LASAGNA BOLOGNESE

*reteta italiana 

  • foi de lasagna (instructiunile sunt pe pachet)
  • 200 gr parmezan ras +50 gr pentru final
  • SOS CARNE (ragú)
  • SOS BECHAMEL 




SOS CARNE (ragú)
  • 0,5 kg de carne tocata de vita / amestec
  • 350 ml de suc de rosii / 2 rosii de gradina si 200 ml suc de  rosii / 400 ml rosii la conserva
  • 50 gr ceapa 
  • 50 gr morcov 
  • 50 gr tulpina telina / telina
  • 100 ml vin rosu sec
  • apa
  •  ulei extravirgin de masline
  • sare si piper
  • rozmarin,  busuioc , dafin (dupa gust, toate sau la alegere)

Caleste ceapa, telina si morcovul (tocate) in ulei de masline.
Imediat ce ceapa a prins culoare adauga carnea tocata si caleste-o putin. 
Adauga vinul si lasa-l sa se evapore.
Toarna sucul de rosii si lasa sa fiarba cam o ora, pana scade ( mai aduga apa daca compozitia este prea densa).
La sfarsit adauga dupa gust sare si piper, condimente. 
Sosul de carne trebuie sa fie mai lichid.


SOS BECHAMEL
  • 35 gr de faina/amidon (1 lg cu varf)
  • 50 gr de unt
  • 1/2 l de lapte dulce caldut
  • 1/4 l-ta nucsoara
  • piper alb macinat
  • sare

Topeste untul, aduga faina, putin cate putin, ajutandu-te cu telul pentru a evita formarea cocolaselor si apoi adauga laptele, incetisor.
Lasa sa fiarba aceasta compozitie pana se ingroasa, dar sa nu fie prea densa. 
Spre sfarsitul fierberii adauga nucsoara, piperul si sare.


ASAMBLARE LASAGNA
O tava inalta se unge cu unt, pune putin sos bechamel pe fundul tavii.

Incepi sa formezi straturile:

*un strat de foi de lasagna 
* sos de carne 
*bechamel (nu acoperim total carnea,  doar il  "aruncam" peste carne)
*omogenizam cu lingura
*parmezan presarat
Continua asa cu straturile pana ajungi la ultima foaie. 
Atentie! cand ai ajuns la ultimul strat (foaia de sus) pune deasupra doar sos bechamel din abundenta si parmeza ras (50 gr)

Baga lasagna in cuptorul preincalzit la 250 de grade pentru aprox. 30 de minute, pana ce prinde o crusta aurie deasupra iar foile sunt moi.

Paine neagra


  • 500 gr. faina neagra
  • 25 gr. drojdie proaspata
  • apa calduta cat cuprinde
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura ulei










Punem faina intr-un castron. Facem o gaura in mijlocul fainii, punem drojdia faramitata, zaharul si putina apa calduta, amestecam formand o pasta moale si lasam 15 minute.
Framantam painea adaugand apa  si sare. Spre sfarsitul framantarii, cand aluatul a devenit maleabil si nelipicios, punem si uleiul.
Lasam coca la crescut 40-60 minute, depinde de temperatura din camera si de ingredientele folosite.
Formam painea, o punem in tava, o crestam si o lasam iar la crescut aproximativ 30 de minute.
Coacem painea in cuptorul incalzit.


Sote de morcovi

  • morcovi
  • fasole verde (optional)
  • ulei
  • apa
  • sare



 Se curata morcovii, se taie. Se adauga toate ingredientele (nu puneti foarte mult ulei) si se acopera cu apa. Se baga la cuptor.

*reteta pentru bolnavii de gastrita

Cartofi natur

    • cartofi
    • patrunjel
    • sare
    • ulei / unt
    • apa


    Fierbeti cartofii in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu ulei / unt, se presara patrunjel.

    Paine cu lapte si smantana / Paine toast

      *reteta proprie  
      
    O paine frageda ideala pentru sendvisuri sau  micul dejun.

    • 500 gr. faina
    • 25 gr. drojdie proaspata
    • 1 lingura zahar
    • 1 ou mare
    • 1/2 smanatana+1/2 lapte dulce (cat cuprinde)
    • sare
    • 1 lingura ulei de masline

       

    Tort de mere cu zahar ars

    Acest tort nu trebuie insiropat, zaharul ars si merele coapte vor lasa propriul sirop care va fi absorbit de blat. 


    ETAPA I
    • mere
    • 5 linguri de zahar pentru caramel 
    • nuci/stafide sau gem (optional)
    • scortisoara (optional)

    ETAPA II
    •  3 oua
    • 3 linguri zahar
    • 3 linguri faina
    • 1 lingurita praf de copt 
    • 3 linguri ulei
    • esenta lamaie (optional) 





    ETAPA I
    Se pune zaharul, in vasul in care vom coace tortul, la foc mediu si se topeste pana capata culoarea aramie; il luam de pe foc si intindem caramelul pe tot interiorul vasului, lasam sa se intareasca.
    Se curata merele de coaja si cotor iar locul ramas liber il umplem cu gem/nuci sau stafide. Punem merele in vasul cu zahar ars, le presaram cu scortisoara si zahar si le bagam la copt pentru 15-20 minute, cat sa se inmoaie putin.

    ETAPA II
    Separam albusurile de galbenusuri. 
    Albusurile reci se bat spuma cu putina sare.
    Galbenusurile se amesteca cu zahar, ulei, esenta lamaie, praf de copt si se freaca bine. 
    Galbenusurile se adauga peste albusurile batute spuma, amestecand de jos in sus pentru a nu se lasa albusurile. Adaugam in compozitie si  faina, in ploaie, amestecand incet.
    Turnam compozitia peste merele coapte si bagam vasul in cuptor la foc mediu, aproximativ 30 minute.
    Dupa ce s-a copt lasam 5-10 minute sa se raceasca; punem o farfurie intinsa deasupra vasului in care am copt tortul, apoi il rasturnam.








    Friptura cu sos / Ostropel

    • 1 kg pui (de preferat pulpe) /pulpa de porc / vita
    • 1 capatana usturoi
    • foi dafin
    • piper boabe
    • cimbru uscat
    • bulion / rosii in conserva
    • 50-100 ml vin sec / 1-2 lg otet
    • apa
    • sare 





    Rumenim carnea in putin ulei. 
    Adaugam usturoiul tocat si-l calim usor. 
    Turnam vinul si ferbem cateva minute.
    Adaugam restul ingredientelor si lasam la fiert.
    Se serveste cu piure de cartofi sau mamaliga.

    Pilaf bob cu bob

    • 1 1/2 cana orez cu bob lung (375 gr)
    • 2 cani apa (600 ml)
    • 2-3 pulpe pui
    • 2 cepe medii
    • piper boabe
    • foi de dafin
    • oregano
    •  3-4 lg. ulei
    • sare



    Punem la fiert in apa rece pulpele, ceapa taiata in patru, piperul boabe, foile  de dafin, sare (zeama sa fie un pic mai sarata decat in mod normal). 
    Carnea trebuie sa fiarba pe jumatate, apoi turnam compozitia  peste orez. 
    Adaugam oregano si ulei, bagam la cuptor.

    Tocana de porc cu cartofi



    • 500 - 600 gr carne de porc mai grasa
    • 3 cepe mari
    • 1 kg cartofi
    • 3 catei de usturoi
    • piper
    • foi de dafin
    • 1 lg boia de ardei (optional)
    • bulion / rosii in conserva
    • apa
    • ulei
    • sare





    Rumenim carnea taiata bucatele. 
    Adaugam ceapa si putina sare, calim.
    Punem boia si condimente, lasam 1-2 minute apoi punem apa calduta.
    Cand carnea este aproape gata, punem cartofii taiati, bulionul si apa cat sa acoperim.
    Dupa ce au fiert cartofii, adaugam usturoiul tocat marunt si putina boia.
    Servim cu patrunjel verde.

    Negresa insiropata

    *reteta veche, de la mama


    COMPOZITIE
    • 1 cana lapte (250 ml)
    • 1 1/2 cana zahar (300 g)
    • 200 gr. unt
    • cacao neagra (100 g)
    • 1 1/2 cana faina (375 g)
    • 3 oua mari
    • 1 lingurita rasa bicarbonat
    • 1 esenta rom
    • 1 esenta vanilie

    SIROP
    • 125 gr. unt
    • cacao (50 g)
    • 1 cana lapte (300 ml)
    • 1 esenta rom





    COMPOZITIE
    Se pun intr-o cratita la foc mic laptele, zaharul, cacaoa (cat mai multa).
    Dupa ce s-a topit zaharul, se ia de pe foc cratita si se adauca untul.
    Se lasa la racit apoi se adauga galbenusurile, esenta de rom, bicarbonatul stins cu putin otet si faina, amestecand cu lingura.
    Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in compotitie usor, amestecand de jos in sus cu lingura.
    Compozitia se pune in tava de aragaz unsa cu putin ulei si tapetata cu faina.
    Se coace la foc mediu aproximativ 30 minute.
    Se lasa la racit, se taie felii si se insiropeaza.

    SIROP
    Laptele, cacaoa si untul se pun intr-o cratita la foc mic pana se topesc toate ingredientele; se lasa la racit apoi se toarna peste negresa rece.
    Acest sirop va patrunde mai mult partea exterioara a prajiturii, avand textura ciocolatei topite la cateva ore dupa aplicare.


    Rulada cu frisca si nuci

    BLAT

    • 4 oua
    • 4 lg. zahar
    • 4 lg. faina
    • 1 lg. ulei
    • putina sare

    CREMA


    • 200 ml. frisca (batuta)
    • nuci macinate  
    • esenta trandafiri (sau ce va place) 
    Altele
    Tava de la aragaz, hartie de copt.
    1 lg.=1 lingura











    Tort Diplomat fara blat

      Tort cu crema pufoasa
    • 125 ml. lapte /500
    • 2 galbenusuri  /6
    • 50 gr. zahar / 125
    • 1 lingura amidon  /3
    • 250 ml. frisca (batuta) /500
    • 10 gr. gelatina granule (1 plic) /10 gr
    • stafide inmuiate in rom
    • coaja de portocala confiata
    • portocale, ananas, etc.







    Gelatina se pune la hidratat  acoperita cu 75 ml apa rece, pentru 10 minute.

    Galbenusurile se freaca cu zahar si amidon, se adauga laptele. Punem compozitia la fiert pe bain-marie, amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana. Oprim focul și adăugăm stafide.

    In compozitia calduta adăugăm gelatina amestecând cu lingura, va rezulta o crema mai lichida fiindcă se topește gelatina.

    Adaugam frisca batuta amestecand incet, stafidele și coaja confiata tăiată marunt. Rezulta o crema pufoasa.

    Imbracam total partea interioara a unei  cratite micute  cu folie alimentara si aseazam felii de portocale pe peretii interiori si pe fundul oalei (sau putem folosi forma de tort de 17 cm).

    Se toarna puțină compoziție in forma, presărăm fructe, abaugam cremă...repetam.
    Se da la rece cel putin cateva ore.

    Inainte de servire se intoarce cratita, rasturnand tortul pe un platou: partea de jos a tortului (pe pe fundul cratitei) va deveni partea superioara a tortului.

    Nota: nu folosiți fructe exotice proaspete (ananas, kiwi...) fiindcă lichefiază gelatina.

    Tort Egiptean

    *reteta  Croatia de aici 

    Va recomand sa tineti tortul la frigider 2 zile, pentru a se topi caramelul in crema de frisca! Este foarte fin la gust...


    Blat (compotitia este pentru 2 foi):

    • 10 albusuri
    • putina sare
    • 10 linguri de zahar
    • 2 linguri de faina
    • 200 gr. nuci macinate (maruntite fin)
    •  forma  tort de 26 cm / 28 cm

    Crema vanilie

    • 10 galbenusuri
    • 7  linguri de zahar
    • 600 ml. lapte
    • 4 linguri amidon
    • 200 gr. unt
    • esenta de vanilie

    Crema frisca

    • 300 ml. frisca batuta
    • 300 gr. zahar caramelizat
    • 200 gr. nuci macinate (bucatele mai mari)


    Blatul
    Din compozitia de mai sus se coc 2 foi in forma de tort cu diametul de 26. 
    Nuca se macina.
    Albusurile reci se bat spuma cu putina sare pana se intaresc.
    Se adauga treptat zaharul, continuand mixarea pana cand spuma devine putin lucioasa. 
    Adaugam incet faina si nucile. 
    Compozitia se imparte in 2,  foile se coc pe fundul formei de copt acoperita cu hartie de copt, fara sa punem inelul. 
    Fiecare blat se coace aproximativ 35 minute la foc mic.

    Crema de vanilie
    Intr-o craticioara se amesteca galbenusurile, zaharul, laptele si amidonul. 
    Punem pe foc, amestecam continuu (eu folosesc mixerul la viteza mica) pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca. 
    Se lasa la racit apoi se adauga vanilia si untul batut spuma, putin cate putin.


    Crema  de frisca
    Punem zaharul la topit la foc mic pana capata culoarea aurie. 
    Turnam caramelul pe o foaie de copt unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca apoi il spargem in bucatele mici in robotul de bucatarie sau intr-o punga.
    Nuca macinata se amesteca cu frisca batuta apoi adaugam zaharul zdrobit.

    ASAMBLARE TORT
    Crema de vanilie se imparte in 2 parti.
    Crema de frisca se imparte in 3 parti.
    Peste primul blat  intindem o parte din crema de vanilie, apoi o parte din crema de frisca, al doilea blat, crema vanilie, crema frisca.
    Finisam lateralele tortului cu partea a 3 a din crema de frisca.


    NOTA: pentru forma de 21 cm injumatatiti ingredientele.







    Focaccia

    *reteta italiana 
    *pentru 6 persoane
    • 600 gr faina Manitoba / faina 000
    • 25 gr drojdie
    • 400 ml apa
    • 2 l-te zahar /  1 malț
    • 140 ml ulei de masline extravirgin
    • 15 gr sare pentru aluat
    • sare pentru presarat, dupa gust
    In vasul de framantat se dizolva sarea si zaharul în apa calda, se pun 40 ml ulei, 300 gr faina si se amesteca bine.
    Adaugam drojdia amestecand 2 minute si restul de faina, framantam pana obtinem un aluat neted.

    In tava de aragaz se toarna 50 ml de ulei. 
    Bila de  aluat se pune in tava peste ulei si se perie cu putin ulei din tava. Se lasa la crescut  aproximativ o ora, sa-si dubleze volumul.
    Se intinde aluatul direct in tava pe toata suprafata acesteia, cu mainile. Se unge suprafata aluatului cu ulei si se presara sare. Se lasa iar la crescut aproximativ 30 de minute.
    Cu varfurile degetelelor se preseaza toata suprafata aluatului, sa avem mici santuri, turnam restul de ulei (50 ml) peste aluat, lasam la crescut aproximativ 30 de minute. 
    Se pulverizeaza aluatul cu apa.
    Se coace in cuptorul princalzit  timp de 15 minute la 200 grade.

    Ciorbă de praz

     *reteta din zona Arges

    • 1 kg praz taiat rondele
    • 2-3 morcovi dati pe razatoare
    • 3 flori de marar uscate
    • 1 canuta orez
    • zeama de varza
    • apa
    • sare
    • 1-2 lg ulei

    Supa de rosii

    • 1 kg de rosii bine coapte 
    • 2-3 morcovi taiati fasii/rondele 
    • 1 ceapa mare 
    • 1 canuta orez / galuste (optional)
    • 1 țelină mica (optional)
    • busuioc uscat 
    • apa
    • sare  
    • 1 lg ulei de masline



    Paine sarbeasca / Paine floare

    *reteta sarbeasca

    ALUAT
    • 250 ml lapte
    • 12.5 gr drojdie proaspata
    • 1 l-ta sare
    • 1 lg zahar
    • 400 gr faina
    ALTELE
    • 100 gr unt topit /ulei
    • 1 galbenus pentru uns painea
    • seminte susan/mac...





    Se framanta aluatul si se lasa la crescut 1 ora.
    O tava rotunda (diamentru 22-24 cm) se unge cu ulei.
    Se imparte aluatul in 12 bilute, fiecare biluta se aplatizeaza formand un cerc.
    Incepem să formăm floarea: fiecare “petală” se va unge cu unt/ulei pe ambele parti.
    "Petalele" se pun in tava usor suprapuse, formand o floare.
    Se lasa la crescut.
    Se unge cu ou si se presara seninte.
    Se coace.




    Orez chinezesc

    *2 portii
    • 200 gr orez
    • 400 ml apa 
    • sare

    Orezul spalat  se pune la fiert in apa rece cu sare.
    Cand da in fiert acoperim oala, dam focul la minim si fierbem 10 minute fara sa ridicam capacul. 
    Oprim focul si lasam orezul acoperit 15-20 de minute.
    Descoperim si-l afanam usor cu furculita.

    Ciorba de dovlecei

     *reteta din zona Arges

    • 2 dovlecei medii
    • 2-3 morcovi
    • 1 ceapa
    • 3 flori de marar uscate
    • 1 canuta orez
    • 1 cana corcoduse / bors
    • apa
    • sare
    • ulei

    Se scoate miezul dovleceilor.
    Toate legumele se taie cubulete si se pun la fiert.
    Corcodusele se fierb separat cu apa cat sa le acopere; se scot samburii.
    Cand legumele sunt aproape fierte, punem orezul si zeama de corcoduse. Potrivim de sare, punem ulei si florile uscate de marar. Mai fierbem cateva minute.


    nu inlocuiti ingredientele si nu puneti nimic in plus, ciorba este delicioasa gatita asa.

    Cozonac pufos

    Primul meu cozonac

    Ingredientele sunt pentru 1 cozonac

    • 500 gr. faina alba
    • 30 gr. drojdie proaspata
    • 125 gr. zahar
    • 250 ml. lapte
    • 100 gr. unt topit (caldut)
    • 3 galbenusuri
    • 1/2 lingurita sare
    • coaja 1 lamaie / 1 portocala, vanilie
    • 1 galbenus pentru uns+2 linguri lapte 
    • fructe uscate /rahat (pentru umplutura)





    In laptele cald se pune zaharul si se amesteca pana acesta se dizolva.

    Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte indulcit (sa nu fie fierbinte!) si se pune in maijlocul fainii (intr-o mica scobitura).

    Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie, esenta de vanilia. Le turnam in castronul cu faina impreuna cu restul de lapte dulce. 
    Se framanta, ungandu-ne mainile cu unt... pana cand se termina tot untul.

    Aluatul se lasa la crescut aproximativ 1,30-2 ore.

    NOTA: cat timp creste aluatul, facem (optional) 2-3 impachetari pentru a obtine un miez pufos: rasturnati aluatul incet pe blatul presarat cu faina, se apasa delicat aluatul sa iasa gazele, dupa care trageti usor de fiecare latura apoi impaturiti ca un plic, acoperiti aluatul si lasati-l iar la crescut; repetati impachetarea a 2- a cand aluatul a crescut iarasi, apoi lasati iar la crescut. 
    *Tehnica intins si impaturit o puteti vede aici.

    Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 2 bucati.
    Ungem suprafata de lucru cu ulei.
    Intindem doua foi dreptunghiulare, cu mainile; pe fiecare foaie punem umplutura dorita; rulam fiecare foaie pe latura lunga; impletim cele doua suluri umplute, prin rasucire.
    Cozonacul format se pune  in tava la crescut, aproximativ 1 ora. 

    Se unge cu ou amestecat cu lapte, se presara zahar tos sau seminte. Se coace aproximativ 40 minute.


    UMPLUTURA CU NUCA (pentru 500 gr faina)
    • 4 albusuri batute spuma cu 4 linguri de zahar
    • 200 g nuca macinata
    • *se amesteca usor


    UMPLUTURA CU NUCA SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
    • 200 gr finetti /ciocolata rasa
    • 150 gr nuca macinata
    • *se amesteca


    UMPLUTURA CU NUCA, GEM SI CIOCOLATA (pentru 500 gr faina)
    • 250 gr nuca macinata mare
    • 200 gr gem gros de caise
    • 1 lg cacao
    • 200 ciocolata amaruie rupta in bucatele mici
    • cateva lg de lapte daca compozitia este prea groasa
    • *se amesteca 


    *SFATURI

    OUALE
    Albusurile: se pun 1/3 din nr de oua folosite. Prea multe albusuri fac miezul uscacios.
    Ca sa se obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de 2 ori: cand se pun in forma la crescut si inainte de a-i baga la cuptor.

    GRASIMEA
    Uleiul tine cozonacul proaspat mai mult timp, dar este posibil sa rancezeasca daca nu se combina cu unt. 
    Cozonacii se prepara cu unt amestecat cu ulei: 3/4 unt si 1/4  ulei. Daca se intrebuinteaza mai mult de 150 unt  la 500 gr de faina, cozonacii nu mai cresc bine. 
    Daca se intrebuinteaza mai putin de 100 gr unt la 500 gr de faina, cozonacii nu sunt fragezi.
    Grasimea folosita nu se pune toata odata in aluat.

    TEMPERATURA: 
    La inceput focul va fi dat mic, maxim 160 grade. Dupa 15 minute se mareste la 180 grade.
    Crusta care se formeaza la inceput, daca focul este mare,  impiedica cresterea iar aluatul ramane cleios.
    In primele 20 de minute nu se deschide usa cuptorului, cozonacii se pot lasa.


    METODE INTERESANTE DE FORMARE COZONACI

    Cozonac cu 3 umpluturi: se intinde coca; pe laterale se pun umpluturi diferite iar pe mijloc rahat; se ruleaza lateralele spre centru; se pune in tava cu partea rulata in jos

    Cozonac impletit (cu 2 umpluturi): se intind 2 foi, pe fiecare punem umpluturi diferite si rulam; cele 2 suluri se impletesc prin rasucire

    Cozonac rulat ( cu 1 umplutura): se intinte coca, se pune umplutura, se ruleaza

    Cozonac cu cacao si umplutura, impletit in doua: coca se imparte in 4; 2 bucati de aluat se amesteca cu cacao; se intind cele 4 bucati de aluat; peste foile albe punem foile cu cacao, presaram nuci, stafide, rahat; rulam cele 2 foi obtinute apoi le impletim/rasucim.

    Chifle japoneze

     *reteta proprie 

    Paine asa delicioasa, chiar si goala...
    • 500 gr. faina alba
    • 25 gr. drojdie proaspata
    • 1 lingurita otet
    • 3 linguri zahar
    • 5 linguri ulei
    • apa calduta
    • seminte 
    • cateva lg lapte pentru pensulat chiflele

    Vedeti cum se modeleaza aluatul AICI .

     

     

    Peste la cuptor in folie

    • peste alb
    • cartofi fierti
    • patrunjel
    • unt/ulei





    Inveliti pestele (dat cu putina sare) in folie de aluminiu. Coaceti la 200 grade C aproximativ 10-15 minute. Desfaceti folia si  mai lasati 5 minute sa se rumeneasca.
    Fierbeti cartofii in apa cu sare. Se strecoara si se stropesc cu putin ulei (sau puteti opta pentru unt), se presara patrunjel.

    * reteta ideala pentru bolnavii de gastrita.
    * folositi lamaie/ardei gras daca nu tineti regim!



    Pizza cu blat lipie libaneza

    • 1 lipie libaneza
    • sos de rosii
    • cascaval
    • kaizer
    • masline
    • ardei gras




    Salam de biscuiti

    *reteta veche

    • 500 gr. biscuiti tari (Populari)
    • 350 ml. lapte dulce
    • 100 gr. zahar
    • 125 gr. unt
    • 5-6 lg cacao 
    • esenta rom
    • nuci, stafide (optional)

    Biscuitii se maruntesc.
    Laptele amestecat cu zahar se pune pe foc, pana la topirea zaharului.
    Se ia de pe foc si se adauga untul si celelalte ingrediente.
    Compozitia se pune pe foaie alimentara pudrata cu cacao, pe  marginea de unde rulam.
    Se da la rece.
    Prajitura aceasta este delicioasa,  cremoasa.

    Paine secara 100%

    Aceasta paine se consuma doar dupa 24 de ore de la coacere, atunci incepe sa-si etaleze savoarea si gustul caracteristic.
    • 500 gr. faina secara
    • apa calduta
    • 25 gr. drojdie proaspat
    • 1 lingurita zahar
    • 1 lingurita  sare
    • 2 linguri otet balsamic
    • 1 lingura ulei de masline
    • seminte chimion macinate (optional)
    • 1 lingura cacao (optional)









    Paine secara 50 %

    • 250 gr. faina secara
    • 250 gr. faina alba
    • 25 gr. drojdie proaspata
    • apa calduta
    • sare
    • 1 lingura otet




    Paine integrala cu seminte

    • 500 gr. faina integrala
    • apa calduta
    • 25 gr. drojdie proaspata
    • 1 lingurita sare
    • seminte in/floarea soarelui/susan/mac/dovleac/fulgi de ovaz 






    Coronita cu sunca si cascaval

    Aluat

    • 400 gr. faina
    • 20 gr. drojdie proaspata
    • 1 ou mare
    • 150 ml. lapte dulce caldut
    • 1/2 lingurita sare
    • 50 gr. unt topit

     

    Umplutura

    • 9 felii mari cascaval (aprox. 300 gr.)
    • 9 felii mari sunca (aprox. 250 gr.)

      

    Altele

    • unt la temperatura camerei, pentru uns foaia de aluat
    • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte, pentru uns coronita
    • seminte in/susan/mac (optional)




    Framantam un aluat din ingredientele de mai sus (vezi "Aluat") si-l lasam la crescut pana cand isi dubleaza volumul. 

    Intindem o foaie de aluat dreptunghiulara pe care o ungem cu unt. Repartizam cele 9 felii de cascaval (pe 3 randuri de cate 3 felii ) pe foaia intinsa, peste ele punem feliile de sunca. 


    Rulam aluatul pe lungime sub forma de sul, apoi unim capetele astfel incat sa obtinem un cerc. Transferam pe hartia de copt si-l lăsăm să creasca, 15-30 de minute.

    Taiem aluatul la exterior la intervale egale, de jur-imprejur, fara sa taiem aluatul in partea dinspre centru. 
    Rasucim usor toate bucatile taiate, spre dreapta sau stanga. Lăsăm coronita 10 minute să mai crească.

    Ungem coronita cu galbenusul batut cu 1 lg. lapte; presaram seminte de susan/in/mac.

    Se coace la 180 grade, aproximativ 30 -40 de minute.