pe un prosop de hartie.
Papanasii se servesc cu smantana asezonata cu dulceata, presarati cu zahar pudra.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)