Tocana de porc cu cartofi



  • 500 - 600 gr carne de porc mai grasa
  • 3 cepe mari
  • 1 kg cartofi
  • 3 catei de usturoi
  • piper
  • foi de dafin
  • 1 lg boia de ardei (optional)
  • bulion / rosii in conserva
  • apa
  • ulei
  • sare





Rumenim carnea taiata bucatele. 
Adaugam ceapa si putina sare, calim.
Punem boia si condimente, lasam 1-2 minute apoi punem apa calduta.
Cand carnea este aproape gata, punem cartofii taiati, bulionul si apa cat sa acoperim.
Dupa ce au fiert cartofii, adaugam usturoiul tocat marunt si putina boia.
Servim cu patrunjel verde.

Negresa insiropata

*reteta veche, de la mama


COMPOZITIE
  • 1 cana lapte (250 ml)
  • 1 1/2 cana zahar (300 g)
  • 200 gr. unt
  • cacao neagra (100 g)
  • 1 1/2 cana faina (375 g)
  • 3 oua mari
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 esenta rom
  • 1 esenta vanilie

SIROP
  • 125 gr. unt
  • cacao (50 g)
  • 1 cana lapte (300 ml)
  • 1 esenta rom





COMPOZITIE
Se pun intr-o cratita la foc mic laptele, zaharul, cacaoa (cat mai multa).
Dupa ce s-a topit zaharul, se ia de pe foc cratita si se adauca untul.
Se lasa la racit apoi se adauga galbenusurile, esenta de rom, bicarbonatul stins cu putin otet si faina, amestecand cu lingura.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compotitie usor, amestecand de jos in sus cu lingura.
Compozitia se pune in tava de aragaz unsa cu putin ulei si tapetata cu faina.
Se coace la foc mediu aproximativ 30 minute.
Se lasa la racit, se taie felii si se insiropeaza.

SIROP
Laptele, cacaoa si untul se pun intr-o cratita la foc mic pana se topesc toate ingredientele; se lasa la racit apoi se toarna peste negresa rece.
Acest sirop va patrunde mai mult partea exterioara a prajiturii, avand textura ciocolatei topite la cateva ore dupa aplicare.


Rulada cu frisca si nuci

BLAT

  • 4 oua
  • 4 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 lg. ulei
  • putina sare

CREMA


  • 200 ml. frisca (batuta)
  • nuci macinate  
  • esenta trandafiri (sau ce va place) 
Altele
Tava de la aragaz, hartie de copt.
1 lg.=1 lingura











Tort Diplomat fara blat

  Tort cu crema pufoasa
  • 125 ml. lapte /500
  • 2 galbenusuri  /6
  • 50 gr. zahar / 125
  • 1 lingura amidon  /3
  • 250 ml. frisca (batuta) /500
  • 10 gr. gelatina granule (1 plic) /10 gr
  • stafide inmuiate in rom
  • coaja de portocala confiata
  • portocale, ananas, etc.







Gelatina se pune la hidratat  acoperita cu 75 ml apa rece, pentru 10 minute.

Galbenusurile se freaca cu zahar si amidon, se adauga laptele. Punem compozitia la fiert pe bain-marie, amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana. Oprim focul și adăugăm stafide.

In compozitia calduta adăugăm gelatina amestecând cu lingura, va rezulta o crema mai lichida fiindcă se topește gelatina.

Adaugam frisca batuta amestecand incet, stafidele și coaja confiata tăiată marunt. Rezulta o crema pufoasa.

Imbracam total partea interioara a unei  cratite micute  cu folie alimentara si aseazam felii de portocale pe peretii interiori si pe fundul oalei (sau putem folosi forma de tort de 17 cm).

Se toarna puțină compoziție in forma, presărăm fructe, abaugam cremă...repetam.
Se da la rece cel putin cateva ore.

Inainte de servire se intoarce cratita, rasturnand tortul pe un platou: partea de jos a tortului (pe pe fundul cratitei) va deveni partea superioara a tortului.

Nota: nu folosiți fructe exotice proaspete (ananas, kiwi...) fiindcă lichefiază gelatina.

Tort Egiptean

*reteta  Croatia de aici 

Va recomand sa tineti tortul la frigider 2 zile, pentru a se topi caramelul in crema de frisca! Este foarte fin la gust...


Blat (compotitia este pentru 2 foi):

  • 10 albusuri
  • putina sare
  • 10 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 200 gr. nuci macinate (maruntite fin)
  •  forma  tort de 26 cm / 28 cm

Crema vanilie

  • 10 galbenusuri
  • 7  linguri de zahar
  • 600 ml. lapte
  • 4 linguri amidon
  • 200 gr. unt
  • esenta de vanilie

Crema frisca

  • 300 ml. frisca batuta
  • 300 gr. zahar caramelizat
  • 200 gr. nuci macinate (bucatele mai mari)


Blatul
Din compozitia de mai sus se coc 2 foi in forma de tort cu diametul de 26. 
Nuca se macina.
Albusurile reci se bat spuma cu putina sare pana se intaresc.
Se adauga treptat zaharul, continuand mixarea pana cand spuma devine putin lucioasa. 
Adaugam incet faina si nucile. 
Compozitia se imparte in 2,  foile se coc pe fundul formei de copt acoperita cu hartie de copt, fara sa punem inelul. 
Fiecare blat se coace aproximativ 35 minute la foc mic.

Crema de vanilie
Intr-o craticioara se amesteca galbenusurile, zaharul, laptele si amidonul. 
Punem pe foc, amestecam continuu (eu folosesc mixerul la viteza mica) pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca. 
Se lasa la racit apoi se adauga vanilia si untul batut spuma, putin cate putin.


Crema  de frisca
Punem zaharul la topit la foc mic pana capata culoarea aurie. 
Turnam caramelul pe o foaie de copt unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca apoi il spargem in bucatele mici in robotul de bucatarie sau intr-o punga.
Nuca macinata se amesteca cu frisca batuta apoi adaugam zaharul zdrobit.

ASAMBLARE TORT
Crema de vanilie se imparte in 2 parti.
Crema de frisca se imparte in 3 parti.
Peste primul blat  intindem o parte din crema de vanilie, apoi o parte din crema de frisca, al doilea blat, crema vanilie, crema frisca.
Finisam lateralele tortului cu partea a 3 a din crema de frisca.


NOTA: pentru forma de 21 cm injumatatiti ingredientele.







Focaccia

*reteta italiana 
*pentru 6 persoane
  • 600 gr faina Manitoba / faina 000
  • 25 gr drojdie
  • 400 ml apa
  • 2 l-te zahar /  1 malț
  • 140 ml ulei de masline extravirgin
  • 15 gr sare pentru aluat
  • sare pentru presarat, dupa gust
In vasul de framantat se dizolva sarea si zaharul în apa calda, se pun 40 ml ulei, 300 gr faina si se amesteca bine.
Adaugam drojdia amestecand 2 minute si restul de faina, framantam pana obtinem un aluat neted.

In tava de aragaz se toarna 50 ml de ulei. 
Bila de  aluat se pune in tava peste ulei si se perie cu putin ulei din tava. Se lasa la crescut  aproximativ o ora, sa-si dubleze volumul.
Se intinde aluatul direct in tava pe toata suprafata acesteia, cu mainile. Se unge suprafata aluatului cu ulei si se presara sare. Se lasa iar la crescut aproximativ 30 de minute.
Cu varfurile degetelelor se preseaza toata suprafata aluatului, sa avem mici santuri, turnam restul de ulei (50 ml) peste aluat, lasam la crescut aproximativ 30 de minute. 
Se pulverizeaza aluatul cu apa.
Se coace in cuptor la 200 grade.

Ciorbă de praz

 *reteta din zona Arges

  • 1 kg praz taiat rondele
  • 2-3 morcovi dati pe razatoare
  • 3 flori de marar uscate
  • 1 canuta orez
  • zeama de varza
  • apa
  • sare
  • 1-2 lg ulei

Supa de rosii

  • 1 kg de rosii bine coapte 
  • 2-3 morcovi taiati fasii/rondele 
  • 1 ceapa mare 
  • 1 canuta orez / galuste (optional)
  • 1 țelină mica (optional)
  • busuioc uscat 
  • apa
  • sare  
  • 1 lg ulei de masline



Paine sarbeasca / Paine floare

*reteta sarbeasca

ALUAT
  • 250 ml lapte
  • 12.5 gr drojdie proaspata
  • 1 l-ta sare
  • 1 lg zahar
  • 400 gr faina
ALTELE
  • 100 gr unt topit /ulei
  • 1 galbenus pentru uns painea
  • seminte susan/mac...





Se framanta aluatul si se lasa la crescut 1 ora.
O tava rotunda (diamentru 22-24 cm) se unge cu ulei.
Se imparte aluatul in 12 bilute, fiecare biluta se aplatizeaza formand un cerc.
Incepem să formăm floarea: fiecare “petală” se va unge cu unt/ulei pe ambele parti.
"Petalele" se pun in tava usor suprapuse, formand o floare.
Se lasa la crescut.
Se unge cu ou si se presara seninte.
Se coace.




Orez chinezesc

*2 portii
  • 200 gr orez
  • 400 ml apa 
  • sare

Orezul spalat  se pune la fiert in apa rece cu sare.
Cand da in fiert acoperim oala, dam focul la minim si fierbem 10 minute fara sa ridicam capacul. 
Oprim focul si lasam orezul acoperit 15-20 de minute.
Descoperim si-l afanam usor cu furculita.

Ciorba de dovlecei

 *reteta din zona Arges

  • 2 dovlecei medii
  • 2-3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 3 flori de marar uscate
  • 1 canuta orez
  • 1 cana corcoduse / bors
  • apa
  • sare
  • ulei

Se scoate miezul dovleceilor.
Toate legumele se taie cubulete si se pun la fiert.
Corcodusele se fierb separat cu apa cat sa le acopere; se scot samburii.
Cand legumele sunt aproape fierte, punem orezul si zeama de corcoduse. Potrivim de sare, punem ulei si florile uscate de marar. Mai fierbem cateva minute.


nu inlocuiti ingredientele si nu puneti nimic in plus, ciorba este delicioasa gatita asa.

Cozonac pufos

Primul meu cozonac

Ingredientele sunt pentru 1 cozonac

  • 500 gr. faina alba
  • 30 gr. drojdie proaspata
  • 125 gr. zahar
  • 250 ml. lapte
  • 100 gr. unt topit (caldut)
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja 1 lamaie / 1 portocala, vanilie
  • 1 galbenus pentru uns+2 linguri lapte 
  • fructe uscate /rahat (pentru umplutura)





In laptele cald se pune zaharul si se amesteca pana acesta se dizolva.

Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte indulcit (sa nu fie fierbinte!) si se pune in maijlocul fainii (intr-o mica scobitura).

Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie, esenta de vanilia. Le turnam in castronul cu faina impreuna cu restul de lapte dulce. 
Se framanta, ungandu-ne mainile cu unt... pana cand se termina tot untul.

Aluatul se lasa la crescut aproximativ 1,30-2 ore.

NOTA: cat timp creste aluatul, facem (optional) 2-3 impachetari pentru a obtine un miez pufos: rasturnati aluatul incet pe blatul presarat cu faina, se apasa delicat aluatul sa iasa gazele, dupa care trageti usor de fiecare latura apoi impaturiti ca un plic, acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut; repetati impachetarea a 2- a cand aluatul a crescut iarasi, apoi lasati iar la crescut. 
*Tehnica intins si impaturit o puteti vede aici.

Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 2 bucati.
Ungem suprafata de lucru cu ulei.
Intindem doua foi dreptunghiulare, cu mainile; pe fiecare foaie punem umplutura dorita; rulam fiecare foaie pe latura lunga; impletim cele doua suluri umplute, prin rasucire.
Cozonacul format se pune  in tava la crescut, aproximativ 1 ora. 

Se unge cu ou amestecat cu lapte, se presara zahar tos sau seminte. Se coace aproximativ 40 minute.


UMPLUTURA CU NUCA (pentru 500 gr faina)
  • 4 albusuri batute spuma cu 4 linguri de zahar
  • 200 g nuca macinata
  • *se amesteca usor


UMPLUTURA CU NUCA SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
  • 200 gr finetti /ciocolata rasa
  • 150 gr nuca macinata
  • *se amesteca


UMPLUTURA CU NUCA, GEM SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
  • 250 gr nuca macinata mare
  • 200 gr gem gros de caise
  • 1 lg cacao
  • 200 ciocolata amaruie rupta in bucatele mici
  • cateva lg de lapte daca compozitia este prea groasa
  • *se amesteca 


*SFATURI

OUALE
Albusurile: se pun 1/3 din nr de oua folosite. Prea multe albusuri fac miezul uscacios.
Ca sa se obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de 2 ori: cand se pun in forma la crescut si inainte de a-i baga la cuptor.

GRASIMEA
Uleiul tine cozonacul proaspat mai mult timp, dar este posibil sa rancezeasca daca nu se combina cu unt. 
Cozonacii se prepara cu unt amestecat cu ulei: 3/4 unt si 1/4  ulei. Daca se intrebuinteaza mai mult de 150 unt  la 500 gr de faina, cozonacii nu mai cresc bine. 
Daca se intrebuinteaza mai putin de 100 gr unt la 500 gr de faina, cozonacii nu sunt fragezi.
Grasimea folosita nu se pune toata odata in aluat.

TEMPERATURA: 
La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade.
Crusta care se formeaza la inceput, daca focul este mare,  impiedica cresterea iar aluatul ramane cleios.
In primele 20 de minute nu se deschide usa cuptorului, cozonacii se pot lasa.


METODE INTERESANTE DE FORMARE COZONACI

Cozonac cu 3 umpluturi: se intinde coca; pe laterale se pun umpluturi diferite iar pe mijloc rahat; se ruleaza lateralele spre centru; se pune in tava cu partea rulata in jos

Cozonac impletit (cu 2 umpluturi): se intind 2 foi, pe fiecare punem umpluturi diferite si rulam; cele 2 suluri se impletesc prin rasucire

Cozonac rulat ( cu 1 umplutura): se intinte coca, se pune umplutura, se ruleaza

Cozonac cu cacao si umplutura, impletit in doua: coca se imparte in 4; 2 bucati de aluat se amesteca cu cacao; se intind cele 4 bucati de aluat; peste foile albe punem foile cu cacao, presaram nuci, stafide, rahat; rulam cele 2 foi obtinute apoi le impletim/rasucim.

Chifle japoneze

 *reteta proprie 

Paine asa delicioasa, chiar si goala...
  • 500 gr. faina alba
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita otet
  • 3 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • apa calduta
  • seminte 
  • cateva lg lapte pentru pensulat chiflele

Vedeti cum se modeleaza aluatul AICI .

 

 

Peste la cuptor in folie

  • peste alb
  • cartofi fierti
  • patrunjel
  • unt/ulei





Inveliti pestele (dat cu putina sare) in folie de aluminiu. Coaceti la 200 grade C aproximativ 10-15 minute. Desfaceti folia si  mai lasati 5 minute sa se rumeneasca.
Fierbeti cartofii in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu putin ulei (sau puteti opta pentru unt), se presara patrunjel.

* reteta ideala pentru bolnavii de gastrita.
* folositi lamaie/ardei gras daca nu tineti regim!



Pizza cu blat lipie libaneza

  • 1 lipie libaneza
  • sos de rosii
  • cascaval
  • kaizer
  • masline
  • ardei gras




Salam de biscuiti

*reteta veche

  • 500 gr. biscuiti tari (Populari)
  • 350 ml. lapte dulce
  • 100 gr. zahar
  • 125 gr. unt
  • 5-6 lg cacao 
  • esenta rom
  • nuci, stafide (optional)

Biscuitii se maruntesc.
Laptele amestecat cu zahar se pune pe foc, pana la topirea zaharului.
Se ia de pe foc si se adauga untul si celelalte ingrediente.
Compozitia se pune pe foaie alimentara pudrata cu cacao, pe  marginea de unde rulam.
Se da la rece.
Prajitura aceasta este delicioasa,  cremoasa.

Paine secara 100%

Aceasta paine se consuma doar dupa 24 de ore de la coacere, atunci incepe sa-si etaleze savoarea si gustul caracteristic.

  • 500 gr. faina secara
  • apa calduta
  • 25 gr. drojdie proaspat
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita  sare
  • 2 linguri otet balsamic
  • 1 lingura ulei de masline
  • seminte chimion macinate (optional)
  • 1 lingura cacao (optional)


Paine secara 50 %

  • 250 gr. faina secara
  • 250 gr. faina alba
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • apa calduta
  • sare
  • 1 lingura otet




Paine integrala cu seminte

  • 500 gr. faina integrala
  • apa calduta
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • seminte in/floarea soarelui/susan/mac/dovleac/fulgi de ovaz 






Coronita cu sunca si cascaval

Aluat

  • 400 gr. faina
  • 20 gr. drojdie proaspata
  • 1 ou mare
  • 150 ml. lapte dulce caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 gr. unt topit

 

Umplutura

  • 9 felii mari cascaval (aprox. 300 gr.)
  • 9 felii mari sunca (aprox. 250 gr.)

  

Altele

  • unt la temperatura camerei, pentru uns foaia de aluat
  • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, pentru uns coronita
  • seminte in/susan/mac (optional)




Framantam un aluat din ingredientele de mai sus (vezi "Aluat") si-l lasam la crescut pana cand isi dubleaza volumul. 

Intindem o foaie de aluat dreptunghiulara pe care o ungem cu unt. Repartizam cele 9 felii de cascaval (pe 3 randuri de cate 3 felii ) pe foaia intinsa, peste ele punem feliile de sunca. 


Rulam aluatul pe lungime sub forma de sul, apoi unim capetele astfel incat sa obtinem un cerc. Transferam pe hartia de copt si-l lăsăm să creasca, 15-30 de minute.

Taiem aluatul la exterior la intervale egale, de jur-imprejur, fara sa taiem aluatul in partea dinspre centru. 
Rasucim usor toate bucatile taiate, spre dreapta sau stanga. Lăsăm coronita 10 minute să mai crească.

Ungem coronita cu galbenusul batut cu 1 lg. lapte; presaram seminte de susan/in/mac.

Se coace la 180 grade, aproximativ 30 -40 de minute. 







Gogosi simple

Reteta este de la mama mea.
  • 500 gr  faina
  • 25 gr. drojdie
  • 1/2 lingura zahar
  • apa calda
  • sare
  • 1 lingura ulei
  • coaja de lamaie

Chifle graham

Paine sanatoasa, potrivita pentru sendvis.
  • faina
  • tarate
  • drojdie
  • apa calda
  • sare

Cornuri cu lapte

ALUAT
  • 500g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 50 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt / 50 ulei
  • 2 galbenusuri
  • 1 galbenus+2 linguri lapte pentru uns

Se framanta aluatul, se lasa la crescut. Se intind cu facaletul portii mici din aluat, ca in imagini. Cornurile gata umplute se lasa la crescut, se ung si se baga la copt.

cornuri cu lapte
















Mix condimente friptura de pui

*Amestec rosu
  • boia de ardei dulce (predomina pentru a da culoarea rosie amestecului)
  • piper negru
  • rozmarin
  • cimbru
  •  maghiran


*Amestec indian: Curry 


Baza
  •  curcuma (predomina pentru a da culoarea galbena amestecului)
  •  coriandru
  •  chimen
  •  schinduf
La alegere
  • ghimbir uscat
  • scortisoara
  • cuisoare
  • nucsoara
  • cardamom verde
  • fenicul
  • ardei iute uscat/boia iute
  • usturoi granulat
  • mustar alb seminte
  • piper negru


*Alte mixuri pentru pui
5 Mirodenii, reteta chinezeasca aici
Zatar, reteta arabeasca aici
7 Piperuri, reteta arabeasca aici

Condiment arabesc 7 Piperuri / Baharat

*reteta libaneza
  • piper negru   1/2 lg
  • boia dulce de ardei   1/2 lg
  • chimion     1/4 lg
  • coriandru   1/4 lg
  • nucsoara   1/4 l-ta
  • scortisoara 1/4 l-ta
  • cardamom  1/8 l-ta (adica 1/4:2)
  • ienibahar   1/4 lg (optional)
  • cuisoare    1/4 lg  (optional)


Amestec  suficient pentru aproximativ 5 pulpe de pui.
Se piseaza condimentele apoi se amesteca.
Denumit Baharat sau Bokharat se regaseste cu diverse nuante in Turcia, Liban, Iordania, Siria, Iran, Irak, Palestina si Israel.



  • marinarea carnii (amestecat cu ulei ) vita / miel / pui / peste 
  • condimentarea carne tocata
  • shaorma

Sos chinezesc Hoisin

*reteta chinezeasca
  • 4 lg sos de soia
  • 2 lg unt arahide 
  • 1 lg miere 
  • 2 l-te otet de orez/ otet de vin alb 
  • 1/2 catel usturoi pisat 
  • 1 l-ta sos iute chinezesc 
  • 2 l-te ulei de susan 
  • 1/8 l-ta piper negru


  • prepararea retetelor traditionale chinezesti: rata Peking, pachetele de primavara, porc la gratar, porc mu shu...




Condiment arabesc / Zatar

*reteta libaneza


RETETA DE BAZA


  • cimbru 1/2 cana
  • sumac 1/4 cana
  • susan 2 linguri
  • sare



RETETA1
  • cimbru 1/2 l-ta 
  • sumac 1/2 l-ta
  • seminte de susan 1 lg  prajite fara ulei
  • oregano 1 l-ta
  • maghiran 1 l-ta
  • busuioc, coriandru, chimion, fenicul (optional)

RERETA 2
  • 1 ceasca cimbru 
  • 3/4 ceașcă sumac 
  •  3/4 cană de semințe de susan
  • 1/2 lingurita de chimion
  • 1/2 linguriță de coriandru
  • 1/2 lingurita de fenicul 
  • 1/2 lingura de anason 
  • 1/2 lingura scortisoara macinata
  • 1/2 lingura de sare (sau dupa gust)
  • 1/4 ceașcă de maghiran uscat (opțional)
            



  •  pui libanez
  •  marinata pentru pui
  •  toping pentru paine / pizza (2 lingurite de Zatar amestecat cu 2-3 lingurite ulei, ca o pasta)

Condiment chinezesc 5 Mirodenii / 5 Spice

*reteta chinezeasca
  • 1/2 l-ta  scortisoara
  • 1 l-ta fenicul
  • 1 lingurita anason stelat
  • 1/2 l-ta cuisoare
  • 1 l-ta piper negru
 *se piseaza si se amesteca


  •  marinarea carnii
  • carne de porc / pui pui / rata
  • fructe de mare / peste
  •  taietei chinezesti / orez / legume la tigaie