- 50 gr flori proaspete de sos
- 300 gr zahar / miere
- 4 l apa plata
- 1 lamaie mare
- 2 lg orez /50 gr (optional)
- drojdie cat un bob de mazare (optional)
Punem intr-un borcan de sticla zaharul/mierea, orezul, apa si amestecam bine.
Adaugam lamaia taiata in felii si florile de soc (avem grija sa nu fie "plin ochi" borcanul pentru a avea loc sa fermenteze), acoperim cu o farfurioara.
In fiecare zi amestecam cu o lingura de lemn
Dureaza 2-4 zile pana este gata.
Strecuram socata si o punem in sticle.
Adaugam drojdia, cat o boaba de mazare la 2 litri de socata. Agitam bine sticla si o lasam peste noapte la temperatura camerei.
A doua zi socata se baga la frigider.
Nota:
Socata se poate face fara orez sau drojdie, ele au rolul de a grabi fermentatia.
Drojdia se foloseste pentru o socata acidulata, implicit si cu un mic grad de alcool rezultat din fermentatie.