Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Cockteil Cuba Libre
- 50 ml rom alb (Havana)
- 150 ml Coca Cola
- 1/2 lime (lamaia taiata pe lung initial, apoi jumatatea noastra se taie in 2 tot pe lung)
- gheata
- pahar fara picior
Punem gheta in pahar (putem sa-l umplem).
Stoarcem usor 1 felie de lamaie peste gheta, coaja se pune in pahar.
Adaugam romul apoi cola, amestecam usor.
Decoram cu felia de lamaie ramasa.
Stoarcem usor 1 felie de lamaie peste gheta, coaja se pune in pahar.
Adaugam romul apoi cola, amestecam usor.
Decoram cu felia de lamaie ramasa.
Ciorba de salata cu afumatura si omleta
- 200-300 gr kaizer / costita
- 1 ceapa mare / 1 legatura ceapa verde
- 2 morcovi dati pe razatoare
- 1 capatana mica de usturoi / 1 legatura usturoi verde
- 300 gr salata / spanac proaspat
- 200 gr smantana grasa amestecata cu 1 galbenus
- marar verde
- apa calda
- ulei
- otet
- omleta din 3 oua, rupta bucatele
Adaugam mararul, omleta si otet dupa gust.
Dulceata de trandafiri
- 250 gr petale de trandafiri pentru dulceata
- 1 lamaie
- 500 gr zahar
- 550 ml apa
Petalele se spala, se lasa la scurs. Peste ele punem zeama de lamaie si 1 lingura de zahar, le frecam cu degetele pana lasa zeama. Le bagam in frigider.
Apa si zaharul se fierb pana abtinem un sirop usor legat. Punem petalele si fierbem la foc mare aproximativ 10-12 minute.
Dulceta se pune fierbinte in borcane, infiletam si bagam borcanele in cuptor la foc mic pentru aproximativ 10 minute (optional).
NOTA* dulceata este parfumata, culoarea este minunata, fara mult sirop, poate un pic cam dulce .
Salata de icre
- 100 gr icre
- zeama de lamaie
- 200-250 ml ulei
- 2 lg rase de gris (30 gr)
- 2-3 lg apa minerala
- ceapa uscata / ceapa verde
Fierbem grisul si-l lasam la racit.
Peste icre punem putina zeama de lamaie, 1 lingura ulei si mixam. Restul uleiului se pune putin cate putin, daca este necesar se mai adauga zeama de lamaie dupa gust.
Cand sunt gata punem grisul, apa si mixam.
Adaugam ceapa tocata amestecand cu lingura.
Tort lapte condensat si lamaie
BLAT
BLAT
Biscuitii amestecati cu unt se pun in forma de tort (21 cm) presandu-i cu degetele, se baga in frigider cat timp pregatim crema.
CREMA
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine ferma, nu tare, se adauga zahar si se continua mixarea pana cand frisca se intareste.
Mixam laptele condensat cat sa se ingroase putin, punem coaja razuita (de la o lamaie) si zeama de lamaie si continuam mixare pana cand obtinem o compozitie pufoasa.
Amestecam cele doua creme, adaugam coaja rasa de lime.
Turnam compozitia peste blatul de biscuti, decoram cu coaja razuita de lamaie si bagam la rece sa se intareasca (minim 3 ore)
- 250 gr biscuiti Petit Beurre maruntiti bine
- 125 gr unt topit si racit
CREMA
- 400 ml lapte condensat
- 2 lamai mari (sau 1 daca nu vreti sa fie acrisoara crema)
- 250 ml smantana rece pentru frisca
- coaja lime (optional)
Biscuitii amestecati cu unt se pun in forma de tort (21 cm) presandu-i cu degetele, se baga in frigider cat timp pregatim crema.
CREMA
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine ferma, nu tare, se adauga zahar si se continua mixarea pana cand frisca se intareste.
Mixam laptele condensat cat sa se ingroase putin, punem coaja razuita (de la o lamaie) si zeama de lamaie si continuam mixare pana cand obtinem o compozitie pufoasa.
Amestecam cele doua creme, adaugam coaja rasa de lime.
Turnam compozitia peste blatul de biscuti, decoram cu coaja razuita de lamaie si bagam la rece sa se intareasca (minim 3 ore)
Drob
- 500 g carne de porc tocata
- 500 g pipote si inimioare de pui
- 4 legaturi de usturoi verde
- 1 legatura de ceapa verde
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- 1 legatura leustean
- 1 legatura frunze de telina
- piper măcinat
- 2 l-te sumac (optional)
- sare
- ulei
- 4 oua crude
- 3-4 oua fierte (optional)
Calim organele tocate marunt in putin ulei, cu capac pentru a nu se praji.
Punem verdeata tocata si lasam la fiert sa se evapore apa.
Lasam compozitia la racit apoi incorporam ouale batute, carnea tocata, sare, mirodenii.
Punem jumatate de compozitie in tava, ouale fierte si restul compozitiei.
Coacem pana se rumeneste frumos.
Placinta cu ierburi de primavara
- 2 legaturi loboda 125 g
- 3 leg. stevie 300 g
- 4 leg. leurda 250 g
- spanac 250 g
- frunzele de la 3 leg. ridichi 100 g
- marar
- 1 ceapa
- 500 g telemea
- 150 g lapte batut (optional)
- 4 oua mari
- piper macinat
- foi de placinta 400 g
- ulei de masline
- *tava mare de la aragaz
Ceapa se caleste usor in ulei, se adauga verdeturile tocate marunt.
Se pune capacul, cand lasa zeama descoperim si lasam la fiert cat se se evapore din apa lasata de verdeturi.
Lasam compozitia la racit.
Adaugam ouale batute, laptele, branza faramitata, piper si sare dupa gust.
In tava bine unsa punem jumatate din foi. Turnam compozitia apoi punem celelalte foi unse cu ulei.
Coacem aproximativ 30-35 de minute.
NOTA * cantitatea de verdeturi trebuie sa fie de aproximativ 1 kg, se pot folosi si alte plante (rucola, urzici, loboda salbatica, macris, etc.)
Se pune capacul, cand lasa zeama descoperim si lasam la fiert cat se se evapore din apa lasata de verdeturi.
Lasam compozitia la racit.
Adaugam ouale batute, laptele, branza faramitata, piper si sare dupa gust.
In tava bine unsa punem jumatate din foi. Turnam compozitia apoi punem celelalte foi unse cu ulei.
Coacem aproximativ 30-35 de minute.
NOTA * cantitatea de verdeturi trebuie sa fie de aproximativ 1 kg, se pot folosi si alte plante (rucola, urzici, loboda salbatica, macris, etc.)
Ciorba de loboda
- loboba salbatica / de cultura 300 g
- ceapa verde 1 legatura
- bors 1 litru / corcoduse verzi
- apa
- orez 1 canuta
- morcov (optional)
- leustean verde 1 legatura
- sare
- ulei
Plăcinta cu spanac / Spanakopita
- 700 gr spanac congelat / 1 kg spanac proaspat
- 400 gr branza feta / telemea
- 200 g iaurt gras (optional)
- 4 oua
- 2 fire de praz (250 gr)
- 1 legatura ceapa verde / 1 ceapa mare
- 1 legatura marar (optional)
- 1 legatura patrunjel / menta (optional)
- piper macinat
- ulei de floarea soarelui
- ulei de masline pentru uns foile
- 1 pachet foi de placina
- *tava mare de la aragaz
Prazul si ceapa uscata se inabusa in ulei de floarea soarelui cat sa devina putin moi, punem spanacul tocat marunt si adaugam apa doar daca este necesar. Cand este gata lasam la racit.
Adaugam ceapa verde, verdeturile, iaurtul amestecat cu ouale, piper si branza sfaramata in bucatele de marimea unei alune.
Ungem tava cu un strat generos de ulei de masline. Punem jumatate din foile de placinta, compozitia cu spanac apoi restul foilor unse (fiecare) cu ulei de masline.
Coacem placinta pana cand se rumeneste frumos.
NOTA* am folosit toate ingredientele, mai putin menta
Mucenici modovenesti
*10 mucenici
AUAT
AUAT
- 500 g faina
- 25 drojdie proaspata
- 125ml lapte caldut
- 125ml apa calduta
- 50 g zahar
- 1 ou mare
- 50 g unt la temperatura camerei
- vanilie
- coaja de lamaie (optional)
- 1/2 lingurita sare
*miere lichida si 150 g nuca maruntita pentru finisarea melcisorilor copti
SIROP
- 300 ml apa
- 150g zahar
- 1 lingurita vanilie
- coaja de lamaie
- *siropul se pregateste pe foc
Aluatul framantat se lasa la crescut o ora acoperit.
Impartim aluatul in 10 bile.
Din fiecare bila intindem un "snur" subtire si lung.
1. Snurul se impleteste in doua prin rasucire, de la mijloc.
Lipim capetele pentru a forma un cerc.
Rasucim cercul pentru a obtine opturi.
SAU
2. Din fiecare snur se formeaza litera S cu capetele sub forma de melc.
Rasucim cercul pentru a obtine opturi.
SAU
2. Din fiecare snur se formeaza litera S cu capetele sub forma de melc.
Se lasa melcisorii la crescut in tava de copt, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte.
Pornim cuptorul la 180 de grade pentru a coace mucenicii, aproximativ 25 de minute.
Cand se scot din cuptor se ung imediat cu sirop (la temperatura camerei).
Cand se racesc putin se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
Salata de andive
SALATA DE ANDIVE CU PIEPT DE PUI
- 400 gr andive
- 1 piept de pui
- maioneza
- nuci
Pentru a indeparta gustul amar, frunzele se tin in apa rece cu un strop de otet, pentru 15-20 minute, apoi se spala cu apa rece.
Puiul fiert se taie dupa preferinta.
Se amesteca restul ingredientelor pentru a obtine sosul de salata
Puiul fiert se taie dupa preferinta.
SALATA DE ANDIVE CU OU
- 2 andive
- 3-4 oua fierte
- 1 l-ta mustar
- 30 ml ulei
- 70 gr iaurt
- zeama de lamaie dupa gust
Se amesteca restul ingredientelor pentru a obtine sosul de salata
Supa de pui
- aripioarele si spatele de la 1 pui
- 1 ceapa medie
- 2 bucati mari pastarnac (200 gr)
- morcovi (300-350 gr)
- 1 telina mica (cat 1 ou)
- dafin 1 frunza mare
- piper boabe
- sare
- taietei / galuste
- patrunjel
Supa se fierbe la foc mic pentru a ramane limpede zeama.
Se pune carnea la fiert in apa rece si se fierbe 10-15 minute.
Se adauga condimentele, sare si legumele intregi, exceptand morcovul care se taie dupa preferinta.
Cand este aproape gata adaugam taieteii.
Oprim focul si scoatem din supa ceapa, pastarnacul si telina.
Presaram patrunjel tocat.
Mancare de praz cu masline
- 1 kg praz
- masline negre
- bulion
- putin cimbru uscat
- foi de dafin
- piper boabe
- ulei
- apa
- sare
Partea alba a prazului se taie in bucati de 4-5 cm, partea verde se toaca marunt.
Inabusim prazul in putin ulei incins.
Adaugam restul ingredientelor, acoperim cu apa si dam la cuptor pana cand lichidul scade la jumatate.
Strudel
INGREDIENTE
- 1 pachet foi de placinta
UMPLUTURA CU MERE
- 1 kg mere
- 5-6 lg zahar
- scortisoara
- 2 lg pesmet
- zeama 1 lamaie mica (optional)
- stafide inmuiate in rom / nuci (optional)
- unt topit si racit / ulei pentru uns foile
Merele (optional se curata coaja) se taie in 4, fiecare felie se taie iarasi in feliute subtiri. Adaugam zeama de lamaie, zahar, pesmet, nuci/stafide si amestecam bine.
Optional se pot cali cat sa se inmoaie putin.
UMPLUTURA CU BRANZA
UMPLUTURA CU BRANZA
- 200 gr telemea
- 300 gr branza de burduf
- 150 gr smantana grasa
- 2 oua
- 1 lg gris
- frunze de ceapa vede si marar (optional)
Alegeti o varianta de umplutura.
Foile de placinta se taie pe jumatate.
Luam o foie (taiata) si o ungem cu unt, peste ea punem a doua foaie pe care o ungem cu unt, suprapunem a treia foaie pe care nu o mai ungem.
Pe foaia a treia punem 2 linguri din compozitie pe o laterala mai ingusta (foaia va fi dreptunghiulara). Suprapunem lateralele mai lungi peste foaie (cam 1,5-2 cm).
Rulam dinspre partea cu compozitie.
Cu untul ramas ungem strudelele formate.
Coacem pana se rumenesc.
Daca am folosit umplutura dulce, cand le scoatem din cuptor presaram peste ele zahar pudra.
NOTA *strudelele se pot umple cu dovleac calit, branza dulce cu stafide, visine, nuci, mere etc.
Tocana de cartofi
- 1,5 kg cartofi albi
- 3 cepe
- 5 catei de usturoi
- 1 ardei rosu
- 4 rosii/suc rosii/bulion
- foi de dafin
- piper boabe
- boia bulce (optional)
- patrunjel verde
- tarhon (optional)
- ulei
- apa
- sare
Se pun toate ingredientele in putin ulei incins pentru cateva minute, exceptand verdeata si boiaua, amestecam ocazional.
Se acopera cu apa (eventual si suc de rosii /putin bulion si boia de ardei) si se fierbe maxim 30 de minute.
Cand oprim focul adaugam verdeata.
Se acopera cu apa (eventual si suc de rosii /putin bulion si boia de ardei) si se fierbe maxim 30 de minute.
Cand oprim focul adaugam verdeata.
Ciorba de vacuta
- 1 kg carne de vita cu os (rasol)
- 1 ceapa mare
- 1 radacina pastarnac
- 2-3 morcovi
- 1 telina mica (cat 1 ou)
- 1 ardei gras rosu
- rosii decojite (mai multe, sa coloreze zeama) / suc de rosii
- 2 cartofi
- fasole verde si/sau mazare
- 1 mana de varza alba tocata / cateva buchetele de conopida (optional)
- leustean verde
- patrunjel / frunze de telina
- piper boabe
- sare
- apa
- borș (optional)
Carnea se fierbe in apa rece, se indeparteaza spuma. Cand a fiert pe jumatate se pun legumele tocate, mai putin cartofii care se adauga cu 10-15 minute inainte de a opri focul.
Cand este gata punem verdeata.
Ardei umpluti cu carne
- aprox 10 ardei grasi, le scoatem semintele si pastram capacelul / cativa dovlecei
UMPLUTURA
- 500 gr carne de porc tocată
- 1 ceapă mare tocată
- 1 lta bulion
- 1 mana de orez
- piper măcinat
- pătrunjel tocat
- oregano (opțional)
- cimbru (optional)
- sare
*se amesteca ingredientele apoi umplem ardeii; punem capacelul cu codita
SOS
- sos de rosii / apă amestecata cu 2-3 lg bulion
- cateva rosii taiate (optional)
- 3-4 frunze de dafin
Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora.
Cand sunt gata putem presara patrunjel tocat.
Se servesc cu smantana si ardei iute.
Cand sunt gata putem presara patrunjel tocat.
Se servesc cu smantana si ardei iute.
NOTA* ardeii pot fi inlocuiti cu dovlecei sau rosii
Abonați-vă la:
Postări (Atom)