Pui cu ciuperci in stil chinezesc

*2-3 portii

MARINADA
*se amesteca ingredientele si se lasa 30 de minute
  • 500 gr piept de pui taiat bucatele
  • 1 lg amidon
  • 2 lg sos de soia
  • 1 lg otet de orez
  • sare

ALTELE
  • 300 gr morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 250 gr ciuperci 
  • 150 gr dovlecel / ananas
  • 1 lg ghimbir tocat marunt
  • 3 catei mari de usturoi 
  • 1/4 lta fulgi de ardei iute
  • 50 ml sos de soia
  • sos teriyaki
*200 gr orez fiert  pentru servire





Carnea  se prajeste, pana devine aurie, in putin ulei incins. 

Tocam legumele si ciupercile dupa preferinta. 

In putin ulei incins punem usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute, amestecam cateva secunde. 
Adaugam ceapa,  morcovii si calim 2 minute. 
Punem celelate legume si amestecam usor 3-4 minute. 
Cand legumele sunt usor patrunse, dar ferme, punem carnea si amestecam cateva secunde. 
Turman sosurile si mai lasm 1-2 minute.

Medalioane de legume Ikea / Garnitură de legume

*3-4 portii


  • 400 gr cartofi fierti si tocati marunt 
  • 150 gr brocoli fiert si tocat marunt
  • 80 gr praz inabusit in putin ulei impreuna cu 50 gr ceapa
  • 125 gr cascaval ras
  • 150 gr smantana grasa
  • 1 leg. patrunjel tocat 
  • hasmatuchi
  • piper
  • sare



Se amesteca ingredientele.
Ungem 4 inele de patiserie cu ulei apoi punem compozitia presand usor.  Se pun in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Daca nu aveti forme, coaceti intr-o tava mica si portionati cand s-a racit.
Se coc aprox. 30 minute la 180 C.
Foarte bune servite cu somon sau friptura.

Ciorbă de perișoare

Perisoare
  • 600 gr carne de porc tocata
  • 2 lg orez
  • 2 oua medii
  • 1 ceapa mica tocata
  • piper
  • sare
  • patrunjel tocat /busuioc uscat 

Zarzavat
  • 1 ceapa mare
  • 3 morcovi medii
  • 1 pastarnac mare
  • telina cat un ou
  • 1 rosie medie  
  • *la aceasta ciorba imi place zarzavatul tocat marunt, la robot
  • ardei gras (pentru ciorba neacrita)
  • patrunjel / leustean verde

Pentru acrit (optional)
  • zeama de varza / bors
  • leustean uscat daca acriti ciorba cu zeama de varza


Pizza cu maia naturală / Pizza dospită la rece

*pentru 1 pizza cat tava de aragaz

  • 350 gr faina 000 
  • 225 apa la temperatura camerei
  • 35 gr maia activa 100% hidratata
  • 7 gr sare




Diluam maiaua cu apa. 
Punem faina si  amestecam usor, lasam compozitia 45 de minute acoperita.
Adaugam sarea si framantam aluatul 10-15 minute, va fi moale si lipicios.
Lasam coca 30 de minute sa se odihneasca.
Pe blatul de lucru, presarat cu faina, ii dam aluatului forma rotunda si-l punem intr-un vas uns cu ulei.
Acoperim vasul si-l introducem in frigider pentru minim 1 zi, maxim 10 zile.

Cand vrem sa facem pizza, rasturam coca pe blatul presarat cu faina si o lasam 30 de minute la temperatura camerei.
Modelam pizza tragand  usor dinspre mijloc spre margini, mainile infainate le vom tine sub aluat.
Pizza se coace in cuptorul incins folosind ingredientele preferate pentru topping.




Ardei iuți umpluți cu branză

Cantitatile se ajusteaza in functie de cati ardei aveti

  • ardei iute mai mare
  • telemea 2 parti
  • smantana 1 parte
  • oregano
  • rozmarin
  • usturoi
  • ulei de masline




Punem la fiert 3 parti apa, 1 parte otet si sare (orientativ 40 gr sare la 1 litru de lichid). Cand da in clocot punem ardeii si-i lasam cateva minute sa devin putin moi. Aruncam zeama si lasam ardeii sa se raceasca.

Sfaraman cu o furculita branza, amestecam cu smantana si oregano. Cu aceasta pasta umplem ardeii.
Punem ardeii umpluti in borcan, cu usturoi si rozmarin printre ei. Turnam uleiul usor incalzit apoi punem capacul.
Se pastreaza 4- 7 zile la temperatura camerei apoi se consuma sau ii mutam in frigider.

Paste carbonara cu smantană

*2 portii
*reteta printesei CNC ;)


  • 200 gr spaghete / penne /  tagliatele
  • 200 gr bacon / pancetta 
  • 250 gr smantana grasa
  • 1 galbenus
  • 50 gr parmezan ras
  • 1 catel de usturoi
  • piper
  • sare
  • parmezan pentru servire (optional)



Fierbem pastele.

Baconul taiat fasii se rumeneste in tigaie, se adaugă usturoiul taiat marunt.

Se amesteca smantana cu galbenusul si cu jumatate din cantitatea de parmezan, adaugam piper si sare dupa preferinta.

Sosul se pune in tigaie  peste bacon si se fierbe 1 -2 minute. 

Punem pastele in sos si amestecam pana se omogenizeaza compoziția.

Se servesc calde cu putin parmezan ras deasupra.



Gogoșari umpluti


Umplutura
  • gogosari
  • varza alba
  • telina
  • morcovi
  • sare
  • piper boabe
  • boabe mustar
  • radacina de hrean

Saramura 
  • 1 l apa 
  • 1 lg sare (40 gr)
  • 50 ml otet

Umplutura Varza se toaca fideluta, morcovii si telina se dau pe razatoare, adaugam putina sare. Stoarcem legumele de apa si umplem gogosarii apoi ii asezam in borcan. 
Punem boabe de piper si de mustar, feliute de hrean.
Turnam peste gogosari saramura calda, cantitatea acesteia fiind in functie de  borcan.

Pâine cu maia / Pâine 1:2:3



  • 200 gr maia activa 100% hidratata  / 1 parte maia
  • 400 ml apa la temperatura camerei / 2 parti apa
  • 600 gr faina / 3 parti faina
  • 14 gr sare / 2 % din cantitatea totala de faina
  • 5 gr drojdie proaspata (optional) 







Orientativ am trecut orele de realizare a painii cu maia.
30 min+3 fermentat+4 dospit+copt


ora 11,30

Amestecam cu lingura maiaua, apa si drojdia. Punem faina si amestecam.
Acoperim vasul si lasam 30 de minute.

ora 12

Adaugam sarea si framanta aluatul aproximativ 10 minute. 
Lasam la crescut.

ora 13

Framatam/impachetam aluatul, il lasam la crescut.

ora 14
Framantam/impachetam , lasam la crescut. 


ora 15

Dam aluatului forma de paine.
Il lasam 15 minute apoi  ii dam forma finala si il punem in tava de copt.

Lasam la crescut minim 1 ora daca am folosit drojdie.

Pentru painea cu maia dospitul in forma de copt este de minim  4 ore - 6 ore, in functie de temperatura din camera.
Se poate testa daca aluatul este dospit suficient apasandu-l usor cu degetul: daca urma revine usor este dospit suficient; daca urma revine rapid mai trebuie dospit; daca nu revine este prea dospit.

*ora 16
Coacem painea daca am folosit drojdie.

ora 19

Coacem painea fara drojdie la 230 C pentru 30 de minute (cu aburi in primele 15 minute), apoi scadem temperatura la 200 C pentru aprox. 20 -25 de minute.


OBSERVATII
La 1 ora dupa ce ati pus aluatul in tava de copt, puteti introduce la frigider pentru 12-24 ore.
Cand scoateti din frigider, lasati 2-3 ore la temperatura camerei apoi coaceti.




Maia naturală





ziua 9 la 4 ore dupa hranire

Reteta imi apartine, maiaua a crescut frumos inca din primele zile.

Toate ingredientele se cantaresc in grame.

Ziua 1   *100 gr apa+75 gr faina secara+25 gr faina 650

Ziua 2   * pauza

Incepand cu ziua 3 aruncam o parte din maia  pentru a folosi doar cantitatea necesara in ziua respectiva.
Ex.: in ziua 1 avem un total de 200 gr. In ziua 3 avem nevoie de 50 de gr din ziua precedenta, restul se arunca

Ziua 3    *100 gr apa+75 faina secara +25 faina 650+50 maia+20 bucati stafide

Ziua 4    *pauza

Ziua 5    *100 gr apa+75 faina integrala+25 faina 650+50 maia

Ziua 6    *80 gr apa+50 faina integrala+30 faina 650+80 maia

Ziua 7    *80 gr apa+50 faiana integrala+30 faina 650+ 80 maia+putina miere

Ziua 8    *80 gr apa+50 faina integrala+30 faina 650+50 maia

Ziua 9    *80 gr apa+50 faina integrala+30 faina 650+50 maia
In aceasta zi maiaua si-a dublat volumul.
Teoretic se poate face paine, dar puterea maielei nu este maxima. De aceea trebuie sa continuam hranirea ei inca cateva zile.

Ziua 10  *80 gr apa+50 faiana integrala+30 faina 650+50 maia 

Ziua 11  *80 gr apa+80 faina 650+50 maia

Ziua 12  *100 gr apa+100 faina 650+50 maia

Ziua 13  *80 gr apa+80 faina 650+50 maia

Ziua 14  *80 gr apa+80 faina 650+50 maia
Dupa 8-12 ore de la hranire maiua isi va dubla volumul.
Se poate face paine, iar restul de maia se va pune in frigider.



PASTRAREA LA FRIGIDER
Punem maiaua in frigider dupa ce a fost hranita si a ajuns in punctul maxim de crestere (de obicei la 8- 12 ore de la hranire cand volumul este cel putin dublu, in acest moment este plina de bule).
Maiua se poate tine la rece 7 zile fara a fi hranita.



HRANIRE MAIA
Se scoate maiaua din frigider si se lasa 30 minute la temperatura camerei. 

O singura hranire se aplica de obicei cand maiaua a stat maxim 3 zile la frigider.
Se hraneste dupa raportul 1:2:2 (1 parte maia: 2 parti apa: 2 parti faina).  Ex: 50 gr maia+100 gr apa+100 gr faina (toate ingredientele se cantaresc in gr).
Se amesteca maiaua cu apa la temperatura camerei apoi se pune si faina, se amesteca. Acoperim vasul si lasam 8-12 ore sa creasca, la temperatura camerei. 
Dupa aceasta perioada folosim o parte din maia pentru a face paine, restul se introduce in frigider.

Daca maiua a stat 4-7 zilela frigider, este de preferat sa se faca 2 hraniri daca la suprafata ei apare un lichid apos.
Ex:. hranim maiua si o lasam la temperatura camerei 12 ore. Apoi aruncam o parte din maia si o hranim din nou, o lasam 8-12 ore apoi o putem folosi.

In cazul in care hranirea nu se poate face decat peste 2-3 saptamini, este posibil ca maiaua sa ramana activa daca veti face 3-4 hraniri succesive dupa aceasta perioada, fara a o introduce la frigider pana nu terminati cele cateva hraniri.

NOTA: am hranit maiaua la 25 zile (2 hraniri consecutive) si nu a avut probleme.

Zacusca

  • 5 kg vinete
  • 2,5 kg ardei capia
  • 800 gr ceapa 
  • 2 capatani medii de usturoi
  • 150 gr bulion
  • 500 ml ulei
  • piper
  • dafin
  • sare


Vinetele se coc, se curata, se lasa la scurs.
Ardeii se coc, se curata apoi se toaca.
Ceapa si usturoiul (tocate) se pun in ulei, se adauga sare si se inabusa.
Se adauga vinetele, fierbem 10 minute.
Se pun ardeii, piperul si dafinul.
Spre final daugam bulionul.
Zacusca se fierbe la foc potrivit amestecand frecvent pentru a nu se lipi.
Este gata cand devine omogena (aprox. 1-1,30 ore).
Se pune fierbinte in borcane

Nota * din ingredientele date ies aproximativ 7 borcane de 500 ml


Zacusca cremoasa

  • 5 kg vinete
  • 4 kg ardei capia 
  • 1 kg ceapa
  • 3 capatani medii de usturoi 
  • 150 gr bulion / 750 ml suc de rosii
  • 600 ml ulei
  • piper boabe
  • dafin
  • sare


Salata "de fițe"

  • salata verde
  • spanac baby
  • rosii cherry
  • parmezan
  • prosciutto
  • otet balsamic cu miere 
  • ulei de masline extravirgin
  • nuci caramelizate, pentru decor




Cockteil Cuba Libre


  • 50 ml rom alb (Havana)
  • 150 ml Coca Cola
  • 1/2 lime (lamaia  taiata pe lung initial, apoi jumatatea noastra se taie in 2 tot pe lung)
  • gheata
  • pahar fara picior
Punem gheta in pahar (putem sa-l umplem).
Stoarcem usor 1 felie de lamaie peste gheta, coaja se pune in pahar.
Adaugam romul apoi cola, amestecam usor.
Decoram cu felia de lamaie ramasa.

Cockteil Martini Orange




  • 50 ml vermut alb (Martini Bianco \ Campari, etc)
  • 150 ml suc de portocale
  • aprox. 100 gr gheata
  • 1/2 felie portocala/coaja portocala pentru decor
  • pahar 250-300 ml

Cockteil Mojito



  • 1/2 lime (lamaia taiata pe mijoc initial, apoi  jumatatea noastra se taie in 4)
  • 1 lta zahar 
  • frunze de menta proaspata 
  • 50 ml rom alb  (Havana Club de 3 ani)
  • gheata
  • apa minerala
  • pahar  înalt (Tumbler 300-350  ml)

Ciorba de salata cu afumatura si omleta

  • 200-300 gr kaizer / costita
  • 1 ceapa mare / 1 legatura ceapa verde
  • 2 morcovi dati pe razatoare
  • 1 capatana mica de usturoi / 1 legatura usturoi verde
  • 300 gr salata / spanac proaspat
  • 200 gr smantana grasa amestecata cu 1 galbenus
  • marar verde
  • apa calda
  • ulei
  • otet
  • omleta din 3 oua, rupta bucatele   





Se rumeneste afumatura in putin ulei. Se pune ceapa, morcovul, frunzele de usturoi si se inabusa pana cand legumele devin moi. Punem salata tocata marunt, usturoiul pisat  si apa, se fierbe aproximativ 5-10 minute, se opreste focul.
Peste smantana punem 2-3 polonice de zeama fierbinete, putin cate putin, apoi turnam compozitia in ciorba amestecand usor.
Adaugam mararul, omleta si otet dupa gust.







Dulceata de trandafiri

  • 250 gr petale de trandafiri pentru dulceata
  • 1 lamaie
  • 500 gr zahar
  • 550 ml apa



Petalele se spala,  se lasa la scurs. Peste ele punem zeama de lamaie si 1 lingura de zahar, le frecam cu degetele pana lasa zeama. Le bagam in frigider.

Apa si zaharul se fierb pana abtinem un sirop usor legat. Punem petalele si fierbem la foc mare aproximativ 10-12 minute. 
Dulceta se pune fierbinte in borcane, infiletam si bagam borcanele in cuptor la foc mic  pentru aproximativ 10 minute (optional).

NOTA* dulceata este parfumata, culoarea este minunata, fara mult sirop, poate un pic cam dulce .





Salata de icre

  • 100 gr icre
  • zeama de lamaie
  • 200-250 ml ulei
  • 2 lg rase de gris (30 gr)
  • 2-3 lg apa minerala
  • ceapa uscata / ceapa verde





Fierbem grisul si-l lasam la racit.
Peste icre punem putina zeama de lamaie, 1 lingura ulei si mixam. Restul uleiului se pune putin cate putin, daca este necesar se mai adauga zeama de lamaie dupa gust.
Cand sunt gata punem grisul, apa si mixam.
Adaugam ceapa tocata amestecand cu lingura.

Tort lapte condensat si lamaie

BLAT
  • 250 gr biscuiti  Petit Beurre maruntiti bine
  • 125 gr unt topit si racit

CREMA
  • 400 ml lapte condensat 
  • 2 lamai  mari (sau 1 daca nu vreti sa fie acrisoara crema)
  • 250 ml smantana rece pentru frisca
  • coaja lime  (optional)




BLAT
Biscuitii amestecati cu unt se pun in forma de tort (21 cm) presandu-i cu degetele, se baga in frigider cat timp pregatim crema.


CREMA
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine ferma, nu tare, se adauga zahar si se continua mixarea pana cand frisca se intareste.

Mixam laptele condensat cat sa se ingroase putin, punem coaja razuita (de la o lamaie) si zeama de lamaie si continuam mixare pana cand obtinem o compozitie pufoasa.
Amestecam cele doua creme, adaugam coaja rasa de lime.

Turnam compozitia peste blatul de biscuti, decoram cu coaja razuita de lamaie si bagam la rece sa se intareasca (minim 3 ore)




Drob

  • 500 g carne de porc tocata
  • 500 g pipote si inimioare de pui
  • 4 legaturi de usturoi verde
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura patrunjel 
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura leustean
  • 1 legatura frunze de telina
  • piper măcinat 
  • 2 l-te sumac (optional)
  • sare
  • ulei
  • 4 oua crude
  • 3-4 oua fierte (optional)



Calim organele tocate marunt in putin ulei, cu capac pentru a nu se praji. 
Punem verdeata tocata si lasam la fiert sa se evapore apa. 
Lasam compozitia la racit apoi incorporam ouale batute, carnea tocata, sare, mirodenii.
Punem jumatate de compozitie in tava,  ouale fierte si restul compozitiei.
Coacem pana se rumeneste frumos.

Placinta cu ierburi de primavara

  • 2 legaturi loboda 125 g
  • 3 leg. stevie 300 g
  • 4 leg. leurda 250 g
  • spanac 250 g
  • frunzele de la 3 leg. ridichi 100 g
  • marar
  • 1 ceapa 
  • 500 g telemea
  • 150 g lapte batut (optional)
  • 4 oua mari
  • piper macinat
  • foi de placinta 400 g
  • ulei de masline
  • *tava mare de la aragaz 



Ceapa se caleste usor in ulei, se adauga verdeturile tocate marunt.
Se pune capacul, cand lasa zeama descoperim si lasam la fiert cat se se evapore din apa lasata de verdeturi.
Lasam compozitia la racit.
Adaugam ouale batute, laptele, branza faramitata, piper si sare dupa gust.
In tava bine unsa punem jumatate din foi. Turnam compozitia apoi punem celelalte foi unse cu ulei.
Coacem aproximativ 30-35 de minute.

NOTA * cantitatea de verdeturi trebuie sa fie de aproximativ 1 kg, se pot folosi si alte plante (rucola, urzici, loboda salbatica, macris, etc.) 

Ciorba de loboda

  • loboba salbatica / de cultura 300 g
  • ceapa verde 1 legatura 
  • bors 1 litru / corcoduse verzi
  • apa
  • orez 1 canuta
  • morcov (optional)
  • leustean verde 1 legatura
  • sare
  • ulei




Loboda salbatica

Ceapa, morcovul si loboda taiata marunt se inabusa in putin ulei.
Se pune borsul, apa si orezul.
In aproximativ 15 minute oprim focul si punem leustenul tocat.

Plăcinta cu spanac / Spanakopita

  • 700 gr spanac congelat / 1 kg spanac proaspat
  • 400 gr branza feta / telemea
  • 200 g iaurt gras (optional)
  • 4 oua
  • 2 fire de praz (250 gr)
  • 1 legatura ceapa verde / 1 ceapa mare
  • 1 legatura marar (optional)
  • 1 legatura patrunjel / menta (optional)
  • piper macinat
  • ulei de floarea soarelui
  • ulei de masline pentru uns foile
  • 1 pachet foi de placina 
  • *tava mare de la aragaz




Prazul si ceapa uscata se inabusa in ulei de floarea soarelui cat sa devina putin moi, punem spanacul tocat marunt si adaugam apa doar daca este necesar. Cand este gata lasam la racit.
Adaugam ceapa verde, verdeturile, iaurtul amestecat cu ouale, piper si branza sfaramata in bucatele de marimea unei alune.
Ungem tava cu un strat generos de ulei de masline. Punem jumatate din foile de placinta, compozitia cu spanac apoi restul foilor unse (fiecare) cu ulei de masline.
Coacem placinta pana cand se rumeneste frumos.

NOTA* am folosit toate ingredientele, mai putin menta

Mucenici modovenesti

*10 mucenici

AUAT
  • 500 g faina
  • 25 drojdie proaspata
  • 125ml lapte caldut
  • 125ml apa calduta
  • 50 g zahar
  • 1 ou mare
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • vanilie
  • coaja de lamaie (optional)
  • 1/2 lingurita sare
*3 linguri de lapte si un galbenus pentru uns melcisorii necopti
*miere lichida si 150 g nuca maruntita pentru finisarea melcisorilor copti


SIROP
  • 300 ml apa
  • 150g zahar
  • 1 lingurita vanilie
  • coaja de lamaie
  • *siropul se pregateste pe foc 

  

  
Aluatul  framantat se lasa la crescut o ora acoperit.

Impartim aluatul in 10 bile. 

Din fiecare bila intindem  un "snur" subtire si lung.

1. Snurul se impleteste in doua prin rasucire, de la mijloc.
Lipim capetele pentru a forma un cerc.
Rasucim cercul pentru a obtine opturi. 
SAU 
2. Din fiecare snur  se formeaza litera S cu capetele sub forma de melc.

Se lasa melcisorii la crescut in tava de copt, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte.

Pornim cuptorul la 180 de grade  pentru a coace mucenicii, aproximativ 25 de minute.

Cand se scot din cuptor se ung imediat cu sirop (la temperatura camerei).

Cand se racesc putin se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.


Salata de andive

SALATA DE ANDIVE CU PIEPT DE PUI
  • 400 gr andive
  • 1 piept de pui
  • maioneza 
  • nuci
Andivele se taie inainte de preparare, deoarece isi schimbă repede culoarea. 
Pentru a indeparta gustul amar, frunzele se tin in apa rece cu un strop de otet, pentru 15-20 minute, apoi se spala cu apa rece.
Puiul fiert se taie dupa preferinta.



SALATA DE ANDIVE CU OU

  • 2 andive
  • 3-4 oua fierte
  • 1 l-ta mustar
  • 30 ml ulei
  • 70 gr iaurt
  • zeama de lamaie dupa gust
Andivele si ouale se taie dupa preferinta.
Se amesteca restul ingredientelor pentru a obtine sosul de salata

Supa de pui

  • aripioarele si spatele de la 1 pui
  • 1 ceapa medie 
  • 2 bucati mari pastarnac  (200 gr) 
  • morcovi (300-350 gr)
  • 1 telina mica (cat 1 ou)
  • dafin 1 frunza mare 
  • piper boabe
  • sare
  • taietei / galuste
  • patrunjel



Supa se fierbe la foc mic pentru a ramane limpede zeama.
Se pune carnea la fiert in apa rece si se fierbe 10-15 minute.
Se adauga condimentele, sare si  legumele intregi, exceptand morcovul care se taie dupa preferinta.
Cand este aproape gata adaugam taieteii.
Oprim focul si scoatem din supa ceapa, pastarnacul si telina.
Presaram patrunjel tocat.

Mancare de praz cu masline


  • 1 kg praz
  • masline negre
  • bulion
  • putin cimbru uscat
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • ulei
  • apa
  • sare





Partea alba a prazului se taie in bucati de 4-5 cm, partea verde se toaca marunt.
Inabusim prazul in putin ulei incins. 
Adaugam restul ingredientelor, acoperim cu apa si dam la cuptor pana cand lichidul scade la jumatate.

Strudel

INGREDIENTE
  • 1 pachet foi de placinta 

UMPLUTURA CU MERE
  • 1 kg mere
  • 5-6 lg zahar
  • scortisoara
  • 2 lg pesmet
  • zeama 1 lamaie mica (optional)
  • stafide inmuiate in rom / nuci (optional)
  • unt topit si racit / ulei pentru uns foile
Merele (optional se curata coaja) se taie in 4, fiecare felie se taie iarasi in feliute subtiri. Adaugam zeama de lamaie, zahar, pesmet, nuci/stafide si amestecam bine. 
Optional se pot cali cat sa se inmoaie putin.

UMPLUTURA CU BRANZA
  • 200 gr telemea
  • 300 gr branza de burduf 
  • 150 gr smantana grasa
  • 2 oua
  • 1 lg gris 
  • frunze de ceapa vede si marar (optional)





Alegeti o varianta de umplutura.
Foile de placinta se taie pe jumatate.
Luam o foie (taiata) si o ungem cu unt, peste ea punem a doua foaie pe care o ungem cu unt, suprapunem a treia foaie pe care nu o mai ungem. 
Pe foaia a treia punem 2 linguri din compozitie pe o laterala mai ingusta (foaia va fi dreptunghiulara). Suprapunem lateralele mai lungi peste foaie (cam 1,5-2 cm). 
Rulam dinspre partea cu compozitie.
Cu untul ramas ungem strudelele formate.
Coacem  pana se rumenesc. 
Daca am folosit umplutura dulce, cand le scoatem din cuptor presaram peste ele zahar pudra.

NOTA *strudelele se pot umple cu dovleac calit, branza dulce cu stafide, visine, nuci, mere etc.




Tocana de cartofi

  • 1,5 kg cartofi albi
  • 3 cepe 
  • 5 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 4 rosii/suc rosii/bulion
  • foi de dafin
  • piper boabe 
  • boia bulce (optional)
  • patrunjel verde
  • tarhon (optional)
  • ulei 
  • apa
  • sare


Se pun toate ingredientele in putin ulei incins  pentru cateva minute, exceptand verdeata si boiaua, amestecam ocazional.
Se acopera cu apa (eventual si suc de rosii /putin bulion si boia de ardei) si se fierbe maxim 30 de minute.
Cand oprim focul adaugam verdeata.

Ciorba de vacuta


  • 1 kg carne de vita cu os (rasol)
  • 1 ceapa mare
  • 1 radacina pastarnac
  • 2-3 morcovi
  • 1 telina mica (cat 1 ou)
  • 1 ardei gras rosu
  • rosii decojite (mai multe, sa coloreze zeama) / suc de rosii
  • 2 cartofi
  • fasole verde si/sau mazare
  • 1 mana de varza alba tocata / cateva buchetele de conopida (optional)
  • leustean verde
  • patrunjel / frunze de telina
  • piper boabe
  • sare
  • apa
  • borș (optional)




Carnea se fierbe in apa rece, se indeparteaza spuma. Cand a fiert pe jumatate se pun legumele tocate, mai putin cartofii care se adauga cu 10-15 minute inainte de a opri focul. 
Cand este gata punem verdeata.

Ardei umpluti cu carne


  • aprox 10 ardei grasi, le scoatem semintele si pastram capacelul / cativa dovlecei

UMPLUTURA
  • 500 gr carne de porc tocată 
  • 1 ceapă mare tocată
  • 1 lta bulion
  • 1 mana de orez
  • piper măcinat 
  • pătrunjel tocat
  • oregano (opțional)
  • cimbru (optional)
  • sare
*se amesteca ingredientele apoi umplem ardeii; punem capacelul cu codita


SOS
  • sos de rosii  / apă amestecata cu 2-3 lg bulion 
  • cateva rosii taiate (optional)
  • 3-4 frunze de dafin
*amestecam si turnam peste ardeii pusi drepti in oala, cat sa acoperim 3/4 din inaltimea ardeiului

Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora.
Cand sunt gata putem presara patrunjel tocat.
Se servesc cu smantana si ardei iute.




NOTA* ardeii pot fi inlocuiti cu dovlecei sau rosii

Ciorba de porc ardeleneasca

Ingrediente
  • 500 gr. spata de porc / pulpa / piept 
  • 2 ceape medii
  • 2 morcovi mari
  • 1 radacina pastarnac / patrunjel
  • 1 telina mica
  • 1/2 ardei rosu
  • 2 lg orez
  •  tarhon in otet
  • sare
  • piper
  • otet
  • apa 

Pentru dres ciorba
  • 1 galbenus
  • smantana grasa (200-250 gr)
  • 1 lg faina (optional)


Se taie carnea cubulete si se pune la fiert in apa rece, la foc mediu.  In primele 15 minute de fierbere se spumeaza.

Optional: in putin ulei incins adaugam legumele date pe razatoare sau tocate marunt; se calesc la foc mic pana se inmoaie un pic.

Se adauga orezul si zarzavaturile in ciorba si se mai fierbe cat este nevoie. Se opreste focul.

Galbenusul se amesteca cu smantana, faina. Compozitia se  dizolva cu 4-5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Se toarna cate putin in oala cu ciorba, amestecand continuu pentru a nu se branzi.

Pumem in ciorba oţet, sare, piper si tarhon tocat.

NOTA* carnea de porc proaspata se poate inlocui cu  300 gr afumatura (500 gr afumatura cu os) si 1 kg cartofi; se renunta la orez.











Salata de gogonele

  • gogonele (verzi si foarte putin parguite)
  • ceapă
  • ulei
  • sare 




Gogonelele se pun la fiert in apa rece.
Se curata de coaja si se toaca marunt.
Ceapa se caleste putin in ulei, punem gogonelele si fierbem mancarea aproximativ 10 minute.
Se pune sare si ulei daca mai este necesar (cantitatea se ulei este asemanatoare cu cea de la  salata de vinete).
Se serveste rece.