Chec cu ciocolata cafea si cardamom

  • 100 gr ciocolata neagra
  • 100 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 100 gr zahar +1 lg
  • 2 lg cafea macinata / cacao
  • 2 lg cafea solubila (ness)
  • 1 l-ta hel (cardamom)
  • 3 oua
  • 1plic praf de copt
  • 200 gr faina

GLAZURA 
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 50 gr unt

Incalzim laptele cu 100 gr de zahar. Adaugam ciocolata, cafea/cacao, hel, unt si amestecand bine pana cand toate ingredientele sunt topite, dar fara sa fiarba. Lasam sa se raceasca.

Mixam ouale cu 1 lg de zahar.

Adaugam in compotitia cu lapte  faina, ouale si praful de copt amestecand incet cu o lingura.
Coacem la foc mediu aproximativ 30-40 de minute.

Pentru glazura se topeste ciocolata cu untul, se lasa putin sa se raceasca si se pune peste checul rece.



Eclere

*aproximativ 20 eclere

COJILE DE ECLER
  • 4 oua
  • 130 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 250 ml apa
  • 1 varf cutit sare

CREMA DE VANILIE
  • 1 l lapte
  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 7 linguri faina
  • 100 gr unt
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 3 lg ness (optional)
*FRISCA. (optional)


GLAZURA
1. De ciocolata
  • 2-3 linguri cacao neagra
  • 4 linguri de zahar
  • 6-7 linguri de apa
  • 50 gr unt (cat o nuca)
2. Fondant
3. Zahar pudra






COJILE DE ECLER
Se pun intr-o cratita  apa, sarea, uleiul, zaharul, zaharul vanilat. Se pune cratita pe foc si cand amestecul clocoteste se toarna faina. Se da focul  mic si se mesteca  continuu timp de 5 minute, dupa care se opreste focul.
Cand compozitia este inca putin calduta, se adauga pe rand ouale intregi, amestecand bine (!!! nu se pune urmatorul ou pana cand anteriorul nu a fost incorporat bine). Se lasa putin aluatul la odihnit.
Se tapeteaza tava cu hartie de copt.
Se aprinde cuptorul  la 210°C.
Aluatul se toarna in tava cu ajutorul unui pos, in fasii de 10 cm lungime si aprox 3 cm latime (sau le dati forma rotunda de gogosele choux al creme) lasand statiu intre ele fiindca vor creste la copt.

*folositi un pos cu varf simplu-rotund daca vreti sa glazurati cu ciocolata/fondant; daca nu folositi glazura/fondant ci doar le presarati cu zahar pudra, folositi cu pos cu varf stea deschisa.

Se introduce tava in cuptor, pe raftul de sus si se coc 10-15 minute (!!! in acest timp nu se deschide usa cuptorului) pana se umfla si se rumenesc putin. Se reduce temperatura de copt la 170°C, eventual se coboara tava pe raftul din mijlos si se mai tin la copt inca 15-20 minute, pana cand sunt uscate in interior.
Se lasa sa se raceasca.

CREMA DE VANILIE
Din lapte se opreste aproximativ o cana. Restul de lapte se pune la fiert intr-o cratita.
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga treptat faina, nessul (optional)  si se subtiaza cu laptele rece oprit. Amestecul acesta se toarna incet peste laptele care fierbe.
Se da focul la mic si se amesteca foarte bine 7-8 minute, sa nu se faca cocoloase.
Cand crema este fiarta se pune zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi  se adauga untul mixand cateva minute.

GLAZURA *alegeti o varianta din cele de mai jos
1. De ciocolata
Glazura trebuie sa fie calda cand o folosim, de aceea o vom pregati dupa ce am umplut eclerele cu crema.
Se pun pe foc intr-un vas  apa, cacao si zahar si se fierb pana incepe sa se lege compozitia. Se opreste focul si se adauga imediat untul, se amesteca bine.
2. Fondant
Se pregateste dupa reteta de AICI
3. Zahar pudra


ASAMBLARE
Se  taie cojile reci mai sus putin de jumatate pe lungime ( partea care se umple cu crema sa fie mai generoasa). Cojile trebuie sa fie perfect goale cand le taiati.
Cu ajutorul unui pos umplem partea inferiaoara cu crema de vanilie. Optional se poate adauga peste crema de vanilie si un strat de frisca.
Glazura de ciocolata/fondantul  se toarna calda/cald peste eclere; daca nu vrem sa le glazuram eclerele folosim zahar pudra.

Ulei aromatizat

  • ulei de masline (de preferat)
  • cimbru
  • rozmarin
  • ardei iute
  • piper boabe
  • cuisoare
  • anason stelat
  • coriandru
  • fenicul seminte



Uleiul aromatizat se poate consuma la salate, paste, pentru fripturi, etc.

Condimentele pot fi alese in functie de gustul fiecaruia, dar folositi din cele uscate.
Toate ingredientele se introduc in sticla, se pune dopul si se pastreaza la 20-25 °C  circa 2 saptamani, apoi se foloseste.

Cornulete romanesti

*retete vechi

  

ALUAT 1

  • 300 gr untura
  • 300 gr smantana grasa / iaurt
  • faina
  •  vanilie
  • sare
  • *cornulete sunt fragede si nisipoase, ca fursecurile

ALUAT 2

  • 350 gr untura
  • 250 gr iaurt
  • 4 galbenusuri
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • sare
  • 650 gr faina
  • *cornuletele sunt fragede si moi


UMPLUTURA 

  • gem de  prune amestecat cu nuci / dulceata / rahat etc.


 

Se framanta aluatul si se baga in frigider pentru minim 30 minute, pentru a se putea forma mai usor cornuletele.
Se intinde coca nu foarte subtire si se formeaza cornuletele pe care le umplem cu ce dorim.
Se coc la 180 grade pentru aproximativ 30 minute; cornuletele cu untura nu se rumenesc la copt, doar marginile isi schimba putin culoarea.
Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zaharul pudra.

*din cantitatile date ies 2 tavi de aragaz 

Lasagna cu ciuperci si smantana

*reteta italiana 
  • foi lasagna 250 gr
  •  ciuperci 500 gr
  • smantana grasa
  • cascaval ras 200 gr
  • usturoi 1 capatana mica
  • nucsoara
  • piper alb
  • oregano, busuioc, cimbru  (dupa gust, toate sau la alegere)
  • sare

Ciupercile, taiate feliute mari, se calesc in 3 linguri de ulei. Vor lasa zeama, lasam sa se evapore doar o parte. Cand sunt gata adaugam usturoiul pisat si sarea. Lasam la racit.
Adaugam in smantana mirodeniile si 150  gr cascaval.
Amestecam smantana cu ciupercile. Compozitia trebuie sa fie mai lichida, pentru a se fierbe foile de lasagna.

Ungem cu ulei tava de copt.
Punem un strat de foi+compozitie+foi+compozitie+foi...Peste ultima foaie punem doar smantana amestecata cu mirodenii apoi presaram cascaval ras. (50 gr).
Coacem aproximativ 30 de minute.




Ciulama cu ciuperci si pui

  • 500 gr ciuperci proaspete
  • 400 gr carne de pui
  • 500 ml apa
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • foi dafin
  • ulei / unt
  • sare
  • piper 
  • 2 lg amidon / faina
  • patrunjel (otional)
  • smantana (optional)





Carnea de pui se pune la fiert in apa rece,  impreuna cu ceapa tocata, 2 foi dafin si sare.

Ciupercile spalate si  taiate felii se pun intr-o oala cu 3 linguri de ulei.  Se fierb in propria zeama cam 15 minute, cu capacul pus! Cand sunt fierte se adauga amidonul si putina zeama de pui, se amesteca bine apoi se pune restul de zeama si carnea de pui *(vezi Nota).
Se fierbe pana se ingroasa.

 La sfarsitul fierberii adaugam usturoiul pisat si piper macinat.

Putem servi  ciulamaua amestecata  cu smantana grasa si presarata patrunjel verde.

putem sa adaugam 1 cana lapte dulce in compozitia de ciuperci-pui-amidon si o bucatica de unt. In acest caz pentru a fierbe puiul se vor folosi doar 250 ml apa.

Crema de zahar ars

  • 1 l lapte gras
  • 7 oua
  • 200 gr zahar (7 lg)
  • esenta de rom
 
Puneti  intr-o cratita mai  inalta 4 linguri de zahar si  lasati-l pe foc sa se topeasca, pana capata o culoare maronie. Dupa ce s-a topit luati cratita de pe foc si  distribuiti zaharul topit uniform pe peretii vasului, apoi lasati-l să se raceasca.

Spargeti ouale intr-un vas, adaugati restul de zahar si mixati, apoi adaugati laptele si esenta de rom. Turnati compozitia in cratita cu zahar ars.

Puneti cratita cu crema intr-o alta oala umputa cu apa calda (bain marie). Bagati in cuptorul incins  la 160 grade) pentru aprovimativ 1 ora si 30 minute.
Se consuma rece!



Chiftele din naut / Falafel

*reteta libaneza
  • 250 gr naut (1 cana)
  • 1 ceapa
  • 1 capatana medie usturoi
  • 1/2  l-ta chimion
  • 1/2 l-ta coriandru
  • 1/4 l-ta piper
  •  1/3 l-ta boia (optional)
  • 1/3 l-ta turmeric (optional)
  • susan (optional)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 l-ta sare
  • 1/2 l-ta bicarbonat / praf de copt
  • 2 lg faina
  • 1-3 lg apa 




Se spala nautul si se lasa in apa de seara pana dimineata.
Condimentele boabe se piseaza/rasnesc.
Nautul se scurge si se pune in blender cu ceapa si usturoi. Se mixeaza pana devine o pasta granulata (nu fina!).
Adaugam condimentele pisate, patrunjelul tocat, sare, faina, bicarbonat (face falafelul mai pufos), apa cat sa omogenizam aluatul si sa-i dam consistenta unei paste de mici.
Compozitia se lasa la rece minim 30 de minute, pentru a se patrunde aromele si pentru a ramane amestecul legat cand prajim chiftelutele.
Se fac bilute rotunde care se prajesc in uleiul bine incins.

*susanul se poate adauga in compozitie sau se tavalesc bilutele prin el inainte de prajire.




Pasta de susan / Tahini sos

*reteta libaneza
  • 100 gr seminte susan
  • 25 ml ulei de susan / vegetal (1 lg)
 

Semintele se prajesc la foc mic pana devin aurii, cand incep sa "sara" din tigaie sunt gata.
Dupa ce se racesc le maruntim  pana la obtinerea unei faini, care apoi se dilueaza cu ulei de susan sau de masline extravirgin.

Kofta kebab

COMPOZITIA CARNE
  • 650 gr carne tocata  (250 vita si 400 miel) 
  • 1 ceapa mare tocata marunt 
  • 1 legatura patrunjel, tocat 
  • 15 gr frunte proaspete de menta (o mana mica)
  • 3 catei de usturoi, pisati 
  • 1/2 l-ta piper 
  • 2 lg sumac (optional)
  • 1/2 l-ta chimion macinat 
  • 1 lg  boia dulce 
  • 1 l-ta ardei iute
  • 1,5 l-ta sare (dupa gust)
  • 3 lg pesmet (optional)

SOS DE IAURT
  • 1/2 cana iaurt 
  • 2 catei usturoi pisati 
  • 1 lg miere 
  • 1 lg suc lamaie 
  • 1 l-ta sumac
  •  l-ta cimbru 





COMPOZITIAE CARNE

Se amesteca toate ingredientele si se lasa minim 1 ora la rece, pentru aromatizare. Se formeaza frigaruiele si se pun pe gratar.

Se pot servi in lipii, cu sosul de iaurt sau cu rosii si ardei iuti copti.

Cartofi cu oregano

 *reteta proprie

  • cartofi 
  • ulei de masline
  • oregano
  • sare



Cartofii taiati cubulete se fierb in apa cu sare. Se scurg, se pune oregano si ulei.
Este o garnitura ideala pentru pulpe de pui.

Mancare de urzici


  • 1 kg urzici
  • 2 cepe
  • 1 capatana mica de usturoi
  • malai
  • 1 legatura leustean
  • ulei
  • sare


Urzicile, spalate foarte bine, se dau in clocot cateva minute (2-5 minute).
Se strecoara (oprim apa in care au fiert) si se maruntesc cu lingura/mixerul.
Le punem peste ceapa usor calita, adaugam 1 cana de zeama si usturoiul pisat.
Cand sunt aproape gata, punem 1-2 maini de malai si continuam fierberea pana obtinem consistenta dorita; daca este necesar mai punem zeama.
Oprim focul si adaugam leustean tocat.

Mancare de stevie

  • 10 legaturi de stevie
  • 1-2 legaturi ceapa verde
  • 2 lg. bulion
  • 1 legatura usturoi verde / 3 legaturi leurda
  • orez 1 canuta (optional)
  • leustean  verde
  • ulei
  • sare

Stevia se spala in mai multe ape. Se rup cozile si nervurile mai groase.
Oparim stevia cateva minute, pana devine moale.
O scurgem  atat cat sa mai ramana in oala aproximativ 1/2 cana de lichid.
Amestecam stevia cu cateva linguri de ulei, punem ceapa, usturoiul, bulionul, orezul si fierbem amestecand usor.
Cand oprim focul, punem leustean tocat.






Orez cu leurda

  • 250 gr orez
  • 500 gr leurda (8-9 legaturi)
  • ulei
  • sare
  • piper


Orezul spalat se pune la fiert in apa sarata.
Fierbem orezul pe jumatate, cateva minute: bobul sa fie moale in exterior si tare in interior.
Scurgem orezul si-l clatim cu apa rece.

Amestecam orezul scurs de apa cu leurda tocata, sare si piper.

Intr-o oala punem putin ulei la incins si adaugam orezul amestecat cu leurda.

Invelim capacul intr-un prosop si-l fixam bine pe oala, sa nu iasa aburul.
Lasam pe foc mic 30 de minute fara sa ridicam capacul.

Se poate servi cu peste.

Tocanita de ciuperci cu leurda

  • 1/2 kg ciuperci 
  • 2-3 legaturi usturoi verde 
  • 6-7 legaturi leurda
  • marar
  • leustean
  • 1 lg bulion
  • 1 lg amidon (optional)
  • piper
  • ulei
  • sare


Ciupercile se pun in putin ulei si se fierb pe jumatate, daca nu lasă zeama suficienta punem apa.
Adaugam usturoiul si leurda, taiate marunt.
Se pune sare si piper si se lasa sa fiarba inabusit.
Cand este aproape gata se pune amidonul si bulionul. Se fierbe pana se ingroasa putin.
Adaugam marar si leustean si oprim focul.




Tiramisu


  • 500 gr mascarpone
  • 5 galbenusuri 
  • 5 lg rase zahar SAU 2 lg zahar (50 gr)+3 lg melasa (75 gr) 
  • 1/2 fiola esenta migdale (optional)
  • lichior amareto 50 ml -100 ml
  • 350  ml cafea 
  • piscoturi  aprox. 300 gr
  • cacao



Preparam o cafea concentrata, fara zahar. Punem, in cafeaua rece si strecurata, amareto dupa gust.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase; adaugam mascarpone amestecand bine; după gust punem esenta de migdale.
Intr-o forma adanca punem un rand de piscoturi inmuiate  rapid in cafea (3 secunde), crema, piscoturi înmuiate in cafea, crema. Pudram cu cacao.
Dam la rece cateva ore sau peste noapte.

* pentru copii puteti inlocui amareto cu esenta de migdale iar cafeaua cu Inka/ cafea fara cofeina.

Ciorba de primavara / Ciorba de verdeata

  • 4 legaturi stevie
  • 3 legaturi loboda
  • 2 legaturi leurda (opțional)
  • 1 legatura ceapa verde
  • leustean verde
  • bors / zeama lamaie (dupa gust)
  • o canuta orez (optional)
  • ulei
  • sare
  • apa

Salata verde cu orez


Reteta proprie
*nu inlocuiti si nu adaugati alte ingrediente, combinatia aceasta este perfecta...

  •  1 salata verde
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura ceapa verde
  • zeama de lamaie (cat sa acreasca bine salata)
  • ulei
  • sare
  • orez fiert (1 canuta)


Orez Beijing cu carne tocata

*reteta chinezeasca
  • carne tocata de porc aprox. 500 gr
  • 1 ceapa mare
  • sos soia
  • condiment chinezesc 5 Spice
  • sare
  • orez fiert 200 gr

 
Ceapa se caleste 1 minut la foc mare intr-o lingura de ulei. Se adaug carnea si se amesteca pana cand aceasta devine albicioasa, daca este nevoie punem putina apa. Adaugam sosul de soia si condimentele chinezesti preparate ca aici  .
Cand este gata punem orezul fiert, amestecam usor si oprim focul.

Sarmale cu orez si ciuperci

  • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 morcovi medii dati pe razatoare
  • 1 l-ta oregano
  • 1 l-ta maghiran / cimbru
  • 1 lingurita turmeric
  • piper macinat
  • 1 lg bulion
  • 3 foi dafin
  • piper boabe
  • 500 g ciuperci (optional) 
  • varza murata

Se calesc usor legumele. Punem si ciupercile tocate. Cand compozitia devine zemoasa, punem orezul si fierbem pana cand acesta absoarbe tot lichidul, daca orezul se lipeste de cratita punem putina apa. Adaugam condimentele, fara dafin si piperul boabe. Lasam putin sa se raceasca apoi formam sarmalutele.

Pe fundul oalei punem putina varza tocata, asezam sarmalele punand 2-3 foi de dafin printre ele si cateva boabe de piper. Presaram varza tocata peste sarmale.
Acoperim cu apa calda si 1 lingura de bulion.
Le bagam la cuptor pentru aproximativ 1,5 ore.



Orez cu ceapa si linte / Mujadara

*reteta libanez

  • 1 cana orez 
  • 1/2 cana linte verde
  • 1 l-ta coriandru macinat
  • 1 l-ta chimion macinat
  • piper macinat
  • 2 ceape 
  • ulei
  • sare

Se prajeste ceapa taiata solzisori pana capata o culoare usor bruna.
Se fierbe lintea, se scurge.
Orezul se pune la fiert cu mirodenii si sare.
Orezul fiert se amesteca cu lintea si o parte din ceapa prajita, putem adauga si putin ulei.
Cand servim presaram ceapa ramasa.

Orez cu linte galbena si carne / Gheymeh

*reteta iraniana

  Tocanita

  • linte galbena 1 cana
  • 1 cepa mare
  • carne de vita 1/2 kg
  • bulion 2-3 linguri
  • 1 l-ta turmeric (curcuma)
  • piper
  • ulei
  • 2-4 lamai uscate 
  • sare
  • 1/2 vanata (optional)*se taie rondele, se prajeste si se adauga in compozitie spre finalul fierberii


Altele

  • orez fiert
  • cartofi prajiti 


 In  3 linguri de ulei incins se pune curcuma apoi ceapa tocata, se caleste putin.
Se adauga carnea taiata in bucati mici si se amesteca pana cand  devine albicioasa.
Adaugam si lintea, piperul, sarea, bulionul, acoperim cu apa, punem lamaile (pe care le tinem putin la inmuiat apoi le intepam). Lasam sa fiarba.
Mancarica se toarna peste orezul fiert, sevindu-se alaturi de cartofi prajiti.

Metoda iraniana de pregatire a orezului o gasiti aici .

Orez cu verdeata si peste / Sabzi polo

    *reteta iraniana

    • patrunjel 1 legatura
    • marar 1 legatura
    • coriandru 1 legatura / 2 l-te coriandru uscat 
    • frunze ceapa verde  1 legatura 
    • schinduf
    • usturoi verde 1 legatura medie 
    • ulei
    • 1 cana orez basmati (250 gr)


    Tocam verdeata. 

    Fierbem orezul al dante (bobul sa ramana putin tare in mijloc). Cand este gata il clatim cu apa rece si-l lasam la scurs. Amestecam orezul cu verdeata tocata/condimente si sare.
    Intr-o cratita punem ulei (sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire) la incins apoi adaugam  orezul fara sa amestecam.
    Invelim capacul cratitei intr-un prosop de bumbac, punem oala pe foc mic pentru aproximativ 30 de minute, fara sa mai ridicam capacul.

    Se serveste cu peste.

    Orez cu agrise si pui / Zereshk polo ba morgh

    *reteta iraniana

     PUI

    • 2 pulpe de pui
    • ulei 2-3 lg
    • 1 ceapa medie
    • piper
    • 1 l-ta turmeric
    • sare

    AGRISE

    • agrise 1 ceasca
    • ulei
    • 1 lingurita zahar (optional)
    • sofran dizolvat in apa (optional)

    OREZ

    • orez basmati 1 cana
    • apa
    • ulei 3-4 linguri
    • sare


       



    PUI
    Curatati puiul de piele, puneti-l intr-o cratita cu putin ulei. Adaugati peste condimentele si ceapa taiata in bucati mari. Turnati apa cat aproape sa acoperiti puiul si puneti la fiert aproximativ 30 minute.
     * puteti cali usor ingredientele sau le puneti direct la fiert.

    AGRISE
    Puneti agrisele la inmuiat aproximativ 30 minute.
    Intr-o tigaie puneti putin ulei si prajiti putin agrisele. 
    Adaucati zaharul si sofranul dizolvat in putina apa, caliti usor.

    OREZ
    Orezul spalat  se pune la fiert in apa cu sare. 
    Se fierbe doar pe jumatate, bobul trebuie sa ramana mai tare. 
    Se scurge si se clateste cu apa rece.

    Se pune ulei pe fundul unei cratiti si se lasa sa se incalzeasca *optional  pe fundul cratitei se pun  felii rotunde de cartofi cruzi,  se obtine o crusta crocanta numita tadiq.
    Se adauga orezul sarat  in cratita.

    Se acopera vasul cu un capac invelit in brosop de bumbac si se pune pe foc foarte mic, aproximativ 30 minute (nu se ridica capacul in acest timp).


    SERVIRE
    Cand orezul este gata, se iau cateva linguri si se amesteca cu putin sos de la pui.
    Orezul se pune pe un platou, peste orez se pune orezul colorat cu sosul de la pui si agrisele. 

    Se serveste cu pulpele de pui.


    Musaca

    • 1 kg carne de porc tocata
    • 3 ceape 
    • bulion
    • piper
    • patrunjel (otional)
    • 1/4 l-ta cimbru, busuioc, oregano, maghiran (optional)
    • 1/4 l-ta scortisoara (optional)
    • 1-1,5 kg cartofi
    • ulei


    Ceapa tocata si carnea se pun in 2-3 linguri de ulei. Calim putin, pana cand carnea iti schimba culoarea. Adaugam condimentele si bulionul.
    Taiem cartofii rondele. Intr-o oala asezam un rand de cartofi, unul de carne...ultimul sa fie de cartofi. Acoperim cu apa calduta si bagam la cuptor.






    Pizza libaneza / Manakish cu Zatar

    *poate fi acoperita cu  branzeturi, condimente, carne de miel calita cu ceapa si rosii...


    ALUAT

    • 4oo gr faina 
    • 10 gr drojdie proaspata
    • apa calda 
    • 2 lg ulei masline 
    • sare

    Se amesteca ingredinetele. Se lasa aluatul la dospit aproximativ o ora.
    Se incalzeste cuptorul. Tava in care vom coace se unge cu ulei.
    Aluatul se imparte in 4- 6 bile.
    Fiecare bila se aplatizeaza cu degetele in cercuri subtiri si se lasa 15 minute; se ung cu Zatar, mai putin marginea aluatului.
    Se coc aproximativ 10 minute.


    TOPPING ZATAR
    • 1 l-ta cimbru
    • 2 l-te oregano
    • 2 l-te maghiran
    • 2 l-te sumac
    • 2 lg susan (prajit fara ulei)
    • 1/2 l-ta sare
    • ulei de masline
    Se amesteca ingredientele formand o pasta. Mai multe despre condimentul Zatar gasiti aici .






    Franzela 




    Pizza impaturita / Calzone

    *reteta italiana 

    Blat
    • 400 gr faina
    • 10 gr drojdie proaspata
    • 2 linguri ulei masline
    • sare
    • apa calda 
    • oregano 

    Umplutura 1
    • 500 gr praz 
    • 300  gr kaizer
    • piper
    • sare
    • ulei
    • sos de rosii

    Umplututa 2
    • sunca de praga
    • cascaval ras
    • 1/2 ardei rosu tocat
    • sos de rosii    




    Blat
    Se amesteca toate ingredientele, se framanta si se lasa la crescut.  
    Coca se  impartit coca in 3  sau in 4 bucat.
    Fiecare bucata de aluat se intinde subtire si rotunda, cu sucitorul.
    Punem  sos de  rosii pe jumatate din blatul intins.
    Peste sos punem umplutura.
    Impachetam pizza aducand partea fara umplutura peste partea cu umputura. Sigilam marginile rulandu-le putin spre interior sau  le apasam cu furculita pentru a se inchide bine.
    Intepam discret partea superioara pentru a iesi aburii la copt.
    Coacem la grill 10 minute si 10-15 minute  la foc normal.

    Umplutura 1
    Kaizerul si prazul tocat se pun la calit in putin ulei, atat cat sa devina moale prazul. Se condimenteaza si se lasa la racit. 
    Am folosit umplutura pentru 2 din cele 3 pizza, dar poate fi suficieta pentru toata coca.

    Umplututa 2
     Se pune direct pe jumatatea de calzone unsa cu sos de rosii. 


    Pui cu legume

    *reteta chinezeasca

    CARNE
    • 1 piept de pui taiat cubulete si prajit

    LEGUME
    • 2 linguri ulei 
    • 1 capatana usturoi mica
    • o bucatica ghimbir (2-4 cm)
    • 4 morcovi medii
    • 2 cepe
    • 1 ardei rosu mare
    Intr-o tigaie puneti uleiul si adaugati ghimbirul si usturoiul taiate marunt, ceapa taiata bucatele mai mari, morcovul taiat rondele si ardeiul taiat in bucatele patrate mai mari.
    Amestecati usor si prajiti cateva minute, pana cand legumele se inmoaie putin (trebuie sa ramana mai crude/tari).


    SOS
    • 3 linguri pasta de tomate
    • 3 linguri sos de soia 
    • 2 linguri otet de orez 
    • 1 lingura zahar 
    • 1 lingura amidon 
    • 3/4 cana apa.     

    In putin ulei încins se pune pasta de tomate, apa, zahar, otet, soia, se adauga amidon si se fierbe la foc mare.
    Cand si-a schimbat consistenta se adauga carnea si legumele, amestecam 2-3  minute.





    Pulpe de pui la cuptor

    • pulpe de pui
    • cartofi
    • sare

    CONDIMENTE / MIRODENII POTRIVITE PENTRU CARNEA DE PUI 
    • curry
    • boia / fulgi de ardei iute
    • piper
    • usturoi
    • dafin
    • sumac
    • scortisoara / enibahar 
    • ghimbir / lemongrass / fenel
    • busuioc / rozmarin / salvie / cimbru / tarhon / marar
    • mix aici





    Se freaca pulpele cu mirodeniile preferate si se lasa la rece 1 ora. Le punem in tava cu cartofii taiati mare (in 4). Dam la cuptor pentru aproximativ 1 ora la foc mediu.

    Salata de vinete



    Salata de vinete 

    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • ulei
    • ceapa tocata
    • sare  
    • zeama de lamaie, va face salata mai alba  (optional)
    • 50 ml lapte fierbinte la 1 kg vinete, daca aveti probleme cu bila (optional)

    Salata de vinete cu maioneza
    • vinete coapte, scurse de zeama si tocate
    • maioneza 
    • ceapa tocata
    • sare


    Maioneza ingrediente
    • 1 galbenus crud
    • 1 galbenus fiert
    • zeama lamaie
    • 1-2 lingurite mustar
    • ulei cat trebuie  
    • sare
    • 3-4 linguri de iaurt, daca folositi maioneza la oua umplute, la salata boeuf,etc

    Biscuiti digestivi / Biscuiti fara zahar

      • 100 gr faina integrala
      • 150 gr tarate de ovaz 
      • 100 gr curmale pasate (sau 50 gr zahar)
      • 50 gr de unt  la temp. camerei
      • lapte (cateva linguri)
      • 1 l-ta praf de copt

        Se framanta aluatul apoi se da la rece 30 de minute.
        Aluatul se intinde cu sucitorul cam de 3-4 mm grosime, se decupeaza biscuitii.
        Se coc aproximativ 15 minute, dana devin aurii pe margine.

        Paine moale cu smantana

        *reteta proprie

        O paine cu coaja subtire, cu miez pufos si aerat.
        Pensulati painea cu lapte dulce dupa ce o scoateti din cuptor, pentru o coaja moale.


        • 500 gr faina
        • 25 gr drojdie
        • 150 gr smantana
        • 250  ml lapte dulce caldut
        • 3 linguri ulei de masline
        • sare 



        Se amesteca faina cu laptele si smantana si se lasa 20 de minute, painea va fi mult mai gustoasa la final.
        Amestecam si celelalte ingrediente, framantam si lasam coca sa-si dubleze volumul.
        Modelam aluatul, il punem intava de copt si-l lasam la crescut.

        Peste la cuptor

        • peste
        • lamaie (optional)
        • ulei

         GARNITURA - orez fiert, legume fierte, sparanghel (calit 2-3 minute in unt).





        Pestele se stropeste cu ulei de masline; se pun  cateva felii de lamaie in tava si se baga la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

        * reteta este ideala pentru somon, pastrav, salau.

        Peste in sos tomat / Macrou

        • sus de rosii /sau bulion diluat
        • cativa catei de usturoi tocati marunt
        • busuioc
        • piper boabe
        • foi dafin
        • lamaie / otet
        • ulei
        • sare  
        • masline (optional)




        Pestele se aseaza in vasul de copt.
        Se amesteca toate ingredientele si se toarna peste peste, fara sa-l acopere.
        Se baga la cuptor,  aproximativ 30 minute.

        Pilaf sarbesc

        • 1 cana orez cu bob rotund (250 gr)
        • 3 cani apa calda (900 ml)
        • 1 ceapa mare
        • morcovi
        • 1 ardei gras rosu
        • 500 gr ciuperci (optional)
        • piper
        • patrunjel/marar (optional)
        • ulei

        Legumele se toaca marunt.
        Calim rapid ceapa si morcovul, punem ciupercile si lasam la fiert. 
        Adaugam orezul amestecand continuu cateva minute. 
        Punem apa si fierbem la foc mic aproximativ 10-15 minute. 
        Cand este gata lasam vasul acoperit  pentru 15-20 minute.