- ulei de masline (de preferat)
- cimbru
- rozmarin
- ardei iute
- piper boabe
- cuisoare
- anason stelat
- coriandru
- fenicul seminte
Daca ati incercat retetele, va rog sa-mi scrieti! Sub retete aveti rubrica "Comentarii" !
Ulei aromatizat
Cornulete romanesti
*retete vechi
Se intinde coca nu foarte subtire si se formeaza cornuletele pe care le umplem cu ce dorim.
Se coc la 180 grade pentru aproximativ 30 minute; cornuletele cu untura nu se rumenesc la copt, doar marginile isi schimba putin culoarea.
Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zaharul pudra.
*din cantitatile date ies 2 tavi de aragaz
ALUAT 1
- 300 gr untura
- 300 gr smantana grasa / iaurt
- faina
- vanilie
- sare
- *cornulete sunt fragede si nisipoase, ca fursecurile
ALUAT 2
- 350 gr untura
- 250 gr iaurt
- 4 galbenusuri
- 2 pliculete zahar vanilat
- sare
- 650 gr faina
- *cornuletele sunt fragede si moi
UMPLUTURA
- gem de prune amestecat cu nuci / dulceata / rahat etc.
Se framanta aluatul si se baga in frigider pentru minim 30 minute, pentru a se putea forma mai usor cornuletele.
Se intinde coca nu foarte subtire si se formeaza cornuletele pe care le umplem cu ce dorim.
Se coc la 180 grade pentru aproximativ 30 minute; cornuletele cu untura nu se rumenesc la copt, doar marginile isi schimba putin culoarea.
Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zaharul pudra.
*din cantitatile date ies 2 tavi de aragaz
Lasagna cu ciuperci si smantana
- foi lasagna 250 gr
- ciuperci 500 gr
- smantana grasa
- cascaval ras 200 gr
- usturoi 1 capatana mica
- nucsoara
- piper alb
- oregano, busuioc, cimbru (dupa gust, toate sau la alegere)
- sare
Ciupercile, taiate feliute mari, se calesc in 3 linguri de ulei. Vor lasa zeama, lasam sa se evapore doar o parte. Cand sunt gata adaugam usturoiul pisat si sarea. Lasam la racit.
Adaugam in smantana mirodeniile si 150 gr cascaval.
Amestecam smantana cu ciupercile. Compozitia trebuie sa fie mai lichida, pentru a se fierbe foile de lasagna.
Ungem cu ulei tava de copt.
Punem un strat de foi+compozitie+foi+compozitie+foi...Peste ultima foaie punem doar smantana amestecata cu mirodenii apoi presaram cascaval ras. (50 gr).
Coacem aproximativ 30 de minute.
Ciulama cu ciuperci si pui
- 500 gr ciuperci proaspete
- 400 gr carne de pui
- 500 ml apa
- 1 ceapa
- 1 capatana usturoi
- foi dafin
- ulei / unt
- sare
- piper
- 2 lg amidon / faina
- patrunjel (otional)
- smantana (optional)
Ciupercile spalate si taiate felii se pun intr-o oala cu 3 linguri de ulei. Se fierb in propria zeama cam 15 minute, cu capacul pus! Cand sunt fierte se adauga amidonul si putina zeama de pui, se amesteca bine apoi se pune restul de zeama si carnea de pui *(vezi Nota).
Se fierbe pana se ingroasa.
La sfarsitul fierberii adaugam usturoiul pisat si piper macinat.
Putem servi ciulamaua amestecata cu smantana grasa si presarata patrunjel verde.
* putem sa adaugam 1 cana lapte dulce in compozitia de ciuperci-pui-amidon si o bucatica de unt. In acest caz pentru a fierbe puiul se vor folosi doar 250 ml apa.
Crema de zahar ars
- 1 l lapte gras
- 7 oua
- 200 gr zahar (7 lg)
- esenta de rom
Puneti intr-o cratita mai inalta 4 linguri de zahar si lasati-l pe
foc sa se topeasca, pana capata o culoare maronie. Dupa ce s-a topit
luati cratita de pe foc si distribuiti zaharul topit uniform pe peretii
vasului, apoi lasati-l să se raceasca.
Spargeti ouale intr-un vas, adaugati restul de zahar si mixati, apoi adaugati laptele si esenta de rom. Turnati compozitia in cratita cu zahar ars.
Puneti cratita cu crema intr-o alta oala umputa cu apa calda (bain marie). Bagati in cuptorul incins la 160 grade) pentru aprovimativ 1 ora si 30 minute.
Se consuma rece!
Spargeti ouale intr-un vas, adaugati restul de zahar si mixati, apoi adaugati laptele si esenta de rom. Turnati compozitia in cratita cu zahar ars.
Puneti cratita cu crema intr-o alta oala umputa cu apa calda (bain marie). Bagati in cuptorul incins la 160 grade) pentru aprovimativ 1 ora si 30 minute.
Se consuma rece!
Chiftele din naut / Falafel
*reteta libaneza
- 250 gr naut (1 cana)
- 1 ceapa
- 1 capatana medie usturoi
- 1/2 l-ta chimion
- 1/2 l-ta coriandru
- 1/4 l-ta piper
- 1/3 l-ta boia (optional)
- 1/3 l-ta turmeric (optional)
- susan (optional)
- 1 legatura patrunjel
- 1 l-ta sare
- 1/2 l-ta bicarbonat / praf de copt
- 2 lg faina
- 1-3 lg apa
Se spala nautul si se lasa in apa de seara pana dimineata.
Condimentele boabe se piseaza/rasnesc.
Nautul se scurge si se pune in blender cu ceapa si usturoi. Se mixeaza pana devine o pasta granulata (nu fina!).
Adaugam condimentele pisate, patrunjelul tocat, sare, faina, bicarbonat (face falafelul mai pufos), apa cat sa omogenizam aluatul si sa-i dam consistenta unei paste de mici.
Compozitia se lasa la rece minim 30 de minute, pentru a se patrunde aromele si pentru a ramane amestecul legat cand prajim chiftelutele.
Se fac bilute rotunde care se prajesc in uleiul bine incins.
*susanul se poate adauga in compozitie sau se tavalesc bilutele prin el inainte de prajire.
Kofta kebab
COMPOZITIA CARNE
SOS DE IAURT
COMPOZITIAE CARNE
Se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 1 ora la rece, pentru aromatizare. Se formeaza frigaruiele si se pun pe gratar.
Se pot servi in lipii, cu sosul de iaurt sau cu rosii si ardei iuti copti.
- 650 gr carne tocata (250 vita si 400 miel)
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 1 legatura patrunjel, tocat
- 15 gr frunte proaspete de menta (o mana mica)
- 3 catei de usturoi, pisati
- 1/2 l-ta piper
- 2 lg sumac (optional)
- 1/2 l-ta chimion macinat
- 1 lg boia dulce
- 1 l-ta ardei iute
- 1,5 l-ta sare (dupa gust)
- 3 lg pesmet (optional)
SOS DE IAURT
- 1/2 cana iaurt
- 2 catei usturoi pisati
- 1 lg miere
- 1 lg suc lamaie
- 1 l-ta sumac
- l-ta cimbru
COMPOZITIAE CARNE
Se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 1 ora la rece, pentru aromatizare. Se formeaza frigaruiele si se pun pe gratar.
Se pot servi in lipii, cu sosul de iaurt sau cu rosii si ardei iuti copti.
Mancare de urzici
- 1 kg urzici
- 2 cepe
- 1 capatana mica de usturoi
- malai
- 1 legatura leustean
- ulei
- sare
Urzicile, spalate foarte bine, se dau in clocot cateva minute (2-5 minute).
Se strecoara (oprim apa in care au fiert) si se maruntesc cu lingura/mixerul.
Le punem peste ceapa usor calita, adaugam 1 cana de zeama si usturoiul pisat.
Cand sunt aproape gata, punem 1-2 maini de malai si continuam fierberea pana obtinem consistenta dorita; daca este necesar mai punem zeama.
Oprim focul si adaugam leustean tocat.
Cand sunt aproape gata, punem 1-2 maini de malai si continuam fierberea pana obtinem consistenta dorita; daca este necesar mai punem zeama.
Oprim focul si adaugam leustean tocat.
Mancare de stevie
- 10 legaturi de stevie
- 1-2 legaturi ceapa verde
- 2 lg. bulion
- 1 legatura usturoi verde / 3 legaturi leurda
- orez 1 canuta (optional)
- leustean verde
- ulei
- sare
Oparim stevia cateva minute, pana devine moale.
O scurgem atat cat sa mai ramana in oala aproximativ 1/2 cana de lichid.
Amestecam stevia cu cateva linguri de ulei, punem ceapa, usturoiul, bulionul, orezul si fierbem amestecand usor.
Cand oprim focul, punem leustean tocat.
Orez cu leurda
- 250 gr orez
- 500 gr leurda (8-9 legaturi)
- ulei
- sare
- piper
Orezul spalat se pune la fiert in apa sarata.
Fierbem orezul pe jumatate, cateva minute: bobul sa fie moale in exterior si tare in interior.
Scurgem orezul si-l clatim cu apa rece.
Amestecam orezul scurs de apa cu leurda tocata, sare si piper.
Intr-o oala punem putin ulei la incins si adaugam orezul amestecat cu leurda.
Invelim capacul intr-un prosop si-l fixam bine pe oala, sa nu iasa aburul.
Lasam pe foc mic 30 de minute fara sa ridicam capacul.
Se poate servi cu peste.
Scurgem orezul si-l clatim cu apa rece.
Amestecam orezul scurs de apa cu leurda tocata, sare si piper.
Intr-o oala punem putin ulei la incins si adaugam orezul amestecat cu leurda.
Invelim capacul intr-un prosop si-l fixam bine pe oala, sa nu iasa aburul.
Lasam pe foc mic 30 de minute fara sa ridicam capacul.
Se poate servi cu peste.
Tocanita de ciuperci cu leurda
- 1/2 kg ciuperci
- 2-3 legaturi usturoi verde
- 6-7 legaturi leurda
- marar
- leustean
- 1 lg bulion
- 1 lg amidon (optional)
- piper
- ulei
- sare
Ciupercile se pun in putin ulei si se fierb pe jumatate, daca nu lasă zeama suficienta punem apa.
Adaugam usturoiul si leurda, taiate marunt.
Se pune sare si piper si se lasa sa fiarba inabusit.
Cand este aproape gata se pune amidonul si bulionul. Se fierbe pana se ingroasa putin.
Adaugam marar si leustean si oprim focul.
Adaugam marar si leustean si oprim focul.
Tiramisu
- 500 gr mascarpone
- 5 galbenusuri
- 5 lg rase zahar SAU 2 lg zahar (50 gr)+3 lg melasa (75 gr)
- 1/2 fiola esenta migdale (optional)
- lichior amareto 50 ml -100 ml
- 350 ml cafea
- piscoturi aprox. 300 gr
- cacao
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase; adaugam mascarpone amestecand bine; după gust punem esenta de migdale.
Intr-o forma adanca punem un rand de piscoturi inmuiate rapid in cafea (3 secunde), crema, piscoturi înmuiate in cafea, crema. Pudram cu cacao.
Dam la rece cateva ore sau peste noapte.
* pentru copii puteti inlocui amareto cu esenta de migdale iar cafeaua cu Inka/ cafea fara cofeina.
Ciorba de primavara / Ciorba de verdeata
- 4 legaturi stevie
- 3 legaturi loboda
- 2 legaturi leurda (opțional)
- 1 legatura ceapa verde
- leustean verde
- bors / zeama lamaie (dupa gust)
- o canuta orez (optional)
- ulei
- sare
- apa
Orez Beijing cu carne tocata
*reteta chinezeasca
- carne tocata de porc aprox. 500 gr
- 1 ceapa mare
- sos soia
- condiment chinezesc 5 Spice
- sare
- orez fiert 200 gr
Ceapa se caleste 1 minut la foc mare intr-o lingura de ulei. Se adaug carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa, daca este nevoie punem putina apa. Adaugam sosul de soia si condimentele chinezesti preparate ca aici .
Cand este gata punem orezul fiert, amestecam usor si oprim focul.
Sarmale cu orez si ciuperci
- 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
- 2 cepe tocate marunt
- 2 morcovi medii dati pe razatoare
- 1 l-ta oregano
- 1 l-ta maghiran / cimbru
- 1 lingurita turmeric
- piper macinat
- 1 lg bulion
- 3 foi dafin
- piper boabe
- 500 g ciuperci (optional)
- varza murata
Pe fundul oalei punem putina varza tocata, asezam sarmalele punand 2-3 foi de dafin printre ele si cateva boabe de piper. Presaram varza tocata peste sarmale.
Acoperim cu apa calda si 1 lingura de bulion.
Le bagam la cuptor pentru
aproximativ 1,5 ore.
Orez cu ceapa si linte / Mujadara
*reteta libanez
- 1 cana orez
- 1/2 cana linte verde
- 1 l-ta coriandru macinat
- 1 l-ta chimion macinat
- piper macinat
- 2 ceape
- ulei
- sare
Se fierbe lintea, se scurge.
Orezul se pune la fiert cu mirodenii si sare.
Orezul fiert se amesteca cu lintea si o parte din ceapa prajita, putem adauga si putin ulei.
Cand servim presaram ceapa ramasa.
Orez cu linte galbena si carne / Gheymeh
*reteta iraniana
Tocanita
- linte galbena 1 cana
- 1 cepa mare
- carne de vita 1/2 kg
- bulion 2-3 linguri
- 1 l-ta turmeric (curcuma)
- piper
- ulei
- 2-4 lamai uscate
- sare
- 1/2 vanata (optional)*se taie rondele, se prajeste si se adauga in compozitie spre finalul fierberii
Altele
- orez fiert
- cartofi prajiti
Se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca pana cand devine albicioasa.
Adaugam si lintea, piperul, sarea, bulionul, acoperim cu apa, punem lamaile (pe care le tinem putin la inmuiat apoi le intepam). Lasam sa fiarba.
Mancarica se toarna peste orezul fiert, sevindu-se alaturi de cartofi prajiti.
Metoda iraniana de pregatire a orezului o gasiti aici .
Orez cu verdeata si peste / Sabzi polo
- patrunjel 1 legatura
- marar 1 legatura
- coriandru 1 legatura / 2 l-te coriandru uscat
- frunze ceapa verde 1 legatura
- schinduf
- usturoi verde 1 legatura medie
- ulei
- 1 cana orez basmati (250 gr)
Tocam verdeata.
Fierbem orezul al dante (bobul sa ramana putin tare in mijloc). Cand este gata il clatim cu apa rece si-l lasam la scurs. Amestecam orezul cu verdeata tocata/condimente si sare.
Intr-o cratita punem ulei (sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire) la incins apoi adaugam orezul fara sa amestecam.
Invelim capacul cratitei intr-un prosop de bumbac, punem oala pe foc mic pentru aproximativ 30 de minute, fara sa mai ridicam capacul.
Se serveste cu peste.
Orez cu agrise si pui / Zereshk polo ba morgh
*reteta iraniana
PUI
AGRISE
- agrise 1 ceasca
- ulei
- 1 lingurita zahar (optional)
- sofran dizolvat in apa (optional)
OREZ
- orez basmati 1 cana
- apa
- ulei 3-4 linguri
- sare
Curatati puiul de piele, puneti-l intr-o cratita cu putin ulei. Adaugati peste condimentele si ceapa taiata in bucati mari. Turnati apa cat aproape sa acoperiti puiul si puneti la fiert aproximativ 30 minute.
* puteti cali usor ingredientele sau le puneti direct la fiert.
Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional pe fundul cratitei se pun felii rotunde de cartofi cruzi, se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
AGRISE
Puneti agrisele la inmuiat aproximativ 30 minute.
Intr-o tigaie puneti putin ulei si prajiti putin agrisele.
Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.
Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.
OREZ
Orezul spalat se pune la fiert in apa cu sare.
Orezul spalat se pune la fiert in apa cu sare.
Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare.
Se scurge si se clateste cu apa rece.
Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional pe fundul cratitei se pun felii rotunde de cartofi cruzi, se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
Se adauga orezul sarat in cratita.
Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).
Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).
SERVIRE
Cand orezul este gata, se iau cateva linguri si se amesteca cu putin sos de la pui.
Orezul se pune pe un platou, peste orez se pune orezul colorat cu sosul de la pui si agrisele.
Se serveste cu pulpele de pui.
Se serveste cu pulpele de pui.
Musaca
- 1 kg carne de porc tocata
- 3 ceape
- bulion
- piper
- patrunjel (otional)
- 1/4 l-ta cimbru, busuioc, oregano, maghiran (optional)
- 1/4 l-ta scortisoara (optional)
- 1-1,5 kg cartofi
- ulei
Taiem cartofii rondele. Intr-o oala asezam un rand de cartofi, unul de carne...ultimul sa fie de cartofi. Acoperim cu apa calduta si bagam la cuptor.
Pizza libaneza / Manakish cu Zatar
*poate fi acoperita cu branzeturi, condimente, carne de miel calita cu ceapa si rosii...
ALUAT
TOPPING ZATAR
ALUAT
- 4oo gr faina
- 10 gr drojdie proaspata
- apa calda
- 2 lg ulei masline
- sare
Se amesteca ingredinetele. Se lasa aluatul la dospit aproximativ o ora.
Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
Se coc aproximativ 10 minute.
Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
Se coc aproximativ 10 minute.
TOPPING ZATAR
- 1 l-ta cimbru
- 2 l-te oregano
- 2 l-te maghiran
- 2 l-te sumac
- 2 lg susan (prajit fara ulei)
- 1/2 l-ta sare
- ulei de masline
Se amesteca ingredientele formand o pasta. Mai multe despre condimentul Zatar gasiti aici .
Franzela |
Pizza impaturita / Calzone
*reteta italiana
Blat
- 400 gr faina
- 10 gr drojdie proaspata
- 2 linguri ulei masline
- sare
- apa calda
- oregano
Umplutura 1
- 500 gr praz
- 300 gr kaizer
- piper
- sare
- ulei
- sos de rosii
Umplututa 2
- sunca de praga
- cascaval ras
- 1/2 ardei rosu tocat
- sos de rosii
Blat
Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se lasa la crescut.
Coca se impartit coca in 3 sau in 4 bucat.
Fiecare bucata de aluat se intinde subtire si rotunda, cu sucitorul.
Punem sos de rosii pe jumatate din blatul intins.
Peste sos punem umplutura.
Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute la foc normal.
Umplutura 1
Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit.
Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.
Umplututa 2
Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii.
Punem sos de rosii pe jumatate din blatul intins.
Peste sos punem umplutura.
Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute la foc normal.
Umplutura 1
Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit.
Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.
Umplututa 2
Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii.
Pui cu legume
*reteta chinezeasca
CARNE
- 1 piept de pui taiat cubulete si prajit
LEGUME
- 2 linguri ulei
- 1 capatana usturoi mica
- o bucatica ghimbir (2-4 cm)
- 4 morcovi medii
- 2 cepe
- 1 ardei rosu mare
Intr-o tigaie puneti uleiul si adaugati ghimbirul si usturoiul taiate marunt, ceapa taiata bucatele mai mari, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat in bucatele patrate mai mari.
Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).
Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).
SOS
- 3 linguri pasta de tomate
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri otet de orez
- 1 lingura zahar
- 1 lingura amidon
- 3/4 cana apa.
In putin ulei încins se pune pasta de tomate, apa, zahar, otet, soia, se adauga amidon si se fierbe la foc mare.
Cand si-a schimbat consistenta se adauga carnea si legumele, amestecam 2-3 minute.
Pulpe de pui la cuptor
- pulpe de pui
- cartofi
- sare
CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE PUI
- curry
- boia / fulgi de ardei iute
- piper
- usturoi
- dafin
- sumac
- scortisoara / enibahar
- ghimbir / lemongrass / fenel
- busuioc / rozmarin / salvie / cimbru / tarhon / marar
- mix aici
Se freaca pulpele cu mirodeniile preferate si se lasa la rece 1 ora. Le punem in tava cu cartofii taiati mare (in 4). Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora la foc mediu.
Salata de vinete
Salata de vinete
- vinete coapte, scurse de zeama si tocate
- ulei
- ceapa tocata
- sare
- zeama de lamaie, va face salata mai alba (optional)
- 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)
Salata de vinete cu maioneza
- vinete coapte, scurse de zeama si tocate
- maioneza
- ceapa tocata
- sare
- 1 galbenus crud
- 1 galbenus fiert
- zeama lamaie
- 1-2 lingurite mustar
- ulei cat trebuie
- sare
- 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc
Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar
- 100 gr faina integrala
- 150 gr tarate de ovaz
- 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
- 50 gr de unt la temp. camerei
- lapte (cateva linguri)
- 1 l-ta praf de copt
Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.
Paine moale cu smantana
*reteta proprie
O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie
- 150 gr smantana
- 250 ml lapte dulce caldut
- 3 linguri ulei de masline
- sare
Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.
Pilaf sarbesc
- 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
- 3 cani apa calda (900 ml)
- 1 ceapa mare
- morcovi
- 1 ardei gras rosu
- 500 gr ciuperci (optional)
- piper
- patrunjel/marar (optional)
- ulei
Legumele se toaca marunt.
Calim rapid ceapa si morcovul, punem ciupercile si lasam la fiert.
Adaugam orezul amestecand continuu cateva minute.
Punem apa si fierbem la foc mic aproximativ 10-15 minute.
Cand este gata lasam vasul acoperit pentru 15-20 minute.
Salata orientala
- cartofi fierti
- castraveti murati
- ceapa
- ou fiert tare
- masline
- ardei rosu (optional, pentru culoare)
- sare
- piper
- ulei
- otet
Tocam legumele si le amestecam cu cartofii. Punem maslinele si oul tait feliute.
Adaugam ulei si otet, sare dupa gust.
* nu folositi ou daca gatiti de post.
Rulada cu branza si duceata
BLAT
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 1 lingura ulei
- 2 linguri amidon
- 2 linguri faina
- putina sare
- 200 gr branzica dulce
- 200 gr frisca batuta
- 1 portocala (optional)
- dulceata
*acest blat este foarte delicat
Se bat ouale cu putina sare pana devin spuma , apoi adaugam zaharul putin cate putin.
Adaugam si uleiul amestecand usor.
Punem amidonul si faina, cate o lingura, amestecand foarte incet.
Se toarna compozitia in tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt.
Coacem aproximatv 10 minute la foc mediu.
Rasturnam blatul pe o foaie de copt, scoatem cu grija vechea foaie de copt, rulam cu tot cu hartie.
CREMA
Amestecam branzica cu frisca si 1 portocala taiata fin.
Intindem crema pe blatul bine racit.
Dulceata o punem pe latura blatului de unde vom incepe sa rulam.
Rulam.
Stropim rulada cu sirop din dulceata.
Dam la rece.
Dulceata de coji de portocale
- 500 ml suc portocale
- cojile de portocale
- 500 gr zahar
Se spala portocalele in apa calda cu bicarbonat, folosind un burete.
Se decojesc portocalele în 4 -6 coji.
Se fierb cojile in apa 3 minute, apoi aruncam apa,clatim ... repetam inca de 2 ori.
Taiem coaja fideluta ingusta (cam 1 cm grosime), daca partea alba este foarte groasa o indepartam cu un cutit.
Fiecare feliuta o rulam in forma de melc. Trecem melcii prin ac cu ata, formand un sirag pe care il innodam la capete, melcii sa stea stransi unul langa celalalt. *daca vi se pare migaloasa procedura, taiati cojile leliute inguste sau cubulete.
Stoarcem sucul din portocalele decojite, il cantarim ( proportia este suc 1:1 lichid) apoi il turnam peste zahar.
Punem pe foc siropul indulcit, cand a atins punctul de fierbere adaugam melcisorii.
Se fierbe aproximativ 20-30 de minute, siropul va fi legat iar melcisorii vor deveni luciosi.
Se taie ata si se scot melcii, se pun in borcane si se toarna siropul deasupra.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)