Sarmale cu orez si ciuperci

  • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 morcovi medii dati pe razatoare
  • 1 l-ta oregano
  • 1 l-ta maghiran / cimbru
  • 1 lingurita turmeric
  • piper macinat
  • 1 lg bulion
  • 3 foi dafin
  • piper boabe
  • 500 g ciuperci (optional) 
  • varza murata

Se calesc usor legumele. Punem si ciupercile tocate. Cand compozitia devine zemoasa, punem orezul si fierbem pana cand acesta absoarbe tot lichidul, daca orezul se lipeste de cratita punem putina apa. Adaugam condimentele, fara dafin si piperul boabe. Lasam putin sa se raceasca apoi formam sarmalutele.

Pe fundul oalei punem putina varza tocata, asezam sarmalele punand 2-3 foi de dafin printre ele si cateva boabe de piper. Presaram varza tocata peste sarmale.
Acoperim cu apa calda si 1 lingura de bulion.
Le bagam la cuptor pentru aproximativ 1,5 ore.



Orez cu ceapa si linte / Mujadara

*reteta libanez

  • 1 cana orez 
  • 1/2 cana linte verde
  • 1 l-ta coriandru macinat
  • 1 l-ta chimion macinat
  • piper macinat
  • 2 ceape 
  • ulei
  • sare

Se prajeste ceapa taiata solzisori pana capata o culoare usor bruna.
Se fierbe lintea, se scurge.
Orezul se pune la fiert cu mirodenii si sare.
Orezul fiert se amesteca cu lintea si o parte din ceapa prajita, putem adauga si putin ulei.
Cand servim presaram ceapa ramasa.

Orez cu linte galbena si carne / Gheymeh

*reteta iraniana

  Tocanita

  • linte galbena 1 cana
  • 1 cepa mare
  • carne de vita 1/2 kg
  • bulion 2-3 linguri
  • 1 l-ta turmeric (curcuma)
  • piper
  • ulei
  • 2-4 lamai uscate 
  • sare
  • 1/2 vanata (optional)*se taie rondele, se prajeste si se adauga in compozitie spre finalul fierberii


Altele

  • orez fiert
  • cartofi prajiti 


 In  3 linguri de ulei incins se pune curcuma apoi ceapa tocata, se caleste putin.
Se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca pana cand  devine albicioasa.
Adaugam si lintea, piperul, sarea, bulionul, acoperim cu apa, punem lamaile (pe care le tinem putin la inmuiat apoi le intepam). Lasam sa fiarba.
Mancarica se toarna peste orezul fiert, sevindu-se alaturi de cartofi prajiti.

Metoda iraniana de pregatire a orezului o gasiti aici .

Orez cu verdeata si peste / Sabzi polo

    *reteta iraniana

    • patrunjel 1 legatura
    • marar 1 legatura
    • coriandru 1 legatura / 2 l-te coriandru uscat 
    • frunze ceapa verde  1 legatura 
    • schinduf
    • usturoi verde 1 legatura medie 
    • ulei
    • 1 cana orez basmati (250 gr)


    Tocam verdeata. 

    Fierbem orezul al dante (bobul sa ramana putin tare in mijloc). Cand este gata il clatim cu apa rece si-l lasam la scurs. Amestecam orezul cu verdeata tocata/condimente si sare.
    Intr-o cratita punem ulei (sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire) la incins apoi adaugam  orezul fara sa amestecam.
    Invelim capacul cratitei intr-un prosop de bumbac, punem oala pe foc mic pentru aproximativ 30 de minute, fara sa mai ridicam capacul.

    Se serveste cu peste.

    Orez cu agrise si pui / Zereshk polo ba morgh

    *reteta iraniana

     PUI

    • 2 pulpe de pui
    • ulei 2-3 lg
    • 1 ceapa medie
    • piper
    • 1 l-ta turmeric
    • sare

    AGRISE

    • agrise 1 ceasca
    • ulei
    • 1 lingurita zahar (optional)
    • sofran dizolvat in apa (optional)

    OREZ

    • orez basmati 1 cana
    • apa
    • ulei 3-4 linguri
    • sare


       



    PUI
    Curatati puiul de piele, puneti-l intr-o cratita cu putin ulei. Adaugati peste condimentele si ceapa taiata in bucati mari. Turnati apa cat aproape sa acoperiti puiul si puneti la fiert aproximativ 30 minute.
     * puteti cali usor ingredientele sau le puneti direct la fiert.

    AGRISE
    Puneti agrisele la inmuiat aproximativ 30 minute.
    Intr-o tigaie puneti putin ulei si prajiti putin agrisele. 
    Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.

    OREZ
    Orezul spalat  se pune la fiert in apa cu sare. 
    Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare. 
    Se scurge si se clateste cu apa rece.

    Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional  pe fundul cratitei se pun  felii rotunde de cartofi cruzi,  se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
    Se adauga orezul sarat  in cratita.

    Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).


    SERVIRE
    Cand orezul este gata, se iau cateva linguri si se amesteca cu putin sos de la pui.
    Orezul se pune pe un platou, peste orez se pune orezul colorat cu sosul de la pui si agrisele. 

    Se serveste cu pulpele de pui.


    Musaca

    • 1 kg carne de porc tocata
    • 3 ceape 
    • bulion
    • piper
    • patrunjel (otional)
    • 1/4 l-ta cimbru, busuioc, oregano, maghiran (optional)
    • 1/4 l-ta scortisoara (optional)
    • 1-1,5 kg cartofi
    • ulei


    Ceapa tocata si carnea se pun in 2-3 linguri de ulei. Calim putin, pana cand carnea iti schimba culoarea. Adaugam condimentele si bulionul.
    Taiem cartofii rondele. Intr-o oala asezam un rand de cartofi, unul de carne...ultimul sa fie de cartofi. Acoperim cu apa calduta si bagam la cuptor.






    Pizza libaneza / Manakish cu Zatar

    *poate fi acoperita cu  branzeturi, condimente, carne de miel calita cu ceapa si rosii...


    ALUAT

    • 4oo gr faina 
    • 10 gr drojdie proaspata
    • apa calda 
    • 2 lg ulei masline 
    • sare

    Se amesteca ingredinetele. Se lasa aluatul la dospit aproximativ o ora.
    Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
    Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
    Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
    Se coc aproximativ 10 minute.


    TOPPING ZATAR
    • 1 l-ta cimbru
    • 2 l-te oregano
    • 2 l-te maghiran
    • 2 l-te sumac
    • 2 lg susan (prajit fara ulei)
    • 1/2 l-ta sare
    • ulei de masline
    Se amesteca ingredientele formand o pasta. Mai multe despre condimentul Zatar gasiti aici .






    Franzela 




    Pizza impaturita / Calzone

    *reteta italiana 

    Blat
    • 400 gr faina
    • 10 gr drojdie proaspata
    • 2 linguri ulei masline
    • sare
    • apa calda 
    • oregano 

    Umplutura 1
    • 500 gr praz 
    • 300  gr kaizer
    • piper
    • sare
    • ulei
    • sos de rosii

    Umplututa 2
    • sunca de praga
    • cascaval ras
    • 1/2 ardei rosu tocat
    • sos de rosii    




    Blat
    Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se lasa la crescut.  
    Coca se  impartit coca in 3  sau in 4 bucat.
    Fiecare bucata de aluat se intinde subtire si rotunda, cu sucitorul.
    Punem  sos de  rosii pe jumatate din blatul intins.
    Peste sos punem umplutura.
    Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau  le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
    Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
    Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute  la foc normal.

    Umplutura 1
    Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit. 
    Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.

    Umplututa 2
     Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii. 


    Pui cu legume

    *reteta chinezeasca

    CARNE
    • 1 piept de pui taiat cubulete si prajit

    LEGUME
    • 2 linguri ulei 
    • 1 capatana usturoi mica
    • o bucatica ghimbir (2-4 cm)
    • 4 morcovi medii
    • 2 cepe
    • 1 ardei rosu mare
    Intr-o tigaie puneti uleiul si adaugati ghimbirul si usturoiul taiate marunt, ceapa taiata bucatele mai mari, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat in bucatele patrate mai mari.
    Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).


    SOS
    • 3 linguri pasta de tomate
    • 3 linguri sos de soia 
    • 2 linguri otet de orez 
    • 1 lingura zahar 
    • 1 lingura amidon 
    • 3/4 cana apa.     

    In putin ulei încins se pune pasta de tomate, apa, zahar, otet, soia, se adauga amidon si se fierbe la foc mare.
    Cand si-a schimbat consistenta se adauga carnea si legumele, amestecam 2-3  minute.





    Pulpe de pui la cuptor

    • pulpe de pui
    • cartofi
    • sare

    CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE PUI 
    • curry
    • boia / fulgi de ardei iute
    • piper
    • usturoi
    • dafin
    • sumac
    • scortisoara / enibahar 
    • ghimbir / lemongrass / fenel
    • busuioc / rozmarin / salvie / cimbru / tarhon / marar
    • mix aici





    Se freaca pulpele cu mirodeniile preferate si se lasa la rece 1 ora. Le punem in tava cu cartofii taiati mare (in 4). Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora la foc mediu.

    Salata de vinete



    Salata de vinete 

    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • ulei
    • ceapa tocata
    • sare  
    • zeama de lamaie, va face salata mai alba  (optional)
    • 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)

    Salata de vinete cu maioneza
    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • maioneza 
    • ceapa tocata
    • sare


    Maioneza ingrediente
    • 1 galbenus crud
    • 1 galbenus fiert
    • zeama lamaie
    • 1-2 lingurite mustar
    • ulei cat trebuie  
    • sare
    • 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc

    Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar

      • 100 gr faina integrala
      • 150 gr tarate de ovaz 
      • 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
      • 50 gr de unt  la temp. camerei
      • lapte (cateva linguri)
      • 1 l-ta praf de copt

        Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
        Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
        Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.

        Paine moale cu smantana

        *reteta proprie

        O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
        Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.


        • 500 gr faina
        • 25 gr drojdie
        • 150 gr smantana
        • 250  ml lapte dulce caldut
        • 3 linguri ulei de masline
        • sare 



        Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
        Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
        Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.

        Peste la cuptor

        • peste
        • lamaie (optional)
        • ulei

         GARNITURA - orez fiert, legume fierte, sparanghel (calit 2-3 minute in unt).





        Pestele se stropeste cu ulei de masline; se pun  cateva felii de lamaie in tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

        * reteta este ideala pentru somon, pastrav, salau.

        Peste in sos tomat / Macrou

        • sus de rosii /sau bulion diluat
        • cativa catei de usturoi tocati marunt
        • busuioc
        • piper boabe
        • foi dafin
        • lamaie / otet
        • ulei
        • sare  
        • masline (optional)




        Pestele se aseaza in vasul de copt.
        Se amesteca toate ingredientele si se toarna peste peste, fara sa-l acopere.
        Se baga la cuptor,  aproximativ 30 minute.

        Pilaf sarbesc

        • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
        • 3 cani apa calda (900 ml)
        • 1 ceapa mare
        • morcovi
        • 1 ardei gras rosu
        • 500 gr ciuperci (optional)
        • piper
        • patrunjel/marar (optional)
        • ulei

        Legumele se toaca marunt.
        Calim rapid ceapa si morcovul, punem ciupercile si lasam la fiert. 
        Adaugam orezul amestecand continuu cateva minute. 
        Punem apa si fierbem la foc mic aproximativ 10-15 minute. 
        Cand este gata lasam vasul acoperit  pentru 15-20 minute.

        Salata orientala

        • cartofi fierti
        • castraveti murati
        • ceapa
        • ou fiert tare
        •  masline
        •  ardei rosu (optional, pentru culoare)
        • sare
        • piper
        • ulei
        • otet




        Cartofii  se spala se pun la fiert in apa calda cu sare. Se scurg, se lasa la racit, se decojesc si se taie in cubulete mai mici. Ii condimentam cu piper.
        Tocam legumele si le amestecam cu cartofii. Punem maslinele  si oul tait feliute.
        Adaugam ulei si otet, sare dupa gust.

        * nu folositi ou daca gatiti de post.

        Rulada cu branza si duceata

        BLAT

        • 4 oua
        • 4 linguri de zahar
        • 1 lingura ulei
        • 2 linguri amidon
        • 2 linguri faina
        • putina sare
        CREMA
        • 200 gr branzica dulce 
        • 200 gr frisca batuta
        • 1 portocala (optional)
        • dulceata 



        BLAT
        *acest blat este foarte delicat
        Se bat ouale cu putina sare pana devin  spuma , apoi adaugam zaharul putin cate putin.
        Adaugam si uleiul amestecand usor.
         Punem amidonul si faina, cate o lingura, amestecand foarte incet.
        Se toarna compozitia in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.
        Coacem aproximatv 10 minute la foc mediu.
        Rasturnam blatul pe o foaie de copt, scoatem cu grija vechea foaie de copt, rulam cu tot cu hartie.


        CREMA
        Amestecam branzica cu frisca si 1 portocala taiata fin.
        Intindem crema pe blatul bine racit.
        Dulceata o punem pe  latura blatului de unde vom incepe sa rulam.
        Rulam.
        Stropim rulada cu sirop din dulceata.
        Dam la rece.

        Paine cu lapte si unt / Paine toast

        *reteta proprie     

         Paine frageda si moale dar cu miez ferm, ideala pentru micul dejun.
        • 500 gr. faina
        • 25 gr. drojdie
        • 250-300 ml lapte dulce
        • 50 gr unt topit
        • 1 lingura zahar
        • putina sare

        Dulceata de coji de portocale

        *reteta greceasca


        • 500 ml suc portocale 
        • cojile de portocale
        • 500 gr  zahar
        Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.

        Se decojesc portocalele în 4 -6  coji. 
        Se fierb cojile in apa 3 minute, apoi aruncam apa,clatim ... repetam inca de 2 ori. 

        Taiem coaja fideluta ingusta (cam 1 cm grosime), daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit. 
        Fiecare feliuta o rulam in forma de melc.  Trecem melcii prin ac cu ata, formand un sirag pe care il innodam la capete, melcii sa stea stransi unul langa celalalt. *daca vi se pare migaloasa procedura, taiati cojile leliute inguste sau cubulete.

        Stoarcem sucul din portocalele decojite, il cantarim  ( proportia este suc 1:1 lichid) apoi il turnam peste zahar. 

        Punem pe foc siropul indulcit, cand a atins punctul de fierbere adaugam melcisorii.

        Se fierbe aproximativ 20-30 de minute, siropul va fi legat iar melcisorii vor deveni luciosi.

        Se taie ata si se scot melcii, se pun in borcane si se toarna siropul deasupra.



        Cheesecake New York

        CRUSTA
        • 300 gr biscuiti digestivi 
        • 125 gr unt gras
        • scortisoara (optional)
        • forma de 26 cm


        CREMA

        • 800 gr crema de branza
        • 200 gr smantana grasa
        • 4 oua mari
        • 200 gr zahar
        • 1 lg faina (30 gr)
        • vanilie
        • coaja de lamaie/porocala
        • 100 gr ciocolata neagra (optional)



        CRUSTA 
        Biscuitii se maruntesc bine.
        Se adauga untul topit si scortisoara, se amesteca.
        Se tapeteaza fundul formei de tort cu hartie de copt.
        Se pun biscuitii apasand usor compozitia.
        Se baga tava in frigider.



        CREMA
        Este important sa nu mixam prea mult ingredientele pentru a nu avea gauri sau crapaturi in crema de branza in timpul coacerii!
        Batem cu mixerul crema de branza, zaharul si faina la viteza medie 2 minute.
        Adaugam ouale, unul cate unul si mixam cateva secunde pentru fiecare,
        Adaugam smantana, vanilia si coaja de lamaie si amestecam cu lingura.

        Se toarna amestecul in tava peste crusta de biscuiti. Se loveste usor tava de masa, ca sa se aseze uniform umplutura.


        BULINE CIOCOLATA (optional)
        Se toarna 2/3 din crema de branza in tava peste blatul de biscuiti.
        Se topeste pe baie de abur ciocolata.
        Cand se racoreste ciocolata se amesteca cu 1/3 din crema de branza, se pune intr-un spritz de patiserie la care montati un varf rotund si subtire.
        Introduceti usor varful in umplutura din tava (cativa mm) si strangeti pana vedeti ca la suprafata s-a format un cerc cam cat o moneda de 10 bani. Formati buline pe toata suprafata cheesecake-ului.



        COACERE
        Coacerea unui cheesecake se face la 160-170 C preferabil în bain marie, infasurand forma de copt cu folie de aluminiu ca sa nu intre apa.
        Se stinge focul, se deschide usor ușa cuptorului și se lasa la racorit lent.

        Tort cu portocale

        Blat

        • 6 oua
        • 6 linguri de zahar
        • 6 linguri de faina
        • coaja de potocala


        Sirop

        • 200 ml suc de portocale
        • 2 linguri de zahar


        Crema de portocale

        • 300 ml suc portocale 
        • 3 linguri zahar
        • 2 linguri amidon
        • 5 gr. gelatina
        • coaja portocala
        • 2-3 portocale feliute
        • 150 batuta frisca


        Gem de portocale (optional)


        Jeleu de portocale

        • 400 ml suc de portocale
        • 2 lg de zahar
        • 2 lg amidon


        Decor
        • nuca de cosos
        • felii de portocala



        Blat
        Din  ingredintele date se coc 3 blaturi. 
        Se bat ouale, amestecate cu zahar si coaja de portocala, pana abtinem un aluat cremos (cu mixerul viteza mare aprox. 10 minute pentru fiecare blat). 
        Adaugam faina amestecand usor cu lingura, de jos în sus.
        Punem aluatul, in forma de tort, pentru aproximativ 30 de minute la foc mic.


        Sirop
        Incalzim usor sucul si adaugam zaharul.
        Siropul va fi folosit rece pentru  a insiropa blaturile de tort.


        Crema de portocale
        Gelatina se pune la hidratat.
        Sucul de  porocale se amesteca cu zahar, coaja de portocala, amidon si se pune pe foc mic, cat sa se ​​ingrose putin. Se lasa la racit putin, cand este inca caldut se adauga feliutele de portocala, gelatina apoi frisca.


        Jeleu de portocale
        300 ml suc de portocale cu zahar se pun la fiert. Amidonul se dizolva in sucul ramas. Cand sucul de pe foc incepe sa clocoteasca adaugam sucul cu amidon amestecand continuu. Se lasa la racit cat sa devina caldut, se toarna peste tort. 


        Asamblare tort
        În forma de tort cu inelul pus:
        *1 blat se insiropeaza; se unge cu gem si se pune jumatate din crema
        *blatul 2 se pune in forma si se insiropeaza; se unge cu gem, adaugam crema
        *blatul 3 se pune in forma, se insiropeaza
        *se toarna jeleul
        *se da la rece
        *se scoate inelul formei de tort; lateralele tortului se ung cu gem (sau crema) si se orneaza cu nuca de cocos


         


        Placinta cu carne si ciuperci

        • foi  de placinta subtiri
        • 500 gr carne tocata de porc
        • 500 gr ciuperci
        • 2 cepe medii
        • 2 oua
        • piper
        • marar (optional)
        • ulei


        Ceapa tocata se caleste in putin ulei pana devine moale. Se adauga carnea si se amesteca bine pana aceasta se albeste. Se pun ciupercile tocate marunt si se lasa la fiert pana se evapora zeama, pe care acestea o vor lasa.
        Cand este gata  se adauga piper macinat, marar verde si  oua cand compozitia s-a mai racit. 
        Vom face 3 placinte rulate. Pentru fiecare folosim 5 foi de placinta, suprapuse, peste care punem 1/3 din compozitie apoi rulam. Ungem bine cu ulei fiecare placinta, dam la copt. 


        Tort de ciocolata cu crema de trufe

        BLAT

        • 6 oua
        • 6 linguri apa 
        • 10 linguri zahar
        • 10 linguri faina
        • 2 linguri cacao
        • 1 praf de copt


        SIROP

        • 2 linguri zahar
        • 200 ml apa
        • esenta de rom


        CREMA

        • 400 gr. ciocolata neagra 
        • 300 ml frisca lichida       
        • 100 gr unt                       

        GLAZURA

        • 100 gr ciocolata neagra
        • 200 ml frisca
        • 30 gr. unt  



        BLAT
        Separam albusurile de galbenusuri.
        Albusurile se bat spuma, se adauga usor apa rece, treptat zaharul, mixand pana ce se face bezea.
        Adaugam si galbenusurile, treptat faina, praful de copt, cacao amestecand cu lingura de jos in sus incet.

        Turnam compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, scuturam usor forma astfel incat compozitia sa se aseze si punem la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute. Primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului ca sa nu oprim blatul din crescut.

        Blatul se lasa la racit. Se taie in 3.

        SIROP
        Topiti zaharul amestecand, pana devine auriu. Adaugam apa si mai lasam putin pe foc. Estenta de rom se adauga inainte de a insiropa tortul.
        Siropul se foloste rece pentru insiroparea blatului. 

        CREMA
        Ciocolata rupta  bucatete, untul  si frisca lichida se pun intr-o cratita pe foc, pana se dizolva si se omogenizeaza, dar fara sa atinga punctul de fierbere.
        Amestecam bine compozitia.
        Crema se va tine la figider minim cateva ore.
        *oprim cateva  cateva linguri din compozitie pentru a finisa marginea tortului.

        GLAZURA
        Ciocolata si frisca se pun pe foc intr-o cratita, pana se omogenizeaza compozitia, avand grija sa nu fiarba.
        Untul se adauga dupa ce ati oprit focul.
        Glazura se va turna pe tort calduta.

        ASAMBLARE TORT
        Se aseaza prima foaie in forma de tort (inelul formei sa fie atasat), se insiropeaza cu sirop.
        Se toarna jumatate din crema calda, se aseaza si a doua foaie, se insiropeaza se toarna al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat si se insiropeaza.
        Se baga in frigider cateva ore sau peste noapte.
        Se desface inelul formei de copt si se finiseaza marginea cu crema oprita.
        Se toarna peste tort glazura calduta.

        Varza rosie murata

        • varza
        • sare  40 g (1 lingura)
        •  apa 1 L
        • otet 2 linguri
        • piper, foi dafin (optional)

        Varza se taie in bucati mari si se aseaza in borcan. Spatiile goale le puteti umpleti cu varza tocata.
        Apa se fierbe, se adauga sarea si otetul; compozitia se adauga calduta peste varza, se pune capacul imediat. Cantitatea de lichid folosita variaza in functie de borcan/varza.

        Varza rosie murata fara apa

        • varza rosie tocata
        • otet
        • sare  






        Se freaca varza cu sare si otet, adaugand un pic mai mult decat punem de obicei la salata, astfel varza va lasa zeama. Se pune in borcat.

        Shaorma

        *reteta libaneza
        • lipie libaneza
        • piept de pui rotisat (sau facut la tigaie fara ulei) / Vita
        • varza alba 
        • castraveti murati
        • rosii
        • ceapa
        • cartofi prajiti
        • maioneza /sos de usturoi (cu iaurt si ulei)
        •  ketchup


        Sha
        Shaorma se prepara  folosind carne de vita sau de pui, intr-o lipie incalzita sau chifla. Se pot adauga cartofi prajiti, ceapa, rosii, varza, castraveti murati.
        Sosurile cele mai frecvente sunt o combinatie de usturoi, maioneza, suc de rosii.

        Muraturi asortate

        • conopida
        • gogonele
        • morcovi
        • varza rosie (taiata felii groase)
        • telina radacina si frunze
        • sfecla rosie
        • apa


         

        La 1 litru de apa (fiarta) se pune 1 lingura de sare (40 gr.). Lichidul se adauga caldut in borcan, se pune capacul imediat.
        Pentru muraturile care se vor consuma peste iarna, se pate adauga 1 aspirina la litrul de apa, pentru mai multa siguranta in conservare.




        Orez cu carne tocata

        *reteta iraniana

        CARNE
        • 500 gr. carne tocata
        • ceapa
        • bulion
        • piper macinat
        • 1-2 l-te turmeric (curcuma)

        ALTLE
        • orez fiert
        • cartofi prajiti
        • lamaie (optional)


        Ceapa tocata se caleste 1-2 minute. Se adauga carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa. Punem putina apa, condimentele si continuam fierberea. Cu 15 minute inainte de a fi gata, adaugam si bulionul.
        Se serveste cu orez fiert, cartofi prajiti, zeama de lamaie si  salata de varza cu lamaie .

        Salate de varza

        VARIANTA 1
        • varza alba
        • marar
        • otet
        • ulei
        • sare



        VARIANTA 2
        • varza alba
        • rosii 
        • castraveti
        • morcov ras
        • ceapa
        • patrunjel
        • zeama lamaie
        •  ulei 
        • sare




        VARIANTA 3   *Salata americana Coleslaw 

        *perfecta langa burgeri şi alte preparate la gratar. 
        *pentru 4 persoane
        • 500 gr varza alba tocata fideluta
        • 3 morcovi dati pe razatoare
        • 1 ceapa tocata
        •  sunca presata (optional) daca serviti salata ca aperitiv
        • piper
        • sare
        • 4 lg maioneza

        Optional puteti sa adaugati in  salata si:
        •  smantana
        • 1 l-ta mustar
        • 1 l-ta zahar
        • 1 lg otet / zeama de lamaie
        Amesteca legumele cu sosul si pune bolul la frigider timp de 1-2 ore pentru ca legumele sa absoarba aromele.