Ulei aromatizat

  • ulei de masline (de preferat)
  • cimbru
  • rozmarin
  • ardei iute
  • piper boabe
  • cuisoare
  • anason stelat
  • coriandru
  • fenicul seminte



Uleiul aromatizat se poate consuma la salate, paste, pentru fripturi, etc.

Condimentele pot fi alese in functie de gustul fiecaruia, dar folositi din cele uscate.
Toate ingredientele se introduc in sticla, se pune dopul si se pastreaza la 20-25 °C  circa 2 saptamani, apoi se foloseste.

Cornulete romanesti

*retete vechi

  

ALUAT 1

  • 300 gr untura
  • 300 gr smantana grasa / iaurt
  • faina
  •  vanilie
  • sare
  • *cornulete sunt fragede si nisipoase, ca fursecurile

ALUAT 2

  • 350 gr untura
  • 250 gr iaurt
  • 4 galbenusuri
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • sare
  • 650 gr faina
  • *cornuletele sunt fragede si moi


UMPLUTURA 

  • gem de  prune amestecat cu nuci / dulceata / rahat etc.


 

Se framanta aluatul si se baga in frigider pentru minim 30 minute, pentru a se putea forma mai usor cornuletele.
Se intinde coca nu foarte subtire si se formeaza cornuletele pe care le umplem cu ce dorim.
Se coc la 180 grade pentru aproximativ 30 minute; cornuletele cu untura nu se rumenesc la copt, doar marginile isi schimba putin culoarea.
Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zaharul pudra.

*din cantitatile date ies 2 tavi de aragaz 

Lasagna cu ciuperci si smantana

*reteta italiana 
  • foi lasagna 250 gr
  •  ciuperci 500 gr
  • smantana grasa
  • cascaval ras 200 gr
  • usturoi 1 capatana mica
  • nucsoara
  • piper alb
  • oregano, busuioc, cimbru  (dupa gust, toate sau la alegere)
  • sare

Ciupercile, taiate feliute mari, se calesc in 3 linguri de ulei. Vor lasa zeama, lasam sa se evapore doar o parte. Cand sunt gata adaugam usturoiul pisat si sarea. Lasam la racit.
Adaugam in smantana mirodeniile si 150  gr cascaval.
Amestecam smantana cu ciupercile. Compozitia trebuie sa fie mai lichida, pentru a se fierbe foile de lasagna.

Ungem cu ulei tava de copt.
Punem un strat de foi+compozitie+foi+compozitie+foi...Peste ultima foaie punem doar smantana amestecata cu mirodenii apoi presaram cascaval ras. (50 gr).
Coacem aproximativ 30 de minute.




Ciulama cu ciuperci si pui

  • 500 gr ciuperci proaspete
  • 400 gr carne de pui
  • 500 ml apa
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • foi dafin
  • ulei / unt
  • sare
  • piper 
  • 2 lg amidon / faina
  • patrunjel (otional)
  • smantana (optional)





Carnea de pui se pune la fiert in apa rece,  impreuna cu ceapa tocata, 2 foi dafin si sare.

Ciupercile spalate si  taiate felii se pun intr-o oala cu 3 linguri de ulei.  Se fierb in propria zeama cam 15 minute, cu capacul pus! Cand sunt fierte se adauga amidonul si putina zeama de pui, se amesteca bine apoi se pune restul de zeama si carnea de pui *(vezi Nota).
Se fierbe pana se ingroasa.

 La sfarsitul fierberii adaugam usturoiul pisat si piper macinat.

Putem servi  ciulamaua amestecata  cu smantana grasa si presarata patrunjel verde.

putem sa adaugam 1 cana lapte dulce in compozitia de ciuperci-pui-amidon si o bucatica de unt. In acest caz pentru a fierbe puiul se vor folosi doar 250 ml apa.

Crema de zahar ars

  • 1 l lapte gras
  • 7 oua
  • 200 gr zahar (7 lg)
  • esenta de rom
 
Puneti  intr-o cratita mai  inalta 4 linguri de zahar si  lasati-l pe foc sa se topeasca, pana capata o culoare maronie. Dupa ce s-a topit luati cratita de pe foc si  distribuiti zaharul topit uniform pe peretii vasului, apoi lasati-l să se raceasca.

Spargeti ouale intr-un vas, adaugati restul de zahar si mixati, apoi adaugati laptele si esenta de rom. Turnati compozitia in cratita cu zahar ars.

Puneti cratita cu crema intr-o alta oala umputa cu apa calda (bain marie). Bagati in cuptorul incins  la 160 grade) pentru aprovimativ 1 ora si 30 minute.
Se consuma rece!



Chiftele din naut / Falafel

*reteta libaneza
  • 250 gr naut (1 cana)
  • 1 ceapa
  • 1 capatana medie usturoi
  • 1/2  l-ta chimion
  • 1/2 l-ta coriandru
  • 1/4 l-ta piper
  •  1/3 l-ta boia (optional)
  • 1/3 l-ta turmeric (optional)
  • susan (optional)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 l-ta sare
  • 1/2 l-ta bicarbonat / praf de copt
  • 2 lg faina
  • 1-3 lg apa 




Se spala nautul si se lasa in apa de seara pana dimineata.
Condimentele boabe se piseaza/rasnesc.
Nautul se scurge si se pune in blender cu ceapa si usturoi. Se mixeaza pana devine o pasta granulata (nu fina!).
Adaugam condimentele pisate, patrunjelul tocat, sare, faina, bicarbonat (face falafelul mai pufos), apa cat sa omogenizam aluatul si sa-i dam consistenta unei paste de mici.
Compozitia se lasa la rece minim 30 de minute, pentru a se patrunde aromele si pentru a ramane amestecul legat cand prajim chiftelutele.
Se fac bilute rotunde care se prajesc in uleiul bine incins.

*susanul se poate adauga in compozitie sau se tavalesc bilutele prin el inainte de prajire.




Pasta de susan / Tahini sos

*reteta libaneza
  • 100 gr seminte susan
  • 25 ml ulei de susan / vegetal (1 lg)
 

Semintele se prajesc la foc mic pana devin aurii, cand incep sa "sara" din tigaie sunt gata.
Dupa ce se racesc le maruntim  pana la obtinerea unei faini, care apoi se dilueaza cu ulei de susan sau de masline extravirgin.

Kofta kebab

COMPOZITIA CARNE
  • 650 gr carne tocata  (250 vita si 400 miel) 
  • 1 ceapa mare tocata marunt 
  • 1 legatura patrunjel, tocat 
  • 15 gr frunte proaspete de menta (o mana mica)
  • 3 catei de usturoi, pisati 
  • 1/2 l-ta piper 
  • 2 lg sumac (optional)
  • 1/2 l-ta chimion macinat 
  • 1 lg  boia dulce 
  • 1 l-ta ardei iute
  • 1,5 l-ta sare (dupa gust)
  • 3 lg pesmet (optional)

SOS DE IAURT
  • 1/2 cana iaurt 
  • 2 catei usturoi pisati 
  • 1 lg miere 
  • 1 lg suc lamaie 
  • 1 l-ta sumac
  •  l-ta cimbru 





COMPOZITIAE CARNE

Se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 1 ora la rece, pentru aromatizare. Se formeaza frigaruiele si se pun pe gratar.

Se pot servi in lipii, cu sosul de iaurt sau cu rosii si ardei iuti copti.

Cartofi cu oregano

 *reteta proprie

  • cartofi 
  • ulei de masline
  • oregano
  • sare



Cartofii taiati cubulete se fierb in apa cu sare. Se scurg, se pune oregano si ulei.
Este o garnitura ideala pentru pulpe de pui.

Mancare de urzici


  • 1 kg urzici
  • 2 cepe
  • 1 capatana mica de usturoi
  • malai
  • 1 legatura leustean
  • ulei
  • sare


Urzicile, spalate foarte bine, se dau in clocot cateva minute (2-5 minute).
Se strecoara (oprim apa in care au fiert) si se maruntesc cu lingura/mixerul.
Le punem peste ceapa usor calita, adaugam 1 cana de zeama si usturoiul pisat.
Cand sunt aproape gata, punem 1-2 maini de malai si continuam fierberea pana obtinem consistenta dorita; daca este necesar mai punem zeama.
Oprim focul si adaugam leustean tocat.

Mancare de stevie

  • 10 legaturi de stevie
  • 1-2 legaturi ceapa verde
  • 2 lg. bulion
  • 1 legatura usturoi verde / 3 legaturi leurda
  • orez 1 canuta (optional)
  • leustean  verde
  • ulei
  • sare

Stevia se spala in mai multe ape. Se rup cozile si nervurile mai groase.
Oparim stevia cateva minute, pana devine moale.
O scurgem  atat cat sa mai ramana in oala aproximativ 1/2 cana de lichid.
Amestecam stevia cu cateva linguri de ulei, punem ceapa, usturoiul, bulionul, orezul si fierbem amestecand usor.
Cand oprim focul, punem leustean tocat.






Orez cu leurda

  • 250 gr orez
  • 500 gr leurda (8-9 legaturi)
  • ulei
  • sare
  • piper


Orezul spalat se pune la fiert in apa sarata.
Fierbem orezul pe jumatate, cateva minute: bobul sa fie moale in exterior si tare in interior.
Scurgem orezul si-l clatim cu apa rece.

Amestecam orezul scurs de apa cu leurda tocata, sare si piper.

Intr-o oala punem putin ulei la incins si adaugam orezul amestecat cu leurda.

Invelim capacul intr-un prosop si-l fixam bine pe oala, sa nu iasa aburul.
Lasam pe foc mic 30 de minute fara sa ridicam capacul.

Se poate servi cu peste.

Tocanita de ciuperci cu leurda

  • 1/2 kg ciuperci 
  • 2-3 legaturi usturoi verde 
  • 6-7 legaturi leurda
  • marar
  • leustean
  • 1 lg bulion
  • 1 lg amidon (optional)
  • piper
  • ulei
  • sare


Ciupercile se pun in putin ulei si se fierb pe jumatate, daca nu lasă zeama suficienta punem apa.
Adaugam usturoiul si leurda, taiate marunt.
Se pune sare si piper si se lasa sa fiarba inabusit.
Cand este aproape gata se pune amidonul si bulionul. Se fierbe pana se ingroasa putin.
Adaugam marar si leustean si oprim focul.




Tiramisu


  • 500 gr mascarpone
  • 5 galbenusuri 
  • 5 lg rase zahar SAU 2 lg zahar (50 gr)+3 lg melasa (75 gr) 
  • 1/2 fiola esenta migdale (optional)
  • lichior amareto 50 ml -100 ml
  • 350  ml cafea 
  • piscoturi  aprox. 300 gr
  • cacao



Preparam o cafea concentrata, fara zahar. Punem, in cafeaua rece si strecurata, amareto dupa gust.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase; adaugam mascarpone amestecand bine; după gust punem esenta de migdale.
Intr-o forma adanca punem un rand de piscoturi inmuiate  rapid in cafea (3 secunde), crema, piscoturi înmuiate in cafea, crema. Pudram cu cacao.
Dam la rece cateva ore sau peste noapte.

* pentru copii puteti inlocui amareto cu esenta de migdale iar cafeaua cu Inka/ cafea fara cofeina.

Ciorba de primavara / Ciorba de verdeata

  • 4 legaturi stevie
  • 3 legaturi loboda
  • 2 legaturi leurda (opțional)
  • 1 legatura ceapa verde
  • leustean verde
  • bors / zeama lamaie (dupa gust)
  • o canuta orez (optional)
  • ulei
  • sare
  • apa

Salata verde cu orez


Reteta proprie
*nu inlocuiti si nu adaugati alte ingrediente, combinatia aceasta este perfecta...

  •  1 salata verde
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura ceapa verde
  • zeama de lamaie (cat sa acreasca bine salata)
  • ulei
  • sare
  • orez fiert (1 canuta)


Orez Beijing cu carne tocata

*reteta chinezeasca
  • carne tocata de porc aprox. 500 gr
  • 1 ceapa mare
  • sos soia
  • condiment chinezesc 5 Spice
  • sare
  • orez fiert 200 gr

 
Ceapa se caleste 1 minut la foc mare intr-o lingura de ulei. Se adaug carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa, daca este nevoie punem putina apa. Adaugam sosul de soia si condimentele chinezesti preparate ca aici  .
Cand este gata punem orezul fiert, amestecam usor si oprim focul.

Sarmale cu orez si ciuperci

  • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 morcovi medii dati pe razatoare
  • 1 l-ta oregano
  • 1 l-ta maghiran / cimbru
  • 1 lingurita turmeric
  • piper macinat
  • 1 lg bulion
  • 3 foi dafin
  • piper boabe
  • 500 g ciuperci (optional) 
  • varza murata

Se calesc usor legumele. Punem si ciupercile tocate. Cand compozitia devine zemoasa, punem orezul si fierbem pana cand acesta absoarbe tot lichidul, daca orezul se lipeste de cratita punem putina apa. Adaugam condimentele, fara dafin si piperul boabe. Lasam putin sa se raceasca apoi formam sarmalutele.

Pe fundul oalei punem putina varza tocata, asezam sarmalele punand 2-3 foi de dafin printre ele si cateva boabe de piper. Presaram varza tocata peste sarmale.
Acoperim cu apa calda si 1 lingura de bulion.
Le bagam la cuptor pentru aproximativ 1,5 ore.



Orez cu ceapa si linte / Mujadara

*reteta libanez

  • 1 cana orez 
  • 1/2 cana linte verde
  • 1 l-ta coriandru macinat
  • 1 l-ta chimion macinat
  • piper macinat
  • 2 ceape 
  • ulei
  • sare

Se prajeste ceapa taiata solzisori pana capata o culoare usor bruna.
Se fierbe lintea, se scurge.
Orezul se pune la fiert cu mirodenii si sare.
Orezul fiert se amesteca cu lintea si o parte din ceapa prajita, putem adauga si putin ulei.
Cand servim presaram ceapa ramasa.

Orez cu linte galbena si carne / Gheymeh

*reteta iraniana

  Tocanita

  • linte galbena 1 cana
  • 1 cepa mare
  • carne de vita 1/2 kg
  • bulion 2-3 linguri
  • 1 l-ta turmeric (curcuma)
  • piper
  • ulei
  • 2-4 lamai uscate 
  • sare
  • 1/2 vanata (optional)*se taie rondele, se prajeste si se adauga in compozitie spre finalul fierberii


Altele

  • orez fiert
  • cartofi prajiti 


 In  3 linguri de ulei incins se pune curcuma apoi ceapa tocata, se caleste putin.
Se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca pana cand  devine albicioasa.
Adaugam si lintea, piperul, sarea, bulionul, acoperim cu apa, punem lamaile (pe care le tinem putin la inmuiat apoi le intepam). Lasam sa fiarba.
Mancarica se toarna peste orezul fiert, sevindu-se alaturi de cartofi prajiti.

Metoda iraniana de pregatire a orezului o gasiti aici .

Orez cu verdeata si peste / Sabzi polo

    *reteta iraniana

    • patrunjel 1 legatura
    • marar 1 legatura
    • coriandru 1 legatura / 2 l-te coriandru uscat 
    • frunze ceapa verde  1 legatura 
    • schinduf
    • usturoi verde 1 legatura medie 
    • ulei
    • 1 cana orez basmati (250 gr)


    Tocam verdeata. 

    Fierbem orezul al dante (bobul sa ramana putin tare in mijloc). Cand este gata il clatim cu apa rece si-l lasam la scurs. Amestecam orezul cu verdeata tocata/condimente si sare.
    Intr-o cratita punem ulei (sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire) la incins apoi adaugam  orezul fara sa amestecam.
    Invelim capacul cratitei intr-un prosop de bumbac, punem oala pe foc mic pentru aproximativ 30 de minute, fara sa mai ridicam capacul.

    Se serveste cu peste.

    Orez cu agrise si pui / Zereshk polo ba morgh

    *reteta iraniana

     PUI

    • 2 pulpe de pui
    • ulei 2-3 lg
    • 1 ceapa medie
    • piper
    • 1 l-ta turmeric
    • sare

    AGRISE

    • agrise 1 ceasca
    • ulei
    • 1 lingurita zahar (optional)
    • sofran dizolvat in apa (optional)

    OREZ

    • orez basmati 1 cana
    • apa
    • ulei 3-4 linguri
    • sare


       



    PUI
    Curatati puiul de piele, puneti-l intr-o cratita cu putin ulei. Adaugati peste condimentele si ceapa taiata in bucati mari. Turnati apa cat aproape sa acoperiti puiul si puneti la fiert aproximativ 30 minute.
     * puteti cali usor ingredientele sau le puneti direct la fiert.

    AGRISE
    Puneti agrisele la inmuiat aproximativ 30 minute.
    Intr-o tigaie puneti putin ulei si prajiti putin agrisele. 
    Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.

    OREZ
    Orezul spalat  se pune la fiert in apa cu sare. 
    Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare. 
    Se scurge si se clateste cu apa rece.

    Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional  pe fundul cratitei se pun  felii rotunde de cartofi cruzi,  se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
    Se adauga orezul sarat  in cratita.

    Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).


    SERVIRE
    Cand orezul este gata, se iau cateva linguri si se amesteca cu putin sos de la pui.
    Orezul se pune pe un platou, peste orez se pune orezul colorat cu sosul de la pui si agrisele. 

    Se serveste cu pulpele de pui.


    Musaca

    • 1 kg carne de porc tocata
    • 3 ceape 
    • bulion
    • piper
    • patrunjel (otional)
    • 1/4 l-ta cimbru, busuioc, oregano, maghiran (optional)
    • 1/4 l-ta scortisoara (optional)
    • 1-1,5 kg cartofi
    • ulei


    Ceapa tocata si carnea se pun in 2-3 linguri de ulei. Calim putin, pana cand carnea iti schimba culoarea. Adaugam condimentele si bulionul.
    Taiem cartofii rondele. Intr-o oala asezam un rand de cartofi, unul de carne...ultimul sa fie de cartofi. Acoperim cu apa calduta si bagam la cuptor.






    Pizza libaneza / Manakish cu Zatar

    *poate fi acoperita cu  branzeturi, condimente, carne de miel calita cu ceapa si rosii...


    ALUAT

    • 4oo gr faina 
    • 10 gr drojdie proaspata
    • apa calda 
    • 2 lg ulei masline 
    • sare

    Se amesteca ingredinetele. Se lasa aluatul la dospit aproximativ o ora.
    Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
    Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
    Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
    Se coc aproximativ 10 minute.


    TOPPING ZATAR
    • 1 l-ta cimbru
    • 2 l-te oregano
    • 2 l-te maghiran
    • 2 l-te sumac
    • 2 lg susan (prajit fara ulei)
    • 1/2 l-ta sare
    • ulei de masline
    Se amesteca ingredientele formand o pasta. Mai multe despre condimentul Zatar gasiti aici .






    Franzela 




    Pizza impaturita / Calzone

    *reteta italiana 

    Blat
    • 400 gr faina
    • 10 gr drojdie proaspata
    • 2 linguri ulei masline
    • sare
    • apa calda 
    • oregano 

    Umplutura 1
    • 500 gr praz 
    • 300  gr kaizer
    • piper
    • sare
    • ulei
    • sos de rosii

    Umplututa 2
    • sunca de praga
    • cascaval ras
    • 1/2 ardei rosu tocat
    • sos de rosii    




    Blat
    Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se lasa la crescut.  
    Coca se  impartit coca in 3  sau in 4 bucat.
    Fiecare bucata de aluat se intinde subtire si rotunda, cu sucitorul.
    Punem  sos de  rosii pe jumatate din blatul intins.
    Peste sos punem umplutura.
    Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau  le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
    Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
    Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute  la foc normal.

    Umplutura 1
    Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit. 
    Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.

    Umplututa 2
     Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii. 


    Pui cu legume

    *reteta chinezeasca

    CARNE
    • 1 piept de pui taiat cubulete si prajit

    LEGUME
    • 2 linguri ulei 
    • 1 capatana usturoi mica
    • o bucatica ghimbir (2-4 cm)
    • 4 morcovi medii
    • 2 cepe
    • 1 ardei rosu mare
    Intr-o tigaie puneti uleiul si adaugati ghimbirul si usturoiul taiate marunt, ceapa taiata bucatele mai mari, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat in bucatele patrate mai mari.
    Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).


    SOS
    • 3 linguri pasta de tomate
    • 3 linguri sos de soia 
    • 2 linguri otet de orez 
    • 1 lingura zahar 
    • 1 lingura amidon 
    • 3/4 cana apa.     

    In putin ulei încins se pune pasta de tomate, apa, zahar, otet, soia, se adauga amidon si se fierbe la foc mare.
    Cand si-a schimbat consistenta se adauga carnea si legumele, amestecam 2-3  minute.





    Pulpe de pui la cuptor

    • pulpe de pui
    • cartofi
    • sare

    CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE PUI 
    • curry
    • boia / fulgi de ardei iute
    • piper
    • usturoi
    • dafin
    • sumac
    • scortisoara / enibahar 
    • ghimbir / lemongrass / fenel
    • busuioc / rozmarin / salvie / cimbru / tarhon / marar
    • mix aici





    Se freaca pulpele cu mirodeniile preferate si se lasa la rece 1 ora. Le punem in tava cu cartofii taiati mare (in 4). Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora la foc mediu.

    Salata de vinete



    Salata de vinete 

    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • ulei
    • ceapa tocata
    • sare  
    • zeama de lamaie, va face salata mai alba  (optional)
    • 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)

    Salata de vinete cu maioneza
    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • maioneza 
    • ceapa tocata
    • sare


    Maioneza ingrediente
    • 1 galbenus crud
    • 1 galbenus fiert
    • zeama lamaie
    • 1-2 lingurite mustar
    • ulei cat trebuie  
    • sare
    • 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc

    Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar

      • 100 gr faina integrala
      • 150 gr tarate de ovaz 
      • 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
      • 50 gr de unt  la temp. camerei
      • lapte (cateva linguri)
      • 1 l-ta praf de copt

        Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
        Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
        Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.

        Paine moale cu smantana

        *reteta proprie

        O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
        Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.


        • 500 gr faina
        • 25 gr drojdie
        • 150 gr smantana
        • 250  ml lapte dulce caldut
        • 3 linguri ulei de masline
        • sare 



        Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
        Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
        Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.

        Peste la cuptor

        • peste
        • lamaie (optional)
        • ulei

         GARNITURA - orez fiert, legume fierte, sparanghel (calit 2-3 minute in unt).





        Pestele se stropeste cu ulei de masline; se pun  cateva felii de lamaie in tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

        * reteta este ideala pentru somon, pastrav, salau.

        Peste in sos tomat / Macrou

        • sus de rosii /sau bulion diluat
        • cativa catei de usturoi tocati marunt
        • busuioc
        • piper boabe
        • foi dafin
        • lamaie / otet
        • ulei
        • sare  
        • masline (optional)




        Pestele se aseaza in vasul de copt.
        Se amesteca toate ingredientele si se toarna peste peste, fara sa-l acopere.
        Se baga la cuptor,  aproximativ 30 minute.

        Pilaf sarbesc

        • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
        • 3 cani apa calda (900 ml)
        • 1 ceapa mare
        • morcovi
        • 1 ardei gras rosu
        • 500 gr ciuperci (optional)
        • piper
        • patrunjel/marar (optional)
        • ulei

        Legumele se toaca marunt.
        Calim rapid ceapa si morcovul, punem ciupercile si lasam la fiert. 
        Adaugam orezul amestecand continuu cateva minute. 
        Punem apa si fierbem la foc mic aproximativ 10-15 minute. 
        Cand este gata lasam vasul acoperit  pentru 15-20 minute.

        Salata orientala

        • cartofi fierti
        • castraveti murati
        • ceapa
        • ou fiert tare
        •  masline
        •  ardei rosu (optional, pentru culoare)
        • sare
        • piper
        • ulei
        • otet




        Cartofii  se spala se pun la fiert in apa calda cu sare. Se scurg, se lasa la racit, se decojesc si se taie in cubulete mai mici. Ii condimentam cu piper.
        Tocam legumele si le amestecam cu cartofii. Punem maslinele  si oul tait feliute.
        Adaugam ulei si otet, sare dupa gust.

        * nu folositi ou daca gatiti de post.

        Rulada cu branza si duceata

        BLAT

        • 4 oua
        • 4 linguri de zahar
        • 1 lingura ulei
        • 2 linguri amidon
        • 2 linguri faina
        • putina sare
        CREMA
        • 200 gr branzica dulce 
        • 200 gr frisca batuta
        • 1 portocala (optional)
        • dulceata 



        BLAT
        *acest blat este foarte delicat
        Se bat ouale cu putina sare pana devin  spuma , apoi adaugam zaharul putin cate putin.
        Adaugam si uleiul amestecand usor.
         Punem amidonul si faina, cate o lingura, amestecand foarte incet.
        Se toarna compozitia in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.
        Coacem aproximatv 10 minute la foc mediu.
        Rasturnam blatul pe o foaie de copt, scoatem cu grija vechea foaie de copt, rulam cu tot cu hartie.


        CREMA
        Amestecam branzica cu frisca si 1 portocala taiata fin.
        Intindem crema pe blatul bine racit.
        Dulceata o punem pe  latura blatului de unde vom incepe sa rulam.
        Rulam.
        Stropim rulada cu sirop din dulceata.
        Dam la rece.

        Paine cu lapte si unt / Paine toast

        *reteta proprie     

         Paine frageda si moale dar cu miez ferm, ideala pentru micul dejun.
        • 500 gr. faina
        • 25 gr. drojdie
        • 250-300 ml lapte dulce
        • 50 gr unt topit
        • 1 lingura zahar
        • putina sare

        Dulceata de coji de portocale

        *reteta greceasca


        • 500 ml suc portocale 
        • cojile de portocale
        • 500 gr  zahar
        Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.

        Se decojesc portocalele în 4 -6  coji. 
        Se fierb cojile in apa 3 minute, apoi aruncam apa,clatim ... repetam inca de 2 ori. 

        Taiem coaja fideluta ingusta (cam 1 cm grosime), daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit. 
        Fiecare feliuta o rulam in forma de melc.  Trecem melcii prin ac cu ata, formand un sirag pe care il innodam la capete, melcii sa stea stransi unul langa celalalt. *daca vi se pare migaloasa procedura, taiati cojile leliute inguste sau cubulete.

        Stoarcem sucul din portocalele decojite, il cantarim  ( proportia este suc 1:1 lichid) apoi il turnam peste zahar. 

        Punem pe foc siropul indulcit, cand a atins punctul de fierbere adaugam melcisorii.

        Se fierbe aproximativ 20-30 de minute, siropul va fi legat iar melcisorii vor deveni luciosi.

        Se taie ata si se scot melcii, se pun in borcane si se toarna siropul deasupra.